Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

MPSC Online Test 2019 (मराठी / English) Practice & Mock Tests Series

MPSC Online Test

Contenders, who have submitted their online applications for filling up various vacancies of Assistant forest guard, Forestry man, Procedure Officer / Supervision and other positions, can check MPSC Online Test for the preparation of the upcoming MPSC Exam.

MPSC Mock Test covers more than 12,000 questions with regular new questions updates in मराठी/English language. By solving MPSC Practice & Mock Tests Series for Free, you may acquire idea of your knowledge regarding topics from which questions will be asked.

MPSC Online Mock Test!!!

जे उमेदवार यशस्वीरित्या एमपीएससी परीक्षेत अर्ज केले आहेत आणि त्यांच्या पदानुसार लेस टीडीएटी पर्यंत आपले फॉर्म सादर केले आहेत ते लवकरच अद्ययावत होणार्या एमपीएससी भर्ती परीक्षेस उपस्थित राहण्यास पात्र आहेत. आगामी एम.एससी. परीक्षा तयार करण्यासाठी, एमपीएससी ऑनलाइन चाचणी 2019 एक महत्त्वपूर्ण भूमिका निभावेल. मराठीमध्ये तसेच एमएससीसी ऑनलाइन चाचणी 2019 च्या संपूर्ण माहितीची तसेच मराठीत सहजतेने दिलेली इंग्रजीची संपूर्ण माहिती तपासण्यासाठी आपल्याला या पृष्ठामधून जावे लागेल.

To grab more details regarding MPSC Practice Test, MPSC Online Study In Marathi, MPSC Test Series PDF and checking the subject wise question with answers asked in MPSC Online Test 2019, you need to check this page which is well designed by recruitmentresult.com team.

Check Now: MPSC Notification

MPSC Online Test

Apart from Maharashtra PSC Practice & Mock Tests Series in English/ Marathi, we have provided some questions with answers as per the exam pattern at the beneath section that can help you to do preparation of the exam, so please have a glance.

MPSC Question Paper With Answer

Here we have provided subject wise question and answers asked in MPSC Online Test In English. With the help of following details, you may get idea of the questions and you will be able to solve MPSC Online Test 2019 easily.

Question1. A began a business with Rs. 85,000. He was joined afterwards by B with Rs. 42,500. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3 : 1?

  1. 4 months
  2. 5 months
  3. 6 months
  4. 8 months

Answer: Option 4

Get Detailed: MPSC Syllabus

Question 2.Aman started a business investing Rs. 70,000. Rakhi joined him after six months with an amount of Rs.1,05,000 and Sagar joined them with Rs. 1.4 lakhs after another six months. The amount of profit earned should be distributed in what ratio among Aman, Rakhi and Sagar respectively, 3 years after Aman started the business as per MPSC Online Test?

  1. 7 : 6 : 10
  2. 12 : 15 : 16
  3. 42 : 45 : 56
  4. Cannot be determined

Answer: Option 2

Question 3.Arun, Kamal and Vinay invested Rs. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. Arun left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of Kamal?

  1. 890
  2. 1335
  3. 1602
  4. 1780

Answer: Option 1

Question 4.Simran started a software business by investing Rs. 50,000. After six months, Nanda joined her with a capital of Rs. 80,000. After 3 years, they earned a profit of Rs. 24,500. What was Simran’s share in the profit?

  1. 9,423
  2. 10,250
  3. 12,500
  4. 10,500

Answer: Option 4

Get Here: MPSC Question Paper

Question 5.The greatest possible length which can be used to measure exactly the lengths 7 m, 3 m 85 cm, 12 m 95 cm is:

  1. 15 cm
  2. 25 cm
  3. 35 cm
  4. 42 cm

Answer: Option 3

Question 6.Three numbers which are co-prime to each other are such that the product of the first two is 551 and that of the last two is 1073. The sum of the three numbers is:

  1. 75
  2. 81
  3. 85
  4. 89

Answer: Option 3

Question 7.Find the highest common factor of 36 and 84 as asked in MPSC Online Test.

  1. 4
  2. 6
  3. 12
  4. 18

Answer: Option 3

You May Read This: Strategies To Improve Memory

Question 8.Which of the following fraction is the largest?

  1. 7/8
  2. 13/ 16
  3. 31/ 40
  4. 63/ 80

Answer: Option 1

Question 9 The least number, which when divided by 12, 15, 20 and 54 leaves in each case a remainder of 8 is:

  1. 504
  2. 536
  3. 544
  4. 548

Answer: Option 4

Question 10. Which film has won the best film award at the 71st British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) Awards?

  1. The Shape of Water
  2. Call Me by Your Name
  3. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
  4. Darkest Hour

Answer: Option 3

Check Now: MPSC Recruitment

Question 11. It is up to our government and planners to devise ways and means for the mobilisation of about ten crore workers whose families total up about forty crore men, women and children. Our agriculture is over-manned. A lesser number of agriculturists would mean more purchasing or spending power to every agriculturist.

This will result in the shortage of man-power for many commodities to be produced for which there will be a new demand from a prosperous agrarian class. This shortage will be removed by surplus man-power released from agriculture as suggested above.

The passage best supports the statement that:

  1. Employment in production is more fruitful than employment in agriculture.
  2. Indian economy is in a poor shape basically due to improper mobilisation of man-power.
  3. a shift of Labour from agricultural sector to the industrial sector would uplift the living standard.
  4. the industrial sector is Labour-deficient while the agricultural sector is over-manned in our country.

Answer: Option 2

Question12. Exports and imports, a swelling favourable balance of trade, investments and bank-balances, are not an index or a balance sheet of national prosperity. Till the beginning of the Second World War, English exports were noticeably greater than what they are today. And yet England has greater national prosperity today than it ever had. Because the income of average Englishmen, working as field and factory labourers, clerks, policemen, petty shopkeepers and shop assistants, domestic workers and other low-paid workers, has gone up.

The passage best supports the statement that:

  1. a country’s economic standard can be best adjudged by per capital income.
  2. a country’s balance of trade is the main criteria of determining its economic prosperity.
  3. a nation’s economy strengthens with the increase in exports.
  4. English trade has continually increased since the Second World War.

Answer: Option 1

You Can Also Check: MPSC Exam Pattern

Question 13.Satisfaction with co-workers, promotion opportunities, the nature of work, and pay goes with high performance among those with strong growth needs. Among those with weak growth needs, no such relationship is present – and, in fact, satisfaction with promotion opportunities goes with low performance.

This passage best supports the statement that:

  1. Satisfaction is an inevitable organisational variable.
  2. job satisfaction and performance are directly and closely related.
  3. relationship between job satisfaction and performance is moderated by growth need.
  4. every organisation has few employees having weak growth need.
  5. high performance is essential for organisational effectiveness.

Answer: Option 3

Question 14.The only true education comes through the stimulation of the child’s powers by the demands of the social situations in which he finds himself. Through these demands he is stimulated to act as a member of a unity, to emerge from his original narrowness of action and feeling, and to conceive himself from the standpoint of the welfare of the group to which he belongs.

The passage best supports the statement that real education –

  1. will take place if the children imbibe action and feeling.
  2. will take place if the children are physically strong.
  3. is not provided in our schools today.
  4. comes through the interaction with social situations.
  5. comes from the self-centred approach of the students.

Answer: Option 4

Question 15.The press should not be afraid of upholding and supporting a just and righteous cause. It should not be afraid of criticising the government in a healthy manner. The press has to be eternally vigilant to protect the rights of the workers, backward and suppressed sections of the society. It should also give a balanced view of the things so that people can be helped in the formation of a healthy public opinion.

The passage best supports the statement that

  1. press has a great role to play in a democracy.
  2. the press is the only means to project to the masses the policies of the government.
  3. the freedom of press is essential for the proper functioning of democracy.
  4. the press can be used by the governments as an effective media for the upliftment of the backward sections of society.
  5. all the information given by the press should be well-articulated so as to gain a good opinion towards the ruling party.

Answer: Option 3

Question 16. As per the Knight Frank Wealth Report 2018, what is the rank of Mumbai? This question can be asked in MPSC Online Test-

  1. 10
  2. 20
  3. 16
  4. 12

Answer: Option 3

Question 17. Which Company released the “W-Power Trailblazers” issue, listing 25 women achievers in business?

  1. Digital McKinsey
  2. Forbes India
  3. Moody’s Investors Service
  4. Realpoint Rating Company

Answer: Option 2

Check Now: MPSC Current Affairs

Question 18. Which movie won the maximum number of awards in 90th Academy Awards ceremony?

  1. Call Me by Your Name
  2. Blade Runner 2049
  3. The Shape of Water
  4. A Fantastic Woman

Answer: Option 3

Question 19. Who won the 2018 Oscar’s best actor? It will ask in MPSC Online Test-

  1. Matt Damon
  2. Gary Oldman
  3. Meryl Streep
  4. Leonardo DiCaprio

Answer: Option 2

Question 20. Who has bagged the prestigious Aravindan Puraskaram for the best debutant director of 2017?

  1. Sanju Surendran
  2. P S Manu
  3. Sagar Chaya Vanchar
  4. Atanu Ghosh

Answer: Option 3

You Can Also Check: Public Service Commission Exam Books

MPSC Online Practice Test

Maharashtra Public Service Commission conducts recruitment examination in two phases Prelims and Mains Examination. Contenders are informed that MPSC Online Test In Marathi will cover Paper I (Prelims) and Paper II (Mains). Here we have provided some details regarding Paper I and Paper II that covers in MPSC Online Test Paper 2019.

MPSC Prelims Exam

Paper I

Paper 1 of MPSC State Services Preliminary Examination contains multitudes of questions from static GK as well as current business and National and International Affairs.

Paper II

Paper 2 of MPSC State Services Preliminary Examination contains challenging questions from the world of Logical Reasoning, Aptitude, numbers and series and other brain storming topics.

PaperTime DurationMarksPaper Type
Paper 12 Hours each200 Marks for eachObjective
Paper 2

MPSC Mains Exam Details

Apart from Prelims Exam, Contenders can solve MPSC Online Test Series for Mains Examination also. MPSC Online Test 2019 will cover questions from the following topics and carrying same marks. Duration of the Marathi Grammar Test Papers will be same as original exam.

PaperMarksPaper Type
GS Paper 1 (History and Geography)150 Marks for each PaperObjective
GS Paper 2 (Indian Constitution and Politics)
GS Paper 3 (Human Resource Development and Human Rights)
GS Paper 4 (Economics and Science & Technology)
Compulsory Marathi100 Marks for each PaperDescriptive
Compulsory English
Total800 Marks

 Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Final Words!!

Check entire information related to MPSC Online Test 2019 by connecting with our portal while you are suggested to press CTRL + D or subscribe our free email service also for acquiring more details regarding MPSC Question And Answer or others. Apart from it, contenders can visit to the Official Website of the organization also.

Something That You Should Put An Eye On

MPSC Time TableMPSC Cut Off
MPSC Eligibility CriteriaMPSC Answer Key
MPSC Study MaterialBest Ways To Finish Exam On Time
Health Hazards due to over StudyingHow to Prepare for Written Exam

Filed in: online quiz, PSC Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment