Latest Qualification Jobs

Indian Politics Online Quiz – Test, Questions With Answers In Hindi

Indian Politics Quiz

Important questions related to “Indian Politics”, in which questions related to political party, Parliament, President, Prime Minister, Committees, Comptroller and Auditor General, Election Commission etc. have been answered. Through this Indian Politics Quiz, the candidates can prepare for the upcoming exams from this and can easily get success.

Here, I am providing Indian Politics Questions with Answers in Hindi for those students who are preparing for competitive exams. In this post, I have updated the answers to the most important Indian Politics Online Quiz Test around Indian politics with the latest general knowledge questions and answers to the political topic covered.

recruitmentresult.com

I have prepared this article of Indian Politics General Knowledge Questions to increase your GK level as well as confidence level for competitive exams. Political Gk questions and answers were asked in the various competitive exams. You will get the political Gk questions and answers exam and Indian Politics Mock test which are asked in all other competitive exams like Bank, Railway Exam, Police, SSC CGL and CHSL, UPSC, IAS, SBI PO, Clerks, IBPS etc.

We sharing the Indian Politics general knowledge quiz PDF related to the Constitution of India. Students who are preparing for UPSC, IAS, SSC or other competitive exams, they should definitely read this article of Indian Polity GK Questions Answers. You will get to read GK Questions with Answers which is very beneficial in your upcoming competitive exam and were asked in the last 10 years.

Indian Politics Quiz

Ques 1. The Parliament of India cannot be regarded as a sovereign body because

  1. it can legislate only on subjects entrusted to the Centre by the Constitution
  2. it has to operate within the limits prescribed by the Constitution
  3. the Supreme Court can declare laws passed by parliament as unconstitutional if they contravene the provisions of the Constitution
  4. All of the above

Answer: Option 4

Ques 2. The name of the Laccadive, Minicoy and Amindivi islands was changed to Lakshadweep by an Act of Parliament in

  1. 1970
  2. 1971
  3. 1972
  4. 1973

Answer: Option 4

Ques 3. The members of the Rajya Sabha are elected by

  1. the people
  2. Lok Sabha
  3. elected members of the legislative assembly
  4. elected members of the legislative council

Answer: Option 3

Do You Know: How To Prepare For Online Exam

Ques 4. The members of the panchayat are

  1. nominated by the district officer
  2. the electorates of the respective territorial constituencies
  3. nominated by local self-government minister of the state
  4. nominated by the block development organization

Answer: Option 2

Ques 5. The power to decide an election petition is vested in the

  1. Parliament
  2. Supreme Court
  3. High courts
  4. Election Commission

Answer: Option 3

Ques 6. The present Lok Sabha is the

  1. 14th Lok Sabha
  2. 15th Lok Sabha
  3. 16th Lok Sabha
  4. 17th Lok Sabha

Answer: Option 4

Ques 7. The Parliament of India can make use of the residuary powers

  1. at all times
  2. only during national emergency
  3. during national emergency as well as constitutional emergency as well in a state
  4. None of the above

Answer: Option 1

Must Read: Tips To Avoid Sleeping While Studying

Ques 8. The members of Lok Sabha hold office for a term of

  1. 4 years
  2. 5 years
  3. 6 years
  4. 3 years

Answer: Option 2

Ques 9. The Parliament exercises control over council of ministers, the real executive, in several ways. Which one of the following has been wrongly listed as a method of control over executive?

  1. Questions
  2. Supplementary questions
  3. Adjournment motions
  4. None of the above

Answer: Option 4

Ques 10. The number of writs that can be prayed for and issued by the Supreme Court and/or a High Court is

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: Option 3

Ques 11. The minimum age to qualify for election to the Lok Sabha is

  1. 25 years
  2. 21 years
  3. 18 years
  4. 35 years

Answer: Option 1

Check Here: Last Minute Exam Study Preparation Tips

Ques 12. The pension of a high court judge is charged to the

  1. Consolidated Fund of India
  2. Consolidated Fund of the state where he last served
  3. Consolidated Funds of the different states where he has served
  4. Contingency Fund of India

Answer: Option 1

Ques 13. The preamble says that the state in India will assure the dignity of the individual. The constitution seeks to achieve this object by guaranteeing

  1. equal fundamental rights to each citizen
  2. the right to adequate means of livelihood to each individual
  3. just and humane conditions of work to each individual
  4. equal wages for equal work to each individual irrespective of sex

Answer: Option 1

Ques 14. The minimum age of the voter in India is

  1. 15 years
  2. 18 years
  3. 21 years
  4. 25 years

Answer: Option 2

Ques 15. The members of a State Commission can be removed by the

  1. governor on a report by the Supreme Court
  2. governor on a resolution passed by Parliament
  3. president on a report by the Supreme Court
  4. president on a resolution passed by Parliament

Answer: Option 3

Ques 16. The members of the Rajya Sabha are

  1. directly elected by the people on the basis of universal adult franchise
  2. elected by the members of the state legislative assemblies
  3. elected by the members of the state legislative councils
  4. elected by the members of the state legislative councils and state legislative assemblies

Answer: Option 2

Check Here: Written Exam Techniques

Ques 17. The president addresses both the Houses of Parliament assembled together

  1. during emergency session summoned for the purpose
  2. every session
  3. first session after each general election and the first session of each year
  4. any session

Answer: Option 3

Ques 18. The president can dissolve the Lok Sabha on

  1. advice of the prime minister
  2. advice of the chief justice of India
  3. recommendation of Lok Sabha
  4. recommendation of the Rajya Sabha

Answer: Option 1

Ques 19. The president can expend out of the Contingency Fund of India

  1. only with the approval of the Parliament
  2. without the approval of the Parliament
  3. only in the case of the national calamities
  4. None of the above

Answer: Option 2

Ques 20. The pre-requisite for the enforcement of directive principles of the state policy is

  1. an effective, hones government
  2. socialist government
  3. active opposition
  4. adequate resources

Answer: Option 4

Under this topic, in most government examinations, questions related to Indian politics, constitution, Lok Sabha, Rajya Sabha, and President are widely related. Some questions related to politics are asked in examinations which have their own importance. The questions asked in general knowledge in any government exam contain a fair number of questions related to politics.

People Also Search Related To:

  • Indian Politics Quiz in Malayalam
  • Indian Politics Quiz Questions with Answers in Hindi
  • Indian Politics Questions And Answers PDF
  • Indian Politics Quiz with Answers
  • Indian Politics Quiz in Hindi
  • Indian Politics Quiz in Tamil
  • Indian Politics Quiz in Kannada
  • Indian Politics Quiz in Telugu
  • Indian Politics Science Quiz

For any kind of information, quiz, quiz and detailed solution related to politics, you can bookmark this website. All kinds of data available here is related to examinations which is very useful for any candidate and participant. Questions related to politics are asked in the examinations of SSC, UPSC, Banking, Defense, Railways etc.

Something That You Should Put An Eye On

Latest Current Affairs UpdatesHow to Make a Study Guide
How To Solve A Problem In Exam CorrectlyHow To Score Good Grades
How To Find Online Study MaterialHow To Solve Objective Type Question Papers

Filed in: online quiz, Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment