Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


CAT Sample Papers, With Solutions Model Paper Free Download PDF Online

CAT Sample Papers

CAT is the most popular management entrance test organized by IIMs. CAT Sample Papers acts as a useful material in order to prepare for Common Admission Test. CAT 2018 will be organized in the month of November 2018. Aspirants may take assistance from CAT Model Paper to plan out studies. You can download CAT Sample Papers with Solutions in free PDF Form from this page. Besides this, you may also practice online mock papers to score well. Go through this page to know more about CAT Sample Papers.

Common Admission Test is conducted for providing admission into various posts graduate programmes in IIM’s and other B-Schools. In order to crack CAT 2018 exam, you may practice sample papers with solutions. All you need to make a proper strategy & allot time to all topics as listed in CAT Syllabus. Get all details about CAT Sample Papers from this page created by team of recruitmentresult.com

CAT Sample Papers

English/Verbal Ability

Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Ques-1) solve as per the direction given above

a)    We discussed about the problem so thoroughly

b)    on the eve of the examination

c)     that I found it very easy to work it out.

d)     No error.

Answer:  A

Ques-2)  Solve as per the direction given above

a)    I could not put up in a hotel

b)    because the boarding and lodging charges

c)    were exorbitant.

d)    No error.

Answer:  A

Check the Tips To Create Your Own Study Guide

Ques-3)  Solve as per the direction given above)

a)     Having received your letter

b)     this morning, we are writing

c)      to thank you for the same.

d)      No error.

Answer:  D

In each question, an incomplete statement (Stem) followed by fillers is given. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

Ques-4) Even if it rains I shall come means ……

a)    if I come it will not rain

b)    if it rains I shall not come

c)    I will certainly come whether it rains or not

d)    whenever there is rain I shall come

e)    I am less likely to come if it rains

Answer:  C

Ques-5) His appearance is unsmiling but ……

a)    his heart is full of compassion for others

b)    he looks very serious on most occasions

c)    people are afraid of him

d)    he is uncompromising on matters of task performance

e)    he is full of jealousy towards his colleagues

Answer:  A

Read Also: Common Mistakes You Make in Tests

Ques-6)  I felt somewhat more relaxed ……

a)    but tense as compared to earlier

b)    and tense as compared to earlier

c)    as there was already no tension at all

d)    and tension-free as compared to earlier

e)    because the worry had already captured by mind

Answer:  D

Ques-7)  With great efforts his son succeeded in convincing him not to donate his entire wealth to an orphanage ……

a)    and lead the life of a wealthy merchant

b)    but to a home for the forsaken children

c)    and make an orphan of himself

d)    as the orphanage needed a lot of donations

e)    as the orphanage had been set up by him

Answer:  C

You May Read This: How to Prepare for English

In questions given below, a part of the sentence is italicized and underlined. Below are given alternatives to the italicized part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, option ‘D’ is the answer.

Ques-8)   When it was feared that the serfs might go too far and gain their freedom from serfdom, the protestant leaders joined the princes at crushing them.

a)    into crushing

b)    in crushing

c)    without crushing

d)    No improvement

Answer:  B

Check How To Stay Awake All Night To Study

Ques-9)   The record for the biggest tiger hunt has not been met since 1911 when Lord Hardinge, then Viceroy of India, shot a tiger than measured 11 feet and 6 inches.

a)    improved

b)    broken

c)    bettered

d)    No improvement

Answer:  B

Ques-10)   Will you kindly open the knot?

a)    untie

b)    break

c)    loose

d)    No improvement

Answer:  A

Check This Useful Section of CAT 

CAT Sample Papers for Quantitative Aptitude:

Ques 1: A father said to his son, “I was as old as you are at the present at the time of your birth”. If the father’s age is 38 years now, the son’s age five years back was:

  1. 14 years
  2. 19 years
  3. 33 years
  4. 38 years

Answer: 1

Ques 2: Present ages of Sameer and Anand are in the ratio of 5 : 4 respectively. Three years hence, the ratio of their ages will become 11 : 9 respectively. What is Anand’s present age in years?

  1. 24
  2. 27
  3. 40
  4. Cannot be determined

Answer: 1

Check here: How to Prepare for Maths

Ques 3: Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

  1. 39, 30
  2. 41, 32
  3. 42, 33
  4. 43, 34

Ans: 3

Ques 4: A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, he had:

  1. 588 apples
  2. 600 apples
  3. 672 apples
  4. 700 apples

Answer: 4

Read Here: Aptitude Questions & Answers

Ques 5: If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as:

  1. 4% of a
  2. 5% of a
  3. 20% of a
  4. None of these

Answer: 1

Ques 6: In a certain school, 20% of students are below 8 years of age. The number of students above 8 years of age is of the number of students of 8 years of age which is 48. What is the total number of students in the school?

  1. 72
  2. 80
  3. 120
  4. 100

Answer: 4

Ques 7: Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B.

  1. 2 : 3
  2. 1 : 1
  3. 3 : 4
  4. 4 : 3

Answer: 4

Ques 8: In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was:

  1. 2700
  2. 2900
  3. 3000
  4. 3100

Answer: 1

START: Mathematics Quiz

Ques 9: In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

  1. 25
  2. 5
  3. 75
  4. 7

Answer: 1

Ques 10: A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

  1. 4991
  2. 5991
  3. 6001
  4. 6991

Answer: 1

CAT Sample Papers for Logical Reasoning:

Ques 1: Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.120, 99, 80, 63, 48, ?

  1. 35
  2. 38
  3. 39
  4. 40

Answer: 1

Ques 2: In these series, you will be looking at both the letter pattern and the number pattern. Fill the blank in the middle of the series or end of the series. SCD, TEF, UGH, ____,?

  1. WKL
  2. CMN
  3. UJI
  4. VIJ

Answer: 3

Ques 3:  Each problem consists of three statements. Based on the first two statements, the third statement may be true, false, or uncertain.

Tanya is older than Eric.

Cliff is older than Tanya.

Eric is older than Cliff.

If the first two statements are true, the third statement is

  1. true
  2. false
  3. uncertain

Answer: 2

Read Also: How to Prepare for Reasoning

Ques 4: In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest. Choose the word which is different from the rest.

  1. Chicken
  2. Snake
  3. Swan
  4. Crocodile

Answer: 1

Ques 5: In each series, look for the degree and direction of change between the numbers. In other words, do the numbers increase or decrease, and by how much. Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), … What number should come next?

  1. (1/3)
  2. (1/8)
  3. (2/8)
  4. (1/16)

Answer: 2

Ques 6: In these series, you will be looking at both the letter pattern and the number pattern. Fill the blank in the middle of the series or end of the series. FAG, GAF, HAI, IAH, ____?

  1. JAK
  2. HAL
  3. HAK
  4. JAI

Answer: 1

Ques 7:  Three of the words will be in the same classification, the remaining one will not be. Your answer will be the one word that does NOT belong in the same classification as the others.Which word does NOT belong with the others?

  1. parsley
  2. basil
  3. dill
  4. mayonnaise

Answer: 4

START: Logical Reasoning Quiz

Ques 8: Three of the words will be in the same classification, the remaining one will not be. Your answer will be the one word that does NOT belong in the same classification as the others. Which word does NOT belong with the others?

  1. inch
  2. ounce
  3. centimeter
  4. yard

Answer: 2

Ques 9: Three of the words will be in the same classification, the remaining one will not be. Your answer will be the one word that does NOT belong in the same classification as the others. Which word does NOT belong with the others?

  1. tyre
  2. steering wheel
  3. engine
  4. car

Answer: 4

Ques 10: In each series, look for the degree and direction of change between the numbers. In other words, do the numbers increase or decrease, and by how much? Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, … What number should come next?

  1. 22
  2. 24
  3. 25
  4. 26

Answer: 3

Some Remarkable Facts About CAT?

CAT – known as Common Admission Test is all-India national level computer based test conducted by IIMs (Indian Institutes of Management) as entrance test for admission of eligible candidates to management programmes. Based on CAT percentile score, candidates get selected for next level of selection process which comprises (GD) Group Discussion, Essay and Personal Interview. CAT is Multiple-Choice Based Test and consists negative marking for every wrong answers.

Must Go Through These Links:

This is all about CAT Sample Papers. To know more about CAT Sample Papers, follow its Official Link. Above listed question with answers are resourceful guides for those who are planning to appear for this exam so candidates are advised to keep visiting on our web portal where CAT exam related all details are given as CAT 2018 preparation tips, material, guide books PDF, syllabus and CAT Result etc. You may also follow us on Facebook or Google plus to grab up to date information on your timeline wall directly. Wish You Best Of Luck For Your Common Admission Test

Something That You Should Put An Eye On

CAT VouchersCAT Affiliated Colleges In India
CAT Selection CriteriaCAT Answer Key
CAT Admit CardHow To Find Online Study Material
How To Prepare For Online ExamLast Minute Exam Study Preparation Tips

Filed in: Preparation Tips, Question & Answers, Question Paper

Upload Resume & Get Interview Call In 24 Hours

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment