Check Your Email To Activate the Confirmation Link


Average Questions And Answers | MCQs, Trivia Quiz, Online Practice Test

Average Questions And Answers

Candidates who are preparing for entrance exams and searching for Average Questions and Answers they are at correct place. On this page we have provided some basic concepts of mathematics to solve any aptitude test. Contenders can also get Trivia Quiz and MCQs through this page by online mode. Aspirants may also participate in Online Practice Test which is given below for brush up their skills.

Candidates can obtain remaining information about Average Questions and Answers such as how to start preparation, solving techniques and many other details through this page that is make available for your easiness by the team of recruitmentresult.com

Average Questions and Answers

Question 1. If the mean of numbers 28, x, 42, 78 and 104 is 62, what is the mean of 48, 62, 98, 124 and x?

a)    78

b)    58

c)    390

d)    310

Correct Answer: a  

Check- How to Prepare for Maths

Question 2. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

a)    6.25

b)    6.5

c)    6.75

d)    7

Correct Answer: a  

Question 3. A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

a)    Rs. 4991

b)    Rs. 5991

c)    Rs. 6001

d)    Rs. 6991

Correct Answer: a

Also Check- Common Mistakes You  Make in Tests

Question 4. The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

a)    0

b)    01

c)    10

d)    19

Correct Answer: d

Question 5.The average weight of 8 person’s increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg What might be the weight of the new person?

a)    76 kg

b)    76.5 kg

c)    85 kg

d)    None of these

Correct Answer: c

Question 6. The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is:

a)    35 years

b)    40 years

c)    50 years

d)    None of these

Correct Answer: b

Also Check- How To Find Online Study Material

Question 7. A car owner buys petrol at Rs.7.50, Rs. 8 and Rs. 8.50 per litre for three successive years. What approximately is the average cost per litre of petrol if he spends Rs. 4000 each year?

a)    7.98

b)    Rs. 8

c)    Rs. 8.50

d)    Rs. 9

Correct Answer: a

Question 8. The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and that of B and C be 43 kg, then the weight of B is:

a)    17 kg

b)    20 kg

c)    26 kg

d)    31 kg

Correct Answer: d

Question 9. The average weight of 16 boys in a class is 50.25 kg and that of the remaining 8 boys is 45.15 kg. Find the average weights of all the boys in the class.

a)    47.55 kg

b)    48 kg

c)    48.55 kg

d)    49.25 kg

Correct Answer: c

Check ThisHow to prepare for Reasoning

Question 10.  A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:

a)    250

b)    276

c)    280

d)    285

Correct Answer: d

Question 11. If the average marks of three batches of 55, 60 and 45 students respectively is 50, 55, 60, then the average marks of all the students is:

a)    53.33

b)    54.68

c)    55

d)    None of these

Correct Answer: b

Question 12. The mean weight of a group of seven boys is 56 kg. The individual weights (in kg) of six of them are 52, 57, 55, 60, 59 and 55. Find the weight of the seventh boy.

a)    52 kg

b)    53 kg

c)    54 kg

d)    55 kg

Correct Answer: c

More Aptitude Question and Answers- Check Here

Question 13. A cricketer has a mean score of 58 runs in nine innings. Find out how many runs are to be scored by him in the tenth innings to raise the mean score to 61.

a)    76

b)    78

c)    88

d)    86

Correct Answer: c

Question 14. The mean of five numbers is 28. If one of the numbers is excluded, the mean gets reduced by 2. Find the excluded number.

a)    26

b)    28

c)    36

d)    38

Correct Answer: c

Question 15. The mean weight of a class of 35 students is 45 kg. If the weight of the teacher be included, the mean weight increases by 500 g. Find the weight of the teacher.

a)    63 kg

b)    60 kg

c)    69 kg

d)    73 kg

Correct Answer: a

Check HereWhat Makes a Successful Online Student

Question 16. The average height of 30 boys was calculated to be 150 cm. It was detected later that one value of 165 cm was wrongly copied as 135 cm for the computation of the mean. Find the correct mean.

a)    141 cm.

b)    151 cm.

c)    131 cm.

d)    161 cm.

Correct Answer: b

Question 17. The mean of 16 items was found to be 30. On rechecking, it was found that two items were wrongly taken as 22 and 18 instead of 32 and 28 respectively. Find the correct mean.

a)    31.50

b)    31.25

c)    31.00

d)    32.25

Correct Answer: b

Question 18. The mean of 25 observations is 36. If the mean of the first observations is 32 and that of the last 13 observations is 39, find the 13th observation.

a)    21

b)    21

c)    23

d)    24

Correct Answer: c

You can also try- Quantitative Aptitude Online Quiz

Question 19. A pupil’s marks were wrongly entered as 83 instead of 63. Due to that the average marks for the class got increased by half (1/2). The number of pupils in the class is:

a)    10

b)    20

c)    40

d)    73

Correct Answer: c

Question 20. The captain of a cricket team of 11 members is 26 years old and the wicket keeper is 3 years older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one year less than the average age of the whole team. What is the average age of the team

a)    23

b)    24

c)    25

d)    None of these

Correct Answer: a

Question 21. The average monthly income of P and Q is Rs. 5050. The average monthly income of Q and R is Rs. 6250 and the average monthly income of P and R is Rs. 5200. The monthly income of P is

a)    3500

b)    4000

c)    4050

d)    5000

Correct Answer: b

Try This- Mathematics Quiz

Question 22.  In Arun’s opinion, his weight is greater than 65 kg but less than 72 kg. His brother doest not agree with Arun and he thinks that Arun’s weight is greater than 60 kg but less than 70 kg. His mother’s view is that his weight cannot be greater than 68 kg. If all are them are correct in their estimation, what is the average of different probable weights of Arun?

a)    67 kg

b)    68 kg

c)    69 kg

d)    Data Inadequate

Correct Answer: a

Question 23. A family consists of two grandparents, two parents and three grandchildren. The average age of the grandparents is 67 years, that of the parents is 35 years and that of the grandchildren is 6 years. What is the average age of the family?

a)    200/7

b)    222/7

c)    225/7

d)    None of these

Correct Answer:  b

Question 24. The average of four consecutive even numbers is 27. The largest of these numbers is

a)    36

b)    30

c)    32

d)    28

Correct Answer: b

To Know Tips To Make Concentration Strong- Read This

Question 25. A team of 8 persons joins in a shooting competition. The best marksman scored 85 points. If he had scored 92 points; the average score for the team would have been 84. The number of points, the team scored, was

a)    672

b)    645

c)    665

d)    588

Correct Answer: c

Question 26. The average weight of 6 men decreases by 3 kg when one of them weighing 80 kg is replaced by a new man. The weight of the new man.

a)    56

b)    62

c)    58

d)    76

Correct Answer: b

Question 27. The mean of 100 observations was calculated as 40. It was found later on that one of the observations was misread as 83 instead of 53. The correct mean is:

a)    39

b)    40.3

c)    39.7

d)    42.7

Correct Answer: c

Check ThisWritten Examination Tips

Question 28. The average age of a committee of eight members is 40 years. A member aged 55 years retired and his place was taken by another member aged 39 years. The average age of the present committee is

a)    35 years

b)    36 years

c)    37 years

d)    38 years

Correct Answer:  d

Question 29. The average (arithmetic mean) of a list of 6 numbers is 20. If we remove one of the numbers, the average of the remaining numbers is 15. What is the number that was removed?

a)    45

b)    40

c)    41

d)    49

Correct Answer: a

Question 30. A class of 25 students took a science test. 10 students had an average (arithmetic mean) score of 80. The other students had an average score of 60. What is the average score of the whole class?

a)    65

b)    66

c)    67

d)    68

Correct Answer: d

Tips For Students To Manage Stress

Question 31.  John drove for 3 hours at a rate of 50 miles per hour and for 2 hours at 60 miles per hour. What was his average speed for the whole journey?

a)    54

b)    53

c)    55

d)    51

Correct Answer: a

Question 32. The average monthly salary of 12 workers and 3 managers in a factory was 600. When one of the managers whose salary was 720, was replaced with a new manager, the average salary of the team went down to 580. What is the salary of the new manager?

a)    570

b)    420

c)    690

d)    640

Correct Answer: b

Question 33.  The average wage of a worker during a fortnight comprising 15 consecutive working days was Rs. 90 per day. During the first 7 days, his average wage was Rs. 87/day and the average wage during the last 7 days was Rs. 92/day. What was his wage on the 8th day?

a)    83

b)    92

c)    90

d)    97

Correct Answer: d

Read ThisBest Yoga Asana For Mind Concentration

Question 34. The average of 5 quantities is 6. The average of 3 of those 5 quantities is 8. What is the average of the remaining two quantities?

a)    6.5

b)    4

c)    3

d)    3.5

Correct Answer: c

Question 35. The average temperature on Wednesday, Thursday and Friday was 25 degree. The average temperature on Thursday, Friday and Saturday was 24 degree. If the temperature on Saturday was 27 degree, what was the temperature on Wednesday?

a)    24

b)    21

c)    27

d)    30

Correct Answer: d

Question 36. The average age of a group of 12 students is 20 years. If 4 more students join the group, the average age increases by 1 year. The average age of the new students is ____

a)    24

b)    26

c)    28

d)    22

Correct Answer: a

To Know How to Stay Updated With Current Trends-Check Here

Question 37. When a student weighing 45 kg left a class, the average weight of the remaining 59 students increased by 200g What is the average weight of the remaining 59 students?

a)    57 kg

b)    56.8 kg

c)    58.2 kg

d)    52.2 kg

Correct Answer: a

Question 38. The average of 5 quantities is 10 and the average of 3 of them is 9. What is the average of the remaining 2?

a)    11

b)    12

c)    11.5

d)    12.5

Correct Answer: c

Question 39. The average age of a family of 5 members is 20 years. If the age of the youngest member is 10 years, what was the average age of the family just a day before the birth of the youngest member?

a)    13.5

b)    14

c)    15

d)    12.5

Correct Answer: d

Read- Personality Improvement Tips

Question 40. A student finds the average of 10 positive integers. Each integer contains two digits. By mistake, the student interchanges the digits of one number say ba for ab. Due to this, the average becomes 1.8 less than the previous one. What is the difference between the two digits a and b?

a)    8

b)    6

c)    2

d)    4

Correct Answer: b

Question 41. Average cost of 5 apples and 4 mangoes is Rs. 36. The average cost of 7 apples and 8 mangoes is Rs. 48. What is the total cost of 24 apples and 24 mangoes?

a)    1044

b)    2088

c)    720

d)    324

Correct Answer: b

Question 42.  Average weight of 25 boys in a class is 48 kg. The average weight of class of 40 students is 45 kg. What is the average weight of the 15 girls in the class?

a)    44 kg

b)    42 kg

c)    40 kg

d)    39 kg

Correct Answer: c

Check This- Most Helpful Education Application for Preparation

Question 43.  Ramesh analysed the monthly salary figures of five vice presidents of his company. All the salary figures are in integer lakhs. The mean and the median salary figures are 5 lakhs, and the only mode is 8 lakhs. Which of the options below is the sum (in lakhs) of the highest and the lowest salaries?

a)    9

b)    10

c)    11

d)    12

Correct Answer: a

Question 44.  A class had 9 students. In one test, the class average was 61. One student’s paper was scored incorrectly, and the resulting score was raised 18 points. What is the corrected class average?

a)    70

b)    63

c)    72

d)    78

Correct Answer: b

Question 45. Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s…

a)    Largest railway station

b)    Highest railway station

c)    Longest railway station

d)    None of the above

Correct Answer: a

Tips to Reaching Your Full Potential

Question 46. The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of…

a)    Sutlej and Beas

b)    Jhelum and Chenab

c)    Ravi and Chenab

d)    Ganga and Yamuna

Correct Answer: b

Question 47. The members of the Rajya Sabha are elected by…

a)    the people

b)    Lok Sabha

c)    Elected members of the legislative assembly

d)    Elected members of the legislative council

Correct Answer: c

Question 48. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

a)    Phosphorous

b)    Bromine

c)    Chlorine

d)    Helium

Correct Answer: b

Read ThisSuccessful Career Development Tips

Question 49.  Which day is observed as World No Smoking Day?

a)    15th July

b)    31st December

c)    1st January

d)    31st May

Correct Answer: d

Question 50. Who wrote the famous book – ‘ half girlfriend’?

a)    T.N.Kaul

b)    J.R.D. Tata

c)    Khushwant Singh

d)    Chetan Bhagat

Correct Answer: d


You may also bookmark this page by pressing CTRL+D or follow us on facebook and Google plus to acquire latest updates about Average Questions and Answers. You may also subscribe our free email service to acquire updated information about recruitments, admit cards, answer keys etc direct to mailbox.

Something That You Should Put An Eye On

E-Learning- Benefits
Online Quiz
Get Rid Of Sleeping While Studying
How To Prepare For GK
How to Prepare for English How to Be a Successful Teenager
Current Affairs for competitive exams How to Get in the Mood to Study

Filed in: Question & Answers

High Salary | Safe Future | 100% Job Guarantee – Apply Now


Leave a Reply

Submit Comment