Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

CDS Question Paper 2018 PDF (UPSC CDS I/II) Subject-Wise Previous Papers

CDS Question Paper

To make your preparation stronger for UPSC CDS I/II Exam, you are required to prepare from CDS Question Paper. As the questions provided in CDS previous year papers are more likely to be asked in the upcoming UPSC CDS Exam.

For your convenience, some maximum repeated questions from CDS Old Question Paper are mentioned at below section. You can also download subject wise CDS Question Paper PDF through this page and start your preparation according to it.

CDS Question Paper Download

UPSC CDS Exam Previous Year Papers will help the candidates to know the pattern of exam, level of questions. Here on this page we have provided PDFs links of CDS Question Paper 2018.

So, candidates can directly download CDS previous year question papers book/ CDS Previous Year Papers with solutions year wise by pressing below given links. For more details about CDS Model Paper, you need to check this page of recruitmentresult.com.

CDS Question Paper

Get CDS Previous Year Question Paper PDF:

Practicing through CDS Exam Question Papers is the best way to prepare for the exam so the participants are keenly looking for it.! Every year UPSC conducts Combined Defence Services Exam for the candidates who wish to grab jobs in Government sector.

And, candidates can fulfill their desire by preparing from the best resources and of course from the given CDS 1 Question Paper. So What Are You Waiting For… Go And Grab Latest CDS Question Papers….!

CDS I Question Paper PDF

CDS Sample Papers of 2018
General Knowledge
English
Elementary Mathematics
CDS Previous Year Papers of 2017
General Knowledge
 English
Elementary Mathematics
CDS Previous Year Question Papers Of 2016
English
General Knowledge
Elementary Mathematics Arithmetic
2015 CDS Previous Year Question Papers With Answers PDF
English
General Knowledge
Elementary Mathematics Arithmetic
CDS Previous Year Question Papers With Answer Key Of 2014
English
General Knowledge
Elementary Mathematics Arithmetic
UPSC CDS Previous Year Question Papers Of 2013
English
General Knowledge
Elementary Mathematics Arithmetic
CDS Previous Year Question Papers With Answers PDF Of 2012
English
General Knowledge
Elementary Mathematics Arithmetic
CDS Previous Year Solved Papers Book Of 2011
English
General Knowledge
Elementary Mathematics Arithmetic

Get CDS II Question Paper PDF

CDS 2 Question Paper of 2017
CDS GK Question Paper
CDS English Question Paper
CDS Maths Question Paper
CDS Model Papers of 2016
General Knowledge
English
Elementary Mathematics

Benefits of CDS 2018 Question Paper:

Benefits of CDS Question Paper are as follows:

  • CDS Last Year Question Paper is most Reliable Sources
  • Your Speed and Accuracy will be increased
  • Self-assessment and Time Management
  • Through CDS Question Paper, you get to know the Trends
  • You can Overcome Exam Fear and Build Confidence

CDS Question and Answers With Solutions

Well, Combined Defence Service Examination offers a gateway to get recruited for Indian Military Academy, Officers Training Academy, Indian Naval Academy and Indian Air Force Academy; candidates have to qualify in this Exam.

There are mainly three subjects that are covered in CDS examination that are English, General Knowledge & Elementary Mathematics Arithmetic, we have provided important question answers for these subject in this section. Few important questions along with answers are as underwritten:

Question 1: If in a frequently distribution, the mean and median are 21 and 22 respectively, then its mode is approximately

  1. 0
  2. 5
  3. 5
  4. 0

Ans: 4

Check Here Latest: CDS Exam Pattern

Question 2:The value of α for which the sum of the squares of the roots of the equation x2 – (a – 2)x – a – 1 = 0 assume the least value is

  1. 1
  2. 0
  3. 3
  4. 2

Ans: 1

Question 3: If the letters of word SACHIN are arranged in all possible ways and these words are written out as in dictionary, then the word SACHIN appears at serial number

  1. 601
  2. 600
  3. 603
  4. 602

Ans: 1

Question 4: Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

  1. largest railway station
  2. highest railway station
  3. longest railway station
  4. None of the above

Ans: 1

Must Know: CDS Exam Syllabus

Question 5: Entomology is the science that studies

  1. Behavior of human beings
  2. Insects
  3. The origin and history of technical and scientific terms
  4. The formation of rocks

Ans: 2

Question 6: Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

  1. Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. Australia

Ans: 2

Question 7: The Chairman is ill and we’ll have to ……. the meeting for a few days.

  1. put on
  2. put of
  3. put away
  4. put off

Ans: 4

Get Best Answer: How To Prepare For CDS Exam

Question 8: The cat and the dog have a ……. enemy in the rat.

  1. same
  2. common
  3. mutual
  4. similar

Ans: 2

Question 9: He told me that he …….. watching the movie.

  1. is finished
  2. was finished
  3. had finished
  4. not finished

Ans: 3

Question 10: He is very good …….. making stories.

  1. in
  2. about
  3. at
  4. for

Ans: 3

Get Here: CDS Study Material

CDS Question and Answers of English

Question 1: (Idiom & Phrases) To make clean breast of

A. To gain prominence
B. To praise oneself
C. To confess without of reserve
D. To destroy before it blooms

Ans: A

Question 2Sacrifice

A. Prevent
B. Give up
C. Prolong
D. Obstruct

Ans: B

You May Also Check:- Best Study Material Using Internet

Question 3: To catch a tartar

A. To trap wanted criminal with great difficulty
B. To catch a dangerous person
C. To meet with disaster
D. To deal with a person who is more than one’s match

Ans: B

Question 4: ___________ to school

A. Do you walk
B. Did you walked
C. Do you go
D. Have you walk

Ans: C

Question 5: His appearance is unsmiling but ……

A. his heart is full of compassion for others
B. he looks very serious on most occasions
C. people are afraid of him
D. he is uncompromising on matters of task performance

Ans: A

Read Also:How to Prepare for English

Question 6Despite his best efforts to conceal his anger ……

A. we could detect that he was very happy
B. he failed to give us an impression of his agony
C.  he succeeded in camouflaging his emotions
D.  he could succeed in doing it easily
E. people came to know that he was annoyed

Answer: E

Question 7Even if it rains I shall come means ……

A. if I come it will not rain
B. if it rains I shall not come
C. I will certainly come whether it rains or not
D. whenever there is rain I shall come
E. I am less likely to come if it rains

Answer: C

Question 8: His appearance is unsmiling but ……

A. his heart is full of compassion for others
B. he looks very serious on most occasions
C. people are afraid of him
D. he is uncompromising on matters of task performance
E. he is full of jealousy towards his colleagues

Answer: A

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Question 9She never visits any zoo because she is strong opponent of the idea of ……

A. setting the animals free into forest
B. feeding the animals while others are watching
C. watching the animals in their natural abode
D. going out of the house on a holiday
E. holding the animals in captivity for our joy

Answer: E

Question 10: I felt somewhat more relaxed ……

A. but tense as compared to earlier
B. and tense as compared to earlier
C. as there was already no tension at all
D. and tension-free as compared to earlier
E. because the worry had already captured by mind

Answer: D

Something That You Should Put An Eye On

UPSC CDS 1 NotificationCDS Coaching Centers
UPSC CDS 1 ResultCDS Eligibility Criteria
CDS Cut OffCDS Admit Card

Important CDS Question and Answers of General Knowledge

Question 1Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

A. largest railway station
B.  highest railway station
C. longest railway station
D.  None of the above

Answer: A

Question 2Entomology is the science that studies

  1. Behavior of human beings
  2. Insects
  3. The origin and history of technical and scientific terms
  4. The formation of rocks

Answer: B

Question 3: Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

  1. Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. Australia

Answer: B

Check this- Latest Current Affairs for Competitive Exams

Question 4: Garampani sanctuary is located at

  1. Junagarh, Gujarat
  2. Diphu, Assam
  3. Kohima, Nagaland
  4. Gangtok, Sikkim

Answer: B

Question 5For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

  1. Physics and Chemistry
  2. Physiology or Medicine
  3. Literature, Peace and Economics
  4. All of the above

Answer: D

Question 6: Hitler party which came into power in 1933 is known as

  1. Labour Party
  2. Nazi Party
  3. Ku-Klux-Klan
  4. Democratic Party

Answer: B

Question 7: Who invented the BALLPOINT PEN?

  1. Biro Brothers
  2. Waterman Brothers
  3. Bicc Brothers
  4. Write Brothers

Ans: A

Check Also: CDS Exam Centers

Question 8: FFC stands for

  1. Foreign Finance Corporation
  2. Film Finance Corporation
  3. Federation of Football Council
  4. None of the above

Answer: B

Question 9: Fastest shorthand writer was

  1. G. D. Bist
  2. R.D. Tata
  3. M. Tagore
  4. Khudada Khan

Answer: A

Question 10: Epsom (England) is the place associated with

  1. Horse racing
  2. Polo
  3. Shooting
  4. Snooker

Answer: Option A

Read Here: How To Prepare For GK

When CDS Exam is conducted?

CDS exam is conducted twice in a year that is in the month of February and November by the Union Public Service Commission. Where, thousands of candidates participate in this exam but only few get selected.

This reflects that competition level of UPSC CDS Exam is very high and preparation for this exam without CDS Previous Year Papers is not that much fruitful. So, candidates grab latest CDS Question Paper 2018, it will be beneficial for you to know the vital topics and also it will help to get ranked marks. Interested Ones can download free CDS Question Paper from below supplied links.

CDS Question and Answers of Elementary Mathematics Arithmetic

Question 1: The total of the ages of Amar, Akbar and Anthony is 80 years. What was the total of their ages three years ago ?

  1. 71 years
  2. 72 years
  3. 74 years
  4. 77 years

Ans: A

Question 2: If Log 2=0.3010 & Log 3=0.4771, than Log 6=

  1. 1436071
  2. 1436070
  3. 1436701
  4. 0

Ans: A

Want to Know? Common Mistakes You Make in Tests

Question 3: An institute organised a fete and 1/5 of the girls and 1/8 of the boys participated in the same. What fraction of the total number of students took part in the fete ?

  1. 2/13
  2. 13/40
  3. Data inadequate
  4. None of these

Ans: C

Question 4: if is a function such that f(x) < 0. The graph of the new function g defined by g(x) = | f(x) | is a reflection of the graph of f

  1. on the y axis
  2. on the x axis
  3. on the line y = x
  4. on the line y = – x

Ans: B

Question 5: A boy is running on the road, on which axis is he present?

  1. Imaginary
  2. Real
  3. Semi
  4. Straight line

Ans: B

Read Now: How to Prepare for Maths

UPSC CDS Question Papers

Every year Union Public service commission organizes CDS Examination with the motive to hire eligible and deserving contenders into Indian Military Academy, officers Training Academy, Indian Naval Academy and Indian Air Force Academy.

Aspirants who have dream to get recruited in reputed department, prepare dedicatedly to crack this exam by the help of CDS previous year question papers with answers, UPSC CDS previous year question papers with answers pdf. You can now start the preparation in best way through UPSC CDS previous year question papers with answers.

Check Also: UPSC Entrance Exam

UPSC CDS

Combined Defence Services (CDS) Exam is conducted by Union Public Service Commission (UPSC) and selects eligible candidates every year through written test and interview in Indian Armed Forces, Army, Navy and Air Force.

Dear candidates now it is the time to enter into the circle of preparation for CDS Exam with the help of above provided question & answers on this page. As you know that how important this exam is for your future, so do not take it carelessly.

Related Links:

Final Note:

So willing contenders who are going to appear in Combined Defence Services Examination, they must be eager to get UPSC CDS Previous Year Papers with Solution. Candidates can download UPSC CDS Exam Question Papers via online mode to begin their preparation for scoring rank.

For other related details regarding CDS Question Papers 2018, go through this Official Site Link. After getting CDS Previous Year Papers from here, if you have any query then ask us in below given comment box. We will definitely solve your query as soon as possible.


Filed in: Question & Answers, Question Paper, UPSC Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment