Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

SSC CGL Reasoning Question Paper (Tier I) Previous Years Papers Download

SSC CGL Reasoning Question Paper

Prepare better for the Staff Selection Commission Examination with the help of SSC CGL Reasoning Question Paper (Tier I). Candidates who are preparing for the Combined Graduate Level Examination conducted by SSC can now download the SSC CGL Previous Year Papers in format by hitting on the mentioned links.

recruitmentresult.com

SSC CGL Tier 1 Paper PDF  

SSC CGL Held on 08-AUG-2017
Shift-1Get PDF Here
Shift-2Get PDF Here
Shift-3Get PDF Here
SSC CGL Held on 09-AUG-2017
Shift-1Get PDF Here
Shift-2Get PDF Here
Shift-3Get PDF Here
SSC CGL Held on 10-AUG-2017
Shift-1Get PDF Here
Shift-2Get PDF Here
Shift-3Get PDF Here
SSC CGL Held on 11-AUG-2017
Shift-1Get PDF Here
Shift-2Get PDF Here
Shift-3Get PDF Here
SSC CGL Held on 12-AUG-2017
Shift-1Get PDF Here
Shift-2Get PDF Here
Shift-3Get PDF Here
SSC CGL Held on 16-AUG-2017
Shift-1Get PDF Here
Shift-2Get PDF Here
Shift-3Get PDF Here
SSC CGL Held on 17-AUG-2017
Shift-1Get PDF Here
Shift-2Get PDF Here
Shift-3Get PDF Here
SSC CGL Held on 18-AUG-2017
Shift-1Get PDF Here
Shift-2Get PDF Here
Shift-3Get PDF Here
SSC CGL Held on 19-AUG-2017
Shift-1Get PDF Here
Shift-2Get PDF Here
Shift-3Get PDF Here
SSC CGL Held on 20-AUG-2017
Shift-1Get PDF Here
Shift-2Get PDF Here
Shift-3Get PDF Here
SSC CGL Held on 21-AUG-2017
Shift-1Get PDF Here
Shift-2Get PDF Here
Shift-3Get PDF Here

SSC CGL Reasoning Question Paper

Question 1. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

DBCE : QOPR :: JLKI : ?

Options:

  1. YWXU
  2. WYXV
  3. WXYV
  4. WYVX

Answer: WYXV

Question 2. The ratio of the ages of man and his wife is 4:3. After 4 years, the ration will be 9:7. If at the time of marriage, the ratio was 5:3, how many years ago were they married?

Options:

  1. 12
  2. 24
  3. 5
  4. 8

Answer: 12

Question 3. Ram went 20 meters to the north then turned towards east and walked another 5 meters, then he turned towards right and covered 20 meters. How far is he from the starting point?

Options:

  1. 3 m
  2. 4m
  3. 5 m
  4. 6 m

Answer: 5 m

Question 4. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:

  1. Temple
  2. Worship
  3. Mosque
  4. Church

Answer: Worship

Start Now: SSC Online Test

Question 5. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
g f e _ i g_e i i _f e i_g f _i i

Options:

  1. i f g i e
  2. f i g i e
  3. e i f g i
  4. i f i g e

Answer: i f g i e

Question 6. If MOTHER is coded as KMRFCP, then HOUSE is coded as

Options:

1) FMRPC
2) GNSQD
3) GNRQD
4) FMSQC

Answer: FMSQC

Question 7. In the following question, a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

123
1175
12045?

Options:

  1. 19
  2. 16
  3. 15
  4. 17

Answer: 16

Question 8. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statements:

  1. a) Odisha is still an underdeveloped state.
  2. b) Problems like poverty, unemployment and illiteracy have not been solved.

Conclusions:

  1. I) The administration of Orissa is not sensitive enough.
  2. II) It is the Will of God.

Options:

1) Only I follows

2) Only II follows

3) Both I and II follow

4) Neither I and II follows

Answer: Neither I and II follows

Know Here: How To Crack SSC Exam

Question 9. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

68 : 130 :: 222 : ?

Options:

  1. 345
  2. 365
  3. 355
  4. 350

Answer: 350

Question 10. Arrange the following words as per order in the dictionary

  1. Follicle 2.Folk 3.Follow 4.Foliage

Options:

1) 4, 2, 1, 3

2) 3, 4, 2, 1

3) 4, 3, 1, 2

4) 2, 4, 3, 1

Answer: 4, 2, 1, 3

Question 11. Which of the following interchange of signs would make the equation correct?

5 + 3 x 8 – 12 ÷ 4 = 3

Options:

1) – and ÷

2) + and x

3) + and ÷

4) + and –

Answer: – and ÷

Question 12. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statement: If he works hard he will be successful in life.

Conclusions: I. He is a hard worker.

Conclusions: II. Hard work pays

Options:

  1. Both I and II follow
  2. Only I follows
  3. Only II follows
  4. Neither I nor II follow

Answer: Only II follows

Question 13. For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Options:

  1. Thermometer
  2. Barometer
  3. Diameter
  4. Hygrometer

Answer: Diameter

Important Links related to SSC CGL…..

SSC CGL 2019SSC CGL Online Test Series
SSC CGL English SyllabusSSC CGL Eligibility Criteria
SSC CGL Exam PatternSSC CGL Descriptive Paper Tips
SSC CGL Maths SyllabusSSC CGL Selection Procedure
SSC CGL Tier 3 SyllabusSSC CGL Previous Year Paper
SSC CGL Mock Test How To Prepare For SSC CGL
SSC CGL Cut Off SSC CGL Interview Questions 
SSC CGL Salary SSC CGL General Awareness
SSC CGL Full Form SSC CGL Tier 3 Syllabus
SSC CGL Admit Card SSC CGL Tier 2 Syllabus
SSC CGL Syllabus Best Books For SSC CGL
How To Prepare English For SSC CGL

Question 14. For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Options:

  1. 46-52
  2. 56-62
  3. 66-72
  4. 76-84

Answer: 76-84

Question 15. Arrange the following words as per their order in the dictionary

  1. Embody
  2. Embrace
  3. Embitter
  4. Emblem
  5. Embroidery

Options:

  1. 3, 4, 2, 5, 1
  2. 4, 2, 5, 1, 3
  3. 4, 1, 2, 5, 3
  4. 3, 4, 1, 2, 5

Answer: 3, 4, 1, 2, 5

Question 16. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

6, 12, 36, 144, 720, 4320, ?

Options:

  1. 30420
  2. 30240
  3. 31240
  4. 32240

Answer: 30240

Question 17. Introducing a woman, a man said “Her mother is the only daughter of my mother-in-law”. How is the man related to the woman?

Options:

  1. Son
  2. Brother
  3. Husband
  4. Father

Answer: Father

Question 18. Some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis, find out the correct answer from amongst the four alternatives to the unsolved equation

1 × 2 × 3 = 231

3 × 4 × 5 = 453

5 × 6 × 7 = ?

Options:

  1. 657
  2. 675
  3. 756
  4. 765

Answer: 675

Get List Of: SSC Coaching Institutes

Question 19. Select the missing numbers from the given alternatives

242036
151118
5540?

Options:

  1. 12
  2. 18
  3. 20
  4. 30

Answer: 30

Question 20. One or two statements are given followed by two or more conclusions/assumptions, I, II, III, IV. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statement:

  1. All goats are tigers.
  2. All tigers are lions.

Conclusion:

  1. All tigers are goats.
  2. All lions are tigers.

III. No goat is a lion.

  1. No lion is a goat.

Options:

  1. Only Conclusion III & IV follow
  2. Only Conclusion I & II follow
  3. None of the Conclusions follows
  4. All Conclusions follow

Answer: None of the Conclusions follows

Question 21. ‘guilt’ Is To ‘past’ As ‘hope’ Is To …………

  1. Present
  2. Future
  3. Today
  4. Hopeless

Answer. Future

Question 22. ‘stammering’ Is To ‘speech’ As Deafness Is To …………

  1. Ear
  2. Hearing
  3. Noise
  4. Commotion

Answer. Hearing

Question 23. ‘soldier’ Is Related To ‘army’ In The Same Way As ‘pupil’ Is Related To …….

  1. Education
  2. Teacher
  3. Student
  4. Class

Answer. Class

Get Here: SSC Time Table

Question 24. ‘kilogram’ Is Related To ‘quintal’ In The Same Way As ‘paisa’ Is Related To………

  1. Coin
  2. Money
  3. Cheque
  4. Rupee

Answer. Rupee

Question 25. In A Certain Code ‘contributor’ Is Written As ‘rtnocirotub’. How Is ‘prohibition’ Written In That Code?

  1. Noitibihorp
  2. Ihorpbition
  3. Itionbihotp
  4. Ihorpbnoiti

Answer. Ihorpbnoiti

Question 26. Typist: Typewriter :: Writer:?

  1. Script
  2. Pen
  3. Paper
  4. Book

Answer. Pen

Question 27. Select The Correct Option In Place Of The Question Mark.

Aop, Cqr, Est, Guv, ?

  1. Iyz
  2. Hwx
  3. Iwx
  4. Jwx

Answer. Iwx

Question 28. Which Letter Is The 8th Letter To The Right Of The Letter, Which Is 12th From The Left?

  1. V
  2. T
  3. W
  4. Y

Answer. T

START: Logical Reasoning Online Quiz

SSC CGL Reasoning Question Paper

Those candidates who are in search of SSC CGL Reasoning Question Paper can download at Free of Cost from here. It is not easy to qualify SSC CGL Tier I Exam. So, candidates can avail SSC CGL Reasoning Solved Question Answers PDF to get the idea of reasoning questions asking in exam.

Purpose to conduct SSC CGL Exams

Authority of Staff Selection Commission is all set to conduct SSC CGL Recruitment Exam (Tier-1) in the month of May, June 2019 for filling up various vacant posts. SSC CGL Solved Question Paper PDF and all the essential links are provided here in this web page, so you can obtain SSC CGL Model Papers 2019 effortlessly.

Know Here: How to Prepare for Reasoning

Why SSC CGL Previous Year Question papers are important?

The real source of information for both Tier I is Previous Year Question papers. So candidates can make better preparation with the help of SSC CGL Reasoning Question Paper 2019. Students who are going to appear in SSC CGL Recruitment Exam can get the benefits of sample question papers to prepare accordingly.

Check Out: SSC Notification

By the help of SSC CGL Question Paper, candidates can easily understand the level of questions. Individuals are also advised to stay in touch with our web portal as we will keep updating the web page (SSC CGL Tier 1 Paper) from time to time.

Something That You Should Put An Eye On

Strategies To Improve MemoryTips to Manage Stress
Best Ways To Finish Exam On TimeHow to Prepare for Written Exam
How To Stay Awake All Night To StudyGet Rid Of Sleeping While Studying

Filed in: Question Paper, SSC

Leave a Reply

Submit Comment