Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Biochemistry Questions and Answers Download PDF, Online Biochemistry Quiz

Biochemistry Questions and Answers

Those students who are preparing for 12th boards or any competitive or entrance exam they can check Biochemistry Questions and Answers provided below on this page. You can also download the PDF through this page. Best way to prepare for Biochemistry is to give Online Biochemistry Quiz which is well presented below with latest Biochemistry Questions and Answers.

Individual who are preparing for Biochemistry Quiz should spend 1 hour daily for 2-3 months to learn and assimilate Biochemistry comprehensively. This is the best way for systematic learningtowards Biochemistry interviews, online tests, examinations and certifications.

Individuals can take advantage of Biochemistry MCQ/ Model Questions with answers and explanations in Biochemistry for preparing for any exam. you can scroll down this page to get complete Biochemistry Questions and Answers which is well structured below by the team of recruitmentresult.com.

Biochemistry Questions and Answers

Question 1: Which of the following organic groups are found in naturally occuring amino acids?

  1. Guanidinium ion
  2. Indole
  3. Imidazole
  4. All of these

Answer: D

Check Here: Current Affairs For Competitive Exams

Question 2: Polyprotic acids such as H3PO4, can act as acid-base buffers

  1. only in combination with polyprotic bases
  2. if their concentration is kept low
  3. at pH values around neutrality
  4. at pH values around any of their pKa’s

Answer:  D

Question 3: The pH of a solution is determined by

  1. concentration of salt
  2. relative concentration of acids and bases
  3. dielectric constant of the medium
  4. environmental effect

Answer:  B

Question 4: The reactions of molecules

  1. are the reactions of the functional groups
  2. are independent of the functional groups
  3. require an enzyme in all cases
  4. all of the above

Answer: A

Question 5: Which of the following indicates that the pK of an acid is numerically equal to the pH of the solution when the molar concentration of the acid and its conjugate base are equal?

  1. Michaelis-Menten equation
  2. Haldanes equation
  3. Henderson-Hasselbalch equation
  4. Hardy-Windberg law

Answer:  C

Question 6: Which of the following two organelles look most alike structurally?

  1. Nucleus and vesicle
  2. Golgi apparatus and smooth endoplasmic reticulum ER
  3. Vacuole and cytoskeleton
  4. Lysosome and chloroplast

Answer:  B

Question 7: In terms of basic cell structure, what do an elephant and an oak tree have in common?

  1. They both are eukaryotes
  2. They both have a cell nucleus
  3. They both have mitochondria
  4. All of the above

Answer:  D

Want to Know? Chemistry Questions And Answers

Question 8: Where in a eukaryotic cell, DNA can be found?

  1. Nucleus
  2. Mitochondrion
  3. Vacuole
  4. Both (a) and (b)

Answer:  D   

Question 9: Which of the following structures is expected in a bacterium?

  1. Nucleus
  2. Plasma membrane
  3. Golgi apparatus
  4. Endoplasmic reticulum

Answer:  B

Question 10: Which of the following organelles is directly connected to the outer membrane of the nucleus in a eukaryotic cell?

  1. Mitochondrion
  2. Lysosome
  3. Golgi apparatus
  4. Endoplasmic reticulum

Answer:  D   

Question 11: During successful purification scheme, this may be expected that the

  1. specific activity increases
  2. specific activity decreases
  3. number of proteins in the sample decreases
  4. both (a) and (c)

Answer:  D

Question 12: In ion-exchange chromatography

  1. proteins are separated on the basis of their net charge
  2. proteins are separated on the basis of their size
  3. proteins are separated on the basis of their shape
  4. either (b) or (c)

Answer:  A

Give Now:  General Science Quiz

Question 13: Which of the following may be added to stabilize the protein after yeast cells disruption?

  1. NaCl
  2. Protease inhibitor
  3. AMP
  4. All of these

Answer:  D

Question 14: Gel-filtration chromatography separates on the basis of

  1. size and shape using porous beads packed in a column
  2. size using porous beads packed in a column
  3. shape using porous beads packed in a column
  4. none of the above

Answer:  A

Question 15: Affinity chromatography deals with the

  1. specific binding of a protein constituents for another molecule
  2. protein – protein interaction
  3. protein – carbohydrate interaction
  4. none of the above

Answer:  A

Question 16: How many molecules of ATPs are synthesized per NADH oxidation?

  1. 2
  2. 1
  3. 3
  4. 4

Answer: C

Question 17: Why is the TCA cycle the central pathway of metabolism of the cell?

  1. It occurs in the center of the cell
  2. Its intermediates are commonly used by other metabolic reactions
  3. All other metabolic pathways depend upon it
  4. None of the above

Answer: B

Question 18: In what form does the product of glycolysis enter the TCA cycle?

  1. AcetylCoA
  2. Pyruvate
  3. NADH
  4. Glucose

Answer: A

Get Here: Biology Questions And Answers

Question 19: Malate-asparatate shuttle operates in

  1. lungs and liver
  2. heart and liver
  3. pancreas and liver
  4. none of these

Answer: B

Question 20: Oxidation of a molecule involves

  1. gain of electron
  2. loss of electron
  3. gain of proton
  4. loss of proton

Answer:  B   

Question 21: What is the relationship between wavelength and wave number?

  1. Wavenumber = 1 / wavelength in centimeters
  2. Wavenumber – wavelength in nanometers = 1
  3. Wavelength in nanometers x wavenumber = 1
  4. None of the above

Answer:  A   

Question 22: In the intersystem crossing

  1. the spin of an excited electron reverses, changing the state of the molecule (from singlet state to triplet state or vice versa)
  2. a molecule converts its excess energy to light, and emits a photon
  3. a molecule converts excess electronic energy to vibrational energy
  4. all of the above

Answer:  A   

Question 23: Why must the radiation source for fluorescence spectrometry be more powerful than for absorption spectroscopy?

  1. Because the magnitude of the output signal is proportional to the power of the incident radiation
  2. Because the sample won’t fluoresce if the incident radiation is of low power
  3. To allow for scattering by the sample
  4. None of the above

Answer:  A   

Question 24: Why do fluorescence spectrometers often use double-beam optics?

  1. So a reference solution can be used
  2. To compensate for beam attenuation by the monochromator
  3. To compensate for power fluctuations in the radiation source
  4. All of the above

Answer:  C    

Question 25: For a molecule to absorb IR, why must the molecule’s vibrations cause fluctuations in the dipole moment of the molecule?

  1. Because a change in dipole moment lowers the energy required for electronic transitions
  2. Because for absorption to occur, the radiation must interact with the electric field caused by changing dipole moment
  3. Because fluctuations in the dipole moment allow the molecule to deform by bending and stretching
  4. All of the above

Answer:  B

Give Now: Online Chemistry Quiz

Question 26: HPLC stands for

  1. High Pressure Liquid Chromatography
  2. High Performance Liquid Chromatography
  3. both (a) and (b)
  4. Highly Placed Liquid Chromatography

Answer:  C    

Question 27: The eluent strength is a measure of

  1. solvent adsorption energy
  2. solvent absorption energy
  3. solvent diffusivity
  4. solvent mixing index

Answer:  A   

Question 28: HPLC methods include

  1. liquid/liquid (partition) chromatography
  2. liquid/solid (adsorption) chromatography
  3. ion exchange and size exclusion chromatography
  4. all of the above

Answer:  D

Question 29: Column efficiency is measured in terms of number of plates which is

  1. inversely related to the square of the peak width
  2. directly related to the square of the peak width
  3. inversely related to the cube root of the peak width
  4. directly related to the square of the peak width

Answer:  A

Question 30: For a typical adsorbent such as silica gel, the most popular pore diameters are

  1. 10 and 50 A°
  2. 60 and 100 A°
  3. 100 and 150 A°
  4. 150 and 200 A°

Answer:  B

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Significant Note:

We hope that you are satisfied with Biochemistry Questions and Answers provided above. You can follow us on face book and Google Pus to get such details of Online Biochemistry Quiz. Bookmark this web page by hitting CTRL+D or subscribe to our free mail services to get instant mails in your mail box.

You can also type your comment in below comment box for any query or doubts related to this post. Our experts will try to solve your queries soon.

Something That You Should Put An Eye On

Tips to Make Study InterestingHow to Get in the Mood to Study
Health Hazards due to over StudyingHow To Find Online Study Material
Makes Your Brain Work BetterHow To Stay Awake All Night To Study

Filed in: online quiz, Question & Answers

One Response to "Biochemistry Questions and Answers Download PDF, Online Biochemistry Quiz"

  1. Anil kumar

    sir plz,send me Csir net life science solved papers with explanations

Leave a Reply

Submit Comment