Polytechnic Sample Paper 2022, Model Paper Previous Year Solved Questions

Polytechnic Sample Paper

Previous year/ Sample and Model Papers play a very important role for preparing any of the exams. So here we are with the Polytechnic Sample Paper 2022 along with some previous papers and solved questions. Scroll down the page to get Polytechnic Questions and answers…..

Students who are going to participate in Polytechnic exam this year, they must practice from Polytechnic Sample Paper. Polytechnic exam model paper will help you to score passing marks in the examination. Applicants must have all the information of polytechnic Exam which has been given on this page in the form of polytechnic test paper. So, download now previous year question paper of polytechnic entrance exam.

recruitmentresult.com

Jharkhand Polytechnic

Previous Year Question Paper 2019

Polytechnic Model Paper booklet APress Here
Polytechnic Model Paper booklet BPress Here
Polytechnic Model Paper booklet CPress Here
Polytechnic Model Paper booklet DPress Here

Polytechnic Question Paper with Answers

(October 2019)

Common PapersPress Here
Civil EngineeringPress Here
Mechanical EngineeringPress Here
Electrical & Electronics EngineeringPress Here
Electronics EngineeringPress Here
Automobile EngineeringPress Here
Computer EngineeringPress Here

(April 2019)

Common PapersPress Here
Civil EngineeringPress Here
Mechanical EngineeringPress Here
Electrical & Electronics EngineeringPress Here
Electronics EngineeringPress Here
Automobile EngineeringPress Here
Computer EngineeringPress Here

(October 2018)

Common PapersPress Here
Civil EngineeringPress Here
Mechanical EngineeringPress Here
Electrical & Electronics EngineeringPress Here
Electronics EngineeringPress Here
Automobile EngineeringPress Here
Computer EngineeringPress Here

Question Paper with Solution

Polytechnic Question Paper is the best way to practice for the examination and qualify the examination by obtaining passing marks. Here, candidates can see Polytechnic Entrance Exam Model Paper/ Polytechnic Entrance Exam Question Paper either in PDF file or in text for Polytechnic Entrance in the form of Multiple Choice Questions.

Question 1: Artificial Kapoor would have:

  1. C2Cl6
  2. CCl4
  3. C2Cl4
  4. They have not

Answer: 2

Question 2: The main source of aromatic compounds is

  1. Fruit
  2. Winter green oil
  3. Petroleum
  4. Ant

Answer: 3

Question 3: The slow chemical process of making coal from wood is called:

  1. decomposition
  2. oxidation
  3. Distillation
  4. Carbonization

Answer: 1

Question 4: If the ratio of the second and third term in the expansion of (a + b)2 is equal to the ratio of third and fourth term in the expansion of (a + b ) n+3 then the value of n is equal to :

  1. 8
  2. 7
  3. 5
  4. 3

Answer: 3

You May Also Check: UP Polytechnic Previous Year Question Papers

Question 5: The equation of line which is parallel to the straight line 3x + 4y – 7 = 0 and passing through (1,2) is :

  1. 3x + 4y = 11
  2. 3x+4y+11= 0
  3. 4x-3y+2=0
  4. 3x+4y+7=0

Answer: 4x-3y+2=0

Question 6: A dice is thrown then the probability that the sum of the number is 1 or 6 is:

  1. 1/5
  2. 1/3
  3. 2/5
  4. 3/4

Answer: 1/3

Question 7: The sum of 20 terms of the series 1 + 4 + 7 + 10 +….is:

  1. 290
  2. 490
  3. 590
  4. none of these

Answer: 590

Question 8: Which is correct for inside charged sphere?

  1. E ≠ 0, V = 0
  2. E=0, V= 0
  3. E≠0, V≠0
  4. E=0, V = 0

Answer: E=0, V = 0

Question 9: Function of a grid in a triode is:

  1. to increase plate voltage
  2. to decrease plate voltage
  3. reduce the effect of space charge
  4. None

Answer: to increase plate voltage

Check Out: Top 10 Polytechnic Colleges In India

Question 10: The wavelengths associated with photons and electron are same, the ratio of their momentum will be:

  1. 1: 1
  2. 2: 1
  3. 1: 4
  4. 3: 2

Answer: 1

Question 11: Of which the velocity is equal to light velocity:

  1. Cathode ray
  2. X-rays
  3. positive ray
  4. all

Answer: X-rays

Question 12: If the pressure of a gas is doubled at constant temperature, then the velocity of Sound in the gas becomes:

  1. unchanged
  2. √2 times
  3. half
  4. double

Answer: unchanged

Question 13: Which quantity doesn’t remains constant in simple harmonic motion:

  1. Time period
  2. velocity
  3. frequency
  4. amplitude

Answer: velocity

Question 14: Brasses and bronzes are welded using

  1. carburising flame
  2. oxidizing flames
  3. reducing flame
  4. neutral flame

Answer: 4

Question 15: In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

  1. 30%
  2. 70%
  3. 100%
  4. 250%

Answer: 2

Question 16: A shopkeeper expects a gain of 22.5% on his cost price. If in a week, his sale was of Rs. 392, what was his profit?

  1. 18.20
  2. 70
  3. 72
  4. 88.25

Answer: 3

Question 17: On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is:

  1. 45
  2. 50
  3. 55
  4. 60

Answer: 4

Question 18: The main chemical constituent of clay is

  1. silicon oxide
  2. aluminium borosilicate
  3. zeolites
  4. aluminium silicate

Answer: 4

Question 19: The percentage profit earned by selling an article for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for Rs. 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?

  1. 2000
  2. 2200
  3. 2400
  4. Data inadequate

Answer: 3

Question 20: Supersonic plane fly with the speed

  1. less than the speed of sound
  2. of sound
  3. greater than the speed of sound
  4. of light

Answer: 3

Question 21: Rainbow is due to

  1. absorption of sunlight in minute water droplets
  2. diffusion of sunlight through water droplets
  3. ionisation of water deposits
  4. refraction and reflection of sunlight by water droplets

Answer: 4

Question 22: Stars which appear single to the naked eye but are double when seen through a telescope are

  1. novas and supernovas
  2. binaries
  3. asteroids
  4. quasars

Answer: 2

Question 23: The hardest form of carbon is

  1. coke
  2. graphite
  3. diamond
  4. charcoal

Answer: 3

Read This: How to Prepare for Written Exam

Question 24: The main active constituent of tea and coffee is

  1. nicotine
  2. chlorophyll
  3. caffeine
  4. aspirin

Answer: 3

Question 25: Point A is at a lower electrical potential than point B. An electron between them on the line joining them will

  1. move towards A
  2. move towards B
  3. move at right angles to the line joining A and B
  4. remain at rest

Answer: Option 2

Question 26: The high reactivity of fluorine is due to

  1. its high electro negativity
  2. small size of fluorine atom
  3. availability of d-orbitals
  4. strong F – F bond

Answer: Option 1

Question 27: The iron ore magnetite consists of

  1. Fe2O3
  2. Fe3OH4
  3. FeCO3
  4. 3H2O

Answer: Option 1

Question 28: The main chemical constituent of clay is

  1. silicon oxide
  2. aluminium borosilicate
  3. zeolites
  4. aluminium silicate

Answer: Option 4

Question 29: The main use of salt in the diet is to

  1. make the taste of food better
  2. produce in small amounts the hydrochloric acid required for the digestion of food
  3. ease the process of cooking
  4. increase the solubility of food particles in water

Answer: Option 2

Question 30: In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

  1. 30%
  2. 70%
  3. 100%
  4. 250%

Answer: Option 2

About Polytechnic Last Year Paper

Polytechnic last year paper with solution helps you in better way at the time of preparation. Aspirants have to read Polytechnic Sample Paper carefully available on this page. Candidates have to choose one option as right answer from these polytechnic MCQ questions. This way, they can analyze their preparation for the examination and can test their knowledge also by move on our next pages of Polytechnic exam paper. For this, they have to hit on direct links given on this page.

Every year thousands of students appear in the JEECUP which is conducted by Joint Entrance Exam of Uttar Pradesh Council. Candidates you can get the more relevant details like Polytechnic Model Paper, Polytechnic solved question papers in the above section which is being provided by our web portal.

Candidates searching for polytechnic sample question paper, polytechnic paper, polytechnic sample paper in English, polytechnic practice paper, previous year polytechnic entrance exam paper, polytechnic last year question paper can download from this page.

Conclusion:

Dear aspirants, we hope you have tested your preparation from above given Sample Paper of Polytechnic. But still, if you have desire to do more practice from Polytechnic Sample Paper Download PDF or Polytechnic exam sample paper then you should refer to our next pages by hitting on direct link.

Something That You Should Put An Eye On

UP Polytechnic SyllabusScholarships in India for Students
Top 10 UP Polytechnic CollegeJEECUP Application Form

Filed in: Question and Answers 2022, Question Paper 2022