ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Current Affairs December 2016 Question Answer Latest Monthly Current Affairs

Current Affairs December

Recruitmentresult.com has updated for its readers Current Affairs December summarizing all the important events of the national and international importance of the current month in bulleted forms. This will be very useful for the aspirants of IAS / GPCS, GCET, Bank, SSC, MBA and other exams. Candidates wish to acquire latest updates about recent activities related to all fields concerning with Current Affairs December 2016, must read this entire page.

Current affair is a vast section of GK which contains an enormous amount of questions based on events and issues and the factors related to changes take place globally. Aspirants must attain entire knowledge of monthly current affairs to clear any state or national level competitive exam.

Individuals may also go for practice of M.C.Q. questions by downloading the available PDF files through the online process. So, aspirants may acquire all the latest news through this page to Answers the questions easily related to Current Affairs December.

You Can Also Check: Latest Current Affairs Updates

Current Highlights of December

  • Third Gender to be included in Rail reservation forms
  • Francois Fillon wins France’s Conservative Presidential primary
  • Tata Steel replaces Cyrus Mistry as Chairman
  • Argentina defeats Croatia to win 2016 Davis Cup
  • Pink invited for special screening at UN HQ
  • World AIDS Day 2016 observed across the world
  • UNESCO adds Cuban rumba and Belgian beer to list of world’s intangible heritage
  • Competition Commission of India approves merger of Bharatiya Mahila Bank with SBI
  • United Nations launches strategy to minimize environmental footprint of its peace operations
  • 7.4 Magnitude Earthquake Strikes Japan Triggering off Tsunami Warnings
  • Himachal Pradesh Raj Bhawan adopts cashless system after PM’s appeal
  • RBI limits cash withdrawal from Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana accounts
  • RBI relaxes cash withdrawal limits from bank accounts
  • Melting of Arctic ice cap could trigger catastrophic climate change
  • National Milk Day observed in memory of Verghese Kurien
  • Taxation Laws (Second Amendment) Bill, 2016 introduced in Lok Sabha
  • Union Government forms Chandrababu Naidu Committee to promote digital economy
  • Melting of Arctic ice cap could trigger catastrophic climate change
  • Climate Change Performance Index 2017 released
  • Supreme Court orders Status Quo on Sutlej-Yamuna Link canal land
  • Australia’s Great Barrier Reef suffers worst coral die-off on record

Check Here: Awards and Honours in India

Latest Current Question Answer December 2016

Ques 1. Padmini Rout is associated with which sports?

[A]Chess

[B]Tennis

[C]Hockey

[D]Badminton

Answer: A 

Ques 2. Which state has become the first Indian state to adopt resolution on demonetisation? [A]Madhya Pradesh

[B]Chhattisgarh

[C]Assam

[D]Haryana

Answer: B

Get Now: Current Affairs Date Wise

Ques 3. Who is the head of a task force formed by the Reserve Bank of India (RBI) to re-calibrate all ATMs and cash dispensing machines with the new design of (Rs 500 and Rs 2000) notes? [A]H R Khan

[B]N S Vishwanathan

[C]S S Mundra

[D]Shaktikanta Das

Answer: C

Ques 4. How much loan amount has been sanctioned by the Asian Development Bank (ADB) to build India’s longest river bridge across the Ganges River?

[A]$450 million

[B]$300 million

[C]$500 million

[D]$550 million

Answer: C

Ques 5. India has recently signed agreements with which country in the field of water resources management and agriculture?

[A]Israel

[B]Iran

[C]Palestine

[D]Australia

Answer: A  

Get Here: Latest Current Affairs for bank exams

Ques 6. India’s first Cherry Blossom Festival has started in which state?

[A]Arunachal Pradesh

[B]Andhra Pradesh

[C]Meghalaya

[D]Himachal Pradesh

Answer: C

Ques 7. The book “Heyday: Britain and the Birth of the Modern World” has been authored by whom?

[A]G M Young

[B]Charles Baudelaire

[C]Ben Wilson

[D]Keigo Higashino

Answer: C

Ques 8. The book “Water for Elephants” has been authored by whom?

[A]Audrey Niffenegger

[B]Robert Pattinson

[C]Luain Gaines

[D]Sara Gruen

Answer: D

Ques 9. Which state has become the first Indian state to adopt the Fly Ash Utilization Policy? [A]Andhra Pradesh

[B]Maharashtra

[C]Assam

[D]Uttar Pradesh

Answer: B

You can Check: Pratiyogita Darpan December Details

Ques 10. For which purpose “Hind-Iran portal” has been launched between India and Iran? [A]Social cause

[B]Trade

[C]Education

[D]Entrepreneurship

Answer: B

Ques 11. Which state government has signed a MoU with the Microsoft India for digital initiatives? [A]Andhra Pradesh

[B]Kerala

[C]Telangana

[D]Tamil Nadu

Answer: C

Ques 12. Which Indian company has been named as the 2016 Digital Innovator of the Year by GE Digital?

[A]Infosys

[B]Wipro

[C]Reliance Jio

[D]Tata Consultancy Services

Answer: D

Ques 13. Who has been honored with the 2016 Centenary Indian Film Personality of the year award at the 47th International Film Festival of India (IFFI)?

[A]Vijay Yesudas

[B]Bhimsen Joshi

[C]SP Balasubrahmaniam

[D]Jyotsna Radhakrishnan

Answer: C

Read Now: International Current Affairs Updates

Ques 14. The 2016 Great Indian Film and Literature Festival (GIFLIF) will be held in which state? [A]Uttar Pradesh

[B]Maharashtra

[C]Assam

[D]Haryana

Answer: D

Ques 15. Which country has launched the world’s longest super-secure quantum communication line?

[A]New Zealand

[B]China

[C]Japan

[D]South Korea

Answer: B

Ques 16. What is the theme of 2016 United Nations’(UN) Universal Children’s day?

[A]Teach Respect

[B]A World Fit for Children

[C]Stop violence against children

[D]Innovate for Children

Answer: C

Ques 17. Who has won the 2016 women’s singles China Open Badminton Super Series Premier? [A] Kirsty Gilmour

[B] PV Sindhu

[C] Li Xuerui

[D] Saina Nehwal

Answer: B

You May Read This: National Current Affairs

Ques 18. Which of the following is the India’s longest expressway in the Indian road network? [A]Agra-Lucknow Expressway

[B]Ahmedabad Vadodara Expressway

[C]Allahabad Bypass Expressway

[D]Yamuna Expressway

Answer: A

Ques 19. What is the India’s rank in the 2017 Climate Change Performance Index (CCPI)?

[A] 56th

[B] 20th

[C] 37th

[D] 66th

Answer: B

Ques 20. Who has won the 2016 Shakti Bhatt First Book Prize?

[A]Mahesh Rao

[B]Janice Pariat

[C]Akshaya Mukul

[D]Samanth Subramanian

Answer: C

You May Read This: Steps of PM Modi’s Against Black Money

Candidates should have to aware about Current Affairs December 2016 to qualify the General Knowledge section in exams. Those who are not aware about the current affairs should increase their knowledge by reading newspapers and magazines. You may get complete details regarding latest happenings of December going in the state and country from this page.

Something That You Should Put An Eye On

Current Affairs NovemberAll Defence Current Affairs
Current Indian books and AuthorsRailway Current Affairs
Committees & Schemes Current AffairsIBPS Current Affairs
Current Affairs new AppointmentsPerson in news Current Affairs

Filed in: Current Affairs, Preparation Tips

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment