Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Thermodynamics Questions And Answers | Objective Type, MCQs, Practice Test

Thermodynamics Questions And Answers

Thermodynamics is a branch of physics concerned with heat and temperature and their relation to energy and work. Here, we are providing Thermodynamics Questions And Answers on this page through which students may practice and improve their skills.

Those who are preparing for any engineering competition exam, they must learn Thermodynamics topic also. In any engineering competition test, there will be some Thermodynamics MCQs questions ask in the exam. Students must know the correct answer of all those Thermodynamics Questions And Answers.

Here, on the page of recruitmentresult.com, we have mentioned all the information regarding same. So, contenders must have glance in beneath segment of this page.

Thermodynamics Questions And Answers

If, candidates want to clear examinations, then they must practice from the below given Thermodynamics Questions And Answers. We have covered some easy and important Thermodynamics Objective Type Questions And Answers on this page.

If, aspirants want to practice or test their skills with tough questions then they can move on our next pages through the direct links given on this page.

Question 1: All the commercial liquid fuels are derived from natural petroleum (or crude oil).

  1. True
  2. False

Answer: 1

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Question: 2 A cycle consisting of one constant pressure, one constant volume and two isentropic processes is known as

  1. Carnot cycle
  2. Stirling cycle
  3. Otto cycle
  4. Diesel cycle

Answer: 4

Question 3: The efficiency and work ratio of a simple gas turbine cycle are

  1. low
  2. very low
  3. high
  4. very high

Answer: 2

Question 4: The amount of heat required to raise the temperature of the unit mass of gas through one degree at constant volume, is called

  1. specific heat at constant volume
  2. specific heat at constant pressure
  3. kilo Joule
  4. none of these

Answer: 1

Question 5: There is a loss of heat in an irreversible process.

  1. True
  2. False

Answer: 1

Question 6: An adiabatic process is one in which

  1. no heat enters or leaves the gas
  2. the temperature of the gas changes
  3. the change in internal energy is equal to the mechanical workdone
  4. all of the above

Answer: 4     

Question 7: Which of the following is the lightest and most volatile liquid fuel?

  1. Gasoline
  2. Kerosene
  3. Fuel oil

Answer: 1     

Read Here: Best Ways To Finish Exam On Time

Question 8: The processes occuring in open system which permit the transfer of mass to and from the system, are known as

  1. flow processes
  2. non-flow processes
  3. adiabatic processes
  4. none of these

Answer: 1

Question 9: Which of the following has the minimum atomic mass?

  1. Oxygen
  2. Sulphur
  3. Nitrogen
  4. Carbon

Answer: 4

Question 10: Workdone in a free expansion process is

  1. zero
  2. minimum
  3. maximum
  4. positive

Answer: 1

Question 11: The pressure exerted by an ideal gas is __________ of the kinetic energy of all the molecules contained in a unit volume of gas.

  1. one-half
  2. one-third
  3. two-third
  4. three-fourth

Answer: 3     

Read Also: How Can You Write Fast In Exams?

Question 12: The compression ratio for petrol engines is

  1. 3 to 6
  2. 5 to 8
  3. 15 to 20
  4. 20 to 30

Answer: 2

Question 13: The efficiency of Diesel cycle approaches to Otto cycle efficiency when

  1. cut-off is increased
  2. cut-off is decreased
  3. cut-off is zero
  4. cut-off is constant

Answer: 3

Question: 14. The entropy __________ in an irreversible cyclic process.

  1. remains constant
  2. decreases
  3. increases

Answer: 3

Question 15: The atomic mass of oxygen is

  1. 12
  2. 14
  3. 16
  4. 32

Answer: 3

Question 16: The ratio of specific heat at constant pressure (cp) and specific heat at constant volume (cv) is

  1. equal to one
  2. less than one
  3. greater than one
  4. none of these

Answer: 3     

Question 17: Carbonisation of coal consists of

  1. drying and crushing the coal to a fine powder
  2. moulding the finely ground coal under pressure with or without a binding material
  3. heating the wood with a limited supply of air to temperature not less than 280°C
  4. none of the above

Answer: 4

Question 18: The efficiency of Stirling cycle is __________ Carnot cycle.

  1. greater than
  2. less than
  3. equal to

Answer: 3

Question 19: According to Gay-Lussac law for a perfect gas, p/T = constant, if v is kept constant.

  1. True
  2. False

Answer: 1

Question 20: There is no change in internal energy in an isothermal process.

  1. Correct
  2. Incorrect

Answer: 1

You May Read This: Tips to Get Motivated for Everything

Question 21: If the value of n = 0 in the equation pvn = C, then the process is called

  1. constant volume process
  2. adiabatic process
  3. constant pressure process
  4. isothermal process

Answer: 3

Question 22: The value of specific heat at constant pressure (cp) is __________ that of at constant volume (cv).

  1. less than
  2. equal to
  3. more than

Answer: 3

Question 23: When coal is strongly heated continuously for 42 to 48 hours in the absence of air in a closed vessel, the process is known as __________ of fuel.

  1. atomisation
  2. carbonisation

Answer: 2

Question 24: Which of the following is correct?

  1. Absolute pressure = Gauge pressure + Atmospheric pressure
  2. Gauge pressure = Absolute pressure + Atmospheric pressure
  3. Atmospheric pressure = Absolute pressure + Gauge pressure
  4. Absolute pressure = Gauge pressure – Atmospheric pressure

Answer: 1

Question 25: The distillation carried out in such a way that the liquid with the lowest boiling point is first evaporated and recondensed, then the liquid with the next higher boiling point is then evaporated and recondensed, and so on until all the available liquid fuels are separately recovered in the sequence of their boiling points. Such a process is called

  1. cracking
  2. carbonisation
  3. fractional distillation
  4. full distillation

Answer: 3

Read This: How to Prepare for Written Exam

Question 26: Which of the following statement is incorrect?

  1. The liquid fuels consist of hydrocarbons.
  2. The liquid fuels have higher calorific value than solid fuels.
  3. The solid fuels have higher calorific value than liquid fuels.
  4. A good fuel should have low ignition point.

Answer: 3

Question 27: Which of the following gas is mostly used in town for street and domestic lighting and heating?

  1. Producer gas
  2. Coal gas
  3. Mond gas
  4. Coke oven gas

Answer: 2

Question 28: The efficiency of Diesel cycle increases with

  1. decrease in cut-off
  2. increase in cut-off
  3. constant cut-off
  4. none of these

Answer: 1

Question 29:            

The absolute zero temperature is taken as

  1. -273°C
  2. 273°C
  3. 237°F
  4. -237°F

Answer: 1

Read Here: How To Find Online Study Material

Question 30: The specific heat of water is

  1. 817
  2. 2512
  3. 187
  4. none of these

Answer: 3

So, these are the questions cover from Thermodynamics Topic. Candidates can practice from these Objective Type Questions. These 30 questions have covered from the main and most authoritative topics of Thermodynamics. To become more perfect and used to this topic, we are suggest to practice from NCERT books and best reference books on Thermodynamics topic.

Every student should spend minimum 1-2 hours daily to learn and assimilate Thermodynamics comprehensively. By practicing this way, contenders may learn all the topics of Thermodynamics and become able to crack any competition question interviews, online tests, examinations and certifications.

Conclusion:

We hope candidates are satisfied with the info given about Thermodynamics Questions and Answers. If, students want to practice more about same topic or any other then they may move to our next pages from the direct links given on this page. For getting latest updates, you may like our page on facebook or follow us on twitter.

Something That You Should Put An Eye On

Online Quiz for Competitive ExamsLatest Current Affairs Updates
General Science QuizPhysics Online Test
Civil Engineering Questions & AnswersMechanical Engineering Quiz
Electrical Engineering QuizChemical Engineering Quiz
Microbiology QuizBiotechnology Quiz

Filed in: online quiz, Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment