Latest Qualification Jobs

CTET Question Paper 2020 Previous Year Papers with Answers – Download

CTET Question Paper

Candidates, who are going to take part in CTET Exam 2020, are advised to prepare themselves through CTET Question Paper. Here on this page we have provided CTET Previous Year Papers with Answers. You may download CTET Previous Year Papers in Hindi and English from here.

recruitmentresult.com

CTET 2020 Important Dates:

Stage of the ExaminationDates of the Event
Issue of CTET 2020 Admit Card10 or 15 days before exam (Tentative)
CTET Exam Date05-07-2020
[Postponed – Due to COVID-19]

CTET Question Paper

Download CTET Previous Year Paper 2019 PDF:

CTET Previous Year Question Paper- July 2019

PAPER 1PAPER 2
PAPER 1 MAINPAPER 2 MAIN
PAPER 1  ASSAMESEPAPER 2  ASSAMESE
PAPER 1  BENGALIPAPER 2  BENGALI
PAPER 1  GAROPAPER 2  GARO
PAPER 1  GUJARATIPAPER 2  GUJARATI
PAPER 1  KANNADAPAPER 2  KANNADA
PAPER 1  KHASIPAPER 2  KHASI
PAPER 1  MALAYALAMPAPER 2  MALAYALAM
PAPER 1  MANIPURIPAPER 2  MANIPURI
PAPER 1  MARATHIPAPER 2  MARATHI
PAPER 1  MIZOPAPER 2  MIZO
PAPER 1  NEPALIPAPER 2  NEPALI
PAPER 1  ODIAPAPER 2  ODIA
PAPER 1  PUNJABIPAPER 2  PUNJABI
PAPER 1  SANSKRITPAPER 2  SANSKRIT
PAPER 1 TAMILPAPER 2 TAMIL
PAPER 1  TELUGUPAPER 2  TELUGU
PAPER 1  TIBETANPAPER 2  TIBETAN
PAPER 1   URDUPAPER 2   URDU

CTET Previous Year Question Paper- December 2019

PAPER 1PAPER 2
PAPER 1 MAINPAPER 2 MAIN
PAPER 1  ASSAMESEPAPER 2  ASSAMESE
PAPER 1  BENGALIPAPER 2  BENGALI
PAPER 1  GAROPAPER 2  GARO
PAPER 1  GUJARATIPAPER 2  GUJARATI
PAPER 1  KANNADAPAPER 2  KANNADA
PAPER 1  KHASIPAPER 2  KHASI
PAPER 1  MALAYALAMPAPER 2  MALAYALAM
PAPER 1  MANIPURIPAPER 2  MANIPURI
PAPER 1  MARATHIPAPER 2  MARATHI
PAPER 1  MIZOPAPER 2  MIZO
PAPER 1  NEPALIPAPER 2  NEPALI
PAPER 1  ODIAPAPER 2  ODIA
PAPER 1  PUNJABIPAPER 2  PUNJABI
PAPER 1  SANSKRITPAPER 2  SANSKRIT
PAPER 1 TAMILPAPER 2 TAMIL
PAPER 1  TELUGUPAPER 2  TELUGU
PAPER 1  TIBETANPAPER 2  TIBETAN
PAPER 1   URDUPAPER 2   URDU

Download CTET Previous Year Papers with Answers in English PDF

CTET 2018 (Dec) Paper 2 Set MDownload
CTET Question Paper 2018 for Set J (Paper 1)Download
CTET Question Paper 2018 for Set N (Paper 2)Download
CTET 2017 Paper 1Not Held
CTET 2017 Paper 2Not Held

CTET Question Paper 2018:

CTET Paper – 1 Question PaperDownload
CTET Paper – 2 Question PaperDownload

Download CTET Question Papers

CTET Question PaperLinks
Previous Year Papers of CTET – JUNE 2011
Paper – 1Download
Paper – 2Download
Paper – 2Download
CTET Model Question Papers With Answers – MAY 2012
Paper – 1Download
Paper – 2Download
CTET Sample Papers with Answers PDF 2014
Paper 1Download
Paper 2Download
CTET Solved Question Papers 2015 FEB
PAPER 1 (PART I)Download
PAPER 1 (PART II)Download
PAPER 1 (PART III)Download
Sample Papers of CTET 2015 FEB
PAPER 2 (PART I)Download
PAPER 2 (PART II)Download
PAPER 2 (PART III)Download
PAPER 2 (PART IV)Download
CTET Question Papers 2015 SEP Paper 1
PART IDownload
PART IIDownload
PART IIIDownload
PART IVDownload
CTET Sample Question Papers 2015 Sep Paper 2
PART IDownload
PART IIDownload
PART IIIDownload
PART IVDownload

CTET Exam Schedule (Previous Year):

For Paper I:

EventTime Schedule
Entry in the Exam Hall8 AM
Admit Card Verification9 AM to 9:15 AM
Test Booklet Distribution9:15 AM
Opening of Seal of Test Booklet and Distribution of Answer Sheet9:25 AM
Last Entry in the Exam Hall9:30 AM
Beginning of the Exam9:30 AM
End of the Exam12 Noon

For Paper II:

EventTime Schedule
Entry in the Exam Hall12:30 PM
Admit Card Verification1:30 PM to 1:45 PM
Test Booklet Distribution1:45 PM
Opening of Seal of Test Booklet and Distribution of Answer Sheet1:55 PM
Last Entry in the Exam Hall2 PM
Beginning of the Exam2 PM
End of the Exam4:30 PM

CTET Question Papers with Answers

Question 1. A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

  1. 650
  2. 690
  3. 698
  4. 700

Answer: Option 3

Question 2. Mr. Thomas invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in Scheme B?

  1. 6400
  2. 6500
  3. 7200
  4. 7500
  5. None of these

Answer: Option 1

Check Out: Last Minute Exam Study Preparation Tips

Question 3. A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?

  1. 4462.50
  2. 8032.50
  3. 8900
  4. 8925
  5. None of these

Answer: Option 4

Question 4. How much time will it take for an amount of Rs. 450 to yield Rs. 81 as interest at 4.5% per annum of simple interest?

  1. 5 years
  2. 4 years
  3. 5 years
  4. 5 years

Answer: Option 2

Question 5. Reena took a loan of Rs. 1200 with simple interest for as many years as the rate of interest. If she paid Rs. 432 as interest at the end of the loan period, what was the rate of interest?

  1. 6
  2. 6
  3. 18
  4. Cannot be determined
  5. None of these

Answer: Option 2

Read Also: Famous Books and Authors for Competitive Exams

Question 6. The captain of a cricket team of 11 members is 26 years old and the wicket keeper is 3 years older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one year less than the average age of the whole team. What is the average age of the team?

  1. 23 years
  2. 24 years
  3. 25 years
  4. None of these

Answer: Option 1

Question 7. The average monthly income of P and Q is Rs. 5050. The average monthly income of Q and R is Rs. 6250 and the average monthly income of P and R is Rs. 5200. The monthly income of P is:

  1. 3500
  2. 4000
  3. 4050
  4. 5000

Answer: Option 2

Question 8. The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is:

  1. 35 years
  2. 40 years
  3. 50 years
  4. None of these

Answer: Option 2

Tips To: Solve Objective Type Question Papers with Negative Marking

Question 9. A car owner buys petrol at Rs.7.50, Rs. 8 and Rs. 8.50 per litre for three successive years. What approximately is the average cost per litre of petrol if he spends Rs. 4000 each year?

  1. 7.98
  2. 8
  3. 8.50
  4. 9

Answer: Option 1

Question 10. In Arun’s opinion, his weight is greater than 65 kg but less than 72 kg. His brother doest not agree with Arun and he thinks that Arun’s weight is greater than 60 kg but less than 70 kg. His mother’s view is that his weight cannot be greater than 68 kg. If all are them are correct in their estimation, what is the average of different probable weights of Arun?

  1. 67 kg.
  2. 68 kg.
  3. 69 kg.
  4. Data inadequate
  5. None of these

Answer: Option 1

CTET Exam Pattern 2020

CTET Exam Pattern Paper 1

SubjectNumber of questionMarks
Child development& Pedagogy3030
Mathematics3030
Language – 13030
Language – 23030
Environmental Studies3030
Total150150

CTET Exam Pattern Paper 2

SubjectsNumber of QuestionMarks
Child development
& Pedagogy
3030
Language – 13030
Language – 23030
Science & Mathematics
OR Social Science
6060
Total150150

Check Other Related Links

CTET Eligibility CriteriaCTET Application Form
CTET SyllabusHow to Prepare for CTET Exam
CTET Admit CardCTET Answer Key
CTET ResultCTET Exam Pattern

 CTET Study Material

  • CTET Success Master Paper 1: Arihant Publications
  • CTET and TETs English Language: Arihant Publications
  • Study Guide for CTET Paper 1: Disha Publications
  • CTET and TETs Solved Papers: Arihant Publications
  • CTET Success Master for Paper 2: Arihant Publications
  • Child development and Pedagogy: Shalini Punjabi
  • CTET Practice Workbook: Disha Publications

Must Check: How To Find Online Study Material

Final Note:

Candidates can also download CTET Solved Question Paper Last 5 Years and CTET Previous Year Question Paper with Answers in Hindi PDF through this page. For any query or doubts related to CTET Question Paper 2020, you can type your comment in below comment box.

Something That You Should Put An Eye On

How to Prepare for Written ExamHow to Solve a Problem in Exam Correctly
Get Rid of Sleeping While StudyingHow to Choose Right Career
How To Prepare For Online ExamEntrance Exam in India

Filed in: Question Paper Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment