Latest Qualification Jobs

Input Output Questions | Reasoning New Pattern, Short Tricks Bank/SSC

Input Output Questions

If you are preparing for any competitive exam such as Bank/SSC etc, then must do preparation of Input Output Questions with other new topics. This Machine Input Output Reasoning topic helps you in scoring the good marks. Just follow the short tricks and once you know the concept, then you can easily identify the pattern of Input Output Questions and Answers.

recruitmentresult.com

Tips & Tricks to Solve the Input-Output Reasoning Questions:

  • Firstly, read out the given question and analyze the given steps. After analyzing the steps, you will be able to know the pattern that follows the output.
  • Sometimes, after seeing Step 1 and Step 2 carefully, pattern will be understood.
  • Make use of table to solve the question as length of input may be larger and you may face confusion while solving it.
    Make sure to not solve the question verbally, as some step will be missed out.
  • After understanding the pattern, try the same pattern in the input that is given for solving.

Read in Detail: Input Output Reasoning Tricks

Input Output Questions

Direction (1 to 5): Study the following information carefully and answer the given questions.

When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers.)

Input: daily 79 do diverse 57 14 dear 86 63 domain 42 dog

Step I: diverse daily 79 do 57 dear 86 63 domain 42 dog 41

Step II: domain diverse daily 79 do 57 dear 86 63 dog 41 24

Step III: daily domain diverse 79 do dear 86 63 dog 41 24 75

Step IV: dear daily domain diverse 79 do 86 dog 41 do 75 36

Step V: dog dear daily domain diverse do 86 41 24 75 36 97

Step VI: do dog dear daily domain diverse 41 24 75 36 97 68

Step VI is the largest step of above arrangement as the intended arrangement as the intended arrangement is obtained.

As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

Input: table 63 tour 19 typhoon 72 25 to tea 48 tablet 56

Explanation:

Step I: typhoon table 63 tour 72 25 to tea 48 tablet 56 91

Step II: tablet typhoon table 63 tour 72 to tea 48 56 91 52

Step III: table tablet typhoon 63 tour 72 to tea 56 91 52 84

Step IV: tour table tablet typhoon 63 72 to tea 91 52 84 65

Step V: tea tour table tablet typhoon 72 to 91 52 84 65 36

Step VI: to tea tour table tablet typhoon 91 52 84 65 36 27

Question 1) If in the last step ‘2’ is added to each of the odd numbers and ‘1’ is subtracted from each of the even numbers, then how many numbers multiple of ‘3’ will be formed?

(A) One

(B) Two

(C) More than three

(D) None

(E) Three

Answer 1) (B)

Question 2) Which element comes exactly between ‘typhoon’ and ‘tour’ in Step III of the given input?

(A) to

(B) 63

(C) 56

(D) table

(E) 91

Answer 2) (B)

Question 3) Which element is fourth to the left of one which is ninth from the left end in second last step?

(A) 72

(B) table

(C) tablet

(D) 91

(E) typhoon

Answer 3) (E)

Question 4) Which of the following combinations represent the sixth and eighth element in Step II of the given input from left end?

(A) tea and 63

(B) 63 and tablet

(C) 48 and table

(D) 72 and tablet

(E) 72 and tea

Answer 4) (E)

Question 5) If the Step IV, ’72’ interchange its position with ‘table’ and ‘typhoon’ also interchanges its position with ’91’ then which element will be to the immediate right of ’91’?

(A) to

(B) 63

(C) 72

(D) typhoon

(E) 52

Answer 5) (B)

Get Here: Logical Puzzle Questions

Direction (6 to 10): Study the following information carefully and answer the given questions.

When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement. (All the numbers are two digit numbers.)

Input: Racecar 7 Mom 12 16 Earth 9 Noon 5 Union

Step 1: Mom Racecar 7 12 16 Earth Noon 5 Union 9

Step 2: Mom 5 7 12 16 Earth Noon Union Racecar 9

Step 3: Mom 5 Earth 16 7 Noon Union 12 Racecar 9

Step 4: Mom 5 Earth 16 Noon 7 Union 12 Racecar 9

Step IV is the last step of above arrangement as the intended arrangement as the intended arrangement is obtained

As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

Input: Rotator 9 Wow 14 18 Orange 11 Radar 3 Unit 9

Explanation:

Step 1: Wow Rotator 9 14 18 Orange Radar 5 Union 11

Step 2: Wow 5 9 14 18 Orange Radar Union Rotator 11

Step 3: Wow 5 Orange 18 9 Radar Union 14 Rotator 11

Step 4: Wow 5 Orange 18 Radar 9 Union 14 Rotator 11

Final Step Pattern: “3 letter Palindrome, odd number, Word, Even number, 5 letter Palindrome, Odd Number, Word, Even number, 7 letter Palindrome, Odd Number

Odd numbers are arranged in ascending order.

Even numbers are arranged in descending order.

Words are arranged in forwarding order.

Question 6) Which of the following combinations represent the third and fifth element from the left end in Step III of the given input?

(A) Orange, 9

(B) Orange, Radar

(C) Wow, 5

(D) Wow, 18

(E) Rotator, 11

Answer 6) (A)

Question 7) If in the third step,”9″ interchanges its position with ’14’ and ‘Orange’ also interchanges its position with “rotator” then which element will be to the immediate right of ’18’?

(A) 14

(B) Radar

(C) 11

(D) Union

(E) Rotator

Answer 7) (A)

Question 8) Which element is fifth to the right of the one which is eighth from the right in Step II of the given Input?

(A) 14

(B) Radar

(C) 11

(D) Union

(E) Rotator

Answer 8) (D)

Question 9) Which element comes exactly between ‘9’ and ’18’ in Step II of the given Input?

(A) 14

(B) Radar

(C) 11

(D) Union

(E) Rotator

Answer 9) (A)

Question 10) In which step are the elements ‘5 9 14 18 Orange’ found in the same order?

(A) Fourth

(B) Third

(C) The given order of elements is not found in any step

(D) Second

(E) First

Answer 10) (D)

 Solve Out: Inequalities Reasoning Question

Direction (11-15): Study the following information carefully and answer the given questions.

When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers.)

Input: Apple 42 16 Egg 34 Fan Grapes 25 91 Horse

Step 1: Horse Apple 42 16 Egg 34 Fan Grapes 25 19

Step 2: Horse Grapes Apple 16 Egg 34 Fan 25 19 24

Step 3: Horse Grapes Fan Apple 16 Egg 25 19 24 43

Step 4: Horse Grapes Fan Apple 16 Egg 19 24 43 52

Step 5: Horse Grapes Fan Apple Egg 19 24 43 52 61

Step V is the last step of above arrangement as the intended arrangement as the intended arrangement is obtained

As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

Input: Ant 43 17 Eagle 24 Forest Gun 25 81 House

Explanation:

Step 1: House Ant 43 17 Eagle 24 Forest Gun 25 18

Step 2: House Gun Ant 17 Eagle 24 Forest 25 18 34

Step 3: House Gun Forest Ant 17 Eagle 25 18 34 42

Step 4: House Gun Forest Ant 17 Eagle 18 34 42 52

Step 5: House Gun Forest Ant Eagle 18 34 42 52 71

Ordinary Words are arranged in reverse order.

Words starts with vowels are arranged in forwarding order.

Numbers are reversed and arranged in ascending order.

Question 11) Which of the following combinations represent the first two and the last two elements in Step IV of the given input?

(A) House Gun and 34 42

(B) House Gun and 52 71

(C) House Gun and 42 71

(D) House Gun and 34 52

(E) House Gun and 42 52

Answer 11) (E)

Question 12) If in the second step,”17″ interchanges its position with ’25’ and ‘Gun’ also interchanges its position with “Forest” then which element will be the second from the left end?

(A) Gun

(B) House

(C) Forest

(D) Eagle

(E) 18

Answer 12) (C)

Question 13) Which element is third to the left of the one which is eighth from the left in Step III of the given Input?

(A) Forest

(B) 17

(C) Eagle

(D) Gun

(E) 42

Answer 13) (B)

Question 14) Which element comes exactly between ’17’ and ’25’ in Step III of the given Input?

(A) Gun

(B) House

(C) Ant

(D) Eagle

(E) 18

Answer 14) (D)

Question 15) In which step are the elements ‘ Ant 17 Eagle 25’ found in the same order?

(A) Fourth

(B) Third

(C) The given order of elements is not found in any step

(D) Fifth

(E) Second

Answer 15) (B)

Get Here: Cause and Effect – Verbal Reasoning Questions

Direction (16 to 20): Study the following information carefully and answer the given questions.

When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers.)

Input: 41 snow 10 eagle 97 nose 26 65 animal date

Step I: 97 41 10 eagle nose 26 65 animal date snow

Step II: nose 97 41 10 eagle 26 animal date snow 65

Step III: 41 nose 97 10 26 animal snow 65 eagle

Step IV: date 41 nose 97 10 animal snow 65 eagle 26

Step V: 10 date 41 nose 97 snow 65 eagle 26 animal

Step V is the largest step of above arrangement as the intended arrangement as the intended arrangement is obtained

As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

Input: orange 36 59 yellow 41 exam test 12 lemon 85

Explanation:

Step I: 85 orange 36 59 41 exam test 12 lemon yellow

Step II: test 85 orange 36 41 exam 12 lemon yellow 59

Step III: 41 test 85 36 exam 12 lemon yellow 59 orange

Step IV: lemon 41 test 85 exam 12 yellow 59 orange 36

Step V: 12 lemon 41 test 85 yellow 59 orange 36 exam

Question 16) Which of the following combinations represent the first two and last two elements in the step V of the given input?

(A) 12, lemon and 36, exam

(B) 41, test and orange, 36

(C) lemon, 41 and 59, orange

(D) 12, lemon and orange, 36

(E) lemon, 41 and 36, exam

Answer 16) (A)

Question 17) Which element comes exactly between 85 and lake in Step III of the given input?

(A) yellow

(B) 59

(C) exam

(D) test

(E) orange

Answer 17) (C)

Question 18) Which of the following element is fourth to the right of the one which is ninth from the right end in step V of the given input?

(A) yellow

(B) 36

(C) 12

(D) exam

(E) 85

Answer 18) (A)

Question 19) If in the first step, ’59’ interchanges its position with ‘lemon’ and ‘orange’ also interchanges its position with ’12’ then which element will be to the immediate left of ’41’?

(A) orange

(B) 59

(C) lemon

(D) 12

(E) exam

Answer 19) (C)

Solve Out: Linear Seating Arrangement Questions

Question 20) In which step are the elements ‘test 85 yellow 59’ found in the same order?

(A) Fourth

(B) Third

(C) Fifth

(D) The given order of elements is not found in any step

(E) Second

Answer 20) (C)

Input Output Questions with Solutions are mentioned on this page of recruitmentresult.com Individuals facing any difficulty while solving it, must go through the given explanations and know the pattern of solving.

Something That You Should Put an Eye On

Data Sufficiency Questions and AnswersSyllogism Questions with Answers
Classification Reasoning QuestionsDirection Sense Test Questions
Blood Relations QuestionsAnalogy Practice Questions
55+ Problems on CalendarCoding Decoding Questions
Syllogism TricksDirection Sense Test Tricks

Filed in: Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment