Latest Qualification Jobs

Blood Relations Quiz | Online Practice Set for Competitive Exam

Blood Relations Quiz

Blood relation questions are frequently asked in competitive examinations. For this you need to practice these questions, so today on this page, we have given Blood Relations Quiz, so that you can prepare for it.

In blood relations questions only a small amount of information is given about the family members, based on that information we need to know the relationship between a particular family members. Today we will tell you about Blood Relations Online Practice Set for Competitive Exam.

recruitmentresult.com

Blood Relations Quiz

Blood Relations Quiz with Solutions:

Question 1: A man pointing to a photograph says, “The lady in the photograph is my nephew’s maternal grandmother.” How is the lady in the photograph related to the man’s sister who has no other sister?

  1. Mother
  2. Cousin
  3. Mother–in–law
  4. Sister–in–law

Answer: 1

Explanation:

Clearly, the lady is the grandmother of man’s sister’s son.

i.e., the mother of the mother of man’s sister’s son.

ie., the mother of man’s sister.

So, the lady is man’s mother.

Question 2: A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the woman?

  1. Son
  2. Nephew
  3. Grandson
  4. Uncle

Answer: 4

Explanation:

Brother of mother – Uncle;

Uncle’s son – Cousin.

Check Out: Logical Reasoning Quiz

Question 3: Prasanna said, “This girl is the wife of the grandson of my mother.” Who is Prasanna to the girl?

  1. Husband
  2. Father
  3. Father–in–law
  4. Grandfather

Answer: 1

Explanation:

Mother’s grandson – Son;

Son’s wife – Daughter–in–law.

Question 4: If Arun says, “Vimal’ mother is the only daughter of my mother”, how is Arum related to Ravi?

  1. Father
  2. Brother
  3. Grandfather
  4. None of these

Answer: 4.

Explanation:

Only daughter of Arun’s mother –Arun’s sister.

So, Vimal’s mother is Arun’s sister (or)

Arun is the brother of Vimal’s mother i.e . Vimal’s maternal uncle.

Must Check: How To Prepare For Written Examination

Question 5: Pointing to a man in a photograph. Asha said. “His mothers only daughter is my mother”. How is Asha related to that man?

  1. Wife
  2. Sister
  3. Niece
  4. Nephew

Answer: 3

Explanation:

Asha’s mother’s mother is man’s mother i.e.,

Asha’s mother is man’s sister (or)

Asha is man’s niece.

Question 6: A woman going with a boy is asked by another woman about the relationship between them. The women replied, “My maternal uncle and the uncle of his maternal uncle is the same.” How is the lady related with that boy?

  1. Mother and Son
  2. Aunt and Nephew
  3. Grandmother and Grandson
  4. None of these

Answer: 2

Explanation:

Clearly, the brother of woman’s mother is the same as the brother of the father of boy’s maternal uncle.

So, the woman and boy’s mother are cousins.

Thus, the woman is boy’s aunt.

Read Now: Latest Current Affairs Updates

Question 7: A man said to a lady, “Your mother?s husband?s sister is my aunt.” How is the lady related to the man?

  1. Grand daughter
  2. Mother
  3. Daughter
  4. Sister

Answer: 4

Explanation:

Lady’s mother husband – Lady’s father;

Lady’s father’s sister – Lady’s aunt.

So, lady’s aunt is man’s aunt and therefore lady is man’s sister.

Question 8: If X is the brother of the son of Y?s son, how is X related to Y?

  1. Son
  2. Cousin
  3. Grandson
  4. Brother

Answer: 3

Explanation:

Son of Y’s son – Grandson;

Brother of Y’s grandson – Y’s grandson.

So X is Y’s grandson.

Question 9: Introducing a man, a woman said, “His wife is the only daughter of my father.”How is that man related to the woman?

  1. Husband
  2. Brother
  3. Father–in–law
  4. Maternal uncle

Answer: 1

Explanation:

Only daughter of my father – Myself.

So, the man is woman’s husband.

Get Here: English Improvement Tips

Question 10: Showing the man receiving the prize, Saroj said, “He is the brother of my uncle’s daughter.” Who is the man to Saroj?

  1. Cousin
  2. Brother–in–law
  3. Nephew
  4. Uncle

Answer: 1

Explanation:

Brother of uncle’s daughter – Uncle’s son – Cousin.

So, the man is Saroj’s cousin.

Question 11: Rita told Mani,“The girl I met yesterday at the beach was the youngest daughter of the brother–in–law of my friend’s mother.” How is the girl related to Rita’s friend?

  1. Daughter
  2. Niece
  3. Friend
  4. Cousin

Answer: 4

Explanation:

Daughter of brother–in–law – Niece;

Mother’s niece – Cousin.

So, the girl is the cousin of Rita’s friend.

Must Know: Classification Reasoning Tricks

Question 12: Pointing to a man in a photograph, a woman said, “His brother’s father is the only son of my grandfather.” How is the woman related to the man in the photograph?

  1. Aunt
  2. Daughter
  3. Grandmother
  4. Sister

Answer: 4

Explanation:

Only son of woman’s grandfather – Woman’s father;

Man’s brother father – Man’s father.

So, the woman is man’s sister.

Check Here: Monthly Current Affairs

Question 13: Pointing to a gentleman, Deepak said, “His only brother is the father of my daughter’s father.” How is the gentleman related to Deepak?

  1. Brother–in–law
  2. Uncle
  3. Father
  4. Grandfather

Answer: 2

Explanation:

Father of Deepak’s daughter’s father – Deepak’s father.

So, the man’s brother is Deepak’s father or the man is the brother of Deepak’s father i.e., Deepak’s uncle.

Question 14: Pointing to a photograph, Vipul said, “She is the daughter of my grandfather’s only son.” How is Vipul related to the girl in the photograph?

  1. Brother
  2. Grandson
  3. Cousin
  4. Father

Answer: 1

Explanation:

My grandfather’s only son – My father.

So, the girl is the daughter of Vipul’s father. i.e.,

Vipul is the girl’s brother.

Read Out: Students’ Horoscope

Question 15: Pointing to a photograph, a lady tells Pramod, “I am the only daughter of this lady and her son is your maternal uncle.” How is the speaker related to Pramod’s father?

  1. Wife
  2. Sister–in–law
  3. Daughter
  4. Either (a) or (b)

Answer: 1

Explanation:

Clearly, the speaker’s brother is Pramod’s maternal uncle.

So, the speaker is Pramod’s mother or his father’s wife.

Question 16: A man pointing to a photograph says. “The lady in the photograph is my nephew’s maternal grandmother.” How is the lady in the photograph related to the man’s sister who has no other sister?

  1. Cousin
  2. Mother
  3. Sister–in–law
  4. Mother–in–law

Answer: 2

Explanation:

Clearly, the lady is the grandmother of man’s sister’s son i.e.,

the mother of the mother of man’s sister’s son. i.e.,

the mother of man’s sister.

Read Out: Analogy Tricks

Question 17: A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is girl’s

  1. Son
  2. Brother
  3. Uncle
  4. Nephew

Answer: 2

Explanation:

Daughter of uncle’s father – Uncle’s sister – Mother;

Mother’s son – Brother.

Check Out: Online Quiz for Students

Question 18: Rahul told Anand, “Yesterday 1 defeated the only brother of the daughter of my grandmother.” Whom did Rahul defeat?

  1. Son
  2. Brother
  3. Cousin
  4. Father

Answer: 4

Explanation:

Daughter of grandmother – Aunt;

Aunt’s only brother – Father.

Question 19: Pointing to an old man, Kunal said, “His son is my son?s uncle.” How is the old man related to Kunal?

  1. Uncle
  2. Grandfather
  3. Father
  4. Brother

Answer: 3

Explanation:

Kunal’s son’s uncle – Kunal’s brother.

So, the old man’s son is Kunal’s brother i.e.,

The old man is Kunal’s father.

Know Here: Tricks to Solve Blood Relation

Question 20: Muthu said, “This girl is the wife of the grandson of my mother.” Who is Suresh to the girl?

  1. Father
  2. Grandfather
  3. Father–in–law
  4. Husband

Answer: 3

Explanation:

Mother’s grandson – Son;

Son’s wife – Daughter–in–law.

Check Out: Current Affairs New Appointments

Resoning Questions:

Reasoning is a very important subject for all examinations. You need to work hard to understand the logic or reasoning blood related test questions. Therefore, you need to read and understand the questions carefully. Blood Relations questions provided here will help you to get success in SSC, Banking, Railway Examination, Defense Examination or other government exams because these types of questions are often asked in examinations.

Reasoning or Reasoning questions related to all types of examinations are available here. You can prepare for the examinations through this website to earn marks in better examinations. From the point of view of the examination, then the questions that come in the examination, which are solved only by your mind, are the questions of reasoning. There is a lot of questioning of blood relations in competitive exams and many student candidates are not aware of reasoning.

People May Also Search Related To:

  • Blood Relation Questions in Hindi
  • Blood Relation Questions PDF
  • Blood Relation Questions PDF For SSC
  • Blood Relation Questions for Placements
  • Blood Relation Problems with Solutions
  • Blood Relation Questions Tricks
  • Simple Blood Relation Questions
  • Blood Relation Quiz for Bank Exam
  • Blood Relation Quiz in hindi
  • Blood Relation Quiz in tamil
  • Blood Relation Quiz in English

In this article, you will know how we can prepare well for reasoning. If you have given an exam for any of your government jobs, then you will be well aware that reasoning is a bit difficult. Because in it we have to use reasoning power.

By simplifying reasoning, you can solve the questions in competitive examinations as soon as possible. So Stay connected with us for more information. You can bookmark this page using Ctrl+D for future updates.

Something That You Should Put An Eye On

How to Prepare for Written ExamHow to Solve a Problem in Exam Correctly
Last Minute Exam Preparation TipsHow to Choose Right Career
How To Prepare For Online ExamEntrance Exam in India

Excel Your Preparation with Vidya24.Com - Enroll Today For Free

Filed in: online quiz, Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment

© Recruitment result 2021. All rights reserved.