IBM Interview Questions with Answers 2022 (UPDATED) Technical/Phone Interview

IBM Interview Questions

A reputed American multinational technology and consulting corporation, IBM is expertise in field of computer technology areas. Get here (UPDATED) IBM Interview Questions and answers and individuals will be able to crack the technical/phone interview.

IBM is an American global technology business based in Armonk, New York, with operations in more than 171 countries. Below are the highly asked IBM technical questions that are mostly asked by the interviewers.

recruitmentresult.com

IBM Interview Questions Details:

Organization NameIBM
QualificationsAny Graduate/ Post Graduate
Job RoleMultiple
CategoryInterview Question & Answers
Job LocationAcross India
ExperienceFreshers
Official Websitewww.ibm.com

IBM Interview Questions

IBM Recruitment Process

  • Online Written Test
  • Technical Interview
  • HR Interview

IBM Test Pattern (Written Test)

We have provided the IBM Test Pattern details for the written test, usually followed by the IBM Hiring team to hire talented young candidates into their competitive work environment. If there will be any change in the IBM Test Pattern we will update this section instantly.

SectionsNo. of QuestionsDuration
Cognitive Ability Games0730 Mins
English Language Test1010 Mins
Learning Agility Test5030 Mins
Coding01 Coding + 5 MCQ’s30 Mins

IBM Technical Interview Questions

Here we have given the IBM Technical/Phone Interview Questions with Answers which will help you in cracking the interview with more ease and comfort. At the time of appearing in the interview it is must to know what the interviewer is asking and what you have to answer. All these confusions will be cleared with the help of these IBM Interview Questions. Have a look…..

Question 01: What are the Semaphores?

Answer: Semaphore is a “procedure synchronization device” or variable or abstract data type which is used to control access to a common resource by multiple processes in a concurrent system such as a multitasking operating system.

It assigns two tasks:

  • wait (p)
  • signal (v)

It expresses that if there are numerous processes sharing the same variable, at that point different processes must hold up it until the point when the procedure in the basic area is finished, as the procedure in the basic segment is finished, it sends a flag to alternate procedure to enter the basic segment.

Read Out: Interview Preparation Tips

Question 02: What is Synchronization?

Answer: Synchronization is the procedure by which Data Protection Manager (DPM) exchanges information changes from an ensured record server to a DPM server, and afterward applies the progressions to the copy of the secured information. DPM depends on synchronization to keep imitations synchronized with the ensured information on the document servers.

Question 03: What is the virtual memory?

Answer: Virtual memory is a memory administration capacity of an OS that utilizes equipment and programming to enable a PC to make up for physical memory deficiencies by briefly exchanging information from irregular access memory (RAM) to plate stockpiling.

Check Here: IBM Placement Papers

Question 04: What are paging, faulting, and deadlock?

Answer: In PC working frameworks, paging is a memory administration by which, computer stores and recovers information from secondary storage for use in main memory. In this scheme, the operating system retrieves data from secondary storage in same-size blocks called paging.

Faulting: A page fault (now and then called #PF, PF or hard fault) is a sort of special case raised by PC equipment when a running system gets to a memory page that isn’t right now mapped by the memory administration unit (MMU) into the virtual address space of a procedure.

Deadlock: A deadlock is a situation in which two computer programs sharing the same resource are effectively preventing each other from accessing the resource, resulting in both programs ceasing to function. The earliest computer operating systems ran only one program at a time procedure.

Question 05:  Evaluate a+=a+ ++a if a=20 initially.

Answer: a += a+ (++a) is the same as a = a + a + (++a) First thing that happens is that a++ will set a to 21, after that it will calculate: a = a + a + a; 21 + 21 + 21 = 63 so the result is 63.

Check Out: How to Prepare For an Interview

Question 06:  What is Process Scheduling?

Answer: The procedure planning is the action of the procedure director that handles the expulsion of the running procedure from the CPU and the determination of another procedure based on a specific methodology.

Process planning is a fundamental piece of Multiprogramming working frameworks. Such working frameworks enable in excess of one procedure to be stacked into the executable memory at once and the stacked procedure shares the CPU utilizing time multiplexing.

Question 07: Difference between Quick Sort and Merge Sort.

Answer:

ComparisonQuick SortMerge Sort
Partition of the
element in the array
The splitting of a list of elements
is not necessarily divided into half.
The Array is always
divided into half(n/2)
Worst Case ComplexityO(n2)O(n log n)
SpeedFaster than another sorting algorithm
for the small dataset.
Consistent speed in
all type of datasets.
Additional Storage
Space Requirement
LessMore
EfficiencyInefficient for the larger array.More efficient
Sorting MethodInternalExternal

Get Here: Interview Questions and Answers

Question 08: What is Base Class and Derived Class? How are these two interrelated?

Answer: Derivation (C++ only) Inheritance is implemented in C++ through the mechanism of derivation. Derivation allows you to derive a class, called a derived class, from another class, called a base class. In the declaration of a derived class, you list the base classes of the derived class.

Question 09: What is the advantage of inheritance in OOPS??

Answer: The most frequent use of inheritance is for deriving classes using existing classes, which provides reusability. The existing classes remain unaltered. By reusability, the development time of software is reduced. The derived classes extend the properties of base classes to generate more dominant objects.

Question 10: What is Procedural Programming?

Answer: Procedural programming is a programming paradigm that uses a linear or top-down approach. It relies on procedures or subroutines to perform computations.

Procedural programming is also known as imperative programming.

Read Out: Interview Tips For Freshers

Question 11: What is the Entry Control Loop?

Answer: A passage control circle checks the condition at the season of the section and if condition or articulation turns out to be genuine at that point control moves into the body of the circle. Such kind of circle controls passage to the circle that is the reason it is called the section control circle.

Question 12: What is Variable Scope?

Answer: A scope is a region of the program and broadly speaking there are three places, where variables can be declared? Inside a function or a block which is called local variables. In the definition of function parameters which is called formal parameters. Outside of all functions which are called global variables

Question 13: What is Dangling Else problem?

Answer: Dangling else is a problem happens when we utilize settled if. … Here in the above case we really need to give the else provision to the external most if condition however it is considered for the deepest if condition this is called dangling else problem.

From Here: Check DBMS Questions

Question 14: What is the Condition of Deadlock?

Answer: Deadlock can exist if and only if 4 conditions hold simultaneously:

  • Mutual exclusion: at least one process must be held in a non-sharable mode.
  • Hold and wait: there must be a process holding one resource and waiting for another.
  • No preemption: resources cannot be preempted
  • Circular wait: there must exist a set of processes

[p1, p2, ­, pn] such that p1 is waiting for p2, p2 for p3, and so on­

Question 15: What does Object Oriented Database Management System (OODBMS)?

Answer: An object-oriented database management system (OODBMS) is a database management system that supports the creation and modeling of data as objects. OODBMS also includes support for classes of objects and the inheritance of class properties and incorporates methods, subclasses, and their objects.

Also called an object database management system (ODMS)

Question 16: Difference between Structure and Union.

Answer:

The Basis of
Comparison
StructureUnion
BasicThe isolated memory area is
distributed to every individual
from the ‘structure’.
All individuals from the
‘association’ share a similar
memory area.
Declarationstruct  struct_name {

type element1;

type element2;

.

.

} variable1, variable2, …;

union u_name {

type element1;

type element2;

.

.

} variable1, variable2, …;

Keyword‘struct’‘union’
SizeSize of Structure=entirety of the
size of the considerable number
of information member.
Size of Union=Size of the
biggest individuals.
At a TimeA ‘structure’ stores numerous
qualities, of the diverse
individuals, of the ‘structure’.
An ‘association’ stores a solitary
incentive at any given moment
for all individuals.
The Way of
Viewing
Provide a single approach to
see every memory location
Provide numerous approach to
see the same memory area.
Anonymous
Feature
No Anonymous featureAnonymous association can be
pronounced.

Read This: Computer Hardware Question

Question 17:  What is the purpose of ‘SUDO’ Command?

Answer: The reason for sudo is to execute the charge given to it with root benefits. The motivation behind su is to switch the present client setting. It is fundamentally an antecedent to sudo. On the off chance that no client name is determined for su, at that point it changes to root.

Question 18:  What is the String?

Answer: In programming, a string is a contiguous sequence of symbols or values, such as character strings (a sequence of characters)or a binary digits string(a string of binary values).

Question 19: What is an Array? What is the Importance of an Array?

Answer: An array is a data structure that contains a group of elements. Regularly, these elements are of the same data type such as integer or string. Arrays are commonly used in the computer program to organized data so that a related set of values can be easily sorted or searched.

Importance:

  • it is a better and convenient way of storing data of the same data type with the same size.
  • It allows users to store a number of elements in it.

Get Here: SQL Server Interview Ques And Ans

Question 20:  What is the advantage and disadvantage of the stored procedure?

Answer:

Advantage:

  • Maintainability: Since contents are in one area, updates and following of conditions in light of composition changes ends up less demanding.
  • Testing: Can be tried autonomous of the application.
  • Speed: 1. Stored Procedure is cache on the server.
    Execution plans for the process are easily reviewable without having to run the application.

Disadvantage:

  • Restricted Coding Functionality: Put away technique code isn’t as hearty as application code, especially in the territory of circling (also that iterative builds, similar to cursors, are moderate and processor escalated)
  • Testing: Any information blunders in dealing with Stored Procedures are not produced until runtime

Must Read: Computer Networking Interview Ques

IBM Telephonic Interview Questions

Question 1:  What Are Your Strengths?

Question 2:  What Is Your Greatest Weakness?

Question 3:  Why Should We Hire You?

Question 4:  Why Did You Leave Your Last Job?

Question 5:  Tell Me About Yourself

Question 6:  Why Do You Want to Work Here?

Question 7:  Describe Your Current Job Responsibilities

Question 8:  What is Your Management Style?

Question 9:  Where Do You See Yourself in 5 Years?

Question 10:  What Motivates You?

Question 11:  Why are you job searching?

Question 12:  How did you find out about this job?

Question 13:  What do you know about our company?

Question 14:  What about this position interested you?

Question 15:  What other jobs have you been looking at?

Question 16:  How have your interviews been going?

Question 17:  Tell me about your current or most recent job. What did you do?

Question 18:  What are your salary expectations?

Question 19:  When can you start?

Question 19:  What questions do you have for me?

Get Here: Top 10 Highest Paying Government Jobs in India

Latest IBM Interview Questions

CSS Interview Questions

  • What are Child Selectors?
  • What are Pseudo Classes?
  • What does the z-index do?
  • What is the CSS rule ‘ruleset’?
  • What is the imported Style Sheet? How to link?
  • What’s the difference between position: relative, position: fixed & position: absolute?
  • How do I combine multiple sheets into one?
  • What is a parent-child selector?
  • What is CSS? Is CSS case sensitive?
  • What are the advantages of CSS?
  • What is Contextual Selector?
  • What is the difference between an ID selector and CLASS?

HTML5 Interview Questions

  • Differentiate between Canvas and SVG?
  • What are gradients in Canvas used for? What are their different types?
  • What are the audio tags provided by HTML5?
  • What is a Manifest file?
  • What is SVG?
  • What are the different new form element types in HTML 5?
  • What are the new attributes provided in HTML5 for <form>?
  • What is HTML5 Web Storage?
  • Do all character entities display properly on all systems?
  • What are the various elements provided by HTML5 for media content?
  • What is a Web Worker?

Core Java Interview Questions

  • What is the difference between C++ & Java?
  • What are statements in JAVA?
  • What is the JAR file?
  • What is the difference between an Abstract class and an Interface?
  • What are checked and unchecked exceptions?
  • What is a user-defined exception?
  • What is JNI?
  • What is serialization?
  • Why Java does not have multiple inheritances?
  • Why Java is not 100% oops?
  • What is a resource bundle?
  • What is a singleton class? where is it used?
  • What is a compilation unit?
  • Is string a wrapper class?
  • Is Iterator a Class or Interface? What is its use?
  • What is the similarities/difference between an Abstract class and an Interface?
  • What is a transient variable?
  • What is Collection API?

SQL Interview Questions

  • State the difference between Security and Integrity?
  • Define Normalisation?
  • Define Primary Key?
  • Define Unique Key?
  • Define SQL?
  • Define Dbms?
  • What is the purpose of Database systems?
  • What are the different types of subquery?
  • What are the different types of replication?
  • What are User Defined Functions?
  • Compare and contrast TRUNCATE and DELETE for a table?
  • What are cursors?
  • Define Foreign Key?
  • Define SubQuery?
  • Define Self Join?
  • Define Joins?
  • What are three SQL keywords used to change or set someone’s permissions?
  • What are the types of joins?
  • Define Equi-Joins?
  • Define Cartesian Join?

DBMS Interview Questions

  • What is the database?
  • What is the disadvantage of File Processing System?
  • Define the “integrity rules”?
  • What is DBMS?
  • What is Data Model?
  • What is an Entity?
  • What is Relationship set?
  • What is VDL (View Definition Language)?
  • What are the advantages of DBMS?
  • What is a Database system?
  • What is System R? What are its two major subsystems?
  • What is Data Independence?

SAP Interview Questions

  • What is meant by “Business Content” in SAP?
  • What are SAP IDES?
  • What is SAP?
  • What is ERP?
  • What are other ERP systems available in the market?
  • Which interface controls what is shown on the p.c.?
  • What is an SAP dispatcher?
  • What is the work process?
  • What are Data Sets in SAP?
  • What is ODS?
  • What are Business KPIs?
  • What is MultiCube?
  • What components of the R/e system initiate the start of background jobs at the specified time?
  • Name various work processes of the R/3 system?
  • Which work does the process trigger database changes?
  • Define service (within R/3)?
  • What are the different layers in an R/3 system?

IBM Company HR Interview Questions For Freshers

  • Why should we hire you?
  • Where do you see yourself in five years?
  • Tell me about yourself
  • Why do you want to work for Oracle?
  • What are your weaknesses and strengths?
  • Tell me about the terrible/memorable experience of your career?
  • Can you work under pressure
  • What are your goals
  • What is your Weakness?
  • What are your career options right now?
  • Who has inspired you in your life and why?
  • Why did you choose iGATE Company?
  • What is the difference between confidence and overconfidence
  • How do you feel about working nights and weekends
  • How long would you expect to work for us if hired?

IBM Interview Questions

There are many contenders who wish to get a nice Job in IBM. For that they need to appear in the IBM Interview and have to answer IBM Interview Questions / IBM Technical Support Interview Questions. But it is not possible for every contender to answer IBM Interview Questions. Keeping all those contenders in mind here we have given these IBM Java Interview Questions/IBM Technical Interview Questions.

The IBM Interview Questions are very useful for For Freshers as well as Experienced contenders. There are many IBM Technical Support Interview Questions and Answers for Freshers available online which can also help candidates in preparing for the IBM Interview. IBM Interview Questions For Experienced are also available here. Candidates may sue these IBM Technical Support Interview Questions And Answers to crack their interview and get a nice Job.

From Here Check: Latest Private Jobs

Note:

We hope the above given information regarding IBM Interview Questions with Answers 2022 will prove to be very helpful for you all in cracking the interview either it is telephonic or Technical. To get more updates like this keep visiting our pages.

Something That You Should Put an Eye On

Upcoming Government JobsBest State Government Jobs
Jobs By QualificationJobs by Organization
Online Quiz for StudentsLatest Jobs Openings For Freshers

Filed in: Question and Answers 2022 Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment