Latest Qualification Jobs

Environment Quiz – Online Test, 20 Top Environment GK Questions

Environment Quiz

According to the new examination system, we are giving a very useful collection of Environment Quiz. Also, keeping in mind the IAS, UPSC, TET, UGC NET and other competitive exams, we are giving new Environment Online Test so that you will be able to answer the questions asked easily.

Top 20 Environment GK Questions related to exam are given on this page. Most of the government exams ask questions related to environment. Studying it will strengthen your environmental general knowledge to get success in UPSC, SSCA, banking, railway examination, defense exam or other examinations.

recruitmentresult.com

Questions based on Environment Quiz:

Question 1: Name the atmospheric layer closest to the ground

  1. Troposphere
  2. Mesosphere
  3. Thermosphere
  4. Stratosphere

Answer: Troposphere

Question 2: The most abundant gas on the earth’s atmosphere is

  1. Oxygen
  2. Carbon
  3. Nitrogen
  4. Hydrogen

Answer: Nitrogen

Question 3: What atmospheric layer has most of the clouds?

  1. Mesosphere
  2. Thermosphere
  3. Exosphere
  4. Troposphere

Answer: Troposphere

Question 4: An altitude of 100 kilometres (62 mi; 330,000 ft) above the Earth’s sea level marks the beginning of space where human travellers are considered astronauts. What is it called?

  1. Appleton–Barnett layer
  2. Karman line
  3. Heaviside layer
  4. Van Allen belts

Answer: Karman line

Question 5: The study of weather is called?

  1. meteorology
  2. climatology
  3. aeronomy
  4. aerology

Answer: meteorology

Question 6: Which one of the following is NOT a primary layer of the atmosphere?

  1. Mesosphere
  2. Troposphere
  3. Exosphere
  4. Stratosphere

Answer: Exosphere

Question 7: A millimetre of mercury is a manometric unit of pressure, defined as precisely 133.322387415 pascals. What is the symbol for a millimetre of mercury?

  1. hhMg
  2. MPA
  3. mmHg
  4. inHg

Answer: mmHg

Do You Know: How To Prepare For Online Exam

Question 8: Name the atmospheric layer that is completely cloudless and free of water vapor.

  1. Exosphere
  2. Troposphere
  3. Thermosphere
  4. Stratosphere

Answer: Thermosphere

Question 9: The ozone layer or ozone shield is a region of Earth’s atmosphere that absorbs most of the Sun’s ultraviolet (UV) radiation. Which layer of the atmosphere contains ozone layer?

  1. Troposphere
  2. Mesosphere
  3. Thermosphere
  4. Stratosphere

Answer: Stratosphere

Question 10: What is the average atmospheric pressure at sea level as defined by the International Standard Atmosphere?

  1. 101325 pascals
  2. 6959 pascals
  3. 1013 pascals
  4. 43 pascals

Answer: 101325 pascals

General Environment Quiz Questions:

Question 1: According to CITES agreement, protection should be given to _____

Answer: Endangered species. Of animals and plants.

Question 2: When there is a discharge of sulfur dioxide into the atmosphere, it will cause _____

Answer: Acid rain.

Question 3: Partial decay of sphagnum moss results in the formation of _____ on bogs which grows 1 mm per year.

Answer: Peat.

Question 4: Name the Asian country which is polluted by the trash due to commercial mountaineering and also called the world’s highest rubbish dump.

Answer: Nepal.

Question 5: Name the British Islands which includes Burgar Hill, where there the most productive wind turbine is located.

Answer: The Orkney Islands.

Question 6: In which year alligator weed was discovered for the first time?

Answer: In 1965.

Question 7: Distinguish whales and whale sharks biologically.

Answer: The whale shark is a fish whereas the whale is a mammal.

Question 8: Cite the places where you can see the biggest species of Ox on earth. What is its name?

Answer: Musk Ox, found in Canada and Denmark.

Question 9: Which programme of the United Nations coordinates the organization’s environmental activities and assists developing countries in implementing environmentally sound policies and practices.

Answer: United Nations Environment Programme.

Question 10: Rachel Carson, an environmentalist, wrote a book in 1962 which was a best seller in the environmental genre. Which was that popular book?

Answer: Silent Spring.

Basic Environment Quiz Questions

Question 1: The gas layer which is a protective layer as well as unhealthy to Earth’s environment and life is _____

Answer: Ozone.

Question 2: The element which forms by the action of bacteria during the disintegration of dead organisms is?

Answer: Sulphur.

Question 3: The acid which has a connection with the soil is _____

Answer: Humic acid.

Question 4: The ecosystem which is similar to a tropical rainforest in terms of biological production is?

Answer: Coral reefs.

Question 5: The ecosystem which has most biodiversity is?

Answer: Rainforest.

Question 6: _____ determines the stability of a grassland ecosystem.

Answer: Grazers.

Question 7: The ecosystem which has the least biodiversity is _____

Answer: Tundra.

Question 8: _____ is the ecosystem where the biological productivity observed more.

Answer: Alluvial plains.

Question 9: In 1977, the scientists had made a fascinating discovery in ecosystems and that is the latest one. Which is the latest ecosystem?

Answer: Vent.

Question 10: ______ is one of the most polluted cities in the world, nicknamed “Valley of Death”

Answer: Cubatao, Brazil.

Online Environment Quiz Questions:

Question 1: The person who discovered natural radioactivity was?

Answer: Henri Becquerel.

Question 2: Who is the environmentalist campaigned for the need for the ecological conscience through his books and writings?

Answer: Aldo Leopold.

Question 3: When using a catalytic converter in a car, which fuel must be supplied from the pump?

Answer: Unleaded petrol.

Question 4: As per data, which country comes in the first position in contributing 5/6th of a ton municipal waste per person?

Question 5: The British Green Party was formerly known as _____

Answer: The Ecology Party.

Question 6: The greenhouse effect is one of the things that make Earth a comfortable place to live. Which layer is responsible for the greenhouse effect on earth?

Answer: Ozone.

Question 7: The colour which is being used widely for denoting conservation and preservation of the environment and related things?

Answer: Green.

Question 8: For conducting environmental related analytical studies globally, which type of satellites is usually used?

Answer: Meteorological Satellites.

Question 9: The city which has recorded as first in air pollution among the world?

Answer: Tokyo, Japan.

Question 10: The person who denoted man as Ecologically dominant organism?

Answer: Carl Sauer.

Environment Quiz

The subject of environment is a very serious subject about which it is very important for everyone to know, even if you are a student, you should have a lot of knowledge related to the environment. In this post we will try to give you all the information related to Quiz Questions On Environment or Paryavaran Objective Question.

We have brought you a quiz related to questions based on environmental studies. As we all know That questions related to environment are asked in various competitive exams like CTET, MPPCS, UPPSC, SSC, so this topic becomes important for us. And most candidates experience considerable difficulties to score in it. So keeping this in mind, we have prepared a test on important questions and answers related to environmental studies. This quiz is prepared for you from the point of view of all those exams. Through this test, you can strengthen your preparation more.

Ques 1. The use of microorganism metabolism to remove pollutants such as oil spills in the water bodies is known as :

  1. Biomagnification
  2. Bioremediation
  3. Biomethanation
  4. Bioreduction

Answer: Bioremediation

Ques 2. In the context to India’s wild life, the flying fox is a __?

  1. Bat
  2. Vulture
  3. Stork
  4. Kite

Answer: Bat

Ques 3. What percentage of land area should remain covered by forest to maintain Ecological balance?

  1. 10%
  2. 5%
  3. 33%
  4. None of these

Answer: 33%

Ques 4. Which among the following is known as “Sairandhri Vanam”?

  1. Silent Valley National Park
  2. Mudumalai National Park
  3. Periyar National Park
  4. Guindy National Park

Answer: Silent Valley National Park

Ques 5. In which among the following places of the world all species of ‘ Lemur’ are endemic?

  1. New Caledonia
  2. Galapagos Islands
  3. Madagascar
  4. None of the above

Answer: Madagascar

Ques 6. World Wildlife Day is celebrated at:

  1. 25th January
  2. 2nd February
  3. 27th February
  4. 3rd March

Answer: 3rd March

Ques 7. Which is the largest producer and exporter of Rubber in the world?

  1. India
  2. Thailand
  3. Sri Lanka
  4. China

Answer: Thailand

Ques 8. The main source of water pollution is :

  1. Sewage Water
  2. Rain Water
  3. Atmospheric Pollutants
  4. Well-Water

Answer: Sewage Water

Must Check: How To Prepare For Written Examination

Ques 9. Which Southern railway station has earned the unique distinction of being the first energy efficient A1 category station in India?

  1. Ootacamund
  2. Kacheguda
  3. Doddabetta
  4. Medak

Answer: Kacheguda

Ques 10. The concentration of which gas is highest in our environment?

  1. Oxygen
  2. Hydrogen
  3. Nitrogen
  4. Carbon dioxide

Answer: Nitrogen

Ques 11. Which festival was promoted by the Environment Minister recently?

  1. National Memorial Scheme
  2. Performing Arts Grant Scheme
  3. Van Mahotsav Festival
  4. Scheme for Promoting International Related Scheme Festival

Answer: Van Mahotsav Festival

Ques 12. Which among the following is not required for the formation of Photochemical smog?

  1. Oxygen
  2. Oxide of Nitrogen
  3. Carbon Monoxide
  4. Sunlight

Answer: Carbon Monoxide

Must Read: Tips To Avoid Sleeping While Studying

Ques 13. The objective of environmental education is

  1. Raise consciousness about environmental education
  2. To teach environmentally appropriate behavior
  3. Create an environmental ethic that fosters awareness about ecological inter-dependence of economics, social and political
  4. All of the above

Answer: All of the above

Ques 14. Which of the following series is true about energy flow in an ecosystem?

  1. Producers—->Decomposers—->Consumers
  2. Decomposers—->Consumers—->Producers
  3. Producers—->Consumers—->Decomposers
  4. Consumers—->Producers—->Decomposers

Answer: Producers—->Consumers—->Decomposers

Ques 15. In a food chain, the solar energy utilized by plants is only

  1. 10%
  2. 01%
  3. 1%
  4. 1%

Answer: 10%

Ques 16. World creature day is celebrated at:

  1. 1st October
  2. 2nd October
  3. 4th October
  4. 10th October

Answer: 4th October

Ques 17. Which one of the following is the reason for happening of days and nights?

  1. earth’s rotation
  2. earth’s revolution
  3. Sun’s rotation
  4. Sun’s revolution

Answer:  earth’s rotation

Check Here: Last Minute Exam Study Preparation Tips

Ques 18. Name of extremely effective fire extinguishing agent is

  1. helium
  2. halons
  3. halogens
  4. argon

Answer: Halons

Ques 19. Layer of atmosphere in which Ozone layer lies is

  1. exosphere
  2. mesosphere
  3. troposphere
  4. stratosphere

Answer: stratosphere

Ques 20. Full form of COD is;

  1. Chemical Oxide Demand
  2. Chemical Oxygen Demand
  3. Chemical Ozone Demand
  4. None of these

Answer: Chemical Oxygen Demand

Check Here: Written Exam Techniques

General knowledge is a very important subject for all examinations. General knowledge is the section in which candidates or all students are able to solve maximum number of questions in less time and can get more marks or scores in examinations. Environment GK Question Hindi, Environment GK Quiz Test does not require special effort to memorize the questions, but you need to read the questions carefully.

General Knowledge (Environment) provided above is very important for you. If your general knowledge is good, then in this you can solve more questions in a very short time and you can spend the remaining time in the questions of Mathematics – Reasoning or other subjects and bring good marks.

People Also Search Related To It:

  • Environment Quiz with Answers PDF
  • Indian Environment Quiz
  • Quiz On Environment for Class 7
  • Environment Quiz for Class 5
  • Quiz on Environmental issues with Answers
  • Environment Quiz Online Test
  • Environment Day Quiz
  • Environment Quiz Questions
  • Environment Quiz and Answers
  • Environment Quiz Book
  • Environment Based Quiz
  • Environment Quiz For Grade 4
  • Environment Quiz in Malayalam
  • Living Environment Quiz
  • Environment Related Quiz

Environment is a short subject with questions related to most of the government exams. Just as the environment is of utmost importance in our life, similarly the questions related to it are also very important for all examinations. All types of questions and their answers under the environment are available here. So, Candidates can stay connected with us for more regular updates by bookmarking our web portal that is recruitmentresult.com using Ctrl+D.

Something That You Should Put An Eye On

Latest Current Affairs UpdatesHow to Make a Study Guide
How To Solve A Problem In Exam CorrectlyHow To Score Good Grades
How To Find Online Study MaterialHow To Solve Objective Type Question Papers

100+ Free Video Short Tricks For SSC/Bank/Railway 2021-22 Exams - Start Today

Filed in: online quiz, Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment

© Recruitment result 2021. All rights reserved.