Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

BITSAT Previous Year Question Papers (Last 10 Years) Old Paper/Solution Pdf

BITSAT Previous Year Question Papers

Candidates who are preparing for Birla Institute of Technology & Science Admission Test, can get BITSAT Previous Year Question Papers and start  their preparation as according to it. Every year BITS Pilani conducts the BITSAT entrance test for the admission of eligible candidates into first-degree programs. This year those aspirants want to crack this exam mujst do prepare through BITSAT Old Question Papers of Last 10 Years, which will help you to know the structure of examination.

BITSAT 2018 exam is going to be held on 27th and 28th May 2018 so, start your preparation Now! Candidates, who want to get admission into degree courses offered by BITS and its other campuses, have to qualify BITSAT exam, conducted by Birla Institute of Technology and Science. To get qualifying marks in exam, you have to prepare well for examination through BITSAT Previous Year Question Papers.

Test Date: 16-May-2018 to 26-May-2018 & 27-May-2018

BITSAT Previous Year Question Papers PDF:

Previous year question paper of BITSAT can assist you for better preparation of exam. Also candidates will get to know about the scheme of BITSAT and its difficulty level through BITSAT previous years solved papers.

Candidates are required to get PDF files of BITSAT Previous Year Question Papers from the beneath ward section of this page, which is well tailored by the team of recruitmentresult.com

BITSAT Previous Year Question Papers

Candidates can download all BITSAT Previous Year Solved Question Papers from this page via online mode.

BITSAT Question Paper Year WiseBITSAT Previous Year Question Papers with Solutions
BITSAT Previous Year Papers of 2005 Answer Key
BITSAT previous year question papers of 2006Answer Key
BITSAT previous year question papers book of 2007 Answer Key
BITSAT Previous Year Bitsat Papers of 2008Answer Key
BITSAT Previous Year Papers PDF download of 2009Answer Key
BITSAT Previous Year Question Papers of 2011Answer Key
BITSAT Previous Year Question Papers PDF of 2012Answer Key
BITSAT Previous Year Question Papers of 2013Answer Key

Candidates can download all BITSAT Previous Year Solved Question Papers from this page via online mode.

Question 1: Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of

  1. collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
  2. action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
  3. action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
  4. lightning discharge in atmosphere

Answer: 1

Question 2: It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because

  1. work done in rolling is more than in lifting
  2. work done in lifting the stone is equal to rolling it
  3. work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
  4. work done in rolling a stone is less than in lifting it

Answer: 4

Get Here: BITSAT Eligibility Criteria Details

Question 3: The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Answer: 2

Question 4: Siphon will fail to work if

  1. the densities of the liquid in the two vessels are equal
  2. the level of the liquid in the two vessels are at the same height
  3. both its limbs are of unequal length
  4. the temperature of the liquids in the two vessels are the same

Answer: 2

Question 5: Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to

  1. the heating effect of current alone
  2. hysteresis loss alone
  3. both the heating effect of current and hysteresis loss
  4. intense sunlight at noon

Answer: 3

You May Read This: Strategies To Improve Memory

Question 6: Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. Angstrom
  3. Newton
  4. Tesla

Answer: 1

Question 7: Light year is a unit of

  1. time
  2. distance
  3. light
  4. intensity of light

Answer: 2

Must Check These Quick Updates:

Question 8: Mirage is due to

  1. unequal heating of different parts of the atmosphere
  2. magnetic disturbances in the atmosphere
  3. depletion of ozone layer in the atmosphere
  4. equal heating of different parts of the atmosphere

Answer: 1

Question 9: Light from the Sun reaches us in nearly

  1. 2 minutes
  2. 4 minutes
  3. 8 minutes
  4. 16 minutes

Answer: 3

Question 10:  Stars appears to move from east to west because

  1. all stars move from east to west
  2. the earth rotates from west to east
  3. the earth rotates from east to west
  4. the background of the stars moves from west to east

Answer: 2

Question 11:  Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?

  1. Potassium chloride
  2. Potassium carbonate
  3. Potassium hydroxide
  4. Sodium bicarbonate

Answer: 4

Also Check- How To Find Online Study Material

Question 12: Ozone hole refers to

  1. hole in ozone layer
  2. decrease in the ozone layer in troposphere
  3. decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
  4. increase in the thickness of ozone layer in troposphere

Answer: 3

Question 13:  Pine, fir, spruce, cedar, larch and cypress are the famous timber-yielding plants of which several also occur widely in the hilly regions of India. All these belong to

  1. angiosperms
  2. gymnosperms
  3. monocotyledons
  4. dicotyledons

Answer: 2

Read Now: Health Hazards due to over Studying

Question 14: Pollination is best defined as

  1. transfer of pollen from anther to stigma
  2. germination of pollen grains
  3. growth of pollen tube in ovule
  4. visiting flowers by insects

Answer: 1

Question 15: Plants receive their nutrients mainly from

  1. chlorophyll
  2. atmosphere
  3. light
  4. soil

Answer: 4

Read Also: Last Minute Exam Preparation Tips

Question 16:  Movement of cell against concentration gradient is called

  1. osmosis
  2. active transport
  3. diffusion
  4. passive transport

Answer: 4

Question 17:  Photosynthesis generally takes place in which parts of the plant?

  1. Leaf and other chloroplast bearing parts
  2. stem and leaf
  3. Roots and chloroplast bearing parts
  4. Bark and leaf

Answer: 1

You May Read This: How To Develop Powerful Concentration

Question 18:  Plants synthesis protein from

  1. starch
  2. sugar
  3. amino acids
  4. fatty acids

Answer: 3

Question 19:  Plants absorb dissolved nitrates from soil and convert them into

  1. free nitrogen
  2. urea
  3. ammonia
  4. proteins

Answer: 1

Question 20:  One of the following is not a function of bones.

  1. Place for muscle attachment
  2. Protection of vital organs
  3. Secretion of hormones for calcium regulation in blood and bones
  4. Production of blood corpuscles

Answer: 3

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

About BITS Pilani:

Birla Institute of Technology and Science is commonly known as BITS) Pilani. For higher education either for men or women, this University is also called as deemed university in all–India Institute for Higher Education.

BITS Admission Test (BITSAT) is conducted by BITS Pilani. BITS Admission Test (BITSAT) paper consists of four parts: Mathematics Physics, Chemistry, & English Proficiency and Logical reasoning. There are three campuses of BITS in India on the other hand one in Dubai. In India, the BITS campuses are located in Pilani, Goa and Hyderabad.

Check Here:  BITSAT Exam Pattern

How to Prepare BITSAT 2018 Exam?

  • Initially you need to make a note of all the important topics as well as points
  • Secondly, mark the important or tough questions.
  • To prepare for BITSAT 2018 Exam, the best source is known as previous question papers
  • Practice those model papers.
  • After that you are advised to know the BITSAT Exam Pattern along with syllabus.
  • Now focus on the basic concept & try to cover the complete syllabus within short period of time.
  • Revise the entire syllabus and solve more and more BITSAT Previous Year Question Papers.

Want to Know? How To Prepare For BITSAT

For more updates about BITSAT Previous Year Question Papers, BITSAT Exam, syllabus etc you can visit this page regularly.  You can also follow us on Facebook and Google plus to get updates on your timeline. You can give your queries and suggestions in the comment box.

Something That You Should Put An Eye On

BITSAT Slot BookingBITSAT Answer Key
BITSAT ResultsBITSAT Counselling
BITSAT Hall TicketTips to Make Study Interesting
Tips to Manage Time In Exam Makes Your Brain Work Better

Filed in: Question & Answers, Question Paper Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment