Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

UPSC IES Interview Questions with Answers | for Mechanical, Civil, Electronics

IES Interview Questions & Answers

After qualifying IES written examination, candidates have to appear for Interview. Cracking interview is not an easy, in fact one should be tricky and strategies to understand the level of UPSC IES Interview Questions & Answers and then respond to same.

Union Public Selection Commission hires IES officer on three different stages that are combined competitive examination (pre /mains) and Interview. To reach the designation of IES officer one has to qualify all three stipulated recruitment stage.

IES Interview Questions for Mechanical, Civil, Electronics

IES Interview Questions will be asked related to personal background or technical filed such as Mechanical, Civil, Electronics engineering. So, IES Interview Questions & Answers learn and prepared well in advance before appearing for Indian Engineering Services Interview for best outcome.

Here on this page we the team member of recruitmentresult.com has provide you IES Interview Questions and Answers. Apart from this, we have also made available the IES Preparation tips through which you can easily crack IES ESE interview.

Check Now: UPSC Engineering Services Examination

IES Interview Questions & Answers

Question 1: Tell me briefly about yourself?

Ans 1. This is a common question which is asked in any interview. Give your answer in short. Mention those things which you have done in your academics.

Question 2: Why You Want To Become an IES?

Answer: This question will be asked to know your intention to become IES Officer, so answer in a way to impress the interviewer. You can reply it will give me pride to be a part of the nation building process and serve country.

Want to Know? What Are IES Officer Facilities

Question 3: Why should you look career in Govt. /PSU sector as ESE?

Answer: Getting jobs in Govt. /PSU sector secure the career as well as future. Anyone who want good family, better life style, and who can crack PSU/ESE exams wants to serve the Nation should join Govt. job rather going for any Pvt. Jobs can aspire to become IES ESE officer.

Question 4:  Why should we Hire you?

Answer: Mention only those things which meet the requirement of organization. Don’t compare yourself from any other candidate. Leave a positive effect to interviewer and they willing hire you for job profile.

Question 5: What are your weak and strong points?

Answer: This types of IES Interview Questions & Answers are tricky, Give the answer of this question very carefully and confidently. Don’t tell about the negative things in weak points which related to your job don’t hide your weakness. Reply in way which will not affect your professional attitude, skills and management qualities.

Read Also: Interview Tips

Question 6: Tell us something about your past experiences?

Answer: Through this question interviewer may intend to know your achievements n your life till that time so mention your strongest point which you got in academics profile.

Want to Know? How To Dress For An Interview

Question 7: What is your overall career objective? And where do you see yourself in the next five years?

Answer: Mention your goals and objectives. It might found a straight forward question. Be honest to your answer.

Question 8: Tell me about your greatest success in using the principles of logic to solve an engineering problem.

Answer: Pick an incident on which you solved the problem and match with the condition.

You May Read This: How To Overcome Job Interview Fear

Question 9: What should be the strategy to prepare for the technical exams like Indian Engineering Services?

Answer: Self study is best for preparation. I had gone through different textbooks at least once and set particular time for revision too.

Question 10: Some of the best-engineered ideas are born out of an individual’s ability to challenge, others’ ways of thinking. Tell me about a time when you were successful in doing this

Answer: Be straight and Confident to your answer.

Some Technical IES Interview Questions & Answers

Question 1: Are diabetic candidates eligible to become officers in IES?

Answer: No, diabetic candidates are not eligible to become officers in IES

Question 2: What are the qualities of a good Engineer/Technocrat?

Answer: Qualities of a good Engineer/Technocrat are-

  • Articulate and inspiring nature
  • Assemble a team
  • Confidence and commitment toward jobs
  • Getting the best out of the colleagues
  • Knowledge utility factor

Read Here: Common Interview Mistakes

Question 3: Why did you choose branch (ECE/EE/ME/CE)?

Answer: Engineering is a way to solve one question with five different methods instead of solving five questions on similar concepts. It gives knowledge about shortest methods to be used

UPSC IES Interview Questions Related To Personal Life

To analyze your nature, personality and confidence interviewer may ask the questions about your personal life like background, family, friends, and education. Be sure for your answers as per needs.

  • Tell me something about your city
  • How would you organize football match, event, birthday party etc (Check leadership quality)
  • What your father and mother do?
  • Do you have any girlfriend/boyfriend?
  • So I have asked you many questions? Do you have any questions to ask?
  • Did you take any responsibility work in your academics? Describe about it?
  • Tell 5 Inter-National and National Political news
  • Tell me 5 Sports news

Read Now: How to Impress the Interviewer in 60 Seconds

Tips To Crack UPSC IES Interview Questions With Answers

  • Be confident make first impression positive through your look and body language.
  • Be sure, confident and optimistic in your answer.
  • Be punctual, honest and express clear opinion and ideas.
  • Try to give examples in explanation to enhance your answers
  • Be Positive and assertiveness through voice tone.
  • Make sure that interviewer is much smarter and getting to points which you have explained to him.
  • Maintain good eye contact with interviewer not more 20 to 30 seconds
  • Keep posture good and attractive to enhance your Personality
  • Give clear answers don’t get confused don’t try to be friendly.

Go Through This Article: How to Answer Confusing Interview Questions

Essential Note:

Hope know you know which types of IES Interview Questions & Answers will be asked from you at the time of interview. We have also provide you preparation details to clear IES examination. For more details you may switch on to recruitmentresult.com.

For more interesting facts you may keep visiting to our site or may bookmark the portal for instant assessment. Regarding any query of IES Interview Questions & Answers, please leave comment in below commenting box, we will provide you better solution.

Something That You Should Put An Eye On

ESE Exam PatternIES Syllabus
IES Preparation BooksBest IES Coaching Institutes
IES SalaryUPSC IES Selection Procedure
How To Prepare For IES ExamIES Previous Year Question Papers
UPSC Engineering Services ResultIES Application Form

Filed in: Preparation Tips, UPSC

One Response to "UPSC IES Interview Questions with Answers | for Mechanical, Civil, Electronics"

  1. Bhuvi

    nice and help ful

Leave a Reply

Submit Comment