AFCAT Previous Year Question Papers (Last 5 Years) EKT Sample Papers PDF

AFCAT Previous Year Question Papers

Candidates who are willing to crack AFCAT 2 Exam must practice through AFCAT Previous Year Question Papers given here. You can also download Last 5 Years AFCAT EKT Question Paper, AFCAT Sample Papers PDF from this page.

recruitmentresult.com

AFCAT 02 Exam 2022 Overview:

Organization NameIndia Air Force (IAF)
CategoryAFCAT Previous Year Question Paper
Name of AFCAT VacanciesCommissioned Officers
Official Websiteafcat.cdac.in

AFCAT Previous Year Question Papers

AFCAT Previous Year Papers With Solutions

Download Official PDFs of AFCAT Previous Year Question Papers

Discipline wise AFCAT Previous Year Question Papers

Previous Year AFCAT papersPDF For Paper IPDF For Paper II
AFCAT Sample Papers With Answers For Mechanical EngineeringPaper – IPaper – II
AFCAT Question Paper For Computer Science EngineeringPaper – IPaper – II
AFCAT Previous Year Question Papers With Solution For Electrical and Electronics EngineeringPaper – IPaper – II

AFCAT Previous Year Papers

AFCAT Previous Year Question Papers with Answers:

Question 1: Garampani sanctuary is located at

  1. Junagarh, Gujarat
  2. Diphu, Assam
  3. Kohima, Nagaland
  4. Gangtok, Sikkim

Answer: 2

Question 2: Fastest shorthand writer was

  1. G. D. Bist
  2. R.D. Tata
  3. M. Tagore
  4. Khudada Khan

Answer: 1

Question 3: Dumping is-

  1. selling of goods abroad at a price well below the production cost at the home market price
  2. the process by which the supply of a manufacture’s product remains low in the domestic market, which batches him better price
  3. prohibited by regulations of GATT
  4. All of the above

Answer: 4

Question 4: For the Olympics and World Tournaments, the dimensions of basketball court are

  1. 26 m x 14 m
  2. 28 m x 15 m
  3. 27 m x 16 m
  4. 28 m x 16 m

Answer: 2

Question 5: Film and TV institute of India is located at

  1. Pune (Maharashtra)
  2. Rajkot (Gujarat)
  3. Pimpri (Maharashtra)
  4. Perambur (Tamilnadu)

Answer: 1

Check AFCAT Related Links

AFCAT ExamGet Details
AFCAT SyllabusGet Details
AFCAT Admit CardGet Details
AFCAT Eligibility DetailsGet Details
AFCAT ResultGet Details
Best AFCAT Preparation BooksGet Details
Official WebsitePress Here

Question 6: Gulf cooperation council was originally formed by

  1. Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and United Arab Emirates
  2. Second World Nations
  3. Third World Nations
  4. Fourth World Nations

Answer: 1

Question 7: Gravity setting chambers are used in industries to remove

  1. SOx
  2. NOx
  3. suspended particulate matter
  4. CO

Answer: 3

Question 8: From the following, choose the set in which names of Secretary-Generals of the UNO are arranged in correct chronological order?

  1. U Thant, Kurt Waldheim, Dag Hammarskjoeld, Trygve Lie.
  2. Trygve Lie, Dag Hammarskjoeld, U Thant, Kurt Waldheim.
  3. Trygve Lie, U Thant , Dag Hammarskjoeld, Kurt Waldheim.
  4. U Thant, Dag Hammarskjoeld, Trygve Lie, Kurt Waldheim.

Answer: 2

Question 9: Epsom (England) is the place associated with

  1. Horse racing
  2. Polo
  3. Shooting
  4. Snooker

Answer: 1

Question 10: Hitler party which came into power in 1933 is known as

  1. Labour Party
  2. Nazi Party
  3. Ku-Klux-Klan
  4. Democratic Party

Answer: 2

Question 11: 120, 99, 80, 63, 48, ?

  1. 35
  2. 38
  3. 39
  4. 40

Answer:  1

Question 12: 589654237, 89654237, 8965423, 965423, ?

  1. 58965
  2. 65423
  3. 89654
  4. 96542

Answer:  4

Question 13: 3, 10, 101,?

  1. 10101
  2. 10201
  3. 10202
  4. 11012

Answer: 3

Question 14: In the series 2, 6, 18, 54, …… what will be the 8th term ?

  1. 4370
  2. 4374
  3. 7443
  4. 7434

Answer:  2

Question 15: 125,80,45,20,?

  1. 5
  2. 8
  3. 10
  4. 12

Answer:  1

Question 16: College : Student :: Hospital : ?

  1. Nurse
  2. Doctor
  3. Treatment
  4. Patient

Answer:  4

Question 17: Tree : Forest :: Grass : ?

  1. Lawn
  2. Garden
  3. Park
  4. Field

Answer:  1

Question 18: South : North-West :: West : ?

  1. North
  2. South-West
  3. North-East
  4. East

Answer:  3

Question 19: Cloth : Mill :: Newspaper : ?

  1. Editor
  2. Reader
  3. Paper
  4. Press

Answer:  4

Question 20: Country : President :: State : ?

  1. Governer
  2. P
  3. Legislator
  4. Minister

Answer:  1

Advantages of solving AFCAT Previous Papers 2022:

  • Solving AFCAT Question Paper 2022 will help candidates familiarize with the exam pattern.
  • AFCAT Previous Year Question Paper will assist them in knowing the number, type of questions, marking scheme, difficulty level and subject-wise weightage, sections, topics and units of the exam
  • By attempting AFCAT EKT Sample Papers of previous years, candidates can evaluate their areas of weakness in the exam so that they can prepare better in these areas to score well in the exam
  • Solving AFCAT Previous Year Question Papers on a regular basis will help candidates perform better in AFCAT as doing so will help them solve difficult problems effortlessly

AFCAT Previous Year Question Papers PDF:

Practicing AFCAT Previous Year Papers PDF regularly will allow candidates to recognize their areas of strength and weakness. The AFCAT Model Papers will aid candidates recognize subjects, topics, sections of significant importance, standard of questions, marking scheme, duration as well as help candidates understand the exam pattern and structure of AFCAT.

Note:

To get more AFCAT Previous Year Solved Papers PDF directly you can bookmark recruitmentresult.com by pressing Ctrl+D.


Filed in: Question and Answers 2022, Question Paper 2022 Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment