Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Mechanical Engineering Questions and Answers | ME Exam MCQ, Online Test

Mechanical Engineering Questions and Answers

Mechanical Engineering is one of the premier and broadest of the engineering disciplines. Here are Mechanical Engineering Questions and Answers based on concepts of engineering, physics, and materials science. Contenders who have enrolled for ME Exam may refer this Mechanical Engineering MCQ Online Test.  Mechanical Engineering Questions and Answers will raise your knowledge & you may know about latest concepts. Contenders may download latest Mechanical Engineering Questions and Answers PDF.

Mechanical engineering is one of the foremost professional programme in which emphasize is made on study of working mechanisms of heavy tools and machineries. There are employment opportunities for diploma holders in Mechanical Engineering.  This programme covers aspects like design & testing of machinery etc. To know more about Mechanical Engineering Questions and Answers, go through this page modified by team of recruitmentresult.com

Mechanical Engineering Questions and Answers

Ques 1: The friction experienced by a body, when in motion, is known as

  1. rolling friction
  2. dynamic friction
  3. limiting friction
  4. static friction

Ans: 2

Ques 2: Two balls of equal mass and of perfectly elastic material are lying on the floor. One of the ball with velocity v is made to struck the second ball. Both the balls after impact will move with a velocity

  1. v
  2. v/2
  3. v/4
  4. v/8

Ans: 2

Read Also: How To Crack Engineering Exams?

Ques 3: The range of a projectile is maximum, when the angle of projection is

  1. 30°
  2. 45°
  3. 60°
  4. 90°

Ans: 2

Ques 4: The velocity ratio in case of an inclined plane inclined at angle θ to the horizontal and weight being pulled up the inclined plane by vertical effort is

  1. sin θ
  2. cos θ
  3. tan θ
  4. cosec θ

Ans: 1

Ques 5: If the resultant of two equal forces has the same magnitude as either of the forces, then the angle between the two forces is

  1. 30°
  2. 60°
  3. 90°
  4. 120°

Ans: 4

Ques 6: Which of the following is an equation of linear motion?(where, u and v = Initial and final velocity of the body, a = Acceleration of the body, and s = Displacement of the body in time t seconds.)

  1. v = u + a.t
  2. s = u.t + 1/2 a.t2
  3. v2 = u2+2a.s
  4. all of these

Ans: 4

You May Read This: Tips to Manage Time In Exam

Ques 7: A vertical column has two moments of inertia (i.e. Ixx and Iyy ). The column will tend to buckle in the direction of the

  1. axis of load
  2. perpendicular to the axis of load
  3. maximum moment of inertia
  4. minimum moment of inertia

Ans: 4

Ques 8: The neutral axis of the cross-section a beam is that axis at which the bending stress is

  1. zero
  2. minimum
  3. maximum
  4. infinity

Ans: 1

Ques 9: The object of caulking in a riveted joint is to make the joint

  1. free from corrosion
  2. stronger in tension
  3. free from stresses
  4. leak-proof

Ans: 4

Ques 10: A steel bar of 5 mm is heated from 15° C to 40° C and it is free to expand. The bar Will induce

  1. no stress
  2. shear stress
  3. tensile stress
  4. compressive stress

Ans: 1

Ques 11: A body is subjected to a tensile stress of 1200 MPa on one plane and another tensile stress of 600 MPa on a plane at right angles to the former. It is also subjected to a shear stress of 400 MPa on the same planes. The maximum normal stress will be

  1. 400 MPa
  2. 500 MPa
  3. 900 MPa
  4. 1400 MPa

Ans: 4

Want to Know? Common Mistakes You Make in Tests

Ques 12: A masonry dam may fail due to

  1. tension in the masonry of the dam and its base
  2. overturning of the dam
  3. crushing of masonry at the base of the dam
  4. any one of the above

Ans: 4

Ques 13: The mechanical efficiency of an impulse turbine is

  1. ratio of the actual power produced by the turbine to the energy actually supplied by the turbine
  2. ratio of the actual work available at the turbine to the energy imparted to the wheel
  3. ratio of the Work done on the wheel to the energy of the jet
  4. none of the above

Ans: 2

Ques 14: In a Kaplan turbine runner, the number of blades are generally between

  1. 2 to 4
  2. 4 to 8
  3. 8 to l6
  4. 16 to 24

Ans: 2

Ques 15: Discharge of a centrifugal pump is

  1. directly proportional to diameter of its impeller
  2. inversely proportional to diameter of its impeller
  3. directly proportional to (diameter)2 of its impeller
  4. inversely proportional to (diameter)2 of its impeller

Ans: 4

Ques 16: Geometric similarity is said to exist between the model and the prototype, if both of them

  1. have identical velocities
  2. are equal in size and shape
  3. are identical in shape, but differ only in size
  4. have identical forces

Ans: 3

Ques 17: One litre of water occupies a volume of

  1. 100 cm3
  2. 250 cm3
  3. 500 cm3
  4. 1000 cm3

Ans: 4

Read Here: How To Find Online Study Material

Ques 18: The value of bulk modulus of a fluid is required to determine

  1. Reynold’s number
  2. Froude’s number
  3. Mach number
  4. Euler’s number

Ans: 3

Ques 19: In a depressed nappe

  1. the pressure below the nappe is atmospheric
  2. the pressure below the nappe is negative
  3. the pressure above the nappe is atmospheric
  4. the pressure above the nappe is negative

Ans: 2

Ques 20: The kinematic viscosity is the

  1. ratio of absolute viscosity to the density of the liquid
  2. ratio of density of the liquid to the absolute viscosity
  3. product of absolute viscosity and density of the liquid
  4. product of absolute viscosity and mass of the liquid

Ans: 1

Ques 21: The speed of a turbine runner is

  1. directly proportional to H1/2
  2. inversely proportional to H1/2
  3. directly proportional to H3/2
  4. inversely proportional to H3/2

Ans: 1

Ques 22: Discharge of a centrifugal pump is (where N = Speed of the pump impeller)

  1. directly proportional to N
  2. inversely proportional to N
  3. directly proportional to N2
  4. inversely proportional to N2

Ans: 1

Ques 23: Slip of a reciprocating pump is defined as the

  1. ratio of actual discharge to the theoretical discharge
  2. sum of actual discharge and the theoretical discharge
  3. difference of theoretical discharge and the actual discharge
  4. product of theoretical discharge and the actual discharge

Ans: 3

Ques 24: The total pressure on a horizontally immersed surface is (where w = Specific weight of the liquid, A = Area of the immersed surface, and x = Depth of the centre of gravity of the immersed surface from the liquid surface)

  1. A
  2. wx
  3. wAx
  4. wA/x

Ans: 3

Read Here: Best Ways To Finish Exam On Time

Ques 25: A flow is called sub-sonic, if the Mach number is

  1. less than unity
  2. unity
  3. between 1 and 6
  4. more than 6

Ans: 1

Get Here: Mechanical Engineering Questions and Answers PDF

Mechanical Engineering MCQ Questions And Answers are well listed on this page. Refer latest Mechanical Engineering Questions and Answers & increase your knowledge.  The application of mechanical engineering is visible in archives of various ancient and medieval societies also. In order to score good marks in ME Exam, you may refer these Questions and Answers. Practice online speed test to manage time for this section.

Final words:

This is all about Mechanical Engineering Questions and Answers. Aspirants may stay tuned with our portal for getting more updates about recruitment, results & others.

Something That You Should Put An Eye On

Engineering Entrance ExamsOnline Quiz for Students
Engineering Exam CalendarHow to Prepare for Written Exam
Create Your Own Study GuideStay Awake All Night To Study
Get Rid Of Sleeping While StudyingBest Career Opportunities

Filed in: online quiz, Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment