Enter your E-mail Address below for Free E-mail Alerts right Into your Inbox: -
Don't Forget To "Activate" Subscription Link Sent to Your Email

ADVERTISEMENT


CISF Syllabus 2015 Salary Solved Sample Papers (Head Constable, Fireman)

CISF Syllabus 2015

Central Industrial Security Force has announced a notification as CISF Syllabus 2015 for the candidates who are going to appear written examination for the post of Head Constable, Fireman. Candidates who will clear all the rounds as Physical Efficiency Test, Written Test and trade test, medical exam and interview will be recruited for these posts.

Applicants can download their Syllabus to prepare properly from this page. We are giving you all the essential information by which you can easily crack this exam. You can also get sample paper so that you will be able to know what kind of question you have to face at the time of exam.

Central Industrial Security Force has been established in 1969 to provide integrated security cover to the Public Sector Undertakings (PSUs). It conducts exams for various posts and huge amount of candidates apply for this exam but only eligible candidates are able to crack this exam.

Team of recruitmentresult.com is providing the CISF Syllabus 2015 at the below of this page for the student who are waiting for this from a long time. You can also get sample paper of the examination by which you will get help to prepare for CISF Exam.

General Intelligence & Reasoning:

In this sections students have to face the questions which will be based on analogies, similarities and differences, spatial visualization, spatial orientation, visual memory, discrimination, observation, relationship concepts, arithmetical reasoning and figural classification, arithmetic number series, non-verbal series, coding and decoding, etc.

General Knowledge and General Awareness:

In this section question will be set to check the general awareness of the applicants. Questions will also be designed to test knowledge of current events, about the history of the India, geography and economy of India. The there can also be some questions which will be about neighboring countries, History, Culture, Economic Scene, General Polity, Indian Constitution, scientific Research etc.

Elementary Mathematics:

In this section questions will be based on Number Systems, Computation of Whole Numbers, Decimals and Fractions and relationship between Numbers, Fundamental arithmetical operations, Percentages, Ratio and Proportion, Averages, Interest, Profit and Loss, Discount, Mensuration, Time and Distance, Ratio and Time, Time and Work, etc.

English/Hindi:

In this section ability of the Candidates to understand Basic English/ Hindi will be examined, also the basic comprehension and writing ability will be checked.

Something That You Should Put An Eye On

How to Prepare for Reasoning How To Prepare For GK
How to Prepare for English How to Prepare for Maths

CISF Sample Paper:

1: Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

3, 4, 7, 11, 18, 29,?

(1) 31

(2) 39

(3) 43

(4) 47

Ans. (4)

2. Ashok’s mother was 3 times as old Ashok 5 years ago. After 5 years she will be twice as old as Ashok. How old is Ashok today?

(1) 10 years

(2) 15 years

(3) 20 years

(4) 25 years

Ans. (2)

3. In a row of boys, Srinath is 7th from the left and Venkat is 12th from the right. If they interchange their positions, Srinath becomes 22nd from the left. How many boys are there in the row?

(1) 19

(2) 31

(3) 33

(4) 34

Ans. (3)

4. When a parabola represented by the equation y – 2x 2 = 8 x + 5 is translated 3 units to the left and 2 units up, the new parabola has its vertex at

(1) (-5, -1)
(2) (-5, -5)
(3) (-1, -3)
(4) (-2, -3)

Ans. (1)

5. The graphs of the two linear equations ax + by = c and bx – ay = c, where a, b and c are all not equal to zero,

(1) are parallel

(2) Intersect at one point

(3) Intersect at two points

(4) Perpendicular

Ans. (4)

6. A school committee consists of 2 teachers and 4 students. The number of different committees that can be formed from 5 teachers and 10 students is

(1) 10
(2) 15
(3) 2100
(4) 8

Ans. (3)

7. If f(x) is an odd function, then | f(x) | is

(1) an odd function
(2) an even function
(3) neither odd nor even
(4) even and odd

Ans. (2)

8. NRI (Non-Resident Indian) and POI (Person of Indian Origin) can open deposit accounts in India. Which of the following statements is wrong?

(1) Without the permission from the RBI, NRI and POI can open few accounts in India.
(2) Both NRI and POI should open the account only with an authorized dealer in India.
(3) A bank authorized to deal in foreign exchange is called authorized dealer in this context.
(4) To open the account, the state government permission need where the bank head office located.
(5) However Non-Resident Ordinary Rupee Account (NRO Account) can be opened in the post offices in India in the rupees denomination.

Ans. (4)
9.  FEMA Act 1999 says ‘A person resident outside India means a person who is not resident in India’. FEMA stands for ……….
(1) Foreign Exchange Management Act
(2) Foreign Excel Management Act
(3) Foreign Exchange Merchant Act
(4) Foreign Enroll Management Act
(5) None of above

Ans. (1)

10. Non-Resident Ordinary Rupee Account (NRO Account) must be ………
(1) Savings account only
(2) Current account only
(3) Recurring Deposit account only
(4) Fixed Deposit account only
(5) All above type of accounts can be opened in NRO account

Ans. (5)

You Might be interested in:

How To Find Online Study Material Effective Time Table For Studies
Last Minute Exam Preparation Tips How Can You Write Fast In Exams?
Written Exam Techniques How to Prepare for Written Exam
Filed in: Syllabus

ADVERTISEMENT


One Response to "CISF Syllabus 2015 Salary Solved Sample Papers (Head Constable, Fireman)"

  1. vivekkumar

    Sir cisf k sallabus k bare me btaye……..

Leave a Reply

Submit Comment