Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

NMAT Previous Year Papers | Latest Solved Sample Paper Available for FREE

NMAT Previous Year Papers

Candidates who are going to appear in NMAT entrance exam are advised to check latest NMAT Previous Year Papers!!!  For the easiness of our visitors, we have collected Latest Solved NMAT Sample Papers on this single page, which available to free download.

So, that it may easy for you to start preparation and get qualified in this national level entrance test which is organized by the NMIMS. Students can download their NMAT Previous Year Question Papers With Solutions PDF from here.

Importance Of NMAT Previous Year Papers PDF:

In order to qualify the NMAT Exam, candidate can start preparing through NMAT Previous Year Papers Book, NMAT Previous Year Question Papers. Because, it is beneficial for you to get idea about which type of question will be asked in NMAT Examination.

To acquire complete information about NMAT Previous Year Paper with Solution and NMAT Previous Year Question Papers With Solutions Pdf, You are advised to go through this page which is well organized by team of recruitmentresult.com.

NMAT Previous Year Papers PDF Download

Sample PaperNMAT Sample Papers PDF
NMAT Sample Paper 1Download PDF
NMAT Sample Paper 2Download PDF
NMAT Sample Paper 3Download PDF
NMAT Practice ExamDownload PDF
Previous Year NMAT PapersDownload PDF
NMAT Sample Paper 4Download PDF
NMAT Sample Paper 5Download PDF

NMAT Previous Year Papers

NMAT Previous Year Question Papers With Solutions

Directions (Questions 1 – 2) : Choose the pair of words that best expresses the same relationship as that in the pair of words given in capital letters.

Q 1. DILAPIDATED : RESTORE ::

(A) Torn : Cloth

(B) Malfunction : Repair

(C) Lose : Console

(D) Forget : Remember

Answer: C

Q 2. BEHEAD : GHILLOTINE ::

(A) Hang : Gallows

(B) Perfect : Pictures

(C) Polish : Nail

(D) Cause : Murdered

Answer:A

Read Also: NMAT Eligibility Criteria

Directions (Questions 3 – 4) : Each question consists of a group of sentences followed by a suggested sequential arrangement. Select the best sequence that forms a coherent paragraph.

Q 3. (A) It is much smaller than the Earth, with a diameter of only 6500 kilometers.

(B) One white dwarf, called Kupee’s Star after a famous American astronomer, is particularly well-known.

(C) Yet its mass is equal to that of the Sun.

(D) The matter inside a white dwarf is incredibly dense.

(E) It is no dense that just a thimbleful would weigh thousands of kilograms.

(1) DBACE (2) ACBDE

(3) BACDE (4) BACED

Answer: 3

Read Now: Tips to Make Study Interesting

Q 4. (A) This is another kind of sign behaviour.

(B) The same basic characteristics is there, automatic reaction to some stimulus.

(C) Human beings, like other animals, may be conditioned to respond in particular ways to a given stimulus.

(D) Instead the reaction is wired in by some outside force.

(E) The difference is that the stimulus reaction pattern is not wired into the animals’ nervous system by its own genetic code.

(1) BDECA (2) ABDEC

(3) CABDE (4) CABED

Answer: 4

Directions (Questions 5 – 6) : Each question has four words marked A, B, C and D; of which two words are most nearly SAME or OPPOSITE in meaning. Choose one such pari from the alternatives given.

Q 5. (A) desecrate (B) Describe

(C) Damage (D) Descent

(1) A-C

(2) C-D

(3) B-C

(4) A-D

Answer: 1

Read Also: Tips to Overcome Fear of Exam

Q 6. (A) Asinine (B) profound

(C) Intelligent (D) Cruel

Answer: 1

Q 7. How many different subsets of the set {10, 14, 17, 24} are there that contain an odd number of elements?

(A) 8

(B) 6

(C) 3

(D) 10

Answer: A

Check These Useful Section of NMAT

Q 8. How many different ways can 2 students be seated in a row of 4 desks, so that there is always at least one empty desk between the students? (A) 4 (B) 3 (C) 2 (D) 6

Answer: D

Q9. A trader purchases a watch and a wall clock of Rs. 390. He sells them making a profit of 10% on the watch and 15% on the wall clock. He earns a profit of Rs. 51.50. The difference between the original prices of the wall clock and the watch is equal to

(A) Rs. 110

(B) Rs. 100

(C) Rs. 80

(D) Rs. 120

Answer: A

Q 10. A man borrows Rs. 4,000 at 20% compound rate of interest. At the end of each year he pays back Rs. 1,500. How much amount should he pay at the end of the third year to clear all his dues?

(A) Rs. 2,952

(B) Rs. 2,852

(C) Rs. 2,592

(D) Rs. 2,953

Answer: A

Want to Know? NMAT Exam Pattern

Q 11. Most people have certain prejudices against certain types or styles of writing.(…) But these are common and meaningful modes of communication that we need to study and understand.

  • For example, popular science and children’s fiction are considered unintellectual
  • Some of us would regard ‘Sunday magazine’ journalism and advertising as cheap and even improper.
  • Great essayists have always been a source of inspiration to young writers

The blank can be filled by –

(A) only A

(B) only B

(C) only C

(D) A or B

Answer: D

Q 12. Select the appropriate meaning of the phrase “Of the first water”

(A) trifle

(B) genuine

(C) of the highest quality

(D) shoddy

Answer: C

Q 13. MIGRANT: SETTLED

(A) Static: dynamic

(B) Mendicant: rich

(C) Jab: praise

(D) Gallant: brave

Answer: D

Check Now: How To Find Online Study Material

Q 14. A pineapple costs Rs. 7 each. A watermelon costs Rs. 5 each. Z spends Rs. 38 on these fruits. The number of pineapples purchased is

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) Can’t say

Answer: C

Q 15. A trader sells two articles at the same sales price. On one of the articles, he makes a profit of 20% while on the other, he incurs a loss of 15%. If the sales price of both the articles is Rs. 10,200 each what is the overall profit/loss made by the trader?

Calculate the profit earned on the first article and the loss incurred on the second article Calculate the cost price for both the articles. Deduct the sum of the cost prices of both articles from Rs. 20,400,

(A) All (a), (b) and (c) are correct and necessary

(B) Only (b) and (c) are correct and necessary

(C) Only (a) and (c) are correct and necessary

(D) Only (c) is correct and necessary

Answer: B

You May Read This: Best Ways To Finish Exam On Time

Q16. The Pacific yew is an evergreen tree that grows in the Pacific Northwest. The Pacific yew has a fleshy, poisonous fruit. Recently, taxol, a substance found in the bark of the Pacific yew, was discovered to be a promising new anticancer drug.

A. Taxol is poisonous when taken by healthy people.

B. Taxol has cured people from various diseases.

C. People should not eat the fruit of the Pacific yew.

D. The Pacific yew was considered worthless until taxol was discovered.

Answer: C

Q 17. A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?

A. 3.6

B. 7.2

C. 8.4

D. 10

Answer: B

Q 18. In a flight of 600 km, an aircraft was slowed down due to bad weather. Its average speed for the trip was reduced by 200 km/hr and the time of flight increased by 30 minutes. The duration of the flight is:

A. 1 hour

B. 2 hours

C. 3 hours

D. 4 hours

Answer: A

Check Out: List of MBA  Entrance Exam

Q 19. The dimensions of a room are 12.5 metres by 9 metres by 7 metres. There are 2 doors and 4 windows in the room; each door measures 2.5 metres by 1.2 metres and each window 1.5 metres by 1 metre. Find the cost of painting the walls at Rs. 3.50 per square metre.

(A) Rs. 1,101.50

(B) Rs. 1,050.50

(C) Rs. 1,011.50

(D) Cannot be determined

Answer: C

Q 20. The diameter of the driving wheel of a bus is 140 cm. How many revolutions per minute must the wheel make in order to keep a speed of 66 km per hour?

(A) 200

(B) 300

(C) 250

(D) 350

Answer: C

Read Also: Techniques To Prepare for Written Exam

Interesting Facts About NMAT:

  • NMIMS provides admission to the students in full time MBA course in Mumbai & PGDM course in Hyderabad and Bengaluru.
  • Maximum of 3 times are taken by applicant. 15 days gap allows in last 2 successive attempts.
  • These 3 attempts are given by NMIMS for making best score to get good college. The marks of every attempt are added for better score.
  • After 15 days of the exam, result is declared for every attempt separately.
  • For better understanding the exam pattern of NMAT entrance exam, NMAT Sample paper are very efficient for the student.
  • In the previous year papers, NMIMS give 120 questions of English language, Quantitative Skills & Logical reasoning in 120 minutes.

NMAT Online Mock Test

Why NMAT Exam Is Conducted?

Narsee Monjee Institute of Management Studies conducts (NMIMS Management Aptitude Test) NMAT Exam for admission in the management courses like PGDM (Diploma) & MBA (Post graduation degree).

Participating contenders in NMIMS Management Aptitude Test 2018 are advised to start their preparation through NMAT Previous Year Solved Question paper.  Through above provided link, you can easily download NMAT Previous Year Papers With Solution Pdf.

You May Read This: Tips to Manage Time In Exam

Final Note

So Dear visitors, get your preparation kit of NMAT exam questions of previous year papers from above section of this page. More competitive exam previous year papers like MAT, XAT for MBA admission are also available on our web portal.

If you are having any query about NMAT Previous Year Papers you may ask in comment box and we will try to solve your problem for NMAT Sample Question Papers soon. Thank You For Visiting us…


Filed in: Question & Answers, Question Paper Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment