Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

IBPS PO New Syllabus 2019 for Prelims, Mains CWE/PO/MT

IBPS PO Syllabus

Institute of Banking Personnel Selection has updated IBPS PO New Syllabus 2019 for Prelims, Mains CWE/ PO/ MT. Those aspirants who are going to appear in IBPS PO Recruitment Exam are advised to go through this page and better information to prepare accordingly.

recruitmentresult.com

IBPS PO Exam Pattern

IBPS PO Prelims Exam Pattern:

  • IBPS PO Prelims Exam consists of 100 questions
  • Questions will be given in the form of multiple choice questions.
  • Online examination will be conducted for IBPS PO
  • Candidates will be provided 1 hour to complete the exam
  • Paper includes 3 sections that is Quantitative Aptitude, Reasoning Ability and English Language.
  • Question paper will be in both English and Hindi medium.
Name of TestsNo. of QuestionsMaximum Marks
English Language3030
Quantitative Aptitude3535
Reasoning Ability3535
Total100100

IBPS PO Mains Exam Pattern:

  • 200 objective type questions will be asked in the Mains exam.
  • Examination will be conducted in online mode only.
  • Total duration to complete exam will be 2 hours.
  • Mains exam is divided into 5 sections that is Quantitative Aptitude, Reasoning Ability, English Language, General Awareness and Computer Knowledge.
  • The paper will be in both English and Hindi Language.
No. of QuestionsMaximum MarksDuration (minutes)
Reasoning & Computer Aptitude
456060
English Language
354040
Data Analysis & Interpretation
356045
General Economy & Banking Awareness
404035
Total
155200180
English Language (Letter Writing & Essay)
22530

Download IBPS PO Prelims New Syllabus PDF

Download IBPS PO Mains Syllabus PDF

IBPS PO Syllabus

IBPS PO Prelims Syllabus

Institute of Banking Personnel Selection has scheduled IBPS PO Prelims examination to be conducted in the month of October, 2019 which will be organized through online mode only. To get prepared properly appearing contenders need to go through the detailed syllabus given below.

Quantitative Aptitude
Reasoning
  • Logical Reasoning
  • Alphanumeric Series
  • Ranking/Direction/Alphabet Test
  • Data Sufficiency
  • Coded Inequalities
  • Seating Arrangement
  • Puzzle
  • Tabulation
  • Blood Relation
  • Syllogism
  • Input Output
  • Coding Decoding
English Language
  • Reading Comprehension
  • Cloze Test
  • Para jumbles
  • Miscellaneous
  • Fill in the blanks
  • Multiple Meaning/Error
  • Paragraph Completion

Read Here: How to Prepare for Bank Exams

IBPS PO 2019 Mains Exam Syllabus

IBPS PO Mains examination is scheduled to be held in the month of November, 2019. Many interested applicants have applied and those who will qualify the prelims exam will be required to go through Mains test. Let’s have a look towards IBPS PO Mains Syllabus for better preparations.

Quantitative Aptitude
  • Ratio and proportion
  • Permutation and combinations
  • Averages
  • Simple and compound interest
  • Time and work
  • Quadratic Equations
  • Speed, Distance and time
  • Probability
  • Mixture and allegation
  • Trigonometry
  • Percentages
  • Profit, Loss and Discount
  • Partnership
  • Mensuration
  • Volume and surface Area
  • Elements of Algebra
  • Height and Distances
  • Data Interpretation- Pie charts, Tables,
    Bar & Graphs and Line charts
General Awareness
English Language
  • Homonyms
  • Synonyms
  • Spelling
  • Antonyms
  • Word Formation
  • Spotting Errors
  • Direct and Indirect Speech
  • Phrases and Idioms
  • Active/ Passive voice
  • Theme Detection
  • Passage Completion
  • Topic Rearrangement of Passage
  • Deriving Conclusion
Reasoning
  • Verbal Reasoning
  • Syllogism
  • Circular Seating Arrangement
  • Linear Seating Arrangement
  • Double Line-up
  • Scheduling
  • Input Output
  • Blood Relations
  • Directions and Distances
  • Ordering and Ranking
  • Data Sufficiency
  • Coding and Decoding
  • Code Inequalities
Computer Knowledge
  • Internet
  • Memory
  • Keyboard Shortcuts
  • Computer Abbreviations
  • Microsoft Office
  • Computer Hardware
  • Computer Software
  • Operating System
  • Networking
  • Computer Fundamentals and Terminologies

Get Some Important Links:

IBPS PO Exam PatternGet Here
IBPS PO ExamGet Here
IBPS PO RecruitmentGet Here
IBPS PO Admit CardGet Here
IBPS PO ResultGet Here
IBPS PO Eligibility CriteriaGet Here
IBPS PO Cut OffGet Here
IBPS PO Score CardGet Here
IBPS PO Preparation TipsGet Here
IBPS PO Question PaperGet Here
IBPS RecruitmentGet Here
IBPS NotificationGet Here
IBPS Admit CardGet Here
IBPS PO SyllabusGet Here
IBPS Current AffairsGet Here
IBPS Question PapersGet Here
IBPS PO BooksGet Here
IBPS PO Interview QuestionsGet Here
IBPS PO SalaryGet Here

 IBPS PO Preliminary Questions With Answers

Q1. ‘pa’ is code for which word in the given language?

  1. famous
  2. place
  3. in
  4. either famous or place
  5. none of these

Ans: Option 1

Q2. Omega 3 levels (1)/have found to be(2)/ lower in organic eggs(3)/ according to research(4).

  1. Omega 3 levels
  2. have found to be
  3. lower in organic eggs
  4. according to research
  5. No error.

Ans: Option 2

Also Check: Tips To Prepare For Bank Exam

Q3. The ______ generated from the fundraiser would be ______ to the orphanage.

  1. Revenue, donated
  2. Salary, given
  3. Price, donated
  4. Value, given
  5. None of the above

Ans: Option 1

Q4. What approximate value will come in place of question mark in the following question?

12.5 + 6.4 × 3.2 =?

  1. 48
  2. 60
  3. 45
  4. 4
  5. 32

Ans. Option 5

Q5. What approximate value will come in place of question mark in the following question?

3.2 × 8.1 + 3185 ÷ 4.95 =?

  1. 670
  2. 455
  3. 367
  4. 1000
  5. 899

Ans: Option 1

Check List: Bank Coaching Institutes

Q6. Find the missing term in the following number series 4, 18, ……, 100, 180, 294

  1. 57
  2. 88
  3. 63
  4. 45
  5. 48

Ans: Option 5

Q7. Which of the following symbols should replace the sign (&) and (*) in the given expression in order to make the expression E>W definitely true and C<V definitely false?

E≥U≥D&W=C<F*V

  1. >,>
  2. ≥,≤
  3. >,≤
  4. =,<
  5. ≤,<

Ans: Option 1

Read Here: How To Prepare For Online Exam

Q8. ‘#’ denotes which letter of the given words ?

  1. N
  2. F
  3. L
  4. D
  5. U

Ans: Option 5

Q9. A man rides a car at 50 km/hr and he reaches the destination after 3 hours. If he rides in the bike he reaches the destination after 2 hours, then find the speed of the bike?

  1. 75 Km/hr
  2. 60 km/hr
  3. 65 km/hr
  4. 70 km/hr
  5. None of these

Ans: Option 1

Start Now:  Online Quiz for Competitive Exams

Q10. A vessel contains milk and water in which 20% water. 20 liters of mixture was taken out and replaced by water and the ratio becomes 12:13. Find the initial quantity of milk in the vessel?

  1. 40 liters
  2. 30 liters
  3. 50 liters
  4. 56 liters
  5. 60 liters

Ans: Option 1

IBPS PO Mains Questions With Answers

Q1. How much amount has allocated to Digital India for the fiscal year 2018-19? (Budget Article of IBPS Guide)

Ans: Rs. 3073 crore

Q2. Which is the Busiest Indian Airport 2017 in terms of traffic? (Page Number 47 in IBPS PO Capsule part 1)

Ans: Indira Gandhi International Airport

Do You Know: How To Find Online Study Material

Q3. For how many days from the date of issue Electoral Bond shall be valid for? (Page Number 9 in IBPS PO Capsule part 1)

Ans: 15

Q4. An emerging market economy is highly classified with relatively

  1. Fast Economy Growth
  2. High income, High standards of living, & high security
  3. High per capita income
  4. Decrease in foreign investment
  5. All of the above

Ans – Option 1

Q5. The Reserve Bank of India has asked banks authorized to deal in foreign exchange (Authorised Dealer-I Banks) to share data with the?

  1. Directorate of Economic Offences
  2. Directorate of Revenue Intelligence
  3. Directorate General of Foreign Trade
  4. Directorate of Economics & Statistics
  5. None of the above

Ans: Option 2

Get Tips: How to Avoid Sleeping While Studying

Q6. What is the objective of the ‘Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan (RGSA)’?

Ans: To strengthen the Panchayati Raj system in the country.

Q7. In which state Kharchi Puja festival is celebrated? (Static Capsule of Ibpsguide)

Ans: Tripura

Q8. Who is the Chairman of high-level sterling committee periodically reviewing and refining the rational indicator framework for monitoring Sustainable Development Goals (SDGs)?

  1. Prime Minister of India
  2. Finance Minister of India
  3. Chief Statistician of India and Secretary
  4. CEO of NITI Aayog
  5. Home Minister of India

Ans: Option 3

Read Now: How to Solve a Problem in Exam Correctly

Q9. Which state amongst top 5 states accounting for 70% of India’s export? (Jan 2018)

  1. Punjab
  2. West Bengal
  3. Haryana
  4. Maharashtra
  5. Andhra Pradesh

Ans: Option 4

Q10. NABARD has joined hands with which bank to provide collateral-free credit through Joint Liability Groups in Telangana?

Ans: State Bank of India

Read This: How to Prepare for Written Exam

Note:

For more details regarding IBPS PO New Syllabus 2019, aspirants are advised to visit its official site regularly or they may also stay tuned with us for more updations.

Something That You Should Put An Eye On

Strategies To Improve MemoryHealth Hazards due to over Studying
Tips to Manage Time In ExamLast Minute Exam Preparation Tips
How Can You Write Fast In Exams?Tips to Manage Stress

Filed in: IBPS Notification, Syllabus Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment