Check Your Email To Activate the Confirmation Link


Anna University Previous Year Question Paper, Last 5 Year Papers Available!

Anna University Previous Year Question Paper

Check Last 5 Years Anna University Previous Year Question Paper!!! AU University conducts exam for all UG and PG courses twice in a years. Candidates, who are going to start their preparation for ECE, Civil, Mechanical stream, may check Anna University Previous Year Question Papers which is available on this page and prepare well for exams. Previous Year Question Papers, provide you an idea about exam so you can start your study in better way.

Students may also begins their preparation for any exam by giving online examination and for getting detailed information about Anna University UG / PG Previous Year Model Question Papers such as how to download question papers from official website and other important details etc, contenders may need to go through this page which are created by team of recruitmentresult.com.

Anna University Previous Year Question Papers

Question 1. An RLC series circuit is underdamped. To make it overdamped, the value of R

A. has to be increased

B. has to be decreased

C. has to be increased to infinity

D. has to be reduced to zero

Answer: A

Question 2. A sinusoidal voltage has peak to peak value of 100 V. The rms value is

A. 50 V

B. 70.7 V

C. 35.35 V

D. 141.41 V

Answer: C

Read Also: How To Stay Awake All Night To Study

Question 3. In a 3 phase fully controlled converter the firing frequency is

A. 3 times the line frequency

B. 6 times the line frequency

C. 9 times the line frequency

D. 12 times the line frequency

Answer: B

Question 4. Mechanical impedance is the ratio of

A. rms force to rms velocity

B. rms force to rms displacement

C. rms velocity to rms displacement

D. none of the above

Answer: A

Question 5. The centre of gravity of a triangle is at the point where three

A. medians of the triangle meet

B. bisectors of the angle of the triangle meet

C. perpendicular bisectors of the sides of the triangle meet

D. none of these

Answer: A

Common Mistakes You Make in Tests:- Read Here

Question 6. The liquid limit and plastic limit exist in

A. sandy soils

B. gravel soils

C. silty soils

D. Clay soils

Answer: D

Question 7. Accurate determination of water content, is made by

A. calcium carbide method

B. alcohol method

C. sand bath method

D. oven-drying method

Answer: D

Question 8. The degree of saturation of the soil sample stated in Q. No, 216, is

A. 65%

B. 56%

C. 70%

D. 64%

Answer: D

You May Read This: Last Minute Exam Study Preparation Tips

Question 9. The maximum load carried by a pile, when it continues to sink without further increase of load, is known as

A. ultimate bearing capacity

B. ultimate load carrying capacity

C. ultimate bearing resistant

D. All the Above

Answer: D

Something That You Should Put An Eye On

Anna University Colleges List Anna University Internal Marks
Anna University Time Table Anna University Fee Structure
Anna University Admission Anna University Results
Anna University Hall Ticket How Can You Write Fast In Exams?
Tips to Make Study Interesting Health Hazards due to over Studying

Question 10. The direct shear test suffers from the following disadvantage:

A. Drain condition cannot be controlled

B. Shear stress on the failure plane is not uniform

C. Pore water pressure cannot be measured

D. The area under the shear and vertical loads does not remain constant throughout the test

Answer: B

Question 11. Which capacitor-store higher amount of energy?

A. Air Capacitor

B. Paper capacitor

C. Mica capacitor

D. Plastic film capacitor

Answer: C

Question 12. In paramagnetic materials

A. permanent magnetic dipoles exist but the interaction between neighbouring dipoles is negligible

B. permanent magnetic dipole do not exist

C. permanent magnetic dipoles exist and the interaction between neighbouring dipoles is very strong

D. permanent magnetic dipole moment may or may not exist

Answer: A

Check the Best Ways To Finish Exam On Time

Question 13. What are the effects of moving a closed wire loop through a magnetic field?

A. A voltage is induced in the wire.

B. A current is induced in the wire.

C. The polarity across the wire depends on the direction of motion.

D. All of the above

Answer: D

Question 14. Which electromagnetic device has a flexible cone?

A. A speaker

B. A dc generator

C. A relay

D. A solenoid

Answer: A

Question 15. for a permanent magnetic material

A. the residual induction and coercive field should be large

B. the residual induction and coercive field should be large

C. area of hysteresis loop should be small

D. initial relative permeability should be high

Answer: A

Question 16. Lacquer paints

A. are generally applied on structural steel

B. are less durable as compared to enamel paints

C. consists of resin and nitro-cellulose, contain alcohol as thinner

D. all the above

Answer: D

Read Also: Ways to Control Your Time During Examination

Question 17. Sand stone is

A. sedimentary rock

B. metamorphic rock

C. igneous rock

D. volcanic rock

Answer: A

Question 18. Pick up the polymineralic rock from the following:

A. Quartz sand

B. Pure gypsum

C. Magnesite

D. Granite

Answer: D

Question 19. If the furnace is provided with insufficient fuel at low temperatures, the type of pig iron produced, is called

A. Bessemer pig

B. Grey or foundry pig

C. White or forge pig

D. Mottled pig

Answer: C

Check the Tips to Manage Stress

Question 20. Stainless steel contains

A. 18% of chromuim and 8% nickel

B. 8% of chromium and 18% of nickel

C. 12% of chromium and 36% of nickel

D. 36% of chromium and 12% of nickel.

Answer: A

Question 21. In a depressed nappe

A. the pressure below the nappe is atmospheric

B. the pressure below the nappe is negative

C. the pressure above the nappe is atmospheric

D. the pressure above the nappe is negative

Answer: B

Question 22. The ratio of total useful heat drop to the total isentropic heat drop, is called

A. stage efficiency

B. internal efficiency

C. Rankine efficiency

D. none of these

Answer: B

To Know The Tips to Prepare for Written Exam:- Press Here

Question 23. If the diameter of the hole is subject to considerable variation, then for locating in jigs and fixtures, the pressure type of locator used is

A. conical locator

B. cylindrical locator

C. cylindrical locator

D. vee locator

Answer: A

To Find Best Study Material Using Internet:- Press Here

Question 24. Screws used for power transmission should have

A. Low efficiency

B. high efficiency

C. very fine threads

D. strong teeth

Answer: B

Question 25. An eutectoid steel consists of

A. wholly pearlite

B. wholly austenite

C. pearlite and ferrite

D. pearlite and cementite

Answer: A

Read Also:- Tips To Boost Your Motivation and Mood to Study

How to download Semester Wise Previous Year Paper of Anna University?

University offers various UG or PG courses such as MBA, M.Com, BA, B.Sc etc. Contenders may also get Anna University Last Year Question Papers through official web portal by using following steps.

  • Students need to visit the official website at www.annauniv.edu.
  • There after go through the link of ‘Distance Education’.
  • Now visit the bottom of this page.
  • Here you will find a link of ‘E – Question Bank’ go through that link.
  • Now visitors can see the link from where they can download the Anna University Previous Year Question Papers semester wise.
  • Download the paper and prepare well according to them.


Contenders may get Anna University Previous Year Question Papers through this Official Link. Students may keep continue on our web portal to get latest updates regarding the same. You can also follow us on Facebook or Google Plus to grab latest details on your timeline wall directly.

Filed in: Anna University, Question Paper

High Salary | Safe Future | 100% Job Guarantee – Apply Now


Leave a Reply

Submit Comment