Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

SBI PO Recruitment 2019 (2000) Probationary Officer: Last Date 22 April

SBI PO Recruitment

Apply now for SBI PO Recruitment 2019!!! Online Applications are invited before the Last Date i.e. 22 April from eligible Indian Citizens for appointment as Probationary Officers (POs) in State Bank of India. Interested candidates can fill the application form from 02-04-2019 by hitting below mentioned direct link. Scroll down to grab complete details about SBI PO Notification.

recruitmentresult.com

Brief info regarding SBI PO Recruitment 2019:

Organization NameState Bank of India
Post NameProbationary Officer
Number of SBI PO Vacancy2000
CategorySBI PO Recruitment 2019
Commencement of on-line registration
of application
02/04/2019
Closure of registration of application22/04/2019
Closure for editing application details22/04/2019
Last date for printing your application07/05/2019
Online Fee Payment02/04/2019 to 22/04/2019
Official Websitewww.sbi.co.in

SBI PO Recruitment 2019

Q 1: Explain the SBI PO Vacancies Breakup.

Answer:

Category Vacancy
GEN810
OBC540
SC300
ST150
EWS200
Total2000

Grab Today: Jobs At Banking Sector

Q 2: Discuss the Eligibility Required For SBI Probationary Officer Recruitment.

Answer:

  • Nationality: To apply for SBI Probationary Officer Recruitment, Candidates must be an Indian Citizen.
  • Required Qualification For SBI PO Vacancy:
    • Graduationin any discipline or any equivalent qualification from a well-recognized University or university with good academic records
    • Those who are in the Final Year/ Semester of their Graduation may also apply
  • Age required for SBI PO Jobs:
  • Minimum age of candidates to apply for SBI PO Recruitment is: 21 years
  • Maximum age of candidates to apply for SBI Probationary Officer Vacancy is: 30 years
  • Upper Age Relaxation For State Bank Of India Jobs: Reserved category candidates applying against State Bank Of India PO Recruitment will get upper age relaxation as given below:
CategoryAge Relaxation
SC/ST5 years
OBC (non-creamy layer)3 years
Person with disabilitiesPWD (SC/ST)-15 Years
PWD (OBC)- 13 Years
PWD (Gen/EWS)- 10 Years
Ex Servicemen, Commissioned officers5 years
Persons affected by 1984 riots5 years

Read More About: Eligibility Criteria To Get A Job In Bank

Q 3: What is the SBI PO Salary Structure?

Answer: Candidates who will be selected as Probationary Officer in SBI Bank will be paid by the starting basic pay of Rs. 27,620/- (with 4 advance increments) in the SBI PO Pay scale of Rs.23700-42020 applicable to Junior Management Grade Scale-I. Also shortlisted candidates against SBI PO Recruitment will get perks, allowances and other benefits as per the norms of the organization.

Q 4: Is there any SBI PO Application Fees?

Answer: Candidates applying against SBI Probationary Officer Recruitment have to pay prescribed amount of application fee through online mode.

  • SC/ST/PWD: Rs. 125/- (Intimation Charges only)
  • General, OBC: Rs. 750/- (App. Fee including intimation charges)

Q 5: What is the SBI PO Selection procedure?

Answer: As stated in the SBI Probationary Officer Notification, selection of the candidates against SBI PO Recruitment will be made on the basis of their performance in the following rounds:

  • Phase-I: Preliminary Examination
  • Phase – II: Main Examination
  • Phase – III: Group Exercises (20 marks) & Interview (30 marks)
  • Final Selection

Practice Here: Bank Online Test

Q 6: Define SBI Exam Scheme 2019:

Answer:

SBI PO Prelims Exam Pattern (Phase I):

  • SBI PO pre exam pattern will consist of objective tests for 100 marks that will be conducted online.
  • You need to qualify each subject and securing passing marks individually.
  • This test would be of 1 hour duration consisting of 3 sections as follows:

SBI PO Pre Exam Pattern-

Name of testNo. of QuestionsDuration
English Language3020 minutes
Quantitative Aptitude3520 minutes
Reasoning Ability3520 minutes
Total1001 hour

SBI PO Mains Exam Pattern 2019 (Phase II):

  • Updated Paper Structure of SBI PO Main Exam will comprise of 2 parts:
  • Objective tests: for 200 marks
  • Descriptive Test: for 50 marks.
  • Both the Objective and Descriptive Tests will be online.
  • For descriptive test, you need to answer by typing on the computer.
  • Immediately after completion of Objective Test, Descriptive Test will be administered.

SBI PO Mains Exam Pattern-

Name of testNo. of
Quest.
Max.
Marks
Duration
English Language354040 mins
Reasoning & Computer Aptitude456060 mins
Data Analysis & Interpretation356045 mins
General/ Economy/ Banking
Awareness
404035 mins
Total1552003 hours

Must Check Below Links:

Q 7: How to apply for SBI PO Recruitment 2019?

Answer: Candidates applying against SBI PO 2019 Notification have to fill the online application form with the help of below provided steps before the SBI PO last date:

  • Log on to the official website of SBI i.e. sbi.co.in
  • After reaching the homepage select and hit on “Careers” tab available at the top right of homepage
  • Afterwards you will see various notification links
  • Select “Join SBI” and hit on “Current Openings: tab from the below section
  • Then various SBI recruitment links will get displayed on next screen
  • Select “RECRUITMENT OF PROBATIONARY OFFICERS IN STATE BANK OF INDIA” notification link regarding SBI PO Recruitment.
  • Thereafter you will see various links dropdown
  • Select and hit on “Download Advertisement(English)” and read all the details given in the SBI Recruitment Advertisement
  • Once you are done with the details given in SBI Probationary Officer Recruitment Notification come back to the previous page and hit on SBI PO “Apply Online” link given along in the same drop down list
  • As a result a new page will come out along with dates regarding SBI Probationary Officer Recruitment and a dialog box at right
  • If you are a new user then hit on new user registration and fills up the SBI PO Online Registration Form
  • Then you will receive a Log in ID and password
  • Use the credentials and log on to application form window
  • Now the SBI PO Online Application Form will appear in front of you
  • Fill up all the details and complete the online SBI PO Application Form
  • Upload all the requisite testimonials and pay the required amount of SBI PO Application Fees
  • Once the whole SBI Probationary Officer Application Form procedure is completed hit on final submission tab
  • At last take a print out of filled up application form and keep it safe for further usage.

Direct Links Related to SBI PO Recruitment

SBI PO NotificationGet PDF Here
SBI PO Apply Online LinkPress Here
Official WebsiteHit Here
Important Links Related to SBI PO
SBI PO SyllabusSBI PO Result
SBI PO Salary StructureSBI PO Previous Year Papers
SBI PO Admit CardSBI Placement Papers
SBI PO Interview ExperienceSBI PO Exam Pattern
SBI NotificationSBI PO Preparation Books

Q 8: What are the Important Dates regarding SBI PO Recruitment 2019?

Answer:

ActivityDates
On-line registration including Editing/
Modification of Application by candidates
02.04.2019 to 22.04.2019
Payment of Application Fee/ Intimation Charges02.04.2019 to 22.04.2019
Download of call letters for online Preliminary
Examination
3rd week of May 2019
onwards
Online Preliminary Examination8th, 9th, 15th & 16th
June 2019
Result of Online Preliminary Examination1st week of July 2019
Download of Call letter for Online Main Exam2nd week of July 2019
Conduct of Online Main Examination20.07.2019
Declaration of Result of Main Examination3rd week of August 2019
Download of Call Letter for Group Exercises &
Interview
4th week of August 2019
Conduct of Group Exercises & InterviewSeptember 2019
Declaration of Final Result2nd week of October 2019
Pre-Examination Training for SC/ST/Religious
Minority Community candidates
Download of call letters for Pre-Examination
Training
2nd week of May 2019
onwards
Conduct of Pre- Examination Training4th week of May 2019

Also Check More: Latest Recruitments

Q 9: How many chances are there to appear for SBI Probationary Officer vacancies?

Answer:

CategoryMax. Permissible
Number of Chances
General/ EWS4
General/ EWS (PWD)7
OBC7
OBC (PWD)7
SC/ SC (PWD)/ ST/ ST (PWD)No Restriction

SBI PO Recruitment 2019

Check Details of SBI PO Recruitment from this page!! The State Bank of India has released Notification for 2000 Probationary Officer vacancies on its official web portal. Candidates who are concerned to apply for SBI PO Recruitment 2019 must submit the application form before the last date which is 22-04-2019.

After the successful submission of the SBI PO Application form 2019 before the above said date, you need to participate in SBI selection procedure which includes written exam (Preliminary, main) and Personal Interview Rounds. To fetch complete information about the SBI PO Recruitment 2019, you are suggested to go through this page carefully.

Read Here: Daily Job Updates

Note:

Candidates interested in availing more details about SBI PO Recruitment 2019 may also go through this Official Website Link. Dear candidates if you have any query regarding the details available here on this page then you may mention your comments in below given comment box.

Something That You Should Put An Eye On

Career in the banking sectorBank Salary Structure
How to Get Bank JobsBank Placement Papers
Upcoming Government JobsFree Job Updates
Employment News This Week HighlightsBest State Government Jobs

Filed in: Bank Jobs, Graduate, Recruitment, Sarkari Naukri, SBI Tags: 

9 Responses to "SBI PO Recruitment 2019 (2000) Probationary Officer: Last Date 22 April"

  1. GULAM RASUL ANSARI

    hiiiiiiiii

    • GULAM RASUL ANSARI

      i want to do that job

      • admin

        Hii GULAM RASUL ANSARI,

        Please go through the eligibility criteria and follow the above steps to apply before the end date.

  2. aditya mane

    I want to do that job

  3. shyamal kumar

    i want to do this job. sir …

  4. Dhruba j.konwar

    I love banking job..so I want to need that job

  5. MPAVAN

    MY DOB 15 05 1988 AND MY QUALIFACATION IS DEGREE AMBEDKAR OPEN UNIVERSITY IS ELGIABLE ARE NOT

    • admin

      Hi MPAVAN,
      Maximum Age to Apply For SBI PO Recruitment is 30 years

  6. Suvashis das

    I need this job

Leave a Reply

Submit Comment