Check Your Email To Activate the Confirmation Link


Territorial Army Sample Question Paper 2016 Download Practice Test PDF

Territorial Army Sample Question Paper

Dear Candidates, if you are preparing for Territorial Army Written Exam and in search of Territorial Army Sample Question Paper  for better preparation, then your search is ends on this page. Here we are providing some selected Territorial Army Question and you can also download Practice Test through online mode. Applicants you can read all below mentioned questions carefully which are written for your benefit by the team members of recruitmentresult.com. Please have a look…..

Territorial Army Syllabus

Exam Pattern:

Territorial Army exam consist two parts:

Territorial Army Sample Question Paper

Part-I: English

Reading Comprehension 1:

I felt the wall of the tunnel shiver. The master alarm squealed through my earphones. Almost simultaneously, Jack yelled down to me that there was a warning light on. Fleeting but spectacular sights snapped into ans out of view, the snow, the shower of debris, the moon, looming close and big, the dazzling sunshine for once unfiltered by layers of air. The last twelve hours before re-entry were particular bone-chilling. During this period, I had to go up in to command module. Even after the fiery re-entry splashing down in 81o water in south pacific, we could still see our frosty breath inside the command module.

Q 1- Which one of the following reasons would one consider as more as possible for the warning lights to be on:-

A. There was a shower of debris.

B. Jack was yelling.

C. A catastrophe was imminent.

D. The moon was looming close and big.

Answer: C

Q 2- The word ‘Command Module’ used twice in the given passage indicates perhaps that it deals with

A. an alarming journey

B. a commanding situation

C. a journey into outer space

D. a frightful battle

Answer: C

Q 3- The statement that the dazzling sunshine was “for once unfiltered by layers of air” means

A. that the sun was very hot

B. that there was no strong wind

C. that the air was unpolluted

D. none of above

Answer: D

English Improvement Tips

Reading Comprehension 2:

Harold a professional man who had worked in an office for many years had a fearful dream. In it, he found himself in a land where small slug-like animals with slimy tentacles lived on people’s bodies. The people tolerated the loathsome creatures because after many years they grew into elephants which then became the nation’s system of transport, carrying everyone wherever he wanted to go. Harold suddenly realized that he himself was covered with these things, and he woke up screaming. In a vivid sequence of pictures this dream dramatized for Harold what he had never been able to put in to words; he saw himself as letting society feed on his body in his early years so that it would carry him when he retired. He later threw off the “security bug” and took up freelance work.

Q-4 In his dream Harold found the loathsome creatures

A. in his village

B. in his own house

C. in a different land

D. in his office

Territorial Army Recruitment

Answer: C

Q-5 Which one of the following phrases best helps to bring out the precise meaning of ‘loathsome creatures’?

A. Security bug and slimy tentacles

B. Fearful dream and slug-like animals

C. Slimy tentacles and slug-like animals

D. slug-like animals and security bug

Answer: C

Written Exam Techniques

Q-6 Harold’s dream was fearful because

A. it brought him face to face with reality

B. it was full of vivid pictures of snakes

C. he saw huge elephant in it

D. in it he saw slimy creatures feeding on people’s bodies

Answer: A

Q-7 The statement that ‘he later threw off the security bug’ means that

A. Harold succeeded in overcoming the need for security

B. Harold stopped giving much importance to dreams

C. Harold started tolerating social victimization

D. Harold killed all the bugs troubled him

Answer: A

Part II: General Awareness

Q 8- The central banking functions in India are performed by the

I)    Central Bank of India

II)   Reserve Bank of India

III) State Bank of India

IV) Punjab National Bank

  1. I, II
  2. II
  3. I
  4. II,III

Answer: B

Q 9- ICICI is the name of a

A. chemical industry

B. bureau

C. corporation

D. financial institution

Answer: D

Q 10-  Development expenditure of the Central government does not include

A. defense expenditure

B. expenditure on economic services

C. expenditure on social and community services

D. grant to states

Answer: A

Latest Current Affairs Updates

Q 11- In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India?

A. Chemicals other than fertilizers

B. Services sector

C. Food processing

D. Telecommunication

Answer: D

Q 12-  Gilt-edged market means

A. bullion market

B. market of government securities

C. market of guns

D. market of pure metals

Answer: B

Q 13- B. C. Roy Award is given in the field of

A.       Music

B.       Journalism

C.       Medicine

D.       Environment

Answer: C

Q 14- Gandhi Peace Prize for the year 2000 was awarded to the former President of South Africa along with

A. Sathish Dawan

B. C. Subramanian

C. Grameen Bank of Bangladesh

D. World Healt Organisation

Answer: C

Q 15- Who has been awarded the first lifetime Achievement Award for his/her contribution in the field of Cinema?

A. Ashok Kumar

B. Hou Hsio-hsein

C. Akiro Burosova

D. Bernardo Burtolucci

Answer: A

Q 16- Who wrote the famous book – ‘We the people’?

A. T.N.Kaul

B. J.R.D. Tata

C. Khushwant Singh

D. Nani Palkhivala

List Of Coaching Classes For Defence

Answer: D

Q 17- Who is the author of the book ‘Forbidden Verses’?

A. Salman RushDie

B. Abu Nuwas

C. Ms. Taslima Nasrin

D. D.H. Lawrence

Answer: B

Q 18- Which of the following books has been written by Vikram Seth?

A. My God Died Young

B. Islamic Bomb

C. Look Back in Anger

D. A Suitable Boy

Answer: D

Q 19- Who is the author of the book ‘Nineteen Eighty Four’?

A. Thomas Hardy

B. Emile Zola

C. George Orwell

D. Walter Scott

Answer: C

Q 20- The prestigious Ramon Magsaysay Award was conferred was conferred upon Ms. Kiran Bedi for her excellent contribution to which of the following fields?

A. Literature

B. Community Welfare

C.  Government Service

D. Journalism

Answer: C

Q 21- The first death anniversary day of Sri Rajiv Gandhi was observed as the

A. National Integration Day

B. Peace and Love Day

C. Secularism Day

D. Anti-Terrorism Day

Answer: D

Q 22- 20th August is celebrated as

A. Earth Day

B. Sadbhavana Divas

C. No Tobacco Day

D. None of these

Answer: B

Q 23- The centenary of Mahatma Gandhi’s arrival in South Africa was celebrated in

A. May 1993

B. August 1993

C. July 1993

D. September 1993

 Answer: A

Defence Current Affairs

Q 24- Journalist Day was celebrated for the first time all over the country on

A. Oct. 20, 1984

B. Oct. 1, 1984

C. Oct 28, 1984

D. Oct. 8, 1984

Answer: C

Q 25-  The United Nations declared 1993 as a year of the

A. disabled

B. forests

C. girl child

D. indigenous people

Answer: D

Candidates you can get more information regarding Territorial Army Sample Question Paper through this page. Our portal provides you all updates info in concern to recruitment, admit card, result etc and also study material that you can download in PDF form. You can join us Facebook and Google plus for getting more information regarding career related information directly on your wall. You can subscribe on our free email service.

Something That You Should Put An Eye On

How To Find Online Study Material Defense Jobs
Online Quiz Indian Army Exam Syllabus
Indian Air Force Salaries How To Join Indian Navy
Physical Standards for Indian Armed Forces Career In Defence Services For Women

Filed in: Army, Question & Answers, Question Paper, Study Material

High Salary | Safe Future | 100% Job Guarantee – Apply Now


Leave a Reply

Submit Comment