Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper 2019 JNVST Sample Papers

Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper

Jawahar Navodaya Vidyalaya Samiti (JNVST) conducts JNV selection test to provide admission in various classes. Candidates appearing in the Entrance Exam must prepare from Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper 2019 and JNVST Sample Papers for better prepration and to increase their chances for Jawahar Navodaya Vidyalaya admission.

Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper

JNVST Entrance Test  Question PaperDownload links
JNV 2015 Arithmetic Test Question PaperDownload PDF
JNVST 2015 English Question PaperDownload PDF
JNVST 2015 Mental Ability Test Question PaperDownload PDF
JNVST 2016 Arithmetic Test Question PaperDownload PDF
JNV Entrance Exam 2016 English Language Question PaperDownload PDF
JNVST 2016 Mental Ability Test Question PaperDownload PDF
Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper PDF for 2013Download PDF
JNVST Sample Papers of 2002Download PDF
Navodaya Question Paper of 2002Download PDF
JNVST Previous Year Papers of 2003Download PDF
JNVST Model Papers 2004Download PDF
JNV Questions and Answers 2005Download PDF
JNVST Previous Year Papers 2006Download PDF
Navodaya Question Paper 2007Download PDF
Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper of 2007Download PDF
Navodaya Question Paper of 2008Download PDF
JNVST Sample Papers 2008Download PDF
Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper 2009Download PDF
Jawahar Navodaya Vidyalaya Sample Papers 2009Download PDF
Navodaya Question Paper of 2010Download PDF
Jawahar Navodaya Vidyalaya Previous Papers 2010Download PDF
Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper 2012Download PDF

Jawahar Navodaya Vidyalaya Question with Answers

Ques 1: Two bus tickets from city A to B and three tickets from city A to C cost Rs. 77 but three tickets from city A to B and two tickets from city A to C cost Rs. 73. What are the fares for cities B and C from A?

  1. 4, Rs. 23
  2. 13, Rs. 17
  3. 15, Rs. 14
  4. 17, Rs. 13

Ans: 2

Ques 2: In a class of 60 students, the number of boys and girls participating in the annual sports is in the ratio 3: 2 respectively. The number of girls not participating in the sports is 5 more than the number of boys not participating in the sports. If the number of boys participating in the sports is 15, then how many girls are there in the class?

  1. 20
  2. 25
  3. 30
  4. Data inadequate

Ans: 3

Read Here: Best Ways To Finish Exam On Time

Ques 3: Ayush was born two years after his father’s marriage. His mother is five years younger than his father but 20 years older than Ayush who is 10 years old. At what age did the father get married?

  1. 23 years
  2. 25 years
  3. 33 years
  4. 35 years

Ans: 1

Ques 4: The sum of three consecutive multiples of 3 is 72. What is the second largest number?

  1. 27
  2. 24
  3. 21
  4. 42

Ans: 2

Get Tips: How to Avoid Sleeping While Studying

Ques 5: In a certain office, 1/3 of workers are women, 1/2 of the women are married and 1/3 of the married women have children. If 3/4 of the men are married and 2/3 of the married men have children, what part of the workers is without children?

  1. 5/18
  2. 4/9
  3. 11/18
  4. 17/36

Ans: 3

Ques 6: In a certain office, 1/3 of workers are women, 1/2 of the women are married and 1/3 of the married women have children. If 3/4 of the men are married and 2/3  of the married men have children, what part of the workers are without children?

  1. 5/18
  2. 4/9
  3. 11/18
  4. 17/36

Ans: 3

Read Now: How to Solve a Problem in Exam Correctly

Ques 7: What is the product of all the numbers in the dial of a telephone?

  1. 1,58,480
  2. 1,59,450
  3. 1,59,480
  4. None of these

Ans: 4

Ques 8: Find the least number by which 175760 be divided to make it a perfect cube.

  1. 6
  2. 10
  3. 9
  4. 30

Ans: 2

Read This: How to Prepare for Written Exam

Ques 9: A man has a certain number of small boxes to pack into parcels. If he packs 3, 4, 5 or 6 in a parcel, he is left with one over; if he packs 7 in a parcel, none is left over. What is the number of boxes, he may have to pack?

  1. 106
  2. 301
  3. 309
  4. 400

Ans: 2

Ques 10: Thrice the square of a natural number decreased by 4 times the number is equal to 50 more than the number. The number is?

  1. 5
  2. 4
  3. 7
  4. 6

Ans: 1

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Ques 11: The cost of 7 tables and 12 chairs is Rs 48,250. What is the cost of 21 tables and 36 chairs?

  1. 1,44,750
  2. 2,35,745
  3. 89,489
  4. 74,256

Ans: 1

Ques 12: There are 6561 balls are there out of them 1 is heavy. Find the minimum number of times the balls have to be weighted for finding out the heavy ball?

  1. 2414
  2. 204
  3. 87
  4. 8

Ans: 4

Read Now: How To Stay Awake All Night To Study

Ques 13: It takes five minutes to pass a rumor from one person to two other persons. The tree of rumor continues. Find how many minutes does it take spread the rumor to 729 persons?

  1. 45 min
  2. 25 min
  3. 30 min
  4. 36 min

Ans: 3

Ques 14: A bird lover was asked how many birds he had in the basket. He replied that there were all parrots but six, all pigeons but six, and all koel but six. How many birds he had in the basket in all?

  1. 8
  2. 18
  3. 9
  4. 10

Ans: 3

Ques 15: When 5% is lost in grinding Maize, a country has to import 20 million bags; but when only 2% is lost, it has to import only 15 million bags. Find the quantity of Maize, which grows in the country ?

  1. 188 million
  2. 166 2/3 million
  3. 192 3/4 million
  4. None

Ans: 2

Read Also: Common Mistakes You Make in Tests

Navodaya Entrance Exam Question Paper

Candidates who are going to appear in upcoming JNVST Entrance Exam and are preparing for same must download these Navodaya Entrance Exam model Papers. Candidates will be able to understand the pattern of the paper by practicing from these papers. If you know about the difficulty level of JNV Entrance Exam, then your preparation can be up to the mark.

Read Also: Last Minute Exam Preparation Tips

Jawahar Navodaya Vidyalaya Entrance Exam Model Paper

Through Jawahar Navodaya Vidyalaya model question paper candidates can easily understand the paper pattern of Jawahar Navodaya Vidyalaya exam and by regular practicing their speed and confidence will also be increases.

Note

Candidates can download the Jawahar Navodaya Vidyalaya Question Paper from the above given links. If you have any query, comment in the below given comment box.

Something That You Should Put An Eye On

Tips to Manage StressTips for Faster Writing in Exam
Health Hazards due to over StudyingTips to Make Study Interesting
Tips to Reaching Your Full PotentialHow To Find Online Study Material
Makes Your Brain Work BetterStrategies To Improve Memory

Filed in: Question & Answers, Question Paper

Leave a Reply

Submit Comment