Latest Qualification Jobs

Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper 2020-21 JNVST Sample Papers PDF

Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper

Download Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper From Here!! Navodaya Vidyalaya Samiti (JNVST) conducts JNV selection test to provide admission in various classes. Candidates appearing in the Entrance Exam for academic session 2020-21 must prepare from JNVST Sample Papers PDF for better preparation.

Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper

JNVST Entrance Test Question PaperDownload links
JNV 2015 Arithmetic Test Question PaperDownload
JNVST 2015 English Question PaperDownload
JNVST 2015 Mental Ability Test Question PaperDownload
JNVST 2016 Arithmetic Test Question PaperDownload
JNV Entrance Exam 2016 English Language Question PaperDownload
JNVST 2016 Mental Ability Test Question PaperDownload
Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper PDF for 2013Download
JNVST Sample Papers of 2002Download
Navodaya Question Paper of 2002Download
JNVST Previous Year Papers of 2003Download
JNVST Model Papers 2004Download
JNV Questions and Answers 2005Download
JNVST Previous Year Papers 2006Download
Navodaya Question Paper 2007Download
Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper of 2007Download
Navodaya Question Paper of 2008Download
JNVST Sample Papers 2008Download
Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper 2009Download
Jawahar Navodaya Vidyalaya Sample Papers 2009Download
Navodaya Question Paper of 2010Download
Jawahar Navodaya Vidyalaya Previous Papers 2010Download
Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper 2012Download

JNV Entrance Class 6 Exam Pattern:

TopicsTotal QuestionsMarksExamination Duration
Mental Ability Test Subject50 Questions50 Marks60 Minutes
Arithmetic Test Subject25 Questions25 Marks30 Minutes
Language Test Subject25 Questions25 Marks30 Minutes

JNV Entrance Class 9 Exam Pattern:

SubjectsTotal Marks by Subject Wise
English Subject15 Marks
Hindi Subject15 Marks
Maths Subject35 Marks
Science Subject35 Marks
Total Marks100 Marks

Jawahar Navodaya Vidyalaya Question with Answers

Ques 1: A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

  1. 650
  2. 690
  3. 698
  4. 700

Answer: 3

Ques 2: A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?

  1. 4462.50
  2. 8032.50
  3. 8900
  4. 8925
  5. None of these

Answer: 4

Ques 3: How much time will it take for an amount of Rs. 450 to yield Rs. 81 as interest at 4.5% per annum of simple interest?

  1. 5 years
  2. 4 years
  3. 5 years
  4. 5 years

Answer: 2

Links Related to Navodaya Vidyalaya Entrance Exam Question Paper:

Navodaya Vidyalaya AdmissionNavodaya Vidyalaya Result
Navodaya Vidyalaya Admit CardNVS Answer Key

Ques 4: A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?

  1. 6
  2. 2
  3. 4
  4. 10

Answer: 2

Ques 5: If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is:

  1. 50 km
  2. 56 km
  3. 70 km
  4. 80 km

Answer: 1

Read This: How to Prepare for Written Exam

Ques 6: In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

ENORMOUS

  1. Soft
  2. Average
  3. Tiny
  4. Weak

Answer: 3

Ques 7: COMMISSIONED

  1. Started
  2. Closed
  3. Finished
  4. Terminated

Answer: 4

Ques 8: ARTIFICIAL

  1. Red
  2. Natural
  3. Truthful
  4. Solid

Answer: 2

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Ques 9: In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

  1. 25
  2. 5
  3. 75
  4. 7

Answer: 1

Ques 10: The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

  1. 0
  2. 1
  3. 10
  4. 19

Answer: 4

Practice Here: Online Quiz For Competitive Exams

Ques 11: The average weight of 8 person’s increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person?

  1. 76 kg
  2. 5 kg
  3. 85 kg
  4. Data inadequate
  5. None of these

Answer: 3

Read Also: Last Minute Exam Preparation Tips

Ques 12: Which one of the following is not a prime number?

  1. 31
  2. 61
  3. 71
  4. 91

Answer: 4

Ques 13: What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23 ?

  1. 2
  2. 3
  3. 18
  4. 21
  5. None of these

Answer: 1

Ques 14: 1397 x 1397 = ?

  1. 1951609
  2. 1981709
  3. 18362619
  4. 2031719
  5. None of these

Answer: 1

Must Know: How to Choose Right Career

Ques 15: (935421 x 625) = ?

  1. 575648125
  2. 584638125
  3. 584649125
  4. 585628125

Answer: 2

Navodaya Entrance Exam Question Paper

Candidates who are going to appear in upcoming JNVST Entrance Exam and are preparing for same must download these Navodaya Entrance Exam model Papers/ Navodaya Vidyalaya Previous Question Papers. Candidates will be able to understand the pattern of the paper by practicing from these papers. If you know about the difficulty level of JNV Entrance Exam, then your preparation can be up to the mark.

Check Here: Strategies To Improve Memory

Jawahar Navodaya Vidyalaya Entrance Exam Model Paper

Through Jawahar Navodaya Vidyalaya model question paper candidates can easily understand the paper pattern of Jawahar Navodaya Vidyalaya exam and by regular practicing their speed and confidence will also be increases.

JNVST 2020 Exam Details:

EventsFor 6th ClassFor 9th Class
Starting Date to submit application form1-07-201924-10-2019
Last date to submit Navodaya Form 202030-09-201910-12-2019
Downloading of Phase 1 Admit Card1-12-2019January 2020
Navodaya Entrance Exam 2020 Date (Phase 1)1-01-2020
(11.30 AM)
8-02-2020
JNV 2020 Result (Phase-I)-
Announcement
19-06-202019-06-2020
Downloading of Navodaya
Phase 2 Admit Card
1-03-2020
(Postponed)
To Be Notified
Navodaya Exam Date 2020
(2nd Exam)
11-04-2020 (Postponed)To Be Notified

Note

Candidates can download the Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper 2020-21 from the above given links. If you have any query, comment in the below given comment box.

Something That You Should Put An Eye On

How To Score Good GradesHow Do Toppers Study?
Best Study Apps For College StudentsHow to Solve Objective Type Questions
Documents Required For Education LoanList Of Universities In India

Filed in: Question & Answers, Question Paper Tags: 

2 Responses to "Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper 2020-21 JNVST Sample Papers PDF"

  1. SUDHIRKUMAR J SOLANKI

    want to have some question papers for Class-VI entrance exam practise

  2. mantri gadge

    hindi medium ka modal paper chahiye

Leave a Reply

Submit Comment

© 9772 Recruitment, Syllabus, Result, Admit Card. All rights reserved.