Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Maths Quiz for Class 7 – Questions & Answers, 7th Grade Math MCQ Test

Maths Quiz For Class 7

Solve Maths Quiz for Class 7 By the help of this page!! On this page we have provided Class 7 Questions & Answers and 7th Grade Math MCQs. By solving math online test you may enhance your knowledge and speed.

recruitmentresult.com

Before attending Class 7 maths Online Test, you should have proper knowledge of syllabus and class 7 maths exam patterns. When, you will solve Maths Quiz for Class 7 on consistent basis so it will increase your acquaintance and skills.

Class 7 Math MCQ Test:

You should strong your math subject by solving math’s questions as much as you can. Class 7th in Central Board of Secondary Education begins with most of the important concepts in every subject. In that situation, students must solve NCERT Questions for Math for better preparation.

To give the students an idea of how their Mathematics examination paper would look like, here the team of recruitmentresult.com is providing Math Quiz Grade 7 on below page. Go and grab the important questions.

Maths Quiz for Class 7

Class 7th MCQ Questions & Answers

Question 1.The greatest possible length which can be used to measure exactly the lengths 7 m, 3 m 85 cm, 12 m 95 cm is:

  1. 15 cm
  2. 25 cm
  3. 35 cm
  4. 42 cm

Answer: 3

Question 2.The least number, which when divided by 12, 15, 20 and 54 leaves in each case a remainder of 8 is:

  1. 504
  2. 536
  3. 544
  4. 548

Answer: 4

Question 3.The greatest number which on dividing 1657 and 2037 leaves remainders 6 and 5 respectively, is:

  1. 123
  2. 127
  3. 235
  4. 305

Answer: 2

Check Also: NCERT Syllabus

Question 4.Which of the following has the most number of divisors?

  1. 99
  2. 101
  3. 176
  4. 182

Answer: 3

Question 5.The L.C.M. of two numbers is 48. The numbers are in the ratio 2 : 3. Then sum of the number is:

  1. 28
  2. 32
  3. 40
  4. 64

Answer: 3

Question 6.The least number which should be added to 2497 so that the sum is exactly divisible by 5, 6, 4 and 3 is:

  1. 3
  2. 13
  3. 23
  4. 33

Answer: 3

Get Here: Latest NCERT Books

Question 7.The least number which when divided by 5, 6 , 7 and 8 leaves a remainder 3, but when divided by 9 leaves no remainder, is:

  1. 1677
  2. 1683
  3. 2523
  4. 3363

Answer: 2

Question 8.A, B and C start at the same time in the same direction to run around a circular stadium. A completes a round in 252 seconds, B in 308 seconds and c in 198 seconds, all starting at the same point. After what time will they again at the starting point?

  1. 26 minutes and 18 seconds
  2. 42 minutes and 36 seconds
  3. 45 minutes
  4. 46 minutes and 12 seconds

Answer: 4

Question 9.The smallest number which when diminished by 7, is divisible 12, 16, 18, 21 and 28 is:

  1. 1008
  2. 1015
  3. 1022
  4. 1032

Answer: 2

Get Detailed: CBSE Syllabus

Question 10.252 can be expressed as a product of primes as:

  1. 2 x 2 x 3 x 3 x 7
  2. 2 x 2 x 2 x 3 x 7
  3. 3 x 3 x 3 x 3 x 7
  4. 2 x 3 x 3 x 3 x 7

Answer: 1

Question 11. Predecessor of ̶ 9 is

  1. ̶ 8
  2. 8
  3. ̶ 10
  4. 10

Answer: 3

Question 12. Successor of ̶ 1 is

  1. ̶ 2
  2. 0
  3. 1
  4. 2

Answer: 2

Question 13. The value of 6 ̶ (̶ 3) is

  1. 3
  2. ̶ 9
  3. ̶ 3
  4. 9

Answer: 4

Question 14. The value of 26 ̶ 30 is equal to

  1. 4
  2. ̶ 4
  3. ̶ 56
  4. 56

Answer: 2

Want to Know? How to Prepare Maths

Question 15. Which of the following statement is true?

  1. 7 ̶ 4 = 4 ̶ 7
  2. 7 ̶ 4 > 4 ̶ 7
  3. 7 ̶ 4 < 4 ̶ 7
  4. 7 ̶ 4 = ̶ 3

Answer: 2

Question 16. Choose appropriate number for blank: ̶ 7 ̶ (__) = 2

  1. 5
  2. ̶ 5
  3. 9
  4. ̶ 9

Answer: 4

Question 17. Multiplication of 3 and ̶ 4

  1. ̶ 7
  2. 12
  3. ̶ 12
  4. 7

Answer: 3

Read Also: How to Solve Objective Type Questions

Question 18. Multiplication of ̶ 2, ̶ 7 and ̶ 10 gives

  1. ̶ 34
  2. 19
  3. ̶ 140
  4. 90

Answer: 3

Question 19. Multiplication of 2, ̶ 5 and 0 gives

  1. 10
  2. 0
  3. ̶ 10
  4. 7

Answer: 2

Question 20. Identify the property used in the following: 2 13 + 8 13 = (2+8) 13

  1. Commutative
  2. Closure
  3. Associative
  4. Distributive

Answer: 4

START NOW: Mathematics Quiz

7th Math Free Practice

Students who are going to appear in the upcoming Class 7th Examinations they are preparing themselves through the basic concepts that were taught to them in their previous class.

In this class they will face more multifarious skill, concepts, and problems and advance level of maths. So for your convenience or to help you to make grip over the concepts here we have presented some important questions from Class 7th Mathematics.

By solving these mathematics questions you will get the knowledge of main exam and duration of exam, level of questions that can be asked during main examination. If you get low marks then don’t be sad as now you can focus more on your basic concepts.

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Final Words:

From above stated Math Quiz Grade 7 students will be able to prepare better for Maths Examination. You can keep in touch with this web page by hitting CTRL+D or subscribe to our free mail services to get instant mails in your mail box.

Something That You Should Put An Eye On

CBSE Exam PatternAll CBSE Books
CBSE RegistrationCBSE School Codes
Students’ Horoscope 2019Scholarship in India
Strategies To Improve MemoryLast Minute Exam Preparation Tips


Filed in: CBSE, online quiz, Question & Answers, Study Material

Leave a Reply

Submit Comment