Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

GK Current Affairs 2018 Latest Ques & Ans UPSC/IAS/SSC Practice Quiz PDF

GK Current Affairs

Current Affairs plays a crucial role in raising knowledge concerning events happening at national as well as international Level. GK Current Affairs will assist you to know about events regarding National, sports, education, employment & others. In competitive exam organized by UPSC/IAS/SSC, there is one section of General Awareness where examinee general knowledge & IQ level is tested. Candidates preparing for UPSC/IAS/SSC exam may refer these Latest GK Current Affairs. Besides this, you may practice online quiz & boost up your knowledge. Aspirants may access GK Current Affairs 2018 in PDF form & practice them.

Contenders may get latest updated Latest General Knowledge Current Affairs along with GK quiz questions with answers. Revise these GK questions with answers & raise your knowledge. It will boost up your confidence too. In this way you may score well in UPSC Exam, IAS Paper & SSC Exam. In the below section of page, we the team of recruitmentresult.com are listing all details about GK Current Affairs 2018.

GK Current Affairs

GK Current Affairs Highlights:

  • Losar Festival celebrated in Ladakh.
  • India to host meeting of WTO member countries on food security and other issues
  • DCGI allows Indian firm to conduct phase 1 trials for Zika vaccines
  • First National Training of trainers programme for Sendai Framework held in New Delhi.
  • NPPA notifies prices of 65 essential formulations.
  • Government inks MoU with Maruti Suzuki to support Skill India in automobile industry.
  • As per Gk latest news, ZSI for first time compiles list of 157 alien invasive animal species.
  • Andhra Pradesh inks MoU with Alphabet InC.’s X to adopt FSOC technology.
  • As per GK Current Affairs, India has largest diaspora population in world: UN Report.
  • WHO declared Gabon as polio-free country.
  • Kepler-90i: Eighth planet in Kepler-90 solar system discovered.
  • PM inaugurates 60 MW Tuirial Hydro power Project in Aizawl, Mizoram.
  • As per GK news, SpaceX for first time successfully launches recycled rocket and spaceship.
  • United Nations (UN) International Migrants Day is observed every year on December 18.
  • As per GK Current Affairs , Karnataka HC strikes down 85% pictorial warning rule for tobacco.
  • Cabinet approves continuation of National AYUSH Mission.
  • CCEA approves capital investment subsidy to industrial units located in North Eastern Region.
  • Meghalaya launches India’s first social audit law.
  • Union Cabinet approves North East Special Infrastructure Development Scheme.
  • As per GK updates, Government to bear MDR charges on transactions up to Rs.2000.
  • Union Cabinet approves Agreement with UNESCO on establishment of ITCOO in Hyderabad.
  • NGT bans plastic items in towns located along banks of Ganga.
  • National Workshop on Role of Sakhi One Stop Centres held in New Delhi.
  • Exercise Ekuverin 2017: India-Maldives bilateral military exercise held in Belagavi.
  • Soloane Sephens beats Madison Keys to win US Open Women’s Singles
  • As per GK Current Affairs , NASA captures images of strongest Solar Flare in 12 years
  • Bharat Petroleum Corporation to get Maharatna status
  • Government sets up online facility for effective resolution of foreign trade-related
    Commerce Ministry organized state startup conference to help budding entrepreneurs
  • FSSAI launches online platform FoSCoRIS for food inspection
  • United Nations Security Council adopts new North Korea sanctions
  • Scientists identify 27 distinct types of human emotions
  • RBI uses Currency Verification & Processing Machine for processing currency notes

Check Out:- Latest Current Affairs Updates

General Knowledge Current Affairs

Latest GK Current Affairs:

  • 15th Meeting of RIC Foreign Ministers held in New Delhi.
  • Lalji Singh: Father of DNA fingerprinting in India passes away.
  • December 9: International Anti-Corruption Day.
  • Kacheguda: India’s ‘first’ energy-efficient railway station.
  • First SAICON 2017 held in New Delhi.
  • Government launches door-to-door campaign against TB.
  • ASEAN–India Connectivity Summit held in New Delhi.
  • Adivasi Mahotsav 2017: Tribal Festival organised in Chhattisgarh.
  • Venezuela to launch ‘Petro’ cryptocurrency to combat US blockade
  • CBDT extends deadline for linking of Aadhaar with PAN to 31 March 2018
  • International Civil Aviation Day observed globally
  • As per GK Current Affairs ,India, Russia sign anti-terror agreement
  • US Supreme Court allows full enforcement of President Trump’s travel ban
  • Beyonce named World’s Highest-Paid Woman in Music in 2017 by Forbes
  • Forbes list of Asia’s Richest Families 2017 released: Ambani family tops the list
  • Mt Hope new tallest mountain in British Antarctic Territory
  • India re-elected as member of UNESCO’s executive board
  • Indian, Italy sign new MoU for cooperation in Agriculture and Phytosanitary issues
  • Wassenaar Arrangement to admit India as its new Member
  • Salman Khan honoured at Britain’s House of Commons
  • As per GK Current Affairs , Former UN Secretary-General Ban Ki-moon Elected as Chair of the IOC Ethics Commission
  • Jawaharlal Nehru Port Container Terminal (JNPCT) wins “Container Terminal of the Year” Award 2017
  • Paytm Partners with NPCI
  • PayU Ties up With IRCTC

Get here: GK Current Affairs PDF

GK Questions And Answers

GK Questions With Answers:

Ques 1: What is the position of India in the Global Innovation Index?

  1. 32nd
  2. 60th
  3. 78th
  4. 55th

Ans: 2

Ques 2: Which country to host Meeting of WTO Member Countries on Food Security?

  1. India
  2. Pakistan
  3. Iran
  4. South Africa

Ans: 1

Ques 3: India and this country join hands in the field of agriculture and fisheries with an aim to boost the economy and mutual co-operation of both the countries.

  1. Iraq
  2. Italy
  3. Russia
  4. Columbia

Ans: 4

Ques 4: This country overtakes Saudi Arabia as top crude oil supplier to India.

  1. Nigeria
  2. Venezuela
  3. Iran
  4. Iraq

Ans: 4

Ques 5: This country plans to extend defense budget to ounter North Korean threat.

  1. China
  2. India
  3. Brazil
  4. Japan

Ans: 4

Check: Current Affairs Date Wise

Ques 6: This country opens first museum dedicated to female artist exiled for decades.

  1. Bangladesh
  2. Mexico
  3. United States
  4. Iran

Ans: 4

Ques 7: Which contry will organise first International Wheelchair Cricket Tournament?

  1. China
  2. India
  3. Nepal
  4. Bangladesh

Ans: 3

Ques 8: This country become the world’s first country to end national radio broadcasts on FM network.

  1. Switzerland
  2. Norway
  3. Denmark
  4. Britain

Ans: 2

Check Out:- Latest Current Affairs Updates

Ques 9: Who of the following is selected for the National Design Award?

  1. G Satheesh Reddy
  2. Rajagopala Chidambaram
  3. Kalyanaraman
  4. B. Bhardwaj

Ans: 1

Ques 10: Who has won the 2017 presidential election of Chile?

  1. Sebastian Pinera
  2. Ricardo Lagos
  3. Eduardo Frei Ruiz-Tagle
  4. Michelle Bachelet

Ans: 1

Ques 11: Who won Silver at Dubai World Badminton Superseries Finals?

  1. PV Sindhu
  2. Asha Agarwal
  3. Geeta Phogat
  4. Krishna Poonia

Ans: 1

Ques 12: Who has been named as BBC overseas sports personality of the year 2017?

  1. Rafael Nadal
  2. Muhammad Ali
  3. Usain Bolt
  4. Roger Federer

Ans: 4

Ques 13: Who takes charge as Director National Institute of Nutrition?

  1. R Hemalatha
  2. Geetha sarath
  3. Naresh iyer
  4. Sudha Vijay

Ans: 1

Check: Current Affairs Date Wise

Ques 14: Who is selected as the 14th President of India?

  1. Ram Nath Kovind
  2. Suresh Kumar
  3. Rajesh kumar
  4. Meira kumar

Ans: 1

Ques 15: Who approves 20 lakh houses for urban poor approved under PM Awas Yojna recently?

  1. Shri Venkaiah Naidu
  2. Shri Arun Jaitley
  3. Shri Naveen Patnaik
  4. Shri Suresh Menon

Ans: 1

Ques 16: Which ministry bans the cattle slaughter Across India?

  1. Ministry of Environment
  2. Ministry of Civil Aviation
  3. Ministry of Human Resource Development
  4. Ministry of agriculture and Farmer welfare

Ans: 1

Ques 17: Which Union minister Inaugurates the Integration of eSanad with CBSE’s Academic Repository recently?

  1. Shri Nitin Gadkari
  2. Shri Suresh Prabhu
  3. Smt Sushma Swaraj
  4. Smt Smriti Rani

Ans: 3

Ques 18: Which Union Minister launched the mobile app of (MHA) Grievances Redressal Mobile Application and Border Security Force (BSF)?

  1. Ramvilas Paswan
  2. S. Chowdary
  3. Rajnath Singh
  4. Venkaiah Naidu

Ans: 3

Ques 19: Who is appointed as a chairman of Public Accounts Committee (PAC) of Parliament?

  1. Mallikarjun Kharge
  2. Kuruppassery Varkey Thomas
  3. Janardhana Reddy
  4. Buta Singh

Ans: 1

Start Now:- Online Quiz For Competitive Exam

Ques 20: Devineni Rajshekhar, the former Minister of Andhra Pradesh has passed away. He was associated with which political party?

  1. Indian National Congress (INC)
  2. Bharatiya Janata Party (BJP)
  3. Communist Party of India (CPI)
  4. Telugu Desam Party (TDP)

Ans: 4

Ques 21: Which union ministry has launched nation-wide training programme for Elected Women representatives (EWRs) of Panchayats?

  1. Ministry of Home Affairs
  2. Ministry of Human Resource Development
  3. Ministry of Women and Child Development
  4. Ministry of Tribal Affairs

Ans: 3

Ques 22: Who got Golden Peacock Innovation Award recently?

  1. Tata Steel Joda Mine
  2. Godrej Industries
  3. Ashok Leyland
  4. Larsen And Toubro industries

Ans: 1

Ques 23: Which of the following institution received the Nobel Peace Prize recently?

  1. UN Refugee Agency
  2. ICAN
  3. American Civil Liberties Union
  4. ECOWAS

Ans: 2

Check Here: Latest Pratiyogita Darpan

Ques 24: Which country wins award for putting high effort to combat Illegal Wildlife Trade?

  1. Singapore
  2. Spain
  3. India
  4. Russia

Ans: 3

Ques 25: Which award is given to honour Nabaneeta Dev Sen recently?

  1. British Book Awards
  2. Crossword Book Award
  3. Big Little Book Award
  4. American Book Award

Ans: 3

Check: Samanya Gyan Darpan Ebook

Ques 26: Central Board of Direct Taxes (CBDT) clarified that farmers do not need to quote Permanent Account Number (PAN) for cash sale of their produce up to Rs ____ a day?

  1. 2 lakh
  2. 5 lakh
  3. 3 lakh
  4. 5 lakh

Ans: 1

Ques 27: Which festival has been recognized by UNESCO as India’s Intangible Cultural Heritage of Humanity in 2017?

  1. Onam
  2. Kumbh Mela
  3. Varalakshmi Vratham
  4. Navratri

Ans: 2

Ques 28: Who Confers National Awards for Divyangjan 2017?

  1. Shri Ram Nath Govind
  2. Shri Suresh Prabhu
  3. Shri Prakash Javadekar
  4. Shri Arun Jaitley

Ans: 1

Ques 29: Which IIT institute will start ‘Vastu Shastra’ classes for architecture students?

  1. IIT Kharagpur
  2. IIT Bombay
  3. IIT Madras
  4. IIT Indore

Ans: 1

Check Now: International Current Affairs

Ques 30: Which of the following educational institutes was declared the best in the overall India Rankings 2017?

  1. Indian Institute of Technology, Madras, Tamil Nadu
  2. Banaras Hindu University
  3. Indian Institute of Management, Ahmedabad
  4. Indian Institute of Science, Bangalore, Karnataka

Ans: 4

You May Also Check: National Current Affairs

Final words:

Hope, you get all details about GK Current Affairs 2018. To attain more updates concerning GK 2018 Current Affairs, stay tuned with us.

Something That You Should Put An Eye On:

Railway Current AffairsSports Current Affairs
Science & TechnologyIBPS Current Updates
Person in News Current AffairsAll Defence Current Affairs

Filed in: Current Affairs Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment