Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Manipur Current Affairs 2017 General Knowledge Ques/Ans History & GK Quiz

Manipur Current Affairs

Candidates, who wish to prepare for general awareness section and looking for Manipur Current Affairs, can take a look on below tuned page which is well updated with latest info about Manipur. As we all know, general knowledge section of every competitive exam will comprises of question based on Current Affairs. So, we are here to provide you latest news about Manipur Current Affairs 2017. Contenders are advised to go through the whole page before appearing in exam, as it will going to help you a lot as it covers history of Manipur Current Affairs, latest Quizzes and Important GK Questions and Answers.

Overview of the page

  • Manipur Current Affairs
  • Important Questions and Answers
  • National Park in Manipur
  • Wildlife Sanctuary In Manipur
  • List of Districts and their Headquarters of Manipur State in India
  • Official Note

Candidates need to read all Manipur G.K questions and Answers to prepare better and crack your examination with good rank which is provided here. Participants can get each and every detail about Manipur Current Affairs 2018 that are essential for banking exam, insurance, SSC, State Exam, UPSC and other competitive exams. So, go through the lower section of this page which is well maintained by the devoted team members of recruitmentresult.com only for your easiness. On this page we have provided latest Manipur Current Affairs that can cover a major portion in your competitive exams.

Manipur Current Affairs

Highlights Of Manipur Current Affairs

  • Manipur government declares flood situation a ‘State Calamity’
  • Manipur government declares flood as state disaster…
  • Biren Singh sworn in as chief minister of Manipur state
  • Congress won Manipur assembly election
  • India’s first floating school started in Manipur
  • Dailong village in Manipur declared Biodiversity Heritage Site
  • Manipur govt to hold People’s Day on 15th of every month
  • Three dead, scores injured in Manipur’s mob violence
  • Won’t accept Naga accord if it alters Manipur boundary: Ibobi
  • Pakistan rattled by Myanmar strike, says India
  • NSA Doval will visit Myanmar to speed up war on rebels
  • Myanmar ops product of Modi-Doval doctrine: Sources
  • Several ultras killed on India-Myanmar border: Army
  • Manipur won national women football championship
  • Manipur Chief Minister N. B.Ren Singh received trust in the Legislative Assembly
  • Five-month-long economic blockade of Manipur comes to an end
  • Nongthombam Biren Singh sworn in as Chief Minister of Manipur
  • 2017 Manipur Assembly Elections results
  • Congress Rajya Sabha MP Haji Abdul Salam dies
  • India’s first floating elementary school inaugurated on Manipur’s Loktak Lake
  • Manipur’s Karang became India’s first cashless island
  • Eminent historian Prof Gangmumei Kamei died
  • Election Commission announces dates of assembly polls of five states
  • Nitin Gadkari lays foundation stones for Rs 1152 Cr projects in Manipur
  • Union Environment Ministry constitutes four-member team for conservation of Loktak Lake
  • Union Government holds tripartite talks with Manipur government, KNO, UPF
  • SBI declares Silchar as its 5th zone in North East India
  • Irom Sharmila announces formation of political party named Peoples Resurgence and Justice Alliance
  • India, Myanmar signed four agreements to boost bilateral cooperation
  • AFSPA & Irom Sharmila’s Animal spirit to Counter
  • Najma Heptullah appointed as Governor of Manipur
  • Irom Sharmila ends 16-year-long fast
  • Najma Heptullah appointed as Governor of Manipur
  • Irom Sharmila ended hunger strike for sixteen years

Check: Current Affairs Date Wise

Manipur G.K Question and Answers:

Ques1. What is the date of formation of Manipur?

Answer –21-01-1972

Ques2. Who is the Governor of the state?

Answer –Najma Heptulla

Ques3. Name of the CM of the state?

Answer – N Biren Singh (From the BJP). He is the 1st BJP CM of Manipur.

Ques4. Largest party in 2017 Legislative Assembly

Answer – Congress with total 28 seats whereas the BJP remained at second slot by bagging 21 seats.

Also Check: Meetings And Summits Current Affairs

Ques5. What is the state emblem?

Answer – The Kangla Sha

Ques6. Who had signed the instrument of accession in 1949 to merge the kingdom into India ?

Answer – Maharaja Bodhchandra

Ques7. Anglo-Manipur war took place in ….

Answer – In 1891

Ques8. When was the state brought under AFSPA, 1958?

Answer – In 1980

Ques9. Who was the first CM of Manipur?

Answer – Mairembam Koireng Singh

Ques10. How many districts are there in the state?

Answer – Sixteen

You May Also Check: National Current Affairs

Ques11. What is Manipur’s area rank in the country?

Answer – 24th (as per 2011 census)

Ques12. Rank in population?

Answer – 24th (2011 census)

Ques13. Literacy rate of Manipur

Answer – 79.21 % (2011 Census)

Ques14. Official languages of the state is/are …

Answer – Meitei, English

Ques15. Longest serving CM of the state

Answer – Okram Ibobi Singh

Check Now: International Current Affairs

Ques16. How many towns are there in the state?

Answer – 33

Ques17. What is the Child Sex Ration?

Answer – 978 Females to 1000 Males

Ques18. What is the chief religion of the state?

Answer – Hinduism (41.35% ) and the second largest religion is Christianity ( 41.25 %)

Ques19. Who had influenced the Hindus the most in the state?

Answer – Mairembam Koireng Singh from Indian National Congress

Ques20.Governor Syed Ahmed passed away recently. He was the present governor of? (September 2015)

Answer – Manipur

Also Check Latest: GK Current Affairs

National Park in Manipur:

Name of the National ParkYearArea (Km Sq)
Keibul Lamjao National Park197740

Wildlife Sanctuary In Manipur:

Name of Wildlife SanctuaryYearArea (Km Sq)
Khongjaingamba Ching20160.412
Yangoupokpi- Lokchao1989184.4

 Check: Samanya Gyan Darpan Ebook

List of Districts and their Headquarters of Manipur State in India

DistrictHeadquartersArea (km?)Official website
BishnupurBishnupur496www.ukhrul.nic.in/
ChurachandpurChurachandpur4,574www.churachandpur.nic.in/
ChandelChandel3,317www.chandel.nic.in/
Imphal EastPorompat710www.imphaleast.nic.in/
SenapatiSenapati3,269www.Senapati.nic.in/
TamenglongTamenglong4,391www.tamenglong.nic.in/
ThoubalThoubal514www.thoubal.nic.in/
UkhrulUkhrul4,547www.ukhrul.nic.in/
Imphal WestLamphelpat519www.imphalwest.nic.in/

 Check Out:- Latest Current Affairs Updates

Important Note:

Candidates we have well equipped the above given page with latest and updated info about Manipur Current Affairs 2017 – 2018. Candidates who are looking for preparation stuff must go through this page, as it will help you in scoring good marks in competitive exams.

Something That You Should Put An Eye On:

Railway Current AffairsSports Current Affairs
Latest Pratiyogita DarpanIBPS Current Updates
Person in News Current AffairsAll Defence Current Affairs

Filed in: Current Affairs Tags: 

High Salary | Safe Future | 100% Job Guarantee – Apply Now

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment