Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Current Affairs January 2017 Questions/Answers Quiz, Latest News & Updates

50000 Jobs For (12th/Graduate) Freshers, Salary 60k – Apply Now

Current Affairs January

Team of recruitmentresult.com has covered all Current Affairs January on this page. This page is summarized by all the latest and important events of countrywide and worldwide importance that is useful for every aspirant who are preparing for any sought of competitive examination. Contenders who are searching for latest GK Questions with Answers related to current actions that are occurring across the world, they can check this entire page for getting updated Current Affairs January 2017.

Different exams are conducted every year for recruitment at various state level posts. Candidates preparing for any competitive exam must have better knowledge about Latest News of various states and current affairs to clear any kind of entrance exam as the current affairs sections contains the maximum weightage in most of the exams.

Contenders may also do the quiz practice through the online process. Aspirants are requested to go through all the updates of January & quiz questions that are furnished below for the convenience of our readers for attaining best results.

Current Highlights of January

  • India and Kyrgyzstan sign 6 agreements in various fields
  • PM lays foundation stone of country’s first Indian Institute of Skills in Kanpur
  • Scientists discover 163 new species in ecologically diverse Greater Mekong region
  • Madras High Court bans unauthorised Sharia courts in Tamil Nadu
  • Union Government revises North East Industrial and Investment Promotion Policy
  • Union Government forms high-level task force on Indus Water Treaty
  • AYUSH Ministry launches Swasthya Raksha Programme
  • World’s first Goat with superfine wool cloned in China
  • Current Affairs – December 2016 Union Power Ministry to launch GARV-II Mobile App to monitor rural electrification programme
  • Telecom Ministry to launch Tarang Sanchar portal check radiation compliance of mobile towers
  • NASA successfully launches 8 mini-satellites for hurricane forecasting
  • Anil Dhasmana appointed as new chief of Research and Analysis Wing

Check Out: Current Affairs for Any Competitive Exam

Current Affairs January

Latest GK Questions with Answers Quiz

Q1.) The 12-foot-tall stone statue of a renowned Tamil poet was inaugurated at Mela Bhawan premises in Haridwar, Uttarakhand by Chief minister Harish Rawat on December 19, 2016. Name the poet.

  1. Anandabharati Aiyangar
  2. Thiruvalluvar
  3. Manushyaputhiran
  4. Thiru Narayana Iyengar

Answer: B

Q2.) What is India’s rank in the Global Wind Power Installed Capacity index?

A.Fifth

B.Fourth

C.Third

D.Seventh

Answer: B

Read Now: International Current Affairs Updates

Q3.) How many countries have signed an Open Skies Agreement with India at the International Civil Aviation Negotiations (ICAN), 2016 which was held in Nassau, Bahamas?

A.11

B.9

C.12

D.6

Answer: D

Q 4.) Name the Ukraine’s largest private bank, which was recently nationalized by the Government after being declared insolvent by the National Bank of Ukraine.

  1. PrivatBank
  2. Ukreximbank
  3. Oschadbank
  4. Prominvestbank

Answer: A

Check Here: Awards and Honours in India

Q 5.) Which High Court on December 19, 2016, declared a ban on all unauthorised ‘Sharia’ courts functioning in the state?

A.Mumbai High Court

B.Kolkata High Court

C.Madras High Court

D.Delhi High Court

Answer: C

Q 6.) Where was the 9th edition of the World Confluence of Humanity, Power and Spirituality organized?

A.Kolkata

B.New Delhi

C.Chennai

D.Goa

Answer: B

Q 7.) Which Country’s Senate on December 19 passed a resolution to withdraw the nation’s highest denomination currency note to curb the flow of black money?

  1. Malaysia
  2. Afghanistan
  3. Pakistan
  4. Bangladesh

Answer: C

Get Now: Date Wise Current Affairs

Q 8.) Which state launched India’s first cashless bazaar in the state on December 19?

  1. Maharashtra
  2. Chhattisgarh
  3. Telangana
  4. Punjab

Answer: B

Q 9.) According to a survey done by World Health Organization (WHO), which of the following nation is getting more prone towards developing a deadly lifestyle disease owing to modern city life and bad habits?

  1. Africa
  2. Asia
  3. Europe
  4. Australia

Answer: A

Q 10.) Which Ministry has won the Digital India awards 2016 under the Web Ratna Category?

  1. Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
  2. Ministry of Health and Family Welfare
  3. Ministry of Chemicals and Fertilizers
  4. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

Answer: B

Get Here: Latest Current Affairs For Bank Exams

Q 11.) K N Jagannatha Varma who died on December 20 at the age of 77 was associated to which field?

  1. Politician
  2. Surgeon
  3. Actor
  4. Poet

Answer: C  

Q 12.) What is the rank of India as per the last ICC Test team rankings update of 2016?

  1. Second
  2. Fourth
  3. First
  4. Sixth

Answer: C

Q 13.) According to a World Wide Fund (WWF) for Nature report published on December 19, scientists have discovered 163 new species in which Southeast Asian region?

  1. Atlantic Forest
  2. Queensland
  3. Greater Mekong
  4. Madagascar

Answer: C

Q 14.) Which instant messaging service has launched the world’s first chat operating system which allows developers to build customized apps, bots and integrations on the messenger?

  1. Google+Hangouts (Gtalk)
  2. Jabber
  3. Spark
  4. Flock

Answer: D

You May Read This: National Current Affairs

Q 15.) The Government has recently revised North East Industrial and Investment Promotion Policy (NEIIP), 2007. As per the new policy which of the following statement is true?

  1. Government has decided that the subsidies payable to all industrial units will be disbursed through Direct Benefit Transfer (DBT) mechanism by Chief Controller of Accounts (Industry).
  2. Industrial units commenced production on or after December 1, 2015 and on or before January 31, 2017 will be eligible for incentives as per the revised norms of subsidy.

iii. The subsidy for the existing and new industrial units going for substantial expansion will be limited Rs 3 crore per industrial unit operating in services sector.

  1. Only i & iii
  2. Only i & ii
  3. All i, ii, iii
  4. Only i

Answer:  A

Check Now: Current Indian books and Authors

Q 16.) In which of the following areas, Researchers from National Institute of Oceanography (NIO) have found 60,000 square kilometres‘ dead zone’?

  1. South China Sea
  2. Atlantic Sea
  3. Indian Ocean
  4. Bay of Bengal

Answer: D

Q 17.) Which country has recently signed a multi-billion dollar deal with Airbus to acquire 100 jetliners?

  1. Afghanistan
  2. Iran
  3. Bhutan
  4. Dubai

Answer: B

Check Here: Current Affairs on Science & Technology

Q 18.) Which country has recently commissioned its firs 7-tonne helicopter to boost the development of the nation’s helicopter industry?

  1. Russia
  2. China
  3. Japan
  4. United States

Answer: B

Q 19.) As per the Forbes Magazine report, India has become the fifth largest country in terms of the size of the economy after United States, China, Japan and Germany. India has overtaken which country to achieve fifth position?

  1. United Kingdom
  2. France
  3. Pakistan
  4. Italy

Answer: A

You Can Read This: Meetings And Summits Current Affairs

Q 20.) When is the International Human Solidarity Day celebrated?

  1. December 19
  2. December 18
  3. December 20
  4. December 17

Answer: C

Those applicants who are engaged in preparing for clearing any entrance exam / quiz competitions, they must have the knowledge of current affairs. Applicants may also download Current Affairs January 2017 in PDF form through the online process.

Something That You Should Put An Eye On

Current Affairs DecemberAll Defence Current Affairs
Pratiyogita DarpanRailway Current Affairs
Committees & Schemes Current AffairsIBPS Current Affairs
Current Affairs new AppointmentsPerson in news Current Affairs

Filed in: Current Affairs Tags: 

1,00,000 Freshers Jobs In 25,000 Top Companies - Apply Now

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment