Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

RBI Assistant Previous Year Question Papers (Prelims/Mains) Sample Paper

RBI Assistant Previous Year Question Papers

By the help of RBI Assistant Previous Year Question Papers, candidates will get the idea of nature of the questions being asked in the upcoming exams and the changing trends, of the syllabus. Here on this page, we have provided RBI Assistant Prelims/Mains Exam Sample papers. Please have a look.

recruitmentresult.com

Highlights of RBI Assistant Previous Year Papers:

Name of the BoardReserve Bank of India (RBI)
Name of the PostAssistant
No. of Vacant posts availableVarious Posts
Apply ModeOnline Mode
Selection ProcessWritten Exam & Interview
Reserve Bank of India (RBI) Official Websitewww.rbi.org.in
CategoryPrevious Question Papers
Name of the ExaminationRBI Assistant Examination 2019

 RBI Assistant Previous Year Question Papers

By referring the RBI Assistant Old Model Papers the aspirants can gain a good score in the examination. By practicing more RBI Assistant Previous Papers the candidates can know that in which section they have to spend more time.

RBI Assistant Previous Year Papers – Mains 2016Get Here
RBI Assistant Previous Year Papers 2013Get Here
RBI Assistant Previous Year Papers 2014Get Here
RBI Assistant Previous Year Papers 2015Get Here
RBI Assistant Previous Year Papers 2016Get Here
RBI Assistant Previous Year Papers 2012Get Here
RBI Assistant Prelims Question Papers 2016Get Here
RBI Assistant Previous Years Question PapersGet Here
RBI Assistant Previous Year Question Papers
with Answers PDF
Get Here
RBI Assistant Previous Question PapersGet Here
RBI Assistant Question PapersGet Here

RBI Assistant Question and Answers

Nowadays, there is a lot of competition for each and every job openings. Applied contenders have to prepare well for written test. The candidate who will get qualified in Written Test those aspirants will get placed in RBI.

Question1: Arrange the words given below in a meaningful sequence.

  1. Presentation 2.Recommendation 3. Arrival 4.Discussion 5.Introduction
  2. 5, 3, 4, 1, 2
  3. 3, 5, 4, 2, 1
  4. 3, 5, 1, 4, 2
  5. 5, 3, 1, 2, 4

Answer: 3

Question2: What was the day on 15th august 1947?

  1. Friday
  2. Saturday
  3. Sunday
  4. Thursday

 Answer: 1

Check Now: How To Prepare For Bank Exam at Home

Question3: Today is Monday. After 61 days, it will be:

  1. Tuesday
  2. Monday
  3. Sunday
  4. Saturday

 Answer: 4

Question4: In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was:

  1. 2500
  2. 2700
  3. 2900
  4. 3100

 Answer: 2

Question5: A bag contains 50 P, 25 P and 10 P coins in the ratio 5: 9: 4, amounting to Rs. 206. Find the number of coins of each type respectively.

  1. 360, 160, 200
  2. 160, 360, 200
  3. 200, 360,160
  4. 200,160,300

 Answer: 3

Question 6: Which one of the following is not a prime number?

  1. 31
  2. 61
  3. 71
  4. 91

Answer: 4

Get Here: Bank Preparation Material/Books

Question7: (112×54)=?;

  1. 67000
  2. 70000
  3. 76500
  4. 77200

Answer: 2

Question8: It is being given that (232 + 1) is completely divisible by a whole number. Which of the following numbers is completely divisible by this number?

  1. 216+1
  2. 216-1
  3. 7×223
  4. 296+1

Answer: 4

Question9: What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23?

  1. 2
  2. 3
  3. 18
  4. 21

Answer: 1

Question10: 1397 x 1397 = ?

  1. 1951609
  2. 1981709
  3. 18362619
  4. 2031719

Answer: 1

Check More Important Links:

RBI RecruitmentGet Details
RBI Assistant SyllabusGet Details
RBI Assistant SalaryGet Details
RBI Assistant Interview ExperienceGet Details
Reserve Bank of India Admit CardGet Details
RBI Question PapersGet Details
RBI Assistant Score CardGet Details
RBI Assistant RecruitmentGet Details
RBI Official WebsitePress Here

Question11: Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

  1. largest railway station
  2. highest railway station
  3. longest railway station
  4. None of the above

Answer: 1

Question12: Entomology is the science that studies

  1. Behavior of human beings
  2. Insects
  3. The origin and history of technical and scientific terms
  4. The formation of rocks

Answer: 2

Read Here: Tips To Prepare For Bank Exams

Question13: Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

  1. Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. Australia

Answer: 2

Question14: Garampani sanctuary is located at

  1. Junagarh, Gujarat
  2. Diphu, Assam
  3. Kohima, Nagaland
  4. Gangtok, Sikkim

Answer: 2

Question15: For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

  1. Physics and Chemistry
  2. Physiology or Medicine
  3. Literature, Peace and Economics
  4. All of the above

Answer: 4

START NOW: Bank Online Test

RBI Assistant Syllabus

By hitting the below provided link, candidate will get detailed Topic Wise RBI Assistant Syllabus for Prelims/Mains Exam in PDF format. Those candidates who will qualify the online exam will become eligible for the LPT test. To qualify the online examination it is mandatory for candidates to have a proper knowledge regarding the RBI Assistant Exam Detailed Syllabus along with RBI Assistant Syllabus Study Material etc.

RBI Assistant Exam Pattern 2019

To crack the exam it is must to know about the RBI Assistant Exam Pattern. With the help of the Updated RBI Assistant Exam 2019 Pattern it will become easier for candidates to understand the structure of the exam and it will also help them in understanding the weightage criteria of the topics and questions to be raised in the examination.

Reserve Bank Assistant Exam Pattern – Prelims:

  • Questions will be Objective type multiple choice questions.
  • The Question Paper Language will be Hindi/English.
  • The maximum time duration for written test is 1 Hr.
SubjectQuestionsMarks
English3030
Numerical Ability3535
Reasoning Ability3535
Total100100

RBI Assistant Mains Exam Pattern Details:

  • Objective Type MCQ’s.
  • Total Time duration is 2 Hrs 20 Mins.
SubjectQuestionsMarks
Reasoning4040
English Language4040
Numerical Ability4040
General Awareness4040
Computer Knowledge4040
Total200200

You Can Also Check: Bank Exam Pattern

RBI Assistant Previous Year Sample Papers:

Attempting RBI Assistant Previous Year Papers will help you practice well for the exam this year. Solving the RBI Assistant Question Papers, aspirants can scale their preparation level and work on the weak areas and also will help the candidates in developing the time-management skills.

The aspirants of RBI Assistant Recruitment Exam need the best exam material and guidance so that they know the way out to clear the exam. For more details of RBI Assistant Previous Year Question Papers candidates may go through this page which is well created by the team of recruitmentresult.com.

Significant Note:

Candidates will get the links to download RBI Assistant Previous Year Question Papers on this single page. For having any query or doubts related to this post, they may type their comment in below comment box. Our experts will try to solve your queries.

Something That You Should Put An Eye On

Upcoming Bank ExamsHow to Get Bank Jobs
Career in Banking SectorBank Exam Model Papers
Latest Bank Jobs Through IBPSBank Coaching Institutes
Banking Current AffairsEligibility for Bank

Filed in: Question & Answers, Question Paper Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment