Latest Qualification Jobs

Railway Current Affairs 2021 | Latest (रेलवे करंट अफेयर्स) Hindi/Eng PDF

Railway Current Affairs

Railway Current Affairs is a most important section for any exam. Every year Lakhs of candidates apply for Railway Exam, for anyone it is very difficult to crack Railway Exam in first attempt but if you have knowledge about latest Railway Current Affairs 2021 . Job seekers going to appear for Railway / RRB / RRC exam can check latest Railway Current Affairs 2021 in Hindi / English from here.

recruitmentresult.com

Railway Current Affairs

Current Affairs for Railway Exam In English:

  • Indian Railways to electrify all broad gauge routes by December 2023
  • Cabinet approves construction of Aligarh-Harduaganj flyover
  • World’s fastest driverless bullet train launches in China
  • Indian Railways Kalka-Delhi Shatabdi becomes 1st in service train with aircraft-style bio-vacuum toilets
  • Andhra Pradesh flags off country’s first ‘fruit train
  • India’s third private train to run on Indore-Varanasi route
  • India’s first underwater metro in Kolkata to be finally ready by March 2022
  • Hyderabad Metro Rail becomes second largest metro network in India
  • Paytm & Hyderabad Metro tie up for QR-based tickets
  • All railways recruits to be inducted through UPSC
  • New Him Darshan Express train starts between Kalka and Shimla
  • First of its Kind Project in the World Commissioned by Indian Railways in collaboration with BHEL
  • Shramik Trains generated Rs 360 crores revenue
  • Railway Stations to be classified on Waste Water Output
  • Rationalization of Coal Linkage Scheme
  • First 12,000 HP Electric Loco operationalized by Indian Railways
  • Passenger Train services partially restored
  • Indian Army observes “No Movement”; Special train to ferry soldiers
  • GoI sanctions Rs 15,000 crores for its COVID-19 Package
  • Indian Railways: 2,500 doctors, Isolation wards, time tabled parcel trains
  • New Name for Mumbai Central Station: Nana Shankarseth
  • Committee formed for the implementation of Kisan Rail Scheme
  • Artificial Intelligence based Chatbot ASKDISHA launched by the Railways
  • Indian Railways: First Banana Container Train to boost exports; First High Capacity Parcel Van
  • Indian Railways to roll out Automatic Identification and Data Collection
  • Indian Railway’s first Waste to Energy Plant uses “PolyCrack” Technology
  • Indian Railways: MoU with RailTel; Content on Demand Services to raise non-fare revenue
  • RPF renamed as Indian Railways Protection Force Service; Railway prices hiked

रेलवे करंट अफेयर्स हिंदी में (Railway Current Affairs In Hindi):

  • भारतीय रेलवे दिसंबर 2023 तक सभी ब्रॉड गेज मार्गों का विद्युतीकरण करेगी
  • कैबिनेट ने अलीगढ़-हरदुआगंज फ्लाईओवर के निर्माण को मंजूरी दी
  • दुनिया की सबसे तेज चालक रहित बुलेट ट्रेन चीन में शुरू
  • भारतीय रेलवे कालका-दिल्ली शताब्दी विमान-शैली जैव-वैक्यूम शौचालयों के साथ सेवा ट्रेन में पहली बार बनती है
  • आंध्र प्रदेश ने देश की पहली Pradesh फल ट्रेन को हरी झंडी दिखाई
  • इंदौर-वाराणसी मार्ग पर चलने वाली भारत की तीसरी निजी ट्रेन
  • कोलकाता में भारत का पहला पानी के नीचे मेट्रो मार्च 2022 तक तैयार हो जाएगा
  • हैदराबाद मेट्रो रेल भारत में दूसरा सबसे बड़ा मेट्रो नेटवर्क बन गया
  • पेटीएम और हैदराबाद मेट्रो क्यूआर-आधारित टिकटों के लिए टाई करते हैं
  • सभी रेलवे भर्ती यूपीएससी के माध्यम से शामिल किया जाएगा
  • नई हिम दर्शन एक्सप्रेस ट्रेन कालका और शिमला के बीच शुरू होती है
  • भेल के सहयोग से भारतीय रेलवे द्वारा विश्व आयोग में अपनी तरह की पहली परियोजना
  • श्रमिक ट्रेनों ने 360 करोड़ रुपये राजस्व अर्जित किया
  • रेलवे स्टेशनों को अपशिष्ट जल उत्पादन पर वर्गीकृत किया जाएगा
  • कोयला लिंकेज योजना का युक्तिकरण
  • भारतीय रेलवे द्वारा पहले 12,000 एचपी इलेक्ट्रिक लोको का परिचालन किया गया
  • पैसेंजर ट्रेन सेवाएं आंशिक रूप से बहाल
  • भारतीय सेना ने “नो मूवमेंट” का अवलोकन किया; सैनिकों को फेरी लगाने के लिए विशेष ट्रेन
  • भारत सरकार ने अपने COVID-19 पैकेज के लिए 15,000 करोड़ रुपये का प्रतिबंध लगाया
  • भारतीय रेलवे: 2,500 डॉक्टर, अलगाव वार्ड, समय पर पार्सल ट्रेनें
  • मुंबई सेंट्रल स्टेशन का नया नाम: नाना शंकरसेठ
  • किसान रेल योजना के कार्यान्वयन के लिए समिति का गठन
  • रेलवे द्वारा शुरू की गई आर्टिफिशियल इंटेलिजेंस आधारित चैटबॉट एस्कडीशा
  • भारतीय रेलवे: निर्यात को बढ़ावा देने के लिए पहला केला कंटेनर ट्रेन; पहली उच्च क्षमता पार्सल वैन
  • भारतीय रेलवे स्वचालित पहचान और डेटा संग्रह को रोल आउट करने के लिए
  • भारतीय रेलवे का पहला प्लांट टू एनर्जी प्लांट “PolyCrack” टेक्नोलॉजी का उपयोग करता है
  • भारतीय रेलवे: रेलटेल के साथ समझौता ज्ञापन; गैर-किराया राजस्व बढ़ाने के लिए मांग सेवाओं पर सामग्री
  • आरपीएफ का नाम बदलकर भारतीय रेलवे सुरक्षा बल सेवा किया गया; रेलवे की कीमतों में बढ़ोतरी

Download: Railway Current Affairs PDF

Indian Railway Current Affairs Question and Answers

Question 1: Indian Railways for the 1st time launched the new train “Him Darshan Express”, with all-new Vistadome coaches, it runs in which of the following route ?

(A) Shimla (Himachal Pradesh) – Puri (Odisha)

(B)Howrah (West Bengal) – Kalka (Haryana)

(C)Kalka (Haryana) – Shimla (Himachal Pradesh)

(D)Howrah (West Bengal) – Puri (Odisha)

Answer 1: Kalka (Haryana) – Shimla (Himachal Pradesh)

Question 2: Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath has announced that the metro rail in Bhopal will be named for ___________________, an 11th century ruler.

(A) Abu Kalijar

(B)Raja Bhoj

(C)Vajjada

(D)Qutb al-din Hasan

Answer 2: Raja Bhoj

Question 3: Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) certified ________ as India’s first Eat Right Station.

(A) Chennai Central railway station

(B)Chhatrapati Shivaji Maharaj railway station

(C) Mumbai Central railway station

(D)Bengaluru Central railway station

Answer 3:  Mumbai Central railway station

Question 4: With which country did India sign the Joint Declaration of Intent (JDI) to strengthen the cooperation on strategic projects in the field of Railways?

(A)  Sweden

(B) Russia

(C) Germany

(D) Italy

Answer 4: Germany

Read Latest: Indian Politics Online Quiz

Question 5: Which is the India’s first double Decker train?

(A)  Ahmedabad Mumbai Central Double Decker Express

(B) Samjhauta Express

(C) Guwahati Thiruvananthapuram Express

(D) Ernakulam Hazrat Nizamuddin Duronto

Answer 5: Ahmedabad Mumbai Central Double Decker Express

Question 6: Indian Railways is constructing the country’s longest railway tunnel and tallest bridge in which of the following states?

(A) Manipur and Jammu and Kashmir

(B) Jammu Kashmir Assam

(C) Assam and Maharashtra

(D) Maharashtra and Jammu Kashmir

Answer 6: Manipur and Jammu and Kashmir

Question 7: The Mughalsarai junction has recently renamed as Deen Dayal Upadhyaya railway station. It is located in which state/

(A) Bihar

(B) Uttar Pradesh

(C) Uttarakhand

(D) Delhi

Answer 7: Uttar Pradesh

Question 8: Which of the following has been declared the cleanest railway station in the A1 category, as per 2018 cleanliness survey for Indian Railways?

(A) Jaipur

(B) Tirupati

(C) Jodhpur

(D) Warangal

Answer 8: Jodhpur

Get Here All: List Of Entrance Exam in India

Question 9: Indian Railways has recently signed pact with which company for use of Natural Gas in railway workshops?

(A) ONGC

(B) GAIL India

(C) NTPC

(D) IOCL

Answer 9: GAIL India

Question 10: When was the first train steamed off in India?

(A) 1848

(B) 1875

(C) 1853

(D) 1880

Answer 10: 1853

Question 11: Which of the following is the headquarters of the newly established railway zone “East Coast Railways”?

(A) Vishakhapattnam

(B) Kolkata

(C) Hyderabad

(D) Bhubaneswar

Answer 11: Bhubaneswar

Question 12: Which train in India has the longest route length?

(A) Howrah – Jammu Tawi Himgiri Express

(B) Kanyakumari – Jammu Tawi Himsagar Express

(C) Kanyakumari – Dibrugarh Vivek Express

(D) Guwahat i- Thiruvanthapuram Express

Answer 12: Kanyakumari – Dibrugarh Vivek Express

Start Here: Monthly Current Affairs

Question 13: Where is the Railway Staff College located?

(A) Pune

(B) Delhi

(C) Vadodara

(D) Allahabad

Answer 13: Vadodara

Question 14: On which of the following is the longest railway bridge in India located?

(A) River Ganges

(B) Vembanad Lake

(C) River Brahmaputra

(D) Chilka Lake

Answer 14: Vembanad Lake

Question 15: In which of the following cities are located 3 zonal headquarters of Indian Railways?

(A) Guwahati

(B) Mumbai

(C) New Delhi

(D) Kolkata

Answer 15: Kolkata

Question 16Which of the following is the largest railway junction in India?

(A) Delhi

(B) Bhatinda

(C) Mathura

(D) Allahabad

Answer 16: Mathura

Check Out: General Knowledge Online Test

Question 17: Which of the following is the eastern-most division of the Indian Railways?

(A) Tinsukia

(B) Lumding

(C) Rangiya

(D) Katihar

Answer 17: Tinsukia

Question 18: Over which of the following rivers is the world’s highest railway bridge in Kashmir being constructed?

(A) Chenab

(B) Jhelum

(C) Sutlej

(D) Indus

Answer 18: Chenab

Question 19: Gorakhpur which has the longest railway platform in the world is located in which of the following states?

(A) Odisha

(B) West Bengal

(C) Uttar Pradesh

(D) Chhattisgarh

Answer 19:  Uttar Pradesh

Question 20: Which of the following stations has all the three guages viz. broad, metre and narrow?

(A) Lucknow

(B) Chandigarh

(C) Shimla

(D) Siliguri

Answer 20: Siliguri

Read Out: Online Quiz For Competitive Exam

Railway Current Affairs 2021

With the help of latest Railway Current Affairs, applicants can learn and practice for upcoming competitive examination conducted by the Railway Recruitment Board for different vacancy positions. Railway Current Affairs section contains questions from latest happenings, news and events regarding  politics, sports, important appointments, achievements, awards, science, essential government schemes, etc.

Essential Note

Hope you are satisfied with Railway Current Affairs 2021 given above on this page. If you have any query in concern with same, then you can ask in below mentioned comment box.

Something That You Should Put An Eye On

Railway SalaryRailway Exam Coaching Institutes
Online Test For RailwayRailway Exam Preparation Tips
RRB Interview Questions And AnswersUpcoming Railway Jobs
General Knowledge Online TestOnline Quiz For Competitive Exam

Excel Your Preparation with Vidya24.Com - Enroll Today For Free

Filed in: Current Affairs Tags: 

18 Responses to "Railway Current Affairs 2021 | Latest (रेलवे करंट अफेयर्स) Hindi/Eng PDF"

  1. PRATHAP D

    Thanku sir

    • admin

      Hii PRATHAP D,
      Thanks for liking our post. Keep visiting our site for more similar updates.

  2. akshay

    thanks sir

  3. abhijit

    Thanks

  4. abhijit

    Beautiful question for our preparation

  5. latha

    this current affirs very nice

  6. ambika

    its very useful. need more updates

  7. bhavya

    very valuable information

  8. Satheesh Gudalur

    Very thanks, it is very useful for all competitive exams.

  9. Santosh singh

    Thank’s sir, So useful. ………..

  10. Bishesh

    ThankQ very Latest Inf..BT Gain..plz..@

  11. inder

    Thanks for good information

  12. Abhinay

    Thank you very useful information.

  13. CHANDAN JAISWAL

    sir gk

  14. s.saheb basha khadri

    good knowledge gain through this

  15. Siva Kumar

    thankns so useful…

Leave a Reply

Submit Comment

© 5680 Recruitment result 2021. All rights reserved.