ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


CMAT Sample Paper | STOP & GET Previous Year Question Papers for FREE

CMAT Sample Paper

STOP Looking Anywhere & Get CMAT Sample Paper From This Single Page. Students, who’re going to appear in CMAT Exam, are informed that they may acquire the CMAT Previous Papers With Solution from this page for well preparation. Contenders, who wish to qualify Common Management Admission Test, may start their study with CMAT Sample Question Papers which is freely downloaded from official website. Candidates can also get CMAT Previous Year Papers in the pdf form through this page using online mode only.

All India Council for Technical Education (AICTE) conducts Common Management Admission Test for those students who want to get admission in all management programmes approved by AICTE. So applicants, you may start their preparation with CMAT Sample Question Papers with Answers and entire questions are selected for the Mock Test by the experts of the recruitmentresult.com. Candidates who want to crack this exam with the good score should prepare for their exam with the help of these CMAT Sample Question Papers with Solutions.

CMAT Sample Paper

Question 1) A person invested Rs 1,00,000 at 8% simple interest for 5 years and reinvested the amount received at 10% simple interest for 2 years. What was the final amount received by him?

  1. Rs 1,56,000
  2. Rs 1,60,000
  3. Rs 1,68,000
  4. Rs 1,70,000

Answer: C

Question 2) A 100 liters spirit water solution contains 75% spirit. Find the amount of water to be added to convert it into 60% spirit solution.

  1. 15 liters
  2. 25 liters
  3. 40 liters
  4. 20 liters

Answer: B

Read Also: How To Find Online Study Material

Question 3) Ajay started a firm with a capital of Rs 28,000. After 5 months, Boman joined him and invested Rs 40,000 in the firm. Chirag was also added as a new partner with an individual investment of Rs 56,000 after 7 months of commencement. If at the end of the year, the profit of the firm is Rs 32,000, what is the share of Boman?

  1. Rs 12,000
  2. Rs 8,000
  3. Rs 14,000
  4. Rs 10,000

Answer: D

Question 4) The price of a machine increases by 20% in a year and decreases by 15% in the following year. What is net percentage increase/decrease in the price of the machine?

  1. 1% increase
  2. 2% increase
  3. 1% decrease
  4. 2% decrease

Answer: B

Question 5) When two students of a class with strength of 40 students were expelled, the average age of the class which was 18 years did not change. If one of the students was 14 years old, what was the age (in years) of the second student?

  1. 22
  2. 24
  3. 26
  4. 20

Answer: A

Read Also: Best Ways To Finish Exam On Time

Question 6) If the natural numbers starting from 1 are written one after the other to form a 121-digit number, then what will be the last digit of the resultant number?

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 9

Answer:A

Question 7) Four tables and 3 chairs cost  Rs 3,200 whereas  5 tables and 7 chairs cost  Rs5,300. What is the price of a table?

  1. Rs 600
  2. Rs 500
  3. Rs 480
  4. Rs 300

Answer: B

Something That You Should Put An Eye On

CMAT Exam PatternCMAT Previous Year Question Papers
CMAT Online Registration FormHow To Prepare For CMAT
CMAT Answer KeyCMAT College List
CMAT Admit CardCMAT Syllabus
CMAT Coaching InstitutesList Of Colleges Accepting CMAT Score
How To Apply For CMATMBA Entrance Exams

Question 8) The average of 5 numbers is 150. The largest number exceeds the smallest number by 100. If the five numbers are in arithmetic progression, find the smallest number.

  1. 100
  2. 150
  3. 250
  4. 270

Answer: B

Question 09) Find the volume of water (in litres) that is flowing through a cylindrical pipe of diameter 14 meters in a minute, if water is flowing at the rate of 30 km per hour.

  1. 7.7 × 107
  2. 1.54 × 106
  3. 1.54 × 107
  4. 7.7 × 106

Answer: A

Question 10) Find the number of ways in which 14 persons can sit on 14 chairs such that 3 particular persons always sit together.

  1. 14!
  2. 14! × 3!
  3. 11!
  4. 12! × 3!

Answer: D

Question 11) The numbers P and Q when divided by a certain divisor leave remainders 32 and 19 respectively. When P + Q is divided by the same divisor, the remainder is 13. What is the divisor?

  1. 51
  2. 19
  3. 38
  4. Cannot be determined

Answer:  C

Read Now: Last Minute Exam Study Preparation Tips

Question 12) A jar contains 36 liters solution of milk and water in the ratio of 5 : 7 respectively. Out of this, 24 liters solution is taken out and replaced with water. What is the quantity of water (in liters) present in the final solution?

  1. 27
  2. 31
  3. 29
  4. 30

Answer: B

Question 13) The difference between the third and the first term of a geometric progression is 3. If the first term and the common ratio are positive integers, then find the sum of the first three terms of the progression?

  1. 6
  2. 7
  3. 9
  4. 10

Answer: B

Question 14) When the digits of a two-digit number are reversed, the number increases by 27. How many values the number can assume?

  1. 4
  2. 6
  3. 8
  4. 12

Answer: B

You May Read This: Common Mistakes You Make in Tests

Question 15) Out of 460 employees in an organization, 240 employees are MBA, 160 are B.Tech. and 45 are both MBA and B.Tech. How many employees are neither MBA nor B.Tech.?

  1. 15
  2. 105
  3. 60
  4. 115

Answer: B

Question 16) In a family of 7 members – A, B, C, D, E, F and G – there are two married couples. A is the granddaughter of B, who is the father of C. D is the brother-in-law of F. E is the mother of G, who is the mother of A. C and F are siblings. How will A address C?

  1. Uncle
  2. Aunt
  3. Brother
  4. Cannot be determined

Answer: D

Question 17)1,200 at 5% per annum compound interest amounts to `1,323 in

  1. 1 year
  2. 2 years
  3. 3 years
  4. 4 years

Answer: B

Read Also: Tips To Create Your Own Study Guide

Question 18) Five students Abhay, Baruni, Chirag, Disha and Erman have completed their MBA from five differentinstitutes IIMB, IIML, MDI, JBIMS and SIES, not necessarily in the same order. Each of them is now working with a different company A, B, C, D and E. Chirag is working with company D but he has done MBA neither from MDI nor from IIML. Erman has done MBA from JBIMS and is working with company B. Baruni has done MBA from IIMB and Abhay is working with company C. Who is MBA from SIES?

  1. Abhay
  2. Chirag
  3. Disha
  4. Baruni

Answer: B

Question 19) In a marriage, Ram saw a girl and told his father that the girl was the granddaughter of the father of the only child of the lady whom he addressed as grandmother. How is the girl related to Ram?

  1. Aunt
  2. Cousin
  3. Sister
  4. Cannot be determined

Answer: C

Read Also: How To Stay Awake All Night To Study

Question 20) A is to the South of B who is to the East of C. E is to the East of D who is to the North of C. What is the direction of D with respect to A?

  1. North-west
  2. West
  3. East
  4. South-west

Answer: A

Question 21) Find the next term in the series: B6D, C9F, E15J, H24P, ____

  1. L27X
  2. K27X
  3. K36X
  4. L36X

Answer: D

You May Read This: Tips to Make Study Interesting

Question 22) In a marriage, Ram saw a girl and told his father that the girl is the granddaughter of the father of the only child of the lady whom I address as grandmother. How is the girl related to Ram?

  1. Aunt
  2. Cousin
  3. Sister
  4. Cannot be determined

Answer: C

Above listed question and answers are helpful for you to prepare well for CMAT Examination. You can also follow us on Facebook or Google plus to get latest updates on your timeline wall directly. Candidates may also Subscribe Our Free E-Mail Services to grab most recent details into your mailbox. All The Best Dear Candidates For Your Exam.   


Filed in: Question & Answers, Question Paper

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment