ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Profit And Loss Questions And Answers | Explanation, Competitive Exams MCQs

Profit And Loss Questions And Answers

Profit And Loss Questions And Answers of aptitude are more useful for Bank Probationary Officer, Clerk, Indian Bank Personnel Selection (IBPS), CTET, Management Aptitude Test (MAT), Specialist Officers and other related competitive exams. Those contenders, who have commands on quantitative aptitude, can easily clear any exam.

Mostly aptitude exam contains MCQs based questions and answers and aspirants may obtain other relevant details information about Profit And Loss Questions And Answers such as some examples with its explanation which is provided below in page of recruitmentresult.com.

1. Alfred buys an old scooter for Rs. 4700 and spends Rs. 800 on its repairs. If he sells the scooter for Rs. 5800, his gain percent is:

Ans: 60/11%

Explanation:

 Cost Price (C.P.) = Rs. (4700 + 800) = Rs. 5500.

Selling Price (S.P.) = Rs. 5800.

Gain = (S.P.) – (C.P.) = Rs.(5800 – 5500) = Rs. 300.

Gain%= (300/5500*100)% = 60/11%

2. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:

Ans: 16

Explanation:

Let C.P. of each article be Re. 1 C.P. of x articles = Rs. x.

S.P. of x articles = Rs. 20.

Profit = Rs. (20 – x).

So, (20-x/x*100=25)

2000 – 100x = 25x

125x = 2000

x = 16.

3. If selling price is doubled, the profit triples. Find the profit percent.

Ans: 100

Explanation:

Let C.P. be Rs. x and S.P. be Rs. y.

Then, 3(y – x) = (2y – x)    y = 2x.

Profit = Rs. (y – x) = Rs. (2x – x) = Rs. x.

So profit% = (x/x*100)%= 100%

4. In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

Ans: 70%

Explanation:

Let C.P.= Rs. 100. Then, Profit = Rs. 320, S.P. = Rs. 420.

New C.P. = 125% of Rs. 100 = Rs. 125

New S.P. = Rs. 420.

Profit = Rs. (420 – 125) = Rs. 295.

So Required percentage = (295/420*100)%= 1475/21% = 70%

5. A vendor bought toffees at 6 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 20%?

Ans: 5

Explanation:

C.P. of 6 toffees = Re. 1

S.P. of 6 toffees = 120% of Re. 1 = Rs.   6/5

For Rs.          6/5, toffees sold = 6.

For Re. 1, toffees sold = 6 x         5/6 = 5.

6. The percentage profit earned by selling an article for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for Rs. 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?

Ans: 1600

Explanation:

Let C.P. be Rs. x.

then, 1920-x/x*100 = x-1280/x*100

1920 – x = x – 1280

2x = 3200

x = 1600

Required S.P. = 125% of Rs. 1600 = Rs. (125/100*1600) = Rs. 2000

7. A shopkeeper expects a gain of 22.5% on his cost price. If in a week, his sale was of Rs. 392, what was his profit?

Ans: 72

Explanation:

C.P. = Rs. (100/122.5*392) = Rs. (1000/1225*392) = Rs. 320

Profit = Rs. (392 – 320) = Rs. 72.

8.  A man buys a cycle for Rs. 1400 and sells it at a loss of 15%. What is the selling priceof the cycle?

Ans: 1190

Explanation:

S.P.= 85% of Rs. 1400 = Rs (85/100*1400) = Rs. 1190

9. Sam purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. What was his percentage profit?

Ans: 5.6

Explanation:

Cost Price of 1 toy = Rs. 375 / 12   = Rs. 31.25

Selling Price of 1 toy = Rs. 33

So, Gain = Rs. (33 – 31.25) = Rs. 1.75

Profit% = (1.75/31.25*100)% = 28/5% =5.6%

10. Some articles were bought at 6 articles for Rs. 5 and sold at 5 articles for Rs. 6. Gain percent is:

Ans: 44%

Explanation:

Suppose, number of articles bought = L.C.M. of 6 and 5 = 30.

C.P. of 30 articles = Rs. (5/6*30) =Rs. 25

S.P. of 30 articles = Rs. (6/5*301) =Rs. 36

So Gain% = (11/25*100)% =44%

11. On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is:

Ans: 60

Explanation:

(C.P. of 17 balls) – (S.P. of 17 balls) = (C.P. of 5 balls)

 C.P. of 12 balls = S.P. of 17 balls = Rs.720.

C.P. of 1 ball = Rs. (720/12) =Rs. 60

12. When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?

Ans: 25,300

Explanation:

85:18700 = 115:x

x= (18700*115/85)= 25300

Hence, S.P. = Rs. 25,300.

13. 100 oranges are bought at the rate of Rs. 350 and sold at the rate of Rs. 48 per dozen. The percentage of profit or loss is:

Ans: 100/7% gain

Explanation:

C.P. of 1 orange = Rs. = (350/100) =Rs. 3.50

S.P. of 1 orange = Rs. = (48/12) =Rs. 4

So Gain% = (0.50/3.50*100)% = 100/7%

14. A shopkeeper sells one transistor for Rs. 840 at a gain of 20% and another for Rs. 960 at a loss of 4%. His total gain or loss percent is:

Ans: 100/17% gain

Explanation:

C.P. of 1st transistor = Rs. (100/120*840) =Rs. 700

C.P. of 2nd transistor = Rs. (100/96*960) =Rs. 1000

So, total C.P. = Rs. (700 + 1000) = Rs. 1700.

Total S.P. = Rs. (840 + 960) = Rs. 1800.

So, Gain% = (100/1700*100)% =100/17%

15. A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:

Ans: 5%

Explanation:

C.P. of 56 kg rice = Rs. (26 x 20 + 30 x 36) = Rs. (520 + 1080) = Rs. 1600.

S.P. of 56 kg rice = Rs. (56 x 30) = Rs. 1680.

So Gain = (80/1600 * 100)% = 5%

Something That You Should Put An Eye On

Mathematics QuizOnline Quiz
How to Prepare for ReasoningHow To Prepare For GK
How to Prepare for EnglishHow to Prepare for Maths
Current Affairs for competitive examsQuantitative Aptitude Test
Problems on Ages Question & AnswersProbability Questions With Answers

Filed in: Question & Answers

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment