Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

NDA Sample Papers 2018 NDA NA II Exam with Solution| Model Paper PDF

NDA Sample Papers 2018

Aspirants participating inthe national level NDA NA IIentrance exam are advised to check latest NDA Sample Papers 2018! For the easiness of visitors, we have collected NDA Model Paper PDF for all subjects like Maths/General Ability etc on this single page.

NDA NA II Exam Sample Papers

Union Public Service Commission (UPSC) is going to conduct NDA NA II Exam on 09-09-2018 for admission to the Army, Navy and Air Force wings of the NDA for the 141th Course. According to latest reports,Last date of form submission for NDA & NA (II) Exam 2018 is 2nd July 2018.

Why you need NDA Model Paper with Solution

NDA written exam is one of the most difficult national level exam.Final selection chances are less than even 1%. Previous year questions are often repeated, so it is crucial to go through all previous year question papers. Candidates who are preparing for NDA 2018 Exam must download NDA NA II Exam with Solution Paper.

Here, on the page of recruitmentresult.com, we are providing NDA Sample Papers 2018 with Solutions. Aspirants should check NDA Previous Year Paper 2018 PDF and should start preparation from Sample Paper of NDA Exam to score highest marks.

NDA Sample Papers

Here, on the page of recruitmentresult.com, we are providing NDA Sample Papers 2018 with Solutions. Aspirants should check NDA Sample Paper 2018 PDF and should start preparation from NDA Sample Papers PDF to score highest marks.

NDA Sample Papers with Solutions

For NDA sample papers download, candidates are advised to press the below tuned links according to the particular subject and year:

Download PDF
Years NDA Sample Papers for Maths NDA Sample Papers For General Ability
2017Press HerePress Here
2016Press HerePress Here
2015Press HerePress Here
2014Press HerePress Here

NDA Exam Pattern

The Written Exam has two major divisions i.e. Mathematics and General Ability Test. The paper will of objective type questions only. Also there will be negative marking for every wrongly answered question.

SubjectDurationMax. Marks
Mathematics2½ hours300
General Ability Test2½hours600
Total900

NDA last few years Stats:

Below is the list of NDA last few years Stats of minimum marks required in each exam. Candidates can check the list and can prepare accordingly.

YearMinimum marks required to clear the written examination ( out of 900 marks)Minimum marks secured by the last recommended candidate ( out of 1800)
2017342 (with at least 25% marks in each subject) for NDA/ NA (I) exam

 

708
2016288 (with at least 25% marks in each subject) for NDA/ NA (I) exam

 

229 (with at least 20% marks in each subject) for NDA/ NA (II) exam

 

656

 

602

2015306 marks (with at least 30% marks in each paper)674
2014360 marks (with minimum 35% marks in each subject)722
2013333 marks (with minimum 30% marks in each paper)698

NDA Previous Year Questions With Solutions

Question 1: Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of

  1. collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
  2. action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
  3. action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
  4. lightning discharge in atmosphere

Answer: 1

Question 2: It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because

  1. work done in rolling is more than in lifting
  2. work done in lifting the stone is equal to rolling it
  3. work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
  4. work done in rolling a stone is less than in lifting it

Answer: 4

Check Details of: NDA Exam

Question 3: The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Answer: 2

Question 4: Siphon will fail to work if

  1. the densities of the liquid in the two vessels are equal
  2. the level of the liquid in the two vessels are at the same height
  3. both its limbs are of unequal length
  4. the temperature of the liquids in the two vessels are the same

Answer: 2

Question 5: Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to

  1. the heating effect of current alone
  2. hysteresis loss alone
  3. both the heating effect of current and hysteresis loss
  4. intense sunlight at noon

Answer: 3

Question 6: Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. angstrom
  3. newton
  4. tesla

Answer: 1

How to Fill: NDA Application Form

Question 7: Light year is a unit of

  1. time
  2. distance
  3. light
  4. intensity of light

Answer: 2

Question 8: Mirage is due to

  1. unequal heating of different parts of the atmosphere
  2. magnetic disturbances in the atmosphere
  3. depletion of ozone layer in the atmosphere
  4. equal heating of different parts of the atmosphere

Answer: 1

Question 9: Light from the Sun reaches us in nearly

  1. 2 minutes
  2. 4 minutes
  3. 8 minutes
  4. 16 minutes

Answer: 3

Question 10: Stars appears to move from east to west because

  1. all stars move from east to west
  2. the earth rotates from west to east
  3. the earth rotates from east to west
  4. the background of the stars moves from west to east

Answer: 2

Check Out: NDA Syllabus

Question 11: Pa (Pascal) is the unit for

  1. thrust
  2. pressure
  3. frequency
  4. conductivity

Answer: 2

Question 12: Planets do not twinkle because

  1. they emit light of a constant intensity
  2. their distance from the earth does not change with time
  3. they are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light
  4. they are nearer to earth and hence we receive a greater amount of light and, therefore minor variations in the intensity are not noticeable

Answer: 4

Question 13: The nucleus of an atom consists of

  1. electrons and neutrons
  2. electrons and protons
  3. protons and neutrons
  4. All of the above

Answer: 3

Question 14: The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its

  1. molality
  2. molarity
  3. normality
  4. formality

Answer: 1

You Can Also Check: NDA Exam Pattern

Question 15: The most electronegative element among the following is

  1. sodium
  2. bromine
  3. fluorine
  4. oxygen

Answer: 3

Question 16: The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is

  1. Na
  2. Ag
  3. Hg
  4. Fe

Answer: 4

Question 17: The number of d-electrons in Fe2+ (Z = 26) is not equal to that of

  1. p-electrons in Ne(Z = 10)
  2. s-electrons in Mg(Z = 12)
  3. d-electrons in Fe(Z = 26)
  4. p-electrons in CI(Z = 17)

Answer: 4

Question 18: The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called

  1. smelting
  2. roasting
  3. calcinations
  4. froth floatation

Answer: 1

Want to Know? How To Prepare For NDA

Question 19: The oldest rocks in the earth’s crust were once molten, and came from deep inside the earth. The molten rock, called magma, spewed out in volcanic eruptions during the earth;s early life and solidified into hard rock’s called

  1. granite
  2. basalt
  3. igneous rocks
  4. sedimentary rocks

Answer: 3

Question 20: The law which states that the amount of gas dissolved in a liquid is proportional to its partial pressure is

  1. Dalton’s law
  2. Gay Lussac’s law
  3. Henry’s law
  4. Raoult’s law

Answer: 3

Question 21:  Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?

  1. 9
  2. 10
  3. 12
  4. 20

Answer: 2

Question 22: Two trains 140 m and 160 m long run at the speed of 60 km / hr and 40 km / hr respectively in opposite directions on parallel tracks. The time (in seconds) which they take to cross each other, is:

  1. 9
  2. 6
  3. 10
  4. 8

Answer: 4

Question 23: Two stations A and B are 110 km apart on a straight line. One train starts from A at 7 a.m. and travels towards B at 20 kmph. Another train starts from B at 8 a.m. and travels towards A at a speed of 25 kmph. At what time will they meet?

  1. 9 a.m.
  2. 10 a.m.
  3. 30 a.m.
  4. 11 a.m.

Answer: 2

Must Check: NDA Preparation Books

Question 24: Two ships are sailing in the sea on the two sides of a lighthouse. The angle of elevation of the top of the lighthouse is observed from the ships are 30° and 45° respectively. If the lighthouse is 100 m high, the distance between the two ships is:

  1. 173 m
  2. 200 m
  3. 273 m
  4. 300 m

Answer: 3

Question 25: From a point P on a level ground, the angle of elevation of the top tower is 30º. If the tower is 100 m high, the distance of point P from the foot of the tower is:

  1. 149 m
  2. 156 m
  3. 173 m
  4. 200 m

Answer: 3

Question 26: Which of the following functional groups would make a carbon-based compound the least polar?

  1. Phosphate
  2. Methyl
  3. Carboxyl
  4. Amino

Answer: 2

Question 27: Hydrogen bonds in a-helices are:

  1. more numerous than Vander Waals interactions
  2. not present at Phe residues
  3. analogous to the steps in a spiral staircase
  4. roughly parallel to the helix axis

Answer: 4

Question 28: The oldest eukaryotic organisms are considered to be:

  1. diplomonads like Giardia
  2. archaea
  3. fungi
  4. animals

Answer: 2

You May Check Also: NDA Selection Procedure

Question 29: All the following are considered eukaryotes except

  1. archaea
  2. fungi
  3. protozoa
  4. humans

Answer: 1

Question 30: Which of the following organelles contain DNA, divides and possesses some degree of autonomy?

  1. Golgi apparatus
  2. Ribosome
  3. Chloroplast
  4. Peroxisomes

Answer: 3

About National Defense Academy (NDA)

National Defense Academy is a place where courageous hearts of Indian Army are being shaped. It is a service academy of Indian Armed Forces where contenders are trained for the Air Force, the Navy and the Army.

NDA Exam 2018:

NDA exams are conducted by Union Public Service Commission (UPSC). The examination is held two times in a year in the month of April and August or September.

In India UPSC is mainly a central agency that has been approved for conducting different top level prestigious exams like Civil Services, Combined Defence Services, Naval Academy, etc. It is considered one of the toughest exams in the world.

NDA Exam Sample Paper:    

Cracking National Defence Academy Examination in first attempt is not an easy task and thus it required lots of practice and hard work. So with help of below given NDA Sample Papers 2018 With Solution PDF, candidates can practice well for the preparation of Exam.

Check Here: NDA Coaching Institute

NDA Sample Papers PDF Download

To download NDA Sample Papers PDF, aspirants just need to directly hit the link of provided PDF of both the subjects in accordance to the year. NDA Entrance Exam Sample Paper PDF will benefit you as it will help to practice the question from it and you can get a good command on attempting the exam.

Role of solving Sample Paper For NDA Exam

Know NDA Exam Pattern

Practicing through the previous year paper enables the individual to get clear about the exam pattern. Aspirants can get complete idea about the marking scheme and examination conduct by solving question from previous years paper.

Understand the format of question paper

Candidates can analyze the type of questions which are asked in the question paper and can get idea about that where the questions come from or from which part.

This enables the contender to get knowledge about the more preferred questions to which more wattage is given.

Want to Know? How To Join NDA

Awareness about the trending topics

As aspirants practice more and more through the Sample Paper For NDA, aspirant must notice that always there are some topics which are in the latest trend and more attention is given on the related questions to that topic.

So aspirant can get aware about the trending topic gets themselves prepare for it well. So, what are you waiting for, download now NDA Sample Papers 2018 Of NDA Entrance Exam. And start your preparation according to NDA 2018 Sample Paper.

Self assessment

Moreover the aspirant who practice through the solved or unsolved NDA Sample Papers of past few years and are able to solve Sample Paper NDA easily they are all set to perform in the exam.

Doing practice with the help of NDA Sample Papers With Solution Download the student and hence it is a self assessment for the candidates as they get clearer about how to attempt question paper. Moreover, don’t forget to revise from NDA sample papers 2018.

START NOW: Online Test for UPSC

Note:

Candidates can download latest NDA sample papers 2018 from this Official Link. For more information and updates regarding NDA exams stay connected with us on this page. We will keep updating our portal with more and more articles every week regarding relevant competitive exams for aspirants in accordance to their better preparation.

Comment your doubts and queries if any in the comments section as given below. You can also use the free email service of our portal recruitmentresult.com, all you need to do for this is to enter your email address in the subscription box

Check Below Given Section of NDA

NDA Eligibility CriteriaNDA Exam Centers
NDA 2 Admit CardNDA 2 Result
NDA Answer KeyNDA Cut Off Marks
NDA Age LimitNDA 1 Result
NDA NA 1 Admit CardNDA Interview Questions and Answers
NDA Officer SalaryUPSC Entrance Exam
UPSC NDA 1 Answer KeyUPSC Calendar

Filed in: Question & Answers, Question Paper, UPSC Tags: 

4 Responses to "NDA Sample Papers 2018 NDA NA II Exam with Solution| Model Paper PDF"

  1. shashank tripathi

    hii

    • suraj landge

      good afternoon

  2. sudhrity biswakarma

    I’m really great full towards you…

  3. RONAK SHARMA

    THANKFULL TOWARDS U

Leave a Reply

Submit Comment