Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

General Science Quiz | Latest Questions And Answers, Online Quizzes, MCQ

General Science Quiz

Solve General Science Quiz Questions from here!! As we know that General Science is the significant section of every competition exam. So, those candidates who are doing preparation of any competition exam must resilient their acquaintance in this subject.

On this page we have provided General Science Latest Questions and Answers and General Science Quiz for Competitive Exams. By going through the General Science Online MCQ Quizzes you will improve your skills and analyze yourself.

General Science MCQ PDF: Download Here

After practice from General Science Quiz Questions with Answers which is given below, you may refer to our next pages by follow direct link of General science quiz questions and answers PDF. These general science quiz questions with answers PDF will help a lot to increase knowledge of the candidates.

So, you may go through the General Science Questions and Answers in Hindi/General Science Questions and Answers in English by scrolling down this page which is well designed by the team members of recruitmentresult.com.

General Science Quiz

These General science quiz questions with answers and other vital information has been provided to test the knowledge and competencies of the candidates appearing in any entrance exam. These General Science Quizzes has covered from the all 3 branches of Science these are Physics, chemistry and Biology.

So, Students, now you are ready to explore your knowledge by test from science quiz questions with answers.

Biology General Quiz

Biology is a natural science which deals with study of living organisms, divided into many specialized fields that cover their morphology, physiology, anatomy, behaviour, origin, and distribution.

Question 1: Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?

  1. Potassium chloride
  2. Potassium carbonate
  3. Potassium hydroxide
  4. Sodium bicarbonate

Ans: 4

Question 2: Ozone hole refers to

  1. hole in ozone layer
  2. decrease in the ozone layer in troposphere
  3. decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
  4. increase in the thickness of ozone layer in troposphere

Ans: 3

Give Now: Online Quiz for Competitive Exams

Question 3: Pollination is best defined as

  1. transfer of pollen from anther to stigma
  2. germination of pollen grains
  3. growth of pollen tube in ovule
  4. visiting flowers by insects

Ans: 1

Question 4:  Age of fishes was known as __.

  1. Devonian
  2. Ordovician
  3. Crustaceous
  4. Silurian

Ans: 1

Question 5:  The metal present in the chlorophyll is __.

  1. Calcium
  2. Aluminium
  3. Zinc
  4. Magnesium

Ans: 4

Question 6: The important sugar in honey is __ .

  1. Lactose
  2. Fructose
  3. Maltose
  4. Sucrose

Ans: 2

Question 7: The number of Chromosomes in the human gene is __.

  1. 23
  2. 48
  3. 46
  4. 24

Ans: 3

Read Also: Biology Questions And Answers

Question 8: Viticulture is related with __ .

  1. Grapes
  2. Pine Apple
  3. Orange
  4. Strawberry

Ans: 1

Question 9: Which of the following acid present in Vinegar?

  1. Citric Acid
  2. Acetic Acid
  3. Oxalic Acid
  4. Malic Acid

Ans: 2

Question 10: The longest and largest bone in the human body is __.

  1. Spinal Cord
  2. Humerus
  3. Fibula
  4. Femur

Ans: D

Give Now: Biology Online Quiz

Physics General Quiz

Physics is a branch of science deals with the study of matter and its motion and behavior through space and time, along with related concepts such as energy and force.

Question 1: The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Answer: 2

Question 2: Siphon will fail to work if

  1. the densities of the liquid in the two vessels are equal
  2. the level of the liquid in the two vessels are at the same height
  3. both its limbs are of unequal length
  4. the temperature of the liquids in the two vessels are the same

Ans: 2

Question 3: Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. angstrom
  3. newton
  4. tesla

Ans: 1

Question 4: Which vitamin is abundant in citrus fruits?

  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D

Ans: 3

Give Now: Physics Online Test

Question 5: Zinc Oxide is

  1. Acidic
  2. Basic
  3. Neutral
  4. Amphoteric

Ans: 4

Question 6: Water is a _____________ Conductor of electricity.

  1. super conductor
  2. bad conductor
  3. speed conductor
  4. None of these

Answer: 2

Question 7: What element’s three isotopes have different names?

  1. Helium
  2. Oxygen
  3. Carbon
  4. Hydrogen

Ans: 4

Question 8: On which one of the following conservation laws, does a rocket work?

  1. Mass
  2. Energy
  3. Linear momentum
  4. Angular momentum

Ans: 4

Question 9:  Which one among the following radiations carries maximum energy?

  1. Ultraviolet rays
  2. Gamma rays
  3. X- rays
  4. Infra red rays

Ans: 2

Question 10: The Central Arid Zone Research Institute (CAZRI) is located at

  1. Jaipur
  2. Jodhpur
  3. Jaisalmer
  4. Jallandhar

Ans: 2

Read Also: How to Solve Objective Type Questions

Chemistry General Quiz

Chemistry is the discipline of science involved with compounds composed of atoms, i.e. elements, and molecules, i.e. combinations of atoms: their composition, structure, properties, behavior and the changes they undergo during a reaction with other compounds. Antoine-Laurent de Lavoisier is considered the “Father of Modern Chemistry”.

Question 1: The nucleus of an atom consists of

  1. electrons and neutrons
  2. electrons and protons
  3. protons and neutrons
  4. All of the above

Ans: 3

Question 2: The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its

  1. molality
  2. molarity
  3. normality
  4. formality

Ans: 1

Question 3: The most electronegative element among the following is

  1. sodium
  2. bromine
  3. fluorine
  4. oxygen

Ans: 3

Get here: Chemistry Questions and Answers

Question 4: The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is

  1. Na
  2. Ag
  3. Hg
  4. Fe

Ans: 4

Question 5: The alloy of Aluminium used for making magnet is

  1. duralumin
  2. Y–alloy
  3. alnico
  4. aluminium bronze

Ans: 3

Question 6: Which synthetic fibre is known as artificial silk?

  1. Nylon
  2. Rayon
  3. Cotton
  4. Terylene

Ans: 2

Question 7: Which variety of glass is heat resistant?

  1. bottle glass
  2. flint glass
  3. hard glass
  4. pyrex glass

Ans: 4

Question 8: Periodic table was given by

  1. Faraday
  2. Lavoisier
  3. Arrhenius
  4. Mendeleef

Ans: 4

Question 9: Which one of the following is an element?

  1. ruby
  2. topaz
  3. sapphire
  4. diamond

Ans: 4

Question 10: Which one of the following is the softest?

  1. sodium
  2. iron
  3. aluminium
  4. lithium

Ans: 1

Give Now: Online Chemistry Quiz

Conclusion:

We hope, you are satisfied with these general Science Quiz Questions available on this page. You may get more science quiz questions and answers for class 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 by hitting on direct links given on this page.

You may also collect Social science quiz questions and answers in Malayalam or Computer science quiz questions with answers / general science MCQ PDFfrom our page. For this, you have to subscribe our page or join us on Google Plus.

Something That You Should Put An Eye On

Tips to Manage StressEnglish Grammar Quiz
Tips To Absorb Information What You ReadHow To Prepare For GK
Latest Current Affairs UpdatesHow To Prepare For Online Exam
Tips to Get Motivated for EverythingQuantitative Aptitude Quiz

Filed in: online quiz

9 Responses to "General Science Quiz | Latest Questions And Answers, Online Quizzes, MCQ"

  1. Devnandan

    Thank you for giving me this opportunity for proof my self…..

  2. pintu verma

    good

  3. RANJAN KUMAR

    THANK YOU VERY MUCH SIR

  4. sudharshan

    amazing thank you for this sir

  5. Rohan Singh Sardar

    Good .. And Interesting Question’s

  6. pushpank

    thanks a lot

    standard question.

  7. Atul Pawar

    Excellent work …

    Thanx dear

  8. VENKATESH J

    Thanks dear

  9. snps

    can you please give a IAS model quiz for children .By the way this quiz was very informative.

Leave a Reply

Submit Comment