Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

NIOS Sample Paper 2019 | Question Papers for Class 10th, 12th With Answers

NIOS Sample Paper

NIOS Sample Paper for Class 10th, 12th has been provided on this page!! In order to check NIOS Previous Year Question Papers/ NIOS Model Papers, you are suggested to scroll down this page as soon as possible. Candidates can get direct link to download NIOS Question Paper with Answers for Class 10 & 12.

recruitmentresult.com

NIOS Exam Details

  • Name of the Board: National Institute of Open Schooling
  • Name of the Programmes: Secondary, Sr. Secondary, OBE, D.EL.ED, Vocational Education, Life Skill Programme, Life Enrichment
  • Category: NIOS Guess Paper
  • Official Website: www.nios.ac.in

NIOS Sample Paper

Download BEST NIOS Sample Papers of Class 12th

NIOS Sample Paper Class 12

Subjects NameNIOS Sample Paper 2019 Class 12
EnglishDownload Here
ChemistryDownload Here
Commerce (Business Studies)Download Here
Home ScienceDownload Here
Political ScienceDownload Here
AccountancyDownload Here
SociologyDownload Here
HistoryDownload Here
PaintingDownload Here
Mass CommunicationDownload Here

NIOS Sample Paper Class 10

SubjectNIOS Sample Paper 2019 Class 10
HindiDownload Now
EnglishDownload Now
ScienceDownload Now
Social ScienceDownload Now
Business StudiesDownload In Hindi
Download In English
PsychologyDownload Now
SanskritDownload Now
Home ScienceDownload In Hindi
Download In English
MathematicsDownload In Hindi
Download In English
Indian Culture & HeritageDownload In Hindi
Download In English
EconomicsDownload Now
PaintingDownload Now

NIOS Sr. Secondary/Secondary Question Paper PDF

Senior Secondary QP of Oct 2018 ExamDownload Here
Senior Secondary QP of April 2018 Exam (All Subject)Download Here
Senior Secondary QP of Oct 2017 Exam (All subject)Download Here
Secondary QP of Oct 2017 Exam (All subject)Download Here
Senior Secondary QP of Apr 2017 Exam (All subject)Download Here
Secondary QP of Apr 2017 Exam (All subject)Download Here
Secondary QP of Oct 2016 Exam (All subject)Download Here
Sr. Secondary QP of Oct 2016 Exam (All subject)Download Here
Secondary QP of April 2016 Exam (All subject)Download Here
Sr. Secondary QP of April 2016 Exam (All subject)Download Here

NIOS Sample Paper Class 12 and Class 10

National Institute of Open Schooling conducts NIOS Open School Exam for those candidates who’ve failed in annual examination and wish to save their one year. Here on this page we have provided NIOS English Question Paper with Answers/ NIOS DELED Sample Paper for better preparation.

NIOS Sample Question Paper (Secondary)

NIOS Previous Year Question Paper (Senior Secondary)

NIOS Question Paper 2019 of Previous Examination

NIOS DELED Question Paper With Answers PDF

Candidates can get whole information about NIOS Question Paper for Class 10 with Answers 2019 and NIOS Question Paper For Class 12 with Answers 2019 / NIOS Sample Paper Class 12 Hindi Medium and also some NIOS Practical Exam Question Paper from this page.

NIOS Question Papers and Answers

Q-1. The nucleus of an atom consists of

  1. electrons and neutrons
  2. electrons and protons
  3. protons and neutrons
  4. All of the above

Answer:  3

Q 2- In chromite ore, the oxidation number of iron and chromium are respectively

  1. +3, +2
  2. +3, +6
  3. +2, +6
  4. +2, +3

Answer: 4

Q 3- The number of naturally occurring p-block elements that are diamagnetic is

  1. 18
  2. 6
  3. 5
  4. 7

Answer: 3

Read Also: Written Exam Techniques

Q-4.The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called

  1. smelting
  2. roasting
  3. calcinations
  4. froth floatation

Answer: 1

Q 5- The compound which gives turbidity immediately with Lucas reagent at room temperature is

  1. butan-1-ol
  2. hutan-2-ol
  3. 2-methyl propan-2-ol
  4. 2-methyl propan-1-ol

Answer: 4

Q6- Which of the following gives an aldehyde on dry distillation?

  1. Calcium formate + calcium acetate
  2. Calcium acetate + calcium benzoate
  3. Calcium acetate
  4. Calcium benzoate

Answer: 1

Q7- Among the following oxoacids, the correct decreasing order of acid strength is:

  1. HClO4 > HClO3 > HClO2 > HOCl
  2. HClO2 > HClO4 > HClO3 > HOCl
  3. HOCl > HClO2 > HClO3 > HClO4
  4. HClO4 > HOCl > HClO2 > HClO3

Answer: 1

Check Here: Last Minute Exam Study Preparation Tips

Q8- During the propagation of electromagnetic waves in a medium:

  1. Electric energy density is equal to the magnetic energy density.
  2. Both electric and magnetic energy densities are zero.
  3. Electric energy density is double of the magnetic energy density.
  4. Electric energy density is half of the magnetic density.

Answer: 1

Q9- Two capacitors C1 and C2 are charged to 120 V and 200 V respectively. It is found that by connecting them together the potential on each one can be made zero. Then:

  1. 5C1 = 3C2
  2. 3C1 = 5C2
  3. 3C1 + 5C2 = 0
  4. 9C1 = 4C2

Answer: 2

Q-10-White light is incident normally on a glass slab. Inside the glass slab,

  1. violet light travels faster then other colours
  2. yellow light travels faster than other colours
  3. all colours travel with the same speed
  4. red light travels faster than other colours

Answer: 4

More Important Links To NIOS

NIOS Admit CardNIOS Exam Fee
NIOS Study MaterialNIOS Admission
NIOS AssignmentNIOS Study Centre
NIOS 12th ResultNIOS 12th Date Sheet
NIOS 10th Date SheetNIOS 10th Result
NIOS Syllabus

Q11- A capacitor of capacitance 10 μ F is charged to 10 V. The energy stored in it is

  1. 500 μ J
  2. 1000 μ J
  3. 1 μ J
  4. 100 μ J

Answer: 1

Q12- Solution of edy/dx = x when x = 1 and y = 0 is

  1. y = x (log x – 1) + 1
  2. y = x (log x – 1) + 4
  3. y = x (log x – 1) + 3
  4. y = x (log x + 1) + 1

Answer: 1

Q13- The tangent to the curve xy = 25 at any point on it cuts the coordinate axes at A B, and then the area of the triangle OAB is.

  1. 80 sq. units
  2. 50 sq. units
  3. 25 sq. units
  4. 75 sq. units

Answer: 2

Q14- Let PS is the median of the triangle with vertices P (2, 2), Q (6, −1) and R (7, 3). The equation of the line passing through (1, −1) and parallel to PS is:

  1. 4x − 7y − 11 = 0
  2. 2x + 9y + 7 = 0
  3. 4x + 7y + 3 = 0
  4. 2x − 9y − 11 = 0

Answer: 2

Check Here: How to Prepare for Written Exam

Q15- The slope of the line touching both the parabolas y2 = 4x and x2 = −32y is:

  1. 1/2
  2. 3/2
  3. 1/8
  4. 2/3

Answer: 1

Q16- A molecular technique in which DNA sequences between two oligonucleotide primers can be amplified is known as

  1. southern blotting
  2. northern blotting
  3. polymerase chain reaction
  4. DNA replication

Answer: 3

Q17-Problems in obtaining large amounts of proteins encoded by recombinant genes can often be overcome by using

  1. BACS
  2. expression vectors
  3. YACS
  4. all of these

Answer: 2

Read Here: Strategies To Improve Memory

Q18- Distance between two parallel planes 2x + y +2z = 8 and 4x + 2y + 4z + 5 = 0 is :

  1. 3/2
  2. 5/2
  3. 7/2
  4. 9/2

Answer: 3

Q19- Down’s syndrome is characterised by:

  1. 21st trisomy
  2. two X and one Y chromosome
  3. 19 trisomy
  4. only one X chromosome

Answer: 1

Q.20- Compositae is also called:

  1. Asteraceae
  2. Myrtaceae
  3. Fabaceae
  4. Zingiberaceae

Answer: 1

Press Here For: NIOS Official Website

NIOS Model Question Paper

In above section we are providing you best NIOS Sample Paper Hindi for preparation of NIOS 10th/ 12th examinations. Students who are Studying in the NIOS Class X/ XII they must refer this Previous Year Question Papers Of NIOS to score well.

Students can follow the books of Neeraj publication of all the above mentioned subjects which will surely help you in knowing new tricks to solve  Sample Paper For NIOS with different concepts.

Candidates Can Grab More Details Regarding Latest Updates Of NIOS Sample Paper 2019 By Connecting Us And For That, You Need To Hit CTRL + D Tab.

Something That You Should Put An Eye On

Score Good Marks In Board ExamsHow Do Toppers Study?
Be Fearless during Board ExamPrepare For Boards In 1 Month
Prepare for Intermediate ExamsBoard Exam Preparation Tips

Filed in: Question & Answers, Question Paper

2 Responses to "NIOS Sample Paper 2019 | Question Papers for Class 10th, 12th With Answers"

  1. shafi chaman

    NIOS, Sr secondary (12) Urdu book code 306 is not available,kindly make it available at an earliest

    thanking you.

  2. Gyanendra mishra

    Thank You

Leave a Reply

Submit Comment