Latest Qualification Jobs

Time And Distance Questions | With Solution Updated Competitive Exams Ques

Time And Distance Questions

Candidates preparing for the competitive exams must know that in numerical ability section, atleast one question will be asked up from Time And Distance Topic. So, for the purpose of your preparation, we have brought up updated Time And Distance Questions with solutions on this single page.

recruitmentresult.com

Time And Distance Problems are generally asked up in bank exams, entrance tests and many other competitive exams of government and private organizations. So, start solving Time And Distance Questions and clear up your concepts.

Time And Distance Questions

Time And Distance Questions and Answers are available here.

Question 1)  A person crosses a 600 metre long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?

(a) 8.2

(b) 7.2

(c) 4.2

(d) 6.1

Answer 1) (b) 7.2

Solution:

Question 2)  A car traveling with 5/7 of its actual speed covers 42 km in 1 hr 40min 48 sec. What is the actual speed of the car?

(a) 30 km/hr

(b) 25 km/hr

(c) 40 km/hr

(d) 35 km/hr

Answer 2) (d) 35 km/hr

Solution:

Question 3)  In covering a distance of 30 km, Arun takes 2 hours more than Anil. If Arun doubles his speed, then he would take 1 hour less than Anil. What is Arun’s speed?

(a) 7 kmph

(b) 4 kmph

(c) 5 kmph

(d) 8 kmph

Answer 3) (c) 5 kmph

Solution:

If Arun doubles his speed, he needs 3 hour less. Double speed means half time. Hence, half of the time required by Arun to cover 30 km =3 hour

i.e., Time required by Arun to cover 30km =6 hour

Get Here: Time And Distance Tricks

Question 4) A and B walk around a circular track. A and B walk at a speed of 2 rounds per hour and 3 rounds per hour respectively. If they start at 8 a.m. from the same point in opposite directions, how many times shall they cross each other before 9.30 a.m.?

(a) 8

(b) 5

(c) 6

(d) 7

Answer 4) (d) 7

Solution:

Relative speed = Speed of A + Speed of B (∴ they walk in opposite directions)
=2+3=5 rounds per hour

Time duration from 8 a.m. to 9.30 a.m. =1.5 hour

Hence they cross each other 7 times before 9.30 a.m.

Question 5) A man goes to his office from his house at a speed of 3 km/hr and returns at a speed of 2 km/hr. If he takes 5 hours in going and coming, what is the distance between his house and office?

(a) 3 km

(b) 5 km

(c) 6 km

(d) 4 km

Answer 5) (c) 6 km

Solution:

Question 6) A man travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled partly on foot at 4 km/hr and partly on bicycle at 9 km/hr. What is the distance travelled on foot?

(a) 14 km

(b) 16 km

(c) 18 km

(d) 12 km

Answer 6) (b) 16 km

Solution:

Let the time in which he travelled on foot =x hr
Then the time in which he travelled on bicycle =(9−x) hr

distance = speed × time
⇒4x+9(9−x)=61

⇒4x+81−9x=61

⇒5x=20

⇒x=4

Distance travelled on foot =4x

=4×4=16 km

Also Solve Out: Problem on HCF and LCM

Question 7) Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?

(a) 9

(b) 10

(c) 12

(d) 20

Answer 7) (b) 10

Solution:

Question 8)   If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is:

(a) 50 km

(b) 56 km

(c) 70 km

(d) 80 km

Answer 8) (a) 50 km

Solution:

Let the actual distance travelled be x km.

⇒14x = 10x + 200

⇒4x = 200

⇒x = 50 km.

Question 9) The ratio between the speeds of two trains is 7 : 8. If the second train runs 400 km in 4 hours, then the speed of the first train is:

(a) 70 km/hr

(b) 75 km/hr

(c) 84 km/hr

(d) 87.5 km/hr

Answer 9) (d) 87.5 km/hr

Solution:

Know Here: How to Prepare Maths for Competitive Exams

Question 10) Robert is travelling on his cycle and has calculated to reach point A at 2 P.M. if he travels at 10 kmph, he will reach there at 12 noon if he travels at 15 kmph. At what speed must he travel to reach A at 1 P.M.?

(a) 8 kmph

(b) 11 kmph

(c) 12 kmph

(d) 14 kmph

Answer 10) (c) 12 kmph

Solution:

Question 11) A farmer travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled partly on foot @ 4 km/hr and partly on bicycle @ 9 km/hr. The distance travelled on foot is:

(a) 14 km

(b) 15 km

(c) 16 km

(d) 17 km

Answer 11) (c) 16 km

Solution:

Question 12) It takes eight hours for a 600 km journey, if 120 km is done by train and the rest by car. It takes 20 minutes more, if 200 km is done by train and the rest by car. The ratio of the speed of the train to that of the cars is:

(a) 2 : 3

(b) 3 : 2

(c) 3 : 4

(d) 4 : 3

Answer 12) (c) 3 : 4

Solution:

Question 13) In a flight of 600 km, an aircraft was slowed down due to bad weather. Its average speed for the trip was reduced by 200 km/hr and the time of flight increased by 30 minutes. The duration of the flight is:

(a) 1 hour

(b) 2 hours

(c) 3 hours

(d) 4 hours

Answer 13) (a) 1 hour

Solution:

Also Check Out: List Of Important Maths Formulas

Question 14) A man on tour travels first 160 km at 64 km/hr and the next 160 km at 80 km/hr. The average speed for the first 320 km of the tour is:

(a) 35.55 km/hr

(b) 36 km/hr

(c) 71.11 km/hr

(d) 71 km/hr

Answer 14) (c) 71.11 km/hr

Solution:

Question 15) A man completes a journey in 10 hours. He travels first half of the journey at the rate of 21 km/hr and second half at the rate of 24 km/hr. Find the total journey in km.

(a) 220 km

(b) 224 km

(c) 230 km

(d) 234 km

Answer 15) (b) 224 km

Solution:

Question 16) In covering a distance of 30 km, Abhay takes 2 hours more than Sameer. If Abhay doubles his speed, then he would take 1 hour less than Sameer. Abhay’s speed is:

(a) 5 kmph

(b) 6 kmph

(c) 6.25 kmph

(d) 7.5 kmph

Answer 16) (a) 5 kmph

Solution:

Question 17) A train can travel 50% faster than a car. Both start from point A at the same time and reach point B 75 kms away from A at the same time. On the way, however, the train lost about 12.5 minutes while stopping at the stations. The speed of the car is:

(a) 100 kmph

(b) 110 kmph

(c) 120 kmph

(d) 130 kmph

Answer 17) (c) 120 kmph

Solution:

Must Check: Aptitude Questions & Answers

Question 18) A man rides his bicycle 10 km at an average speed of 12 km/hr and again travels 12 km at an average speed of 10 km/hr. What is his average speed for the entire trip approximately?

(a) 10.8 kmph

(b) 10.2 kmph

(c) 11.2 kmph

(d) 10 kmph

Answer 18) (a) 10.8 kmph

Solution:

Question 19) An athlete runs 200 metres race in 24 seconds. What is his speed?

(a) 20 km/hr

(b) 30 km/hr

(c) 27.5 km/hr

(d) 25 km/hr

Answer 19) (b) 30 km/hr

Solution:

Start Now: Quantitative Aptitude Quiz

Question 20) Arun is travelling on his cycle and has calculated to reach point A at 2 pm if he travels at 10 kmph. He will reach there at 12 noon if he travels at 15 kmph. At what speed must he travel to reach A at 1 pm?

(a) 12 kmph

(b) 10 kmph

(c) 8 kmph

(d) 14 kmph

Answer 20) (a) 10.8 kmph

Solution:

Time And Distance Questions mentioned on this page of recruitmentresult.com are fully solved problems, so that contenders cannot face any difficulty at the time of practice.

Something That You Should Put An Eye On

Trigonometry Short TricksMensuration Maths Tricks
Surds And Indices TricksCompound Interest Shortcut Tricks 
Simple Interest Tricks Time And Work Trick
Profit and Loss Short TricksPercentage Shortcut Tricks

Filed in: Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment