Latest Qualification Jobs

Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Karnataka PDO Model Question Papers | KEA Panchayat Raj Previous Year Paper

PDO Model Question Paper

Download PDO Model Question Paper PDF from this page. Rural Development & Panchayat Raj Development, Government of Karnataka is going to organize Panchayat Development Officer written exam.

Appearing contenders in this exam must check KEA Panchayat Raj Previous Year Paper Questions from this page. Aspirants should prepare well for scoring passing marks in Karnataka Panchayat Development Officers Exam.

Here, we are providing Karnataka PDO Solved Question Papers through which contenders will get help to prepare well for the examination. Candidates can test their knowledge and Karnataka PDO Model Question Papers PDF can be downloading by going through the direct link given on this page.

PDO Model Question Paper

Karnataka Panchayat Raj Previous Papers has been updated on this page in below section. Contenders who have applied for Karnataka Panchayat Raj Recruitment should download PDO model question paper 2018 PDF.

Question 1: The national rural employment gurantee act and scheme is funded by:

  1. world bank
  2. state government
  3. central government
  4. Centre and State jointly

Answer: 4

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Question 2: Ramesha applied for employment under REGS and was alloted work at thelocal canal; however, the agency responsible for the work did not commence the work even after 20 days. Ramesh should first approach the:

  1. program officer
  2. District programme coordinator
  3. Taluka Panchayat Adhyaksha
  4. None

Answer: 1

Question 3: Venkatesh family consist of himself, his wife and three sons aged 24, 19 and 16and his unmarried sister aged 45. His eldest son is married and stays with his wife and daughter in a nearby village in the same panchayat. Who all from Venkatesh's family can registry for RGES as a Household:

  1. Venkatesh, his wife and unmarried sons
  2. Venkatesh, his wife, sister and second son
  3. Venkatesh, his wife, sister and elder two sons
  4. Everyone in the family

Answer: 2

Question 4: Raghu and his family moved to another district in January and returned in september. When he appraoched the Gram Panchayat for registring for REGS, he was told that:

  1. his family was not covered under REGS
  2. his family was covered under REGS
  3. his family was covered only for 50 days as he was not in the area for 6 months
  4. only one person from his family could apply

Answer: 2

Question 5: Ramu was issued a job card in March 2008, His son completed 18 years in May 2008. In order for his son to be eligible for employment, Ramu:

  1. should immediately inform the Gram Panchayat
  2. should wait for the annual
  3. updation by Gram Panchayat
  4. should approach the program officer

Answer: 1

Want to Know? Tips to Manage Stress

Question 6: Under the NREGA scheme, of the total sanctioned work in a Panchayat area:

  1. at least 20%
  2. at least 50%
  3. at least 100%
  4. at least 20%

Answer: 2

Question 7: construction and maintenance of a community sanitary complex is the responsibility of

  1. Gram panchayat
  2. state govt
  3. Central govt
  4. all f these

Answer: 1

Question 8: which of the following is not true:

  1. every school must have separate toilets for boys and girls
  2. every anganawadi must have separate toilets for boys and girls
  3. every school must have one teacher trained in Hygine
  4. school toilets are funded jointly by central govt, state govt and parent teachers

Answer: 4

Question 9: Lakshmi has been alloted a home under Indira Awas Yojane, Since she is not skilled in construction work she should:

  1. Approach contractors appointed by the state Govt
  2. Take help from govt departments involved in construction
  3. arrange for local labour and raw material herself
  4. None

Answer: 3

Question 10: Central assistance for Indira Awas Yojane is provided to state on the basis of:

  1. Ratio of Rural Poor in the state to Total Rural Poor in the country
  2. Ratio of Rural area in the state to Rural area in the country
  3. Ratio of women to men in the state
  4. all the above

Answer: 1

Get Tips: How to Avoid Sleeping While Studying

Question 11: Rajiv Gandhi Rural housing corporation  limited is a govt company established

  1. by the Central govt
  2. by the govt of Karnataka
  3. Jointly by the centre and state
  4. govt of all states
  5. None

Answer: 2

Question 12: The minimum contribution of a benificiary of urban Ashraya housing scheme is:

  1. Rs 5000
  2. Rs 10000
  3. 10% of the total cost of construction
  4. Not specified

Answer: 1

Question 13: Under Ambedkar housing scheme, the beneficiary:

  1. has to pay interest on loan at the rate of 11%
  2. has to pay interest on loan at the rate of 10%
  3. has to repay the cost of the house in 180 monthly installments
  4. does not have to repay anything as the entire amount is a subsidy

Answer: 4

Question 14: The constitution Amendment to Article 73 deals with:

  1. The establishment of a 2-tier system of Panchayati Raj
  2. The establishment of a 3- tier system of Panchayati Raj
  3. Establishment of a District planning committee
  4. all the above

Ans: 2

Question 15: All the provisions of The Karnataka Panchayat Raj Act 1993 came into force from:

  1. 1 Nov 1993
  2. 1 May 1993
  3. 10 May 1993
  4. 1 May 1994

Answer: 3

Question 16: The plans of Muncipalities and Panchayats are consolidated by:

  1. State Govt
  2. District Planning Committee
  3. Ministry of Health
  4. None

Answer: 3

Read Now: How to Solve a Problem in Exam Correctly

Question 17: The Grama Sabha is expected to meet at least once in

  1. six months
  2. three months
  3. two weeks
  4. Not specified

Answer: 1

Question 18: The Gram Panchayat is responsible for:

  1. Providing sanity latrines to not less than ten percent of the household every year and achieve full coverage as early as possible
  2. ensuring universal enrollment of children in primary school
  3. construction, repair and maintenance of public streets
  4. all of the above

Answer: 4

Question 19: The responsibility of repair and maintenance of private drains, sewers and house-gullies in the grama panchayat’s area is:

  1. with the owner of the house or land in which it is located
  2. with the ward panchayat
  3. with the gram panchayat
  4. shared by all the above

Answer: 1

Question 20: The official who submits the monthly accounts and keeps records of the Grama Panchayat Standing commitees is the:

  1. Secretary
  2. Adhyaksha
  3. Upadhyaksha
  4. None

Answer: 1

You May Read This: Tips to Manage Time In Exam

PDO Model Question Paper PDF Download:

Here, in below section of the page, we are providing KPSC PDO model question papers PDF. Candidates can download PDO model question paper PDF by follow suitable link present on the screen and should start preparation for the Panchayat Development Officer written examination.

PDO 2013 Model Question Paper PDFHit Here
PDO 2014 Model Question Paper PDFHit Here
PDO Hindi Sample Paper PDFHit Here
PDO Kannada Sample Paper PDFHit Here


We hope, contenders are satisfied with the PDO model question paper. If, you want to test your knowledge by practice more sample papers then you should make this page as bookmark and you can join us on Google Plus.

Something That You Should Put An Eye On

Tips to Make Study InterestingHow To Find Online Study Material
Health Hazards due to over StudyingLast Minute Exam Preparation Tips
Makes Your Brain Work BetterHow To Stay Awake All Night To Study

Filed in: Question & Answers, Question Paper Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment