Latest Qualification Jobs

IBPS RRB Mock Test 2021 | Office Asst/Officers Model Practice Set Online

IBPS RRB Mock Test

IBPS RRB Mock Test 2021 is One of the best and effective ways to prepare for exam. Through IBPS RRB Model Practice Set Online, candidates can easily prepare for prelims and mains examinations Here, IBPS RRB Online Test Series has been provided for the best convenience of candidates. Applicants must check IBPS RRB model papers below.

recruitmentresult.com

After completing the Mock Test for RRB IBPS candidates also get scores on the basis of their performance. Additionally, some of the important IBPS RRB Questions from examination point of view.

IBPS RRB Mock Test

IBPS RRB Exam Dates:

IBPS CRP RRB- (Officers)/ (Office Assistants) exam 2021

RRBs – CRP RRB-X (Office Assistants) and CRP RRB-X (Officers)

Preliminary ExaminationOffice Assistants and Officer Scale I : 01.08.2021, 07.08.2021, 08.08.2021, 14.08.2021 and 21.08.2021
Single ExaminationOfficers Scale II & III : 25.09.2021
Main ExaminationOfficer Scale I : 25.09.2021

Office Assistants : 03.10.2021

 PSBs – CRP CLERK-XI, CRP PO/MT-XI & CRP SPL-XI

ClerksProbationary OfficersSpecialist Officers
Preliminary

Examination

28.08.2021
29.08.2021
04.09.2021
05.09.2021
09.10.2021
10.10.2021
16.10.2021
17.10.2021
18.12.2021
26.12.2021
Main Examination31.10.202127.11.202130.01.2022

 How to give IBPS RRB Mock Test?

  • First of all you need to visit the official website of IBPS RRB i.e. www.ibps.in to check IBPS RRB Mock Test 2021
  • After visiting to homepage of official website you need to move your cursor towards the left and hit on Mock Test for IBPS RRB Officer Scale Mock Test and IBPS RRB Officer Scale Mock Test
  • Within few seconds a new page will come out along with an official link regarding IBPS RRB Mock Test
  • You need to hit on suitable link regarding IBPS RRB Mock Test then you will see a dialog box.
  • Hit on Sign in tab for IBPS RRB Officer Scale Mock Test and IBPS RRB Officer Scale Mock Test
  • Afterwards read all the IBPS RRB Mock Test instructions and then hit on the proceeding tab.
  • Now you need to hit on “Submit” tab for IBPS RRB Mock Test
  • Afterwards you need to accept the declaration and then select the language in which you want to give your IBPS RRB Mock Test and then hit on the proceeding tab
  • Now the question will appear in front of you through IBPS RRB Mock Test.
  • Select the IBPS RRB Mock Test answer then check it.

Get here>> Direct Link to access IBPS RRB Online Mock Test

 IBPS RRB Mock Test 2021

Question 1: Coral reefs in India can be found in

  1. the coast of Orissa
  2. Waltair
  3. Rameshwaram
  4. Trivandrum

Answer: 3

Explanation 1:

Coral reefs in India can be found in Rameshwaram. Coral reefs on the Tamil Nadu coast are located in Palk Bay near Rameswaram and in the Gulf of Mannar.

Question 2: Hamid Karzai was chosen president of Afghanistan in

  1. 2000
  2. 2001
  3. 2002
  4. 2003

Answer: 3

Explanation 2:

Hamid Karzai

As Acting President – From 22 December 2001 to 19 June 2002

As President – From 19 June 2002 to 7 December 2004.

Question 3:  Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

  1. largest railway station
  2. highest railway station
  3. longest railway station
  4. None of the above

Answer: 1

Explanation 3:

Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s largest railway station. GCT is the largest train station in the world in terms of area occupied and number of platforms. The terminal is spread over 49 acres and has 44 platforms.

Question 4:  Entomology is the science that studies

  1. Behavior of human beings
  2. Insects
  3. The origin and history of technical and scientific terms
  4. The formation of rocks

Answer: 2

Explanation 4:

Entomology is the science that studies insects. Entomologists have many important jobs, such as the study of the classification, life cycle, distribution, physiology, behavior, ecology and population dynamics of insects.

Check now: Jobs by Organization

Question 5: Two closely coiled helical springs ‘A’ and ‘B’ are equal in all respects but the number of turns of spring ‘A’ is half that of spring ‘B’ The ratio of deflections in spring ‘A’ to spring ‘B’ is

  1. 1/8
  2. 1/4
  3. 1/2
  4. 2

Answer: 3

Explanation 5:

For spring A = (64WR)^3/2 /(CD)^4 ……….(1).

For spring B = (64WR)^3 / (CD)^4 ……….(2).

from eqn 1 divided by eqn 2 will get,

ANS : A/B = 1/2.

Question 6: The deformation per unit length is called

  1. tensile stress
  2. compressive stress
  3. shear stress
  4. strain

Answer: 4

Explanation 6:

Deformation means change in dimension so the ratio of change in dimension to original dimension is called strain. Here dimension is length so deformation means change in length over original length.

Question 7:  Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

  1. Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. Australia

Answer: 2

Explanation 7:

Eritrea is a northeast African country on the Red Sea coast. It shares borders with Ethiopia, Sudan and Djibouti. It became the 182nd member of the UN in 1993. The capital city, Asmara, is known for its Italian colonial buildings, like St. Joseph’s Cathedral, as well as art deco structures.

Question 8:  To smell a rat

  1. To see signs of plague epidemic
  2. To get bad small of a bad dead rat
  3. To suspect foul dealings
  4. To be in a bad mood
  5. None of these

Answer: 3

Explanation 8:

To smell a rat: to suspect or realize that something is wrong in a particular situation

Question 9:  For a given material Young’s modulus is 200 GN/m2 and modulus of rigidity is 80 GN/m2. The value of Poisson’s ratio is

  1. 0.15
  2. 0.20
  3. 0.25
  4. 0.30
  5. 0.40

Answer: 3

Explanation 9:

SOUMITRA RAY Said on 2018-04-06 00:24:34

We know that,

Modulus of Rigidity = Young’s Modulus / {2 x (1+ Poisson’s Ratio)}

or, 80 = 200/{2 x (1+ Poisson’s Ratio)}

or, 4 = 5 / (1+ Poisson’s Ratio)

or, Poisson’s Ratio = (5-4) / 4  = 1/4 = 0.25

Question 10: DRDL stands for

  1. Defence Research and Development Laboratary
  2. Department of Research and Development Laboratory
  3. Differential Research and Documentation Laboratary
  4. None of the above

Answer: 1

Explanation 10:

DRDL stands for Defence Research and Development Laboratary, under the Defence Research and Development Organisation (DRDO) – with thrust on design, development and flight evaluation of various types of Missile Systems for the Indian armed forces.

Check Here: How To Prepare For Online Exam

Question 11: Escape velocity of a rocket fired from the earth towards the moon is a velocity to get rid of the

  1. Earth’s gravitational pull
  2. Moon’s gravitational pull
  3. Centripetal force due to the earth’s rotation
  4. Pressure of the atmosphere

Answer: 1

Explanation 11:

Escape velocity of a rocket fired from the earth towards the moon is a velocity to get rid of the Earth’s gravitational pull.

Question 12: GATT (General Agreement on Tariffs and Trade) is

  1. international agreement signed in 1947 between non-communist nations with the object of encouraging international trade unobstructed by tariff barriers
  2. agreement which seeks to achieve its aim by arranging and encouraging bargaining with trade concessions between members
  3. Both option A and B
  4. None of the above

Answer: 3

Explanation 12:

General Agreement on Tariffs and Trade (typically abbreviated GATT) was negotiated during the UN Conference on Trade and Employment and was the outcome of the failure of negotiating governments to create the International Trade Organization (ITO). GATT was signed in 1947 and lasted until 1993, when it was replaced by the World Trade Organization in 1995. The original GATT text (GATT 1947) is still in effect under the WTO framework, subject to the modifications of GATT 1994.

Question 13: Who was the first Indian Chief of Army Staff of the Indian Army?

  1. K.M. Cariappa
  2. Vice-Admiral R.D. Katari
  3. Maharaja Rajendra Singhji
  4. None of the above

Answer: 1

Explanation 13:

Gen. Maharaja Rajendra Singhji was the first Indian Chief of Army Staff of the Indian Army. General Maharaj Shri Rajendrasinhji Jadeja, DSO (15 June 1899 – 1 January 1964), also known as K.S. Rajendrasinhji, was the first Chief of Army Staff of the Indian army, and the second Indian, after Field Marshal K. M.

Check Here: How To Prepare For IBPS Exam

Important Links Related to IBPS RRB Selection Process

IBPS RRB Exam Pattern
IBPS RRB Syllabus
IBPS RRB Previous Year Question Paper

Question 14:  Garampani sanctuary is located at

  1. Junagarh, Gujarat
  2. Diphu, Assam
  3. Kohima, Nagaland
  4. Gangtok, Sikkim

Answer: 2

Explanation 14:

Garampani sanctuary is located at Diphu, Assam. It is one of the oldest sanctuaries containing hot water spring and waterfalls and surrounded by Nambor Sanctuary having 51 rare species of orchid.

Question 15:  For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

  1. Physics and Chemistry
  2. Physiology or Medicine
  3. Literature, Peace and Economics
  4. All of the above

Answer: 4

Explanation 15:

For Literature, Peace and Economics, Physics and Chemistry and Physiology or Medicine of the following disciplines the Nobel Prize is awarded.

Question 16: FRS stands for

  1. Fellow Research System
  2. Federation of Regulation Society
  3. Fellow of Royal Society
  4. None of the above

Answer: 3

Explanation 16:

FRS stands for Fellow of Royal Society. Fellowship of the Royal Society (FRS, ForMemRS and HonFRS) is an award granted to individuals that the Royal Society of London judges to have made a ‘substantial contribution to the improvement of natural knowledge, including mathematics, engineering science, and medical science’.

Check Here: Bank Exam Pattern

Question 17: For safety, the fuse wire used in the mains for household supply of electricity must be made of metal having

  1. low melting point
  2. high resistance
  3. high melting point
  4. low specific heat

Answer: 1

Explanation 17:

For safety, the fuse wire used in the mains for household supply of electricity must be made of metal having low melting point.

Question 18: Golden Temple, Amritsar is India’s

  1. largest Gurdwara
  2. oldest Gurudwara
  3. Both option A and B are correct
  4. None of the above

Answer: 1

Explanation 18:

Golden Temple, Amritsar is India’s largest Gurdwara. The Golden Temple Amritsar India (Sri Harimandir Sahib Amritsar) is not only a central religious place of the Sikhs, but also a symbol of human brotherhood and equality. Everybody, irrespective of cast, creed or race can seek spiritual solace and religious fulfilment without any hindrance. It also represents the distinct identity, glory and heritage of the Sikhs.

Question 19: During World War I Germany was defeated in the Battle of Verdun on the western front and Romania declared war on the eastern front in the year

  1. 1914 AD
  2. 1915 AD
  3. 1916 AD
  4. 1917 AD

Answer: 3

Explanation 19:

During World War I Germany was defeated in the Battle of Verdun on the western front and Romania declared war on the eastern front in the year 1916 AD. Germany signed an armistice (an agreement for peace and no more fighting) that had been prepared by Britain and France. At the start of 1918, Germany was in a strong position and expected to win the war.

Check Out: Bank Exam Preparation Material

Question 20: Heavy Water Project (Talcher) and Fertilizer plant (Paradeep) are famous industries of

  1. Orissa
  2. Tamil nadu
  3. Andhra Pradesh
  4. Kerala

Answer: 1

Explanation 20:

Heavy Water Project (Talcher) and Fertilizer plant (Paradeep) are famous industries of Orissa.

Question 21:  Hitler party which came into power in 1933 is known as

  1. Labour Party
  2. Nazi Party
  3. Ku-Klux-Klan
  4. Democratic Party

Answer: 2

Explanation 21:

Hitler party which came into power in 1933 is known as Nazi Party. Under the leadership of Adolf Hitler (1889-1945), the National Socialist German Workers’ Party, or Nazi Party, grew into a mass movement and ruled Germany through totalitarian means from 1933 to 1945. Founded in 1919 as the German Workers’ Party, the group promoted German pride and anti-Semitism, and expressed dissatisfaction with the terms of the Treaty of Versailles, the 1919 peace settlement that ended World War I (1914-1918) and required Germany to make numerous concessions and reparations.

Check Here: IBPS Official Website

Question 22:  Federation Cup, World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are awarded to winners of

  1. Tennis
  2. Volleyball
  3. Basketball
  4. Cricket

Answer: 2

Explanation 22:

Federation Cup, World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are awarded to winners of Volleyball.

Want to Know? How To Prepare For Bank Exams

Question 23: The object of caulking in a riveted joint is to make the joint

  1. free from corrosion
  2. stronger in tension
  3. free from stresses
  4. leak-proof

Answer: 4

Explanation 23:

The process of making the leak proof joint in pressure vessels by a blunt shaped chisel is known as the caulker tool.

Question 24: The bending moment at a point on a beam is the algebraic __________ of all the moments on either side of the point.

  1. sum
  2. difference

Answer: 1

Explanation 24:

Bending moment at a section of a beam is defined as the algebraic sum of the moments about the section of all the forces on one side of the section.

Question 25: The maximum diameter of the hole that can be punched from a plate of maximum shear stress 1/4th of its maximum crushing stress of punch, is equal to (where t = Thickness of the plate)

  1. t
  2. 2t
  3. 4t
  4. 8t

Answer: 3

Explanation 25:

The max. shear stress = (1/4) * max. crushing stress.
(P/A) = (1/4) * (P/dt).
A= area of hole= π*d^2.
Substitute A and cancel P & d,
(P/π*d^2) = (1/4) * (P/dt).
4t = π*d.
‘d’ is directly proportional to 4t.

The answer is d=4t.

Important Note:

We hope with the help of the questions and details given here on these page candidates can avail all the details about the IBPS RRB Mock test 2021. Candidates willing to keep this page safe for further usage may bookmark it by using CTRL+D tab

Something That You Should Put An Eye On

How to Prepare For IBPSIBPS Question Papers
IBPS Exam CalendarIBPS Admit Card
IBPS SyllabusIBPS Result
IBPS Recruitment

Excel Your Preparation with Vidya24.Com - Enroll Today For Free

Filed in: online quiz Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment

© Recruitment result 2021. All rights reserved.