Latest Qualification Jobs

JIPMER Mock Test 2021 | MD/MS/MDS (PG Practice Series – Preparation MCQ)

JIPMER Mock Test 2020

With the help of JIPMER Mock Test 2021, aspirants can easily prepare for the JIPMER Entrance Exam and get best strategies to score good marks. The JIPMER PG Practice Series for MD/MS/MDS Exam 2021 will help you for better exam preparation. You are advised to Practice JIPMER MCQ Mock Test and score good marks in the exam by the help of this page.

recruitmentresult.com

JIPMER Mock Test

Here we have facilitated Free JIPMER Mock Test Series which will help the JIPMER Aspirants to crack the entrance. The JIPMER Online Mock Test for MBBS and PG courses is provided in the form of set of important MCQ type questions with regards to the latest syllabus and exam pattern prescribed for JIPMER Entrance Exam. So let’s attempt JIPMER Free Online Mock Test.

JIPMER Mock Test Online –  Official Links

Mock Test JIPMER for MD/MS and DM/MChLogin
JIPMER MBBS Mock TestLogin

JIPMER PG (MD/MS) Previous Year Paper PDF – Download:

JIPMER Mock Test PDF :

JIPMER PG 2001Download
JIPMER PG 2000Download

Online Mock Test For JIPMER

Question 1: The nurse determines that a patient with acute renal failure has prerenal oliguria when

  1. Urine testing reveals a low specific gravity
  2. The causative factor is malignant hypertension
  3. Urine testing reveals a high sodium concentration
  4. Reversal of the oliguria occurs with fluid replacement

Answer: D

Explanation: With prerenal failure there is decreased perfusion to the kidneys, no acutal damage;increasing fluid and perfusion should increace urine output

Question 2:  Tubular damage is indicated in the patient with acute renal failure by a urinalysis finding of

  1. Hematuria
  2. Specific gravity fixed at 1.010
  3. Urine sodium of 12 mEq/L
  4. Osmolality of 100 mOsm/kg

Answer: B

Explanation: The kidney cannot concentrate urine leading to fixed specific gravity

Question 3: Metabolic acidosis occurs in the oliguric phase of acute renal failure as a result of impaired

  1. Ammonia synthesis
  2. Excretion of sodium
  3. Excretion of bicarbonate
  4. Conservation of potassium

Answer: A

Explanation: The kidney can no produce ammonia to excrete the hydrogen ions

Must Check: List of Medical Entrance Exams

Question 4: Although both BUN and serum creatinine levels are elevated in renal failure, a BUN of 85 mg/dLand a serum creatinine of 3.8 m/dL would most likely occur in a patient with acute renal failure caused by

  1. Massive trauma
  2. Bladder obstruction
  3. Decompensated heart failure
  4. Acute glomerulonephritis

Answer: A

Explanation: Normallly there is a 10:1 ration of BUN/Creatinine. This ratio is increased when renal failure is caused from tissue breakdown

Question 5. The nurse determines that a patient with acute renal failure is in the recovery phase when the patient experiences

  1. A return to normal weight
  2. A urine output of 3700 mL/day
  3. Decreasing BUN and creatinine levels
  4. Decreasing sodium and potassium levels

Answer: C

Explanation: During the recovery phase the BUN and creatinine decrease

Question 6. A patient with acute renal failure has a serum potassium level of 6.8 mEq/L and the following ABG results: pH 7.28, PaCO2 30, PaO2 86, HCO3 18. The nurse recognizes that treatment of the acid base problem would cause a decrease in the

  1. pH
  2. potassium level
  3. bicarbonate level
  4. carbon dioxide level

Answer: B

Explanation: K moves out of the cell during acidosis, correcting it will cause the K to move back into the cell

Question 7. In replying to a patient’s questions about the seriousness of her chronic kidney disease, the nurse knows that the stage of chronic kidney disease is based on

  1. The total daily urine output
  2. The GFR
  3. Serum creatinine and urea levels
  4. The degree of altered mental status

Answer: B

Explanation: The GFR decides the degree of kidney failure

Question 8. The nurse identifies a nursing diagnosis of risk for injury: fracture related to alterations in calcium and phosphorus metabolism for a patient with chronic renal disease. The pathologic process directly related to the risk for fractures is

  1. Loss of aluminium through the impaired kidneys
  2. Deposition of calcium phosphate in soft tissues of the body
  3. Impaired vitamin D activation resulting in decreased absorption of calcium
  4. Increased release of parathyroid hormone in response to decreased calcium levels

Answer: C

Explanation: The kidneys activate vitamin D. When they are not functioning properly vitamin D is not activated and calcium absorption is decreased

Question 9. A patient with chronic renal insufficiency weighs 70 kg and has the following laboratory results: creatinine clearance 18mL/min; potassium 6.8 mEq/L; BUN 75 mg/dL; serum creatinine 6.3 mg/dL. An appropriate dietary modification for the patient is

  1. A protein restriction of 70 g/day
  2. A potassium restriction of 2 to 3 g/day
  3. A sodium restriction of 1000 mg/day
  4. Unlimited intake of breads and cereals

Answer: B

Explanation: The protein and sodium restriction are too high, the potassium restriction is correct

Question 10. The most appropriate snack for the nurse to offer the patient with chronic renal disease is

  1. Raisins
  2. Ice cream
  3. Dill pickles
  4. Hard candy

Answer: D

Explanation: Raisins are high in potassium, ice cream is high in protein, dill pickles are high in sodium. The hard candy is appropriate, the renal failure patient can have unrestricted sugar and starch intake unless they are diabetic

Check Imp. Links Related To JIPMER 2021

JIPMER Entrance ExamPress
JIPMER Previous Year Question PapersPress
JIPMER SyllabusPress
JIPMER Candidate LoginPress
JIPMER Admit CardPress
JIPMER ResultPress
JIPMER Cut OffPress
JIPMER Application FormPress

Question 11. During the nursing assessment of the patient with renal insufficiency, the nurse asks the patient specifically about a history of

  1. Angina
  2. Asthma
  3. Hypertension
  4. Rheumatoid arthritis

Answer: C

Explanation: Hypertension is the most common cause of renal problems

Question 12. To prevent the most common serious complication of peritoneal dialysis (PD), it is important for the nurse to

  1. Infuse the dialysate slowly
  2. Use strict aseptic technique in the dialysis procedures
  3. Have the patient empty the bowel before the inflow procedure
  4. Reposition the patient frequently and promote deep breathing.

Answer: B

Explanation: The most common complication is infection. Using aseptic technique reduces this risk

Question 13. The composition of the peritoneal dialysate solution requires careful monitoring of the patient who also has

  1. Diabetes
  2. Liver failure
  3. Heart failure
  4. Chronic obstructive pulmonary disease

Answer: A

Explanation: Dialysate contains high concentrations of glucose

Do You Know: How to Solve a Problem in Exam Correctly

Question 14. The nurse evaluates the patency of an AV graft by

  1. Palpating for pulses distal to the graft site
  2. Auscultating for the presence of a bruit at the site
  3. Evaluating the color and temperature of the extremity
  4. Assessing for the presence of numbness and tingling distal to the site

Answer: B

Explanation: We auscultate for a bruit, palpate for a thrill

Question 15. A patient returns from her initial hemodialysis treatment with nausea, confusion, twitching and jerking. The pathophysiologic mechanism of dialysis responsible for these manifestations is a

  1. Loss of blood into the dialyzer caused by heparin use
  2. Rapid removal of vascular volume causing hypovolemia
  3. High osmotic gradient in the brain causing cerebral edema
  4. Neuromuscular hypersensitivity resulting from fluid and sodium loss

Answer: C

Explanation: These are symptoms of disequilibrium syndrome which is caused from the high osmotic gradient in the brain causing cerebral edema

Question 16. A patient rapidly progressing toward end stage renal disease asks about the possibility of a kidney transplant. In responding to the patient, the nurse knows that contraindications to kidney transplantation include

  1. Hepatitis C infection
  2. Coronary artery disease
  3. Refractory hypertension
  4. Extensive vascular disease

Answer: D

Explanation: Extensive vascular disease means there will be impaired blood flow to a new kidney

Question 17. During the immediate postoperative care of the recipient of a kidney transplant, the nurse expects to

  1. Regulate fluid intake hourly based on urine output
  2. Find urine tinged drainage on the abdominal dressing
  3. Medicate the patient frequently for incisional flank pain
  4. Remove the Foley catheter to evaluate the ureteral implant

Answer: A

Explanation: Fluid balance is one of the most important aspects of post-op care

Read Now: Tips To Reduce Negative Marking in Entrance Exam

Question 18. Signs and symptoms of chronic rejection of the kidney are caused by

  1. Recurrence of the original kidney disease
  2. Gradual occlusion or the renal blood vessels
  3. T-cytotoxic cell attack on the foreign kidney
  4. Destruction of kidney tissue by sensitized antibodies

Answer: B

Explanation: This leads to decreased perfusion to the kidney and impaired functioning

Question 19. Signs and symptoms of acute rejection that the nurse should teach the patient to observe for

include

  1. Tachycardia and headache
  2. Fever and painful transplant site
  3. Severe hypotension and weight loss
  4. Recurrent urinary tract infections and oral y

Answer: B

Explanation: These are indicators of acute rejection

Also Read: Last Minute Exam Study Preparation Tips

Mock Test for JIPMER MBBS and other courses:

Aspirants who wish to pursue PG Medical Courses in Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education & Research (JIPMER) must qualify the JIPMER PG Entrance Exam. To qualify the exam, it requires an effective preparation. Concerning the same, we have provided JIPMER Mock Test Papers in this page.

Concerned candidates preparing for the examination must go through the JIPMER Entrance Exam Practice Test facilitated above. This JIPMER Online Mock Test Free includes objective type questions which have the higher probability to get asked in JIPMER Entrance Exam 2021. JIPMER 2021 Mock Test can help you to be preparing for the exam easily.

JIPMER Preparation Tips

Apart from solving JIPMER Mock Test For English, Biology and for other courses, let’s go through some important preparation tips suggested below:

  • First of all, check the exam pattern and syllabus of JIPMER Entrance Exam.
  • Prioritize the important topics to be covered on the basis of weightage of marks.
  • Make a proper study time table and short term study goals.
  • Concentrate more on your weaker section, if it is important or worthy
  • Read NCERT books as 80-90% of questions asked from NCERT books
  • Solve as many as JIPMER Practice Series and previous year papers.
  • Revise the previously prepared topics
  • Manage your time efficiently

Press Here: JIPMER Official Website

Final Note

Applicants keep visiting to our site recruitmentresult.com to get JIPMER Mock Test 2021 for better preparation. For further updates must visit to official link given above.

Something That You Should Put An Eye On

Strategies To Improve MemoryHow Do Toppers Study?
Tips To Create Your Own Study GuideWritten Exam Techniques
How To Prepare For Online ExamBest Study Apps for Students

Excel Your Preparation with Vidya24.Com - Enroll Today For Free

Filed in: online quiz, Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment

© Recruitment result 2021. All rights reserved.