Latest Qualification Jobs

Telangana Current Affairs 2021 – Latest News and Updates In Telugu, Download PDF

Telangana Current Affairs

Latest Telangana Current Affairs 2021 In Telugu has been given on this page. Candidates who are going to appear in SSC, Bank, PSC, Railway and other examination can check Latest Telangana News and Updates from Here. You can also get direct link to download Telangana Current Affairs 2021 PDF.

recruitmentresult.com

Telangana Current Affairs

Telangana Current Affairs in English

  • Closure of CPSE named Hindustan Fluorocarbons Limited under Dept of Chemicals & Petrochemicals approved
  • Nagoba Jatara festival celebrated in Telangana
  • National Cyber Research, Innovation and capacity centre, inaugurated by MoS G.K.Reddy in Hyd, T.S
  • Hyderabad Metro Rail becomes Country’s 2nd Largest Operational Metro Project
  • South Central Railways zone becomes India’s 1st to have energy-neutral stations
  • Maharashtra overtakes Tamil Nadu &Telangana in organ donation, transplants for 2019
  • Telangana’s Finance minister Harish Rao presents 1.82 lakh crore budget for FY21
  • Telangana CM recommended the implementation of “Helicopter Money”
  • Start-up Aerobiosys Innovations at IIT-Hyderabad develops low-cost ventilator called ‘Jeevan Lite’
  • 4 new products from three states receive Geographical Indication (GI) tag
  • e-NAM reaches target 1000 mandis across 18 states and 3 Union Territories
  • IIT Hyderabad to collaborate with Hong Kong firm to create venture ecosystem
  • FPI Minister Harsimrat Kaur Launches Food Processing Edition of Exclusive Investment Forum Hosted by Invest India
  • Central Govt Approved Rs. 412.19 Crore for Implementation of Jal Jeevan Mission (JJM) in Telangana
  • Prakash Javadekar virtually launched piloting of National Transit Pass System (NTPS); undertaken in MP & Telangana
  • IIT-H collaborates with NVIDIA to establish India’s 1st NVIDIA AI Technology Centre
  • Narendra Singh Tomar Launched Krishi Megh, KVC ALUNET & Online Accreditation System for Agricultural Institutions
  • Odisha retains Top Position in Implementation of AMRUT Scheme
  • ‘Cable Stayed Bridge’ Constructed across Durgam Cheruvu Lake Inaugurated in Telangana
  • Telangana Govt and UK India Business Council Renewed their MoU to Strengthen the State’s Industrial Development
  • Singapore topped in 2nd Smart City Index 2020; 4 Indian Cities in Top 100
  • 5 States to get Conservation Centres to protect vultures: Action Plan for Vulture Conservation 2020-2025
  • Telangana Govt Signs Tripartite Agreement between DET, GIZ and Siemens India to Implement New Initiative IGnITE
  • NMDC Ltd & IIT-Hyderabad Launched NICE Program to Support Deep-Tech Startups
  • Indian Railways ties up with Indian School of Business to improve Operational Efficiency

Read Out: Latest Current Affairs Updates

Telangana Current Affairs in Telugu PDF

  • కెమికల్స్ & పెట్రోకెమికల్స్ విభాగం కింద హిందుస్తాన్ ఫ్లోరోకార్బన్స్ లిమిటెడ్ అనే సిపిఎస్ఇ మూసివేత ఆమోదించబడింది
  • నాగోబా జతారా పండుగ తెలంగాణలో జరుపుకుంటారు
  • నేషనల్ సైబర్ రీసెర్చ్, ఇన్నోవేషన్ అండ్ కెపాసిటీ సెంటర్, హైడ్, టి.ఎస్ లో మోస్ జి.కె.రెడ్డి ప్రారంభించారు.
  • హైదరాబాద్ మెట్రో రైలు దేశం యొక్క 2 వ అతిపెద్ద కార్యాచరణ మెట్రో ప్రాజెక్ట్ అవుతుంది
  • సౌత్ సెంట్రల్ రైల్వే జోన్ ఇంధన-తటస్థ స్టేషన్లను కలిగి ఉన్న భారతదేశానికి 1 వ స్థానంలో నిలిచింది
  • అవయవ దానం, 2019 నాటి మార్పిడిలో మహారాష్ట్ర తమిళనాడు, తెలంగాణను అధిగమించింది
  • తెలంగాణ ఆర్థిక మంత్రి హరీష్ రావు ఎఫ్‌వై 21 కోసం82 లక్షల కోట్ల బడ్జెట్‌ను సమర్పించారు
  • “హెలికాప్టర్ మనీ” అమలు చేయాలని తెలంగాణ సిఎం సిఫారసు చేశారు
  • ఐఐటి-హైదరాబాద్‌లోని స్టార్ట్-అప్ ఏరోబయోసిస్ ఇన్నోవేషన్స్ ‘జీవన్ లైట్’ అనే తక్కువ ఖర్చుతో వెంటిలేటర్‌ను అభివృద్ధి చేస్తుంది.
  • మూడు రాష్ట్రాల నుండి 4 కొత్త ఉత్పత్తులు భౌగోళిక సూచిక (జిఐ) ట్యాగ్‌ను అందుకుంటాయి
  • ఇ-నామ్ 18 రాష్ట్రాలు మరియు 3 కేంద్రపాలిత ప్రాంతాలలో 1000 మండిలను లక్ష్యంగా చేరుకుంది
  • వెంచర్ ఎకోసిస్టమ్‌ను రూపొందించడానికి హాంకాంగ్ సంస్థతో కలిసి ఐఐటి హైదరాబాద్
  • ఇన్వెస్ట్ ఇండియా హోస్ట్ చేసిన ఎక్స్‌క్లూజివ్ ఇన్వెస్ట్‌మెంట్ ఫోరం యొక్క ఫుడ్ ప్రాసెసింగ్ ఎడిషన్‌ను ఎఫ్‌పిఐ మంత్రి హర్సిమ్రత్ కౌర్ ప్రారంభించారు
  • కేంద్ర ప్రభుత్వానికి రూ. తెలంగాణలో జల్ జీవన్ మిషన్ (జెజెఎం) అమలు కోసం19 కోట్లు
  • ప్రకాష్ జవదేకర్ నేషనల్ ట్రాన్సిట్ పాస్ సిస్టమ్ (ఎన్‌టిపిఎస్) పైలటింగ్‌ను వాస్తవంగా ప్రారంభించాడు; MP & తెలంగాణలో చేపట్టారు
  • భారతదేశం యొక్క 1 వ ఎన్విడియా AI టెక్నాలజీ సెంటర్‌ను స్థాపించడానికి IIT-H NVIDIA తో కలిసి పనిచేస్తుంది
  • నరేంద్ర సింగ్ తోమర్ వ్యవసాయ సంస్థల కోసం క్రిషి మేఘ్, కెవిసి అల్యూనెట్ & ఆన్‌లైన్ అక్రిడిటేషన్ సిస్టమ్‌ను ప్రారంభించారు
  • AMRUT పథకం అమలులో ఒడిశా అగ్ర స్థానాన్ని నిలుపుకుంది
  • తెలంగాణలో ప్రారంభించిన దుర్గాం చెరువు సరస్సు మీదుగా నిర్మించిన ‘కేబుల్ స్టేడ్ బ్రిడ్జ్’
  • తెలంగాణ ప్రభుత్వం మరియు యుకె ఇండియా బిజినెస్ కౌన్సిల్ రాష్ట్ర పారిశ్రామిక అభివృద్ధిని బలోపేతం చేయడానికి తమ అవగాహన ఒప్పందాన్ని పునరుద్ధరించాయి
  • 2 వ స్మార్ట్ సిటీ ఇండెక్స్ 2020 లో సింగపూర్ అగ్రస్థానంలో ఉంది; టాప్ 100 లో 4 భారతీయ నగరాలు
  • రాబందులను రక్షించడానికి పరిరక్షణ కేంద్రాలను పొందడానికి 5 రాష్ట్రాలు: రాబందుల పరిరక్షణ కోసం కార్యాచరణ ప్రణాళిక 2020-2025
  • కొత్త చొరవ ఇగ్నైట్ అమలు చేయడానికి తెలంగాణ ప్రభుత్వం డిఇటి, జిజ్ మరియు సిమెన్స్ ఇండియా మధ్య త్రైపాక్షిక ఒప్పందాన్ని కుదుర్చుకుంది.
  • డీప్-టెక్ స్టార్టప్‌లకు మద్దతుగా ఎన్‌ఎమ్‌డిసి లిమిటెడ్ & ఐఐటి-హైదరాబాద్ నైస్ ప్రోగ్రామ్‌ను ప్రారంభించాయి
  • కార్యాచరణ సామర్థ్యాన్ని మెరుగుపరచడానికి ఇండియన్ రైల్వే ఇండియన్ స్కూల్ ఆఫ్ బిజినెస్‌తో సంబంధాలు పెట్టుకుంది

Download Telangana Current Affairs PDF

Telangana Current Affairs Question And Answers

Q1. The Telangana state was formed on _____ june 2014

(A) 2nd

(B) 4th

(C) 9th

(D) 15th

Answer: (A) 2nd

Q2. Total number of districts in Telangana

(A) 7

(B) 8

(C) 10

(D) 14

Answer: (C) 10

Q3. What is the literacy rate in Telangana

(A) 59.11 %

(B) 66.46 %

(C) 69.26 %

(D) 72.08 %

Answer: (B) 66.46 %

Read Latest: GK Current Affairs

Q4. Which one is the largest district by area wise in Telangana

(A) Adilabad

(B) Nizamabad

(C) Khammam

(D) Bhadradri

Answer: (D) Bhadradri

Q5. Bathukamma is a part of which festival

(A) Dasara

(B) Ugadi

(C) Sankranti

(D) Mahashivaratri

Answer: (A) Dasara

Q6. What was the name of the military operation that conducted to merge Hyderabad with India

(A) Operation Thunder

(B) Operation Hyderabad

(C) Operation Polo

(D) Operation Strom

Answer: (C) Operation Polo

Start Here: Online Quiz For Competitive Exam

Q7. Total number of National Park in Telangana

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 6

Answer: (B) 3

Q8. Who is appointed as the “brand ambassador” of Telangana

(A) Mohammad Azharuddin

(B) Saina Nehwal

(C) V. V. S. Laxman

(D) Sania Mirza

Answer: (D) Sania Mirza

Q9. Who was the last Nizam of Hyderabad

(A) Mir Osman Ali Khan

(B) Mir Akbar Ali Khan

(C) Mir Mahbub Ali Khan

(D) Mir Nizam Ali Khan

Answer: (A) Mir Osman Ali Khan

Get Here: Current  International News

Q10. In which year the Charminar was built

(A) 1519

(B) 1538

(C) 1564

(D) 1591

Answer: (D) 1591

Q11. Total number of states that shares borders with Telangana is

(A) 4

(B) 5

(C) 6

(D) 8

Answer: (A) 4

Q12. In which year Hyderabad was officially declared as the capital of Nizams

(A) 1702

(B) 1715

(C) 1769

(D) 1798

Answer: (C) 1769

You Can Also Check: How to Prepare for Written Exam

Q13. Who was the founder of the Hyderabad city and Charminar

(A) Ibrahim Quli Qutb Shah

(B) Muhammad Quli Qutb Shah

(C) Abdullah Qutb Shah

(D) Abul Hasan Qutb Shah

Answer: (B) Muhammad Quli Qutb Shah

Q14. Rudrama Devi belongs to which dynasty

(A) Vijayanagara Empire

(B) Pallava dynasty

(C) Reddy dynasty

(D) Kakatiya dynasty

Answer: (D) Kakatiya dynasty

Q15. The Bhadrakali Lake is located in which district

(A) Karimnagar

(B) Warangal

(C) Nizamabad

(D) Nalgonda

Answer: (B) Warangal

Start Here: General Knowledge Online Test

తెలంగాణ కరెంట్ అఫైర్స్ 2021

ఆసక్తిగల పోటీదారులు ఈ పేజీ నుండి తెలంగాణ కరెంట్ అఫైర్స్ 2021 పిడిఎఫ్‌ను డౌన్‌లోడ్ చేసుకోవచ్చు. కేరళ ప్రస్తుత వ్యవహారాల గురించి వివరాలు తెలుసుకోవడానికి ఈ పేజీని అన్వేషించండి.

తెలంగాణ కరెంట్ అఫైర్స్ 2021 పరీక్షలకు సిద్ధం కావడానికి, తెలంగాణ జాబ్స్ పట్టుకోవడం చాలా ఉపయోగకరంగా ఉంటుంది. మీరు పోటీ పరీక్షలు లేదా ప్రవేశ పరీక్షలకు సన్నద్ధమవుతుంటే మరియు ఈ పేజీ నుండి తెలంగాణ కరెంట్ అఫైర్స్ గురించి అన్ని తాజా నవీకరణలను మీరు కోరుకుంటే.

Last Note

Dear aspirants, we hope you are satisfied with Telangana Current Affairs 2021 provided by us. But still, if you have any query related to this post then you may ask it in below given comment box. Our expert team will definitely solve your query as soon as possible.

Something That You Should Put an Eye On

Monthly Current AffairsCurrent  International News
Science & TechnologyIndian Politics Online Quiz
Person in News Current AffairsSports Current Affairs
Railway Current AffairsDefence Current Affairs

Excel Your Preparation with Vidya24.Com - Enroll Today For Free

Filed in: Current Affairs Tags: 

2 Responses to "Telangana Current Affairs 2021 – Latest News and Updates In Telugu, Download PDF"

  1. arhaan

    post some tough questions

  2. mohd zaki

    Thanks tu increse my mind capacity in telangana history

Leave a Reply

Submit Comment

© 4316 Recruitment result 2021. All rights reserved.