Latest Qualification Jobs

Blood Relations Questions | Verbal Reasoning Problems and Solution PDF

Blood Relation Questions

Solve Blood Relation Questions and learn the basic concept that is used during the solving process. Blood Relation Topic is a part of Verbal Reasoning whose questions are surely asked in the competitive examination, so as to evaluate the knowledge of participating candidates. Here, from the below section of this page, candidates can also download Blood Relation Problems with Solutions PDF.

recruitmentresult.com

Blood Relation Questions with Answers are provided here, so that after solving the questions at their own level, candidates can match out their options with the given answers and evaluate their performance level. So, start solving the given below Blood Relation Questions one by one:

Blood Relation Questions

Blood Relations Questions and Answers with Explanation:

Question 1: Pointing to a photograph of a boy Suresh said, “He is the son of the only son of my mother.” How is Suresh related to that boy?

  1. Brother
  2. Uncle
  3. Cousin
  4. Father

Answer: Option 4

Explanation:

The boy in the photograph is the only son of the son of Suresh’s mother i.e., the son of Suresh. Hence, Suresh is the father of boy.

Question 2: If A + B means A is the mother of B; A – B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?

  1. Q – N + M x P
  2. P + S x N – Q
  3. P – M + N x Q
  4. Q – S % P

Answer: Option 3

Explanation:

P – M → P is the brother of M

M + N → M is the mother of N

N x Q → N is the sister of Q

Therefore, P is the maternal uncle of Q.

Know Here: Tricks to Solve Blood Relation

Question 3: If A is the brother of B; B is the sister of C; and C is the father of D, how D is related to A?

  1. Brother
  2. Sister
  3. Nephew
  4. Cannot be determined

Answer: Option 4

Explanation:

If D is Male, the answer is Nephew.

If D is Female, the answer is Niece.

As the sex of D is not known, hence, the relation between D and A cannot be determined.

Note: Niece – A daughter of one’s brother or sister, or of one’s brother-in-law or sister-in-law. Nephew – A son of one’s brother or sister, or of one’s brother-in-law or sister-in-law.

Question 4: If A + B means A is the brother of B; A – B means A is the sister of B and A x B means A is the father of B. Which of the following means that C is the son of M?

  1. M – N x C + F
  2. F – C + N x M
  3. N + M – F x C
  4. M x N – C + F

Answer: Option 4

Explanation:

M x N → M is the father of N

N – C → N is the sister of C

and C + F → C is the brother of F.

Hence, M is the father of C or C is the son of M.

Question 5: Introducing a boy, a girl said, “He is the son of the daughter of the father of my uncle.” How is the boy related to the girl?

  1. Brother
  2. Nephew
  3. Uncle
  4. Son-in-law

Answer: Option A

Explanation:

The father of the boy’s uncle → the grandfather of the boy and daughter of the grandfather → sister of father.

Question 6: Pointing to a photograph Lata says, “He is the son of the only son of my grandfather.” How is the man in the photograph related to Lata?

  1. Brother
  2. Uncle
  3. Cousin
  4. Data is inadequate

Answer: Option 1

Explanation:

The man in the photograph is the son of the only son of Lata’s grandfather i.e., the man is the son of Lata’s father. Hence, the man is the brother of Lata.

Question 7: If A + B means A is the brother of B; A x B means A is the son of B; and A % B means B is the daughter of A then which of the following means M is the maternal uncle of N?

  1. M + O x N
  2. M % O x N + P
  3. M + O % N
  4. None of these

Answer: Option 4

Explanation:

Because the sex of O is not known.

Get Here: Coding Decoding Questions

Question 8: If D is the brother of B, how B is related to C? To answer this question which of the statements is/are necessary?

The son of D is the grandson of C.

B is the sister of D.

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Either 1 or 2
  4. 1 and 2 both are required

Answer: Option 4

Explanation:

Given: D is the brother of B.

From statement 1, we can detect that D is son of C (son of D is the grandson of C).

From statement 2, we can detect that B is ‘Female’ (sister of D).

Therefore, B is daughter of C.

Question 9: If A + B means A is the father of B; A – B means A is the brother B; A % B means A is the wife of B and A x B means A is the mother of B, which of the following shows that M is the maternal grandmother of T?

  1. M x N % S + T
  2. M x N – S % T
  3. M x S – N % T
  4. M x N x S % T

Answer: Option 1

Explanation:

M x N → M is the mother of N

N % S → N is the wife of S

and S + T → is the father of T.

Hence, M is the maternal grandmother of T.

Question 10: Pointing to a photograph. Bajpai said, “He is the son of the only daughter of the father of my brother.” How Bajpai is related to the man in the photograph?

  1. Nephew
  2. Brother
  3. Father
  4. Maternal Uncle

Answer: Option 4

Explanation:

The man in the photo is the son of the sister of Bajpai. Hence, Bajpai is the maternal uncle of the man in the photograph.

Question 11: A is B’s sister. C is B’s mother. D is C’s father. E is D’s mother. Then, how is A related to D?

  1. Grandfather
  2. Grandmother
  3. Daughter
  4. Granddaughter

Answer: 4

Explanation:

A is the sister of B and B is the daughter of C.

So, A is the daughter of C. Also, D is the father of C.

So, A is the granddaughter of D.

Question 12: Pointing to a person, a man said to a woman, “His mother is the only daughter of your father.” How was the woman related to the person ?

  1. Aunt
  2. Mother
  3. Wife
  4. Daughter

Answer: 1

Explanation:

Daughter of your father — Your sister. So, the person’s mother is woman’s sister or the woman is person’s aunt.

Check Out: Classification Reasoning Tricks

Question 13: Deepak said to Nitin, “That boy playing with the football is the younger of the two brothers of the daughter of my father’s wife.” How is the boy playing football related to Deepak?

  1. Son
  2. Brother
  3. Cousin
  4. Brother-in-law

Answer: 2

Explanation:

Father’s wife → mother. Hence, the daughter of the mother means sister and sister’s younger brother means brother. Therefore, the boy is the brother of Deepak.

Question 14: Veena who is the sister-in-law of Ashok, is the daughter-in-law of Kalyani. Dheeraj is the father of Sudeep who is the only brother of Ashok. How Kalyani is related to Ashok?

  1. Mother-in-law
  2. Aunt
  3. Wife
  4. None of these

Answer: 4

Explanation:

Ashok is the only brother of Sudeep and Veena is the sister-in-law of Ashok. Hence Veena is the wife of Sudeep. Kalyani is the mother-in-law of Veena. Kalyani is the mother of Ashok.

Question 15: Pointing to a woman, Abhijit said, “Her granddaughter is the only daughter of my brother.” How is the woman related to Abhijit?

  1. Sister
  2. Grandmother
  3. Mother-in-law
  4. Mother

Answer: 4

Explanation:

Daughter of Abhijit’s brother → niece of Abhijit. Thus the granddaughter of the woman is Abhijit’s niece.

Hence, the woman is the mother of Abhijit.

Question 16: Amit said – “This girl is the wife of the grandson of my mother”. How is Amit related to the girl?

  1. Brother
  2. Grandfather
  3. Husband
  4. Father-in-law

Answer: 4

Explanation:

The girl is the wife of grandson of Amit’s mother i.e., the girl is the wife of son of Amit. Hence, Amit is the father-in-law of the girl.

Check Out: Analogy Tricks

Question 17: Pointing towards a man, a woman said, “His mother is the only daughter of my mother.” How is the woman related to the man?

  1. Mother
  2. Grandmother
  3. Sister
  4. Daughter

Answer: 1

Explanation:

Only daughter of my mother → myself.

Hence, the woman is the mother of the man.

Question 18: Introducing Sonia, Aamir says, “She is the wife of only nephew of only brother of my mother.” How Sonia is related to Aamir?

  1. Wife
  2. Sister
  3. Sister-in-law
  4. Data is inadequate

Answer: 1

Explanation:

Brother of mother means maternal uncle. Hence only nephew of Aamir’s maternal uncle means Aamir himself. Therefore Sonia is the wife of Aamir.

Question 19: Pointing to Varman, Madhav said, “I am the only son of one of the sons of his father.” How is Varman related to Madhav?

  1. Nephew
  2. Uncle
  3. Father or Uncle
  4. Father

Answer: 3

Explanation:

Madhav is the only son of one of the sons of Varman’s father → Either Varman is the father or uncle of Madhav.

Check Out: Logical Reasoning Quiz

Question 20: Introducing a woman, Shashank said, “She is the mother of the only daughter of my son.” How that woman is related to Shashank?

  1. Daughter
  2. Sister-in-law
  3. Wife
  4. Daughter-in-law

Answer: 4

Explanation:

The woman is the mother of Shashank’s granddaughter. Hence, the woman is the daughter-in-law of Shashank.

Download: Blood Relation Problems with Solutions PDF

On this page of recruitmentresult.com, we have provided all types of Blood Relation Questions for the preparation of candidates. Also, don’t forget to download the PDF file and save it for future reference.

Something That You Should Put an Eye On

Input Output Reasoning TricksCoding Decoding Tricks
Syllogism TricksBest Books For Logical Reasoning
Reasoning QuizHow to Prepare For Reasoning

Excel Your Preparation with Vidya24.Com - Enroll Today For Free

Filed in: Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment

© Recruitment result 2021. All rights reserved.