Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


MP Current Affairs 2018 in Hindi PDF Monthly मध्य प्रदेश News, Updates

MP Current Affairs

Get latest MP Current Affairs from here!!! Simply reading news papers and hearing to news channels are not enough to gain knowledge for your competitive exam unless you prepare from MP Current Affairs. So here we have gathered latest मध्य प्रदेश News!!!

Candidates also have option to download MP Current Affairs 2018 in Hindi in PDF form by pressing the direct links uttered below. By reading these latest updates, it will help you in gaining knowledge.

Why It is Necessary To Read Madhya Pradesh Current Affairs???

MP Current affairs Question covers all the section of the GK such as economical, financial, education and political sector, new policies, current events and issues which transpire in the worldwide.

So go through this page of recruitmentresult.com and grab entire details in concern of MP Current Affairs 2018 and with the help of the MP Question/Answers it will become easier for the candidates to understand the type of questions arises in the any state exam.

MP Current Affairs

MP Current Affairs in Hindi

  • आदि शंकराचार्य को मध्य प्रदेश के स्कूल पाठ्यक्रम में शामिल किया गया
  • मध्य प्रदेश सेलिंग अकादमी को बेस्ट सेलिंग क्लब अवार्ड मिला
  • मध्य प्रदेश सरकार ने नर्मदा पार्वती नदियों को जोड़ने हेतु मंजूरी प्रदान की
  • मध्य प्रदेश में फांसी की सजा देने वाले विधेयक को मंजूरी मिली
  • मध्य प्रदेश सरकार ने नई रेत खनन नीति लागू करने का निर्णय लिया
  • ‘एक भारत-श्रेष्ठ भारत’ योजना: मध्यप्रदेश को मणिपुर तथा नागालैण्ड से किया गया पार्टनर
  • मध्यप्रदेश सरकार ने उद्योग संवर्द्धन नीति-2014 में संशोधन की मंजूरी दी
  • मध्यप्रदेश सरकार ने 1800 करोड़ रूपये की माइक्रो सिंचाई परियोजना की घोषणा की
  • मध्यप्रदेश सरकार ने ‘मुख्यमंत्री मेधावी विद्यार्थी योजना’ का शुभारंभ किया
  • मध्यप्रदेश में खाद्य वितरण में होने वाली धांधलियों को रोकने हेतु खाद्य आयोग गठित
  • मध्यप्रदेश सरकार ने ‘बाल शोषण समाप्ति अभियान’ का शुभारंभ किया
  • मध्य प्रदेश के किसानों को फूलों और संतरे की खेती में इज़राइल की सहायता मिलेगी
  • वित्तीय वर्ष जनवरी-दिसंबर की घोषणा करने वाला मध्य प्रदेश पहला राज्य बना
  • केंद्र सरकार ने 6 राज्यों में सस्ते घर बनाने हेतु मंजूरी प्रदान की

Check Also: Current Affairs in Hindi

MP Current Affairs In English

  • ‘Ek Bharat-Shreshtha Bharat’ Yojana: Madhya Pradesh becomes Partner of Manipur and Nagaland
  • Mukhya Mantri Kaushal Samvardhan and Kaushalya Yojana flagged off in MP
  • Madhya Pradesh Government constitutes Food Commission
  • MP launches Shala Siddhi Prohatsan Yojana in 25000 government schools
  • Madhya Pradesh sets new record by planting 6 Cr saplings in 12 hours
  • Habibganj Railway Station to become India’s first private railway station
  • PM Modi launches Narmada river conservation project in MP
  • MP CM Shivraj Singh Chauhan inaugurates world level weapon production unit in Bhind district
  • Madhya Pradesh becomes 1st state to shift to January to December financial year
  • MP Govt to launch a Yojana to provide subsidised food to the poor
  • Madhya Pradesh annual Budget 2017-18 presented
  • Narmada Seva Yatra launched in Madhya Pradesh
  • PM Narendra Modi inaugurates Shaurya Smarak in Bhopal
  • Madhya Pradesh becomes first state to approve setting up of Happiness Department

MP Current Affairs Download PDF>>> English / Hindi

MP Current Affairs

Ques 1: The State Legislative Assembly, which passed the death penalty bill on rape with a girl below 12 years unanimously?

  1. Madhya Pradesh
  2. Rajasthan
  3. Uttar Pradesh
  4. West bengal

Answers: 1

Ques 2: Madhya Pradesh High Court was established in Jabalpur?

  1. The year 1956
  2. The year 1957
  3. Year 1955
  4. Year 1959

Answer: 1

Check Now:  Latest Current Affairs Updates

Ques 3: Madhya Pradesh Assembly member number?

  1. 231
  2. 230
  3. 242
  4. 240

Answer: 2

Ques 4: Did the design of the architecture of Madhya Pradesh assembly be prepared?

  1. Zaha Hadid
  2. Charles Correa
  3. Renzo Piano
  4. Antoni Gaudi

Answer: 2

Check Also: Awards and Honours in India

Ques 5: Madhya Pradesh is the highest peak in the mountainous region?

  1. Do peak
  2. Kalsubai
  3. Dhupgarh
  4. Guru peak

Answer: 3

Ques 6: The geographical area where red and yellow soil is found?

  1. Chambal area
  2. Epic region
  3. Area of ​​malwa
  4. Bagheland region

Answer: 4

Ques 7: According to the mechanism of present situation, Madhya Pradesh is surrounded by the main river valley area?

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 4

Answer: 1

Check Now: GK Current Affairs

Ques 8: Is the divisional head quarters located in Madhya Pradesh?

  1. 6
  2. 8
  3. 10
  4. 11

Answer: 3

Ques 9: India’s oldest / old forest safe zone is located?

  1. Bandhavgarh National Park
  2. Sack Wildlife Sanctuary
  3. Kanha National Park
  4. Guggamal National Park

Answer: 2

Ques 10: Where is the Indian currency (rupee) printing press in Madhya Pradesh?

  1. Dewas
  2. Mandsaur
  3. Neemuch
  4. Ujjain

Answer: 1

Check Also: Daily Current Affairs

Aspirants, preparing for concerned exam, are requested to go through complete page and keep visiting this portal for getting more updated info regarding relevant competitive exams.

We hope the above provided stuff in concern of MP Current Affairs 2018 will be beneficial for you and those who want more details related to same stay tuned with this web portal of recruitmentresult.com.

Something That You Should Put An Eye On

Current Affairs new AppointmentsCurrent  International News
Current National NewsImportant Dates
Railway Current AffairsCurrent Affairs for bank exams
All Defence Current AffairsCurrent Indian books and Authors
Monthly Current AffairsScience & Technology

Filed in: Current Affairs, Latest GK Tags: 

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment