ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Civil Engineering Interview Questions And Answers (Freshers/Experienced) PDF

Civil Engineering Interview Questions And Answers

Candidates who want to prepare well for Civil Engineering Interview are most welcome here because here you can get information about Civil Engineering Interview Questions And Answers. On this page you can get questions and answer by which you can easily crack your exam. All the questions are well structured by team of recruitmentresult.com. for both Fresher’s and Experienced candidates.

1. How do you measure concrete?
Ans: Cubic feet, Cubic yards, Cubic Meter

2. Which is stronger solid steel rod or hollow steel pipe?
Ans: On the basis of per pound, for bending steel pipe is stronger and is less likely to buckle in axial compression.

3. What is the tallest man made structure in the world?
Ans: The Burj Dubai, which is 800 meter tall is the tallest man made structure in world.

4. What is aggregate?
Ans: Aggregate is the component of a compound material used to resist compressive stress.

5. What year was the keystone power plant in Indiana County constructed?
Ans:1967 began commercial operation on unit 1.

6. What is the force exerted by the Tacoma narrows bridge?
Ans: Initially it was the wind resistance, which was exerted force to the Tacoma narrows bridge. The wind resistance caused the whole bridge to act as a system with forced vibration with damping.

7. What are the functions of a column in a building?

Ans: The use of column is to maintain the weight of the roof or upper floors. Now days, in homes and building many columns are used as pillar for decorative purposes. A column are there in the big building then it will be more strong and can easily support a lot of weight.

8. What is the quantity of cement in Mix M20 concrete?

Ans: For nominal Mix Cement consumption for M25 will be 570 kg per cum. and for Design Mix it can be optimized to 510 kg per cum.

9. Difference between routine maintenance and major maintenance for school facilities:

Ans: Routine maintenance is to do minor repairs in the school campus, while in Major maintenance is like total rebuilding or renewal of the school.

10. What is rigging?

Ans:  In sailing, the ropes used to move the sails around so the boat will move in the right direction when the wind blows.

11. How do we calculate absolute pressure?

Ans: Absolute is equal to gauge pressure plus atmospheric.

12. What is a kip?

Ans: 1 kip = 1000 lbs

13. What materials were used to build the Golden Gate Bridge?

Ans: Steel and concrete are the materials were used to build the Golden Gate Bridge.

14. What is diversion tunnel in a dam?

Ans: When a dam is to be built, a diversion tunnel is usually bored through solid rock next to the dam site to by pass the dam construction site. The dam is built while the river flows through the diversion tunnel.

15. What is soil analysis?

Ans: To determine the nutritional and elemental composition of soil, soil testing is done. It is called Soil analysis. It is generally tested to know about the contents of nitrogen, potassium and phosphorous.

Something That You Should Put An Eye On

Engineering Quiz 2015Quiz Current Affairs
Latest Current Affairs UpdatesHow To Prepare For GK
How to Prepare for ReasoningHow To Find Online Study Material

Filed in: Question & Answers

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment