Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Percentage Questions and Answers for SSC, CAT, IBPS, Bank, UPSC Quiz

Percentage Questions and Answers

Get Percentage Questions and Answers from this page!!! Candidates, who are going to appear in written competitive examination for SSC, CAT, IBPS, Bank, UPSC and others may start their preparation for aptitude test with the help of Percentage Questions Quiz provided on this page. Aptitude test is compulsory for every competitive examination as you find a section of aptitude test in exam, so you should prepare for this section to crack the examination. You may go through the below section of this page to get Percentage Questions and Answers.

Contenders, who desire to obtain qualifying marks in exam and make their aptitude stronger, should attain entire information regarding Percentage Questions And Answers which are provided on the beneath segment of this page, which is well tailored by the team of recruitmentresult.com.

Percentage Questions and Answers

Question 1: Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

  1. 39, 30
  2. 41, 32
  3. 42, 33
  4. 43, 34

Answer: 42, 33

Question 2: A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, he had:

  1. 588 apples
  2. 600 apples
  3. 672 apples
  4. 700 apples

Answer: 700 apples

Question 3: What percentage of numbers from 1 to 70 have 1 or 9 in the unit’s digit?

  1. 1
  2. 14
  3. 20
  4. 21

Answer: 21

Get here Tricks & Solutions: Percentage Problems and Solutions

Question 4: If A = x% of y and B = y% of x, then which of the following is true?

  1. A is smaller than B.
  2. A is greater than B
  3. Relationship between A and B cannot be determined.
  4. None of these

Answer: None of these

Question 5: If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as:

  1. 4% of a
  2. 5% of a
  3. 20% of a
  4. None of these

Answer: 4% of a

Question 6: In a certain school, 20% of students are below 8 years of age. The number of students above 8 years of age is  of the number of students of 8 years of age which is 48. What is the total number of students in the school?

  1. 72
  2. 80
  3. 120
  4. 100

Answer: 100

Question 7: Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B.

  1. 2 : 3
  2. 1 : 1
  3. 3 : 4
  4. 4 : 3

Answer: 4 : 3

Question 8: A student multiplied a number by 3/5 instead of       5/3.

What is the percentage error in the calculation?

  1. 34%
  2. 44%
  3. 54%
  4. 64%

Answer: 64%

Know here how to calculate? Profit Percentage Formula

Question 9: In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was:

  1. 2700
  2. 2900
  3. 3000
  4. 3100

Answer: 2700

Question 10: Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate get?

  1. 57%
  2. 60%
  3. 65%
  4. 90%

Answer: 57%

Question 11: Two tailors X and Y are paid a total of Rs. 550 per week by their employer. If X is paid 120 percent of the sum paid to Y, how much is Y paid per week?

  1. 200
  2. 250
  3. 300
  4. None of these

Answer: Rs. 250

Question 12: Gauri went to the stationers and bought things worth Rs. 25, out of which 30 paise went on sales tax on taxable purchases. If the tax rate was 6%, then what was the cost of the tax free items?

  1. 15
  2. 15.70
  3. 19.70
  4. 20

Answer: Rs. 19.70   

Question 13: Rajeev buys good worth Rs. 6650. He gets a rebate of 6% on it. After getting the rebate, he pays sales tax @ 10%. Find the amount he will have to pay for the goods.

  1. 6876.10
  2. 6999.20
  3. 6654
  4. 7000

Answer: Rs. 6876.10

Question 14: The population of a town increased from 1,75,000 to 2,62,500 in a decade. The average percent increase of population per year is:

  1. 37%
  2. 5%
  3. 6%
  4. 75%

Answer: 5%

Question 15: In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was :

  1. 2500
  2. 2700
  3. 2900
  4. 3100

Answer: 2700

Know Here: How to Convert CGPA Into Percentage In CBSE

Question 16: If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as :

  1. 4% of a
  2. 6% of a
  3. 8% of a
  4. 10% of a

Answer:  4% of a    

Question 17: Fresh fruit contains 68% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fruit can be obtained from 100 kg of fresh fruits ?

  1. 20
  2. 30
  3. 40
  4. 50

Answer: 40

Question 18: The value of a machine depreciates at the rate of 10% every year. It was purchased 3 years ago. If its present value is Rs. 8748, its purchase price was :

  1. 10000
  2. 12000
  3. 14000
  4. 16000

Answer: 12000

Question 19: A student has to obtain 33% of the total marks to pass. He got 125 marks and failed by 40 marks. The maximum marks are :

  • 500
  • 600
  • 800
  • 1000

Answer: 500 

Question 20: A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3, What is the percentage error in the calculation?

  1. 54 %
  2. 64 %
  3. 74 %
  4. 84 %

Answer: 64 %

Question 21: If the price of a book is first decreased by 25% and then increased by 20%, then the net change in the price will be:

  1. 10
  2. 20
  3. 30
  4. 40

Answer: 10   

Check Out all Basic Formulas: Maths Formulas

Question 22: A man spends 35% of his income on food, 25% on children’s education and 80% of the remaining on house rent. What percent of his income he is left with ?

  1. 6 %
  2. 8 %
  3. 10 %
  4. 12 %

Answer: 8 %

Question 23: Gaurav spends 30% of his monthly income on food articles, 40% of the remaining on conveyance and clothes and saves 50% of the remaining. If his monthly salary is Rs. 18,400, how much money does he save every month ?

  1. 3864
  2. 4903
  3. 5849
  4. 6789

Answer: 3864

Question 24: 405 sweets were distributed equally among children in such a way that the number of sweets received by each child is 20% of the total number of children. How many sweets did each child receive?

  1. 9
  2. 10
  3. 11
  4. 12

Answer: 9

Question 25: If A’s height is 40% less than that of B, how much percent B’s height is more than that of A?

  1. 66%
  2. 66%
  3. 66%
  4. 66%

Answer: 66.66%

Question 26: In an election only two candidates contested 20% of the voters did not vote and 120 votes were declared as invalid. The winner got 200 votes more than his opponent  thus he secured 41% votes of the total voters on the voter list. Percentage votes of the defeated candidate out of the total votes casted is:

  1. 5%
  2. 41%
  3. 38%
  4. 45%

Answer: 45%

Question 27: If 75% of a number is added to 75, then the result is the number itself. The number is :

  1. 100
  2. 200
  3. 300
  4. 400

Answer: 300 

START Your Practice With Online: Mathematics Quiz

Question 28: A number is decreased by 10% and then increased by 10%.  The number so obtained is 10 less than the original number. What was the oiginal number ?

  1. 1000
  2. 2000
  3. 3000
  4. 4000

Answer: 1000

Question 29: What percent of 7.2 kg is 18 gms ?

  1. .25%
  2. .5%
  3. .75%
  4. 1%

Answer: .25%         

Question 30: A’s salary is 40% of B’s salary which is 25% of C’s salary. What percentage of C’s salary is A’s salary ?

  1. 10
  2. 20
  3. 30
  4. 40

Answer: 10   

Final Words:

We hope that all the Percentage Questions and Answers provided above will be useful for you. For more updates you need to stay connected with our web portal recruitmentresult.com as we update our pages time to time.

Something That You Should Put an Eye On

How to Prepare for MathsAptitude Questions & Answers
Problems on Ages QuestionProbability Questions With Answers
Permutation And Combination Data Interpretation Questions
Discount FormulasOnline Quiz for Competitive Exams

Filed in: online quiz, Question & Answers Tags: 

One Response to "Percentage Questions and Answers for SSC, CAT, IBPS, Bank, UPSC Quiz"

  1. saheb patel

    nice questions

Leave a Reply

Submit Comment