Latest Qualification Jobs

Biology Questions And Answers | Mock Test Questions, MCQ, Quiz Online

Biology Questions and Answers

Get from here latest Biology Questions And Answers given in MCQ format. Well, biology is quiet a tough subject so to make students understand it in better way, we have presented here biology mock test questions along with online quiz. Try to solve the below given Biology online quiz and check your answers.

These Questions and Answers will surely help you to gain better knowledge of important topics frequently asked in exam. So aspirants are suggested to attempt the below mock test and get an idea of your preparation by analyzing your performance at you own end. So have a look on below Biology quiz and start your preparation by today only!

recruitmentresult.com

Biology Questions And Answers

Question 1 The human heart is

A) Neurogenic heart

B) Myogenic heart

C) Pulsating heart

D) Ampullary heart

Answer: B) Myogenic heart

Explanation:

Hearts are of several types. In some invertebrates the heart is simulated by the nervous system to do its work. Such hearts are called Neurogenic hearts. The Human heart is myogenic. i.e, it recieves the stimuli for contraction from the muscular node called sinu-auricular node or pace maker.

Question 2 From the following pairs, find the one which is correctly matched?

A) Scurvy- Thiamine

B) Tuberculosis- ATS

C) Tetanus- BCG

D) Malaria- Chloroquine

Answer: D) Malaria- Chloroquine

Explanation:

Chloroquine is a medication used to prevent and to treat malaria.

Question 3 The phenomenon of summer sleep by animals is called

A) hibernation

B) aestivation

C) laziness

D) lethargy

Answer: B) aestivation

Explanation:

Aestivation is summer sleep. Many organisms like the snails do not find it comfortable in summer. They withdraw and lead a life with reduced BMR (basic Metabolic Rate) in a state of  dormancy.

From Here: Microbiology Questions and Answers Download

Question 4 Hardest Part of the Human Body?

A) Tooth Enamel

B) Femur

C) Temporal bone of skull

D) Knee bone

Answer: A) Tooth Enamel

Explanation: 

Tooth Enamel is the hardest and most highly mineralized substance in the human body. It is a tissue and not a bone. This tissue has high mineral content which makes it hardest substance. Femur and Temporal bone of the skull are the hardest bones of the human body.

Question 5 Nuclear membrane is absent in

A) Volvox

B) Penicillium

C) Agaricus

D) Nostoc

Answer: D) Nostoc

Explanation:

Nostoc is a prokaryote. Prokaryotic cells lack membrane bound organelles and well organized nucleus, that is nuclear envelope is absent in these cells. The nuclear envelope, also known as the nuclear membrane, a bilayer membranes which surrounds the nucleus, and in eukaryotic cells it encases the genetic material.

Question 6 Which of the following is an Autotroph?

A) Fish

B) Algae

C) Butterfly

D) Mushroom

Answer: B) Algae

Explanation:

Here from the above options, Algae is an Autotroph. An Autotroph is also called as Producer, is an organism that produces complex organic compounds from simple substances present in its surroundings, generally using energy from light or inorganic chemical reactions.

Question 7 Which of the following is not an Endocrine Gland?

A) Spleen

B) Pituitary

C) Thyroid

D) Adrenal

Answer: A) Spleen

Explanation:

Endocrine glands are glands of the endocrine system that secrete their products, hormones, directly into the blood rather than through a duct. The major glands of the endocrine system include the

  • pineal gland,
  • pituitary gland,
  • pancreas,
  • ovaries,
  • testes,
  • thyroid gland,
  • parathyroid gland,
  • hypothalamus and
  • adrenal glands.

Also Get Here: General Science Quiz

Question 8: Vivipary is defined as germination

A) during storage

B) within the fruit

C) with cotyledons coming out of soil

D) with cotyledons remaining inside the soil

Answer: B) within the fruit

Explanation: 

Vivipary means germination even when attached to the mother plant. Usually the saline marsh plants (Halophytes) have their seeds growing even when they are inside the fruits attached to the tree.

Question 9 What do eukaryotic cells have that prokaryotic cells do not?

A) Nucleus

B) Cytoplasm

C) Ribosomes

D) DNA

Answer: A) Nucleus

Explanation:

Eukaryotic cells contain membrane-bound organelles, including a nucleus. Eukaryotes can be single-celled or multi-celled, such as you, me, plants, fungi, and insects. Whereas Prokaryotic cells do not contain a nucleus or any other membrane-bound organelle. Bacteria are an example of prokaryotes.

Question 10 What Is The Study Of Cells Called

A) Cellogysm

B) Cytology

C) Cell Biology

D) Both B & C

Answer: D) Both B & C

Explanation:

The branch of biology that studies the different structures and functions of the cell is called Cell Biology or Cytology.

Question 11 Is a mushroom an autotroph?

A) TRUE

B) FALSE

Answer: B) FALSE

Explanation:

Mushrooms are heterotrophs. They are not plants or autotrophs. Mushrooms belong to kingdom Fungi and are heterotrophs because they decompose and consume nutrients from the soil. They are not green so they cannot photosynthesize. For this reason, mushrooms and all other fungi are heterotrophs.

Question 12 Only movable bone in the skull

A) Occipital bone

B) Frontal bone

C) Mandible

D) Temporal bone

Answer: C) Mandible

Explanation:

The skul contains the bones like Occipital bone, Frontal bone, Mandible, Temporal bone, Parietal bone. The mandible, or jaw bone, is the only movable bone of the skull, forming the temporomandibular joint with the temporal bone. The lower teeth are rooted into the mandible while the upper teeth are rooted in the two maxillae.

Check Out Here: Chemistry Questions and Answers

Question 13 The rate of heartbeat is accelerated by the hormone

A) adrenaline

B) acetylcholine

C) thyroxine

D) pituitrin

Answer: A) adrenaline

Explanation:

The hormone adrenaline also called epinephrine is known as a stress hormone. In emotional upsets( like fear, anger etc.) this hormone is poured into the blood and it accelerates heart beat. The hormone acetylcholine decelerates heartbeat rate.

Question 14 Most abundant tissue in the body

A) Connective

B) Nervous

C) Muscular

D) Epithelial

Answer: A) Connective

Explanation:

We know that, there are four types of tissue in human body. They are

1.Muscular
2.Connective
3.Epithelial
4.Nervous

Among these Connective Tissue are most abundant in our body.

Question 15 Which of the following is not a function of cytoskeleton in a cell ?

A) Maintenance of cell shape and structure

B) Intracellular transport

C) Cell motility

D) Support of the organelle

Answer: B) Intracellular transport

Explanation:

A cytoskeleton is the frame that gives shape to a cell. And also it offers support, and facilitates movement through three main components:

  • microfilaments,
  • intermediate filaments, and
  • microtubules.

The cytoskeleton helps the cell move in its environment and controls the movement of all of the cell’s interior workings.

Question 16 Damage to hearing is caused by sounds which exceed

A) 70 decibels

B) 80 decibels

C) 100 decibels

D) 120 decibels

Answer: D) 120 decibels

Explanation:

High frequency sound attacks the tympanic memberance and makes it defective. 120 decibels is too high a pitch to be heard and therefore it impairs the hearing ability.

Question 17 The enzyme that is necessary to bring about clotting of blood is

A) peptidase

B) amylase

C) lipase

D) thrombokinase

Answer: D) thrombokinase

Explanation:

The clotting of blood is a chain reaction initiated by the enzyme Thrombokinase produced by the platelets. This causes Prothrombin and calcium salts in plasma to join and produce thrombin. Thrombin combines with Fibrinogen to produce Fibrin threads which entangles the corpuscles  to create a clot.

Question 18 An area of dead myocardial tissue is called

A) an infarct

B) stenosis

C) an induration

D) hypertrophy

Answer: A) an infarct

Explanation:

An area of dead myocardial tissue is called an infarct.

Also Start Quiz For: Physics Online Test

Question 19 Succus Entericus is secreted by

A) Auerbach’s plexus

B) Peyers patches.

C) Brunner’s glands

D) Crypts of Lieberkuhn

Answer: D) Crypts of Lieberkuhn

Explanation:

Succus Entericus is secreted by Crypts of Lieberkuhn. It helps to counteract the highly acidic and proteolytic chyme entering the small intestine from the stomach, and thus protects the duodenum from damage.

Question 20 Excretion is best described as the removal of

A) Undigested material from the digestive tract

B) Metabolic wastes from a cell

C) Toxic wastes by the process of cyclosis

D) Water molecules from dipeptide hydrolysis

Answer: B) Metabolic wastes from a cell

Explanation:

Excretion is best described as the removal of Metabolic wastes from a cell.

Question 21. Which of these is not a function of the kidneys?

A) The kidneys regulate the plasma volume

B) The kidneys help to regulate blood pressure

C) The kidneys help control the rate of red blood cell production

D) The kidneys deactivate vitamin D and stimulate the activity of osteoclasts

Answer: D) The kidneys deactivate vitamin D and stimulate the activity of osteoclasts

Explanation:

The kidneys deactivate vitamin D and stimulate the activity of osteoclasts is wrong among the functions of kidneys. The kidneys are two bean-shaped organs in the renal system. They help the body pass waste as urine. They also help filter blood before sending it back to the heart. The kidneys perform many crucial functions, including:

  • maintaining overall fluid balance.
  • regulating and filtering minerals from the blood.
  • filtering waste materials from food, medications, and toxic substances.
  • creating hormones that help produce red blood cells, promote bone health, and regulate blood pressure.

Question 22. There are approximately how many muscles in Human body

A) 206

B) 310

C) 554

D) 700

Answer: D) 700

Explanation: 

Approximatey there are 700 muscles in Human body.

Question 23. What is the shortest phase of the cell cycle?

A) M

B) G1

C) S

D) G2

Answer: A) M

Explanation:

Longest and shortest phases Of cell cycle:

  • Shortest Phase – M phase or Mitotic phase.
  • Longest phase – G1 phase of the Interphase

Longest and shortest phases During Mitosis:

  • Longest Phase – Prophase
  • Shortest Phase – Anaphase

Question 24. How many daughter cells are produced in mitosis?

A) 2

B) 4

C) 8

D) None

Answer: A) 2

Explanation:

In Mitosis, one parent cell divides into 2 daughter cells with identical chromosomal number. However, in Meiosis, one diploid parent cell divides into 4 haploid daughter cells.

Question 25. What kingdom does Amoeba belong to

A) Plantae

B) Protista

C) Monera

D) Prokaryotae

Answer: B) Protista

Explanation:

The Amoebas belong to a group called Protista. Amoebas are of the animal kingdom subdivision for microscopic organisms – protozoa.

We hope that you are satisfied with Biology Questions and Answers provide above. You can stay connected to our web portal recruitmentresult.com


Excel Your Preparation with Vidya24.Com - Enroll Today For Free

Filed in: online quiz, Question & Answers

13 Responses to "Biology Questions And Answers | Mock Test Questions, MCQ, Quiz Online"

  1. FAreed Ahmad

    It is very helpful question And best pattern for cpat

  2. Rohit kanaujiya

    GOOD I SO LIKE AND ITS USE FULL

  3. helen

    its really very useful. better it would continue like this. thanks

  4. Danish mansoori

    very nice pattern of questions

  5. Shupali

    very nice and informative questions

  6. Anil

    good and informative

  7. Anuj

    Nice question..

  8. Bhavana

    Good questions..

  9. kaviya

    very helpful one

  10. Satya

    Nice questions

  11. Nitish

    Good

    • swathi

      Good questions….

      • Gulshan kumar

        So nice

Leave a Reply

Submit Comment

© Recruitment result 2021. All rights reserved.