Latest Qualification Jobs

Verbal Analogies – Verbal Ability MCQ Questions With Answer | Reasoning Test

Verbal Analogies

Students who are preparing for placement tests or any competitive exam like MBA, CAT, MAT, SNAP, MHCET, XAT, NMAT, GATE, Bank exams – IBPS, SBI, RBI, RRB, SSB, SSC, UPSC etc must be aware about Verbal Analogies. It includes finding of a similar relationship between words.

In verbal analogies, the student is given one pair of related words and another word without its pair. The student must find a word that has the same relationship to the word as the first pair. Students appearing in exams can check Verbal Ability MCQ Questions With Answer, Verbal Analogies Reasoning Test from below section of this page.

recruitmentresult.com

Verbal Analogies

What are Verbal Analogies?

In general, an analogy is a similarity that is drawn between two different, but sufficiently similar events, situations, or circumstances. A verbal analogy draws a similarity between one pair of words and another pair of words. In “Verbal Analogies” A question has two words with a certain relationship to each other, and it is followed by four pairs of words. You are required to choose one pair in which the words have the same relationship.

Some Examples of Verbal Analogies:

Directions: Choose the pair of words that have a similar relationship to that between the given pair of words.

Ex1. Sing : hum :: Talk : ______

  1. murmur
  2. whisper
  3. mumble
  4. shout

Answer: Option 3

Explanation:

The meanings of the words are:

  • Murmur – It means a low continuous background noise.
  • Whisper – To speak very softly for sake of secrecy, using one’s breath rather than one’s throat.
  • Mumble – To say something quietly, making it difficult for others to hear.
  • Shout – loud burst of voice or a loud cry.

So, when you hum, you sing in a low voice, sometimes may be without words. Similarly, when you mumble, you say something quietly.

Ex2. Liquid : liter

  1. Weight : kilogram
  2. Land : seismometer
  3. Bushel : corn
  4. Fame : television

Answer: Option 1

Explanation:

The unit of measuring liquid is liter. Similarly, the unit of measuring weight is kilogram.

  • Fame and television are irrelevant.
  • Bushel is a measure of capacity equivalent to 36.4 liters (8 gallons). It is used to corn, fruits, etc.
  • Land is measured in square yard, acre, hectare, etc.
  • Seismometer measures and plots vibrations caused by an earthquake on a seismograph.

Ex3. If Dawn: Morning, then Dusk: ________

  1. Evening
  2. Night
  3. Darkness
  4. Fog

Answer: Option 1

Explanation:

  • Dusk – It is the time before night when it is not yet dark, in the evening.
  • Darkness – The total absence of light is called as darkness.
  • Fog – It is a thick cloud of tiny water droplets suspended in the atmosphere.

Ex4. If Parson lives in Parsonage, then Pioneer lives in _________

  1. Cottage
  2. Wagon
  3. Monastery
  4. Barracks

Answer: Option 2

Explanation:

Other given places are inhabited by:

  • Wagon – It is a place where pioneer lives in.
  • Monastery – Monks live in a monastery.
  • Cottage – It is a place where peasants live.
  • Camp or Barracks – It is a place where soldiers stay

Ex5. If Ravens: Croak, then Ducks: __________

  1. Talk
  2. Gobble
  3. Squeak
  4. Quack

Answer: Option 4

Explanation:

Others are the sounds made by different birds like:

  • Parrots – talk
  • Turkeys – gobble
  • Mice – squeak
  • Ducks – quack

 What are the Types of Analogies?

There are seven types of Verbal Analogies which are described below:

  1. Opposite Analogy: Crying and laughing are the example of opposite analogies as these two words are opposite in terms of meaning.
  2. Object and Classification Analogy: Objects can be classified in the group. A same object can be classified in different groups. For example: knife & weapon, knife & kitchen ware.
  3. Object and Related Object Analogy: Plant & Seed is the example of Object and Related Object Analogies. Both are related to each other.
  4. Cause and Effect Analogy: Fire & burn, read & learn are the examples of Cause and Effect Analogies, where two things are related with each other in terms of cause and effect. One is the cause and the other one is the consequences of the cause.
  5. Degrees of a Characteristic Analogy: This analogy, mostly comprises the adjectives, but not for all cases. For example, tired & exhausted, cold & freezing.
  6. Object and Group Analogy: Where several objects together make a group is known as Object and Group Analogy. For example, tress & forest.
  7. Problem and Solution Analogy: Each problem has a solution. Here two words related to each other are used in the Problem and Solution Analogy. For example, tired & sleep.
  8. Effort and Result Analogy: Pain & painting, write & letter are the example of the Effort and Result Analogy where one word represents the effort and the other one is the result.
  9. Object and Function Analogy: Keyboard & to type is an example of Object and Function Analogy, where one word is object and another one is the related function.
  10. Performer and action Analogy: In this analogy, both the performer and action are mentioned. For example, painter & paint.

Some Pairs Of Words In Verbal Analogies

Pairs of words in verbal analogies can be related in many ways, including the following types:

Type of AnalogyExamples
things that go togetherbat/ball, bow/arrow, salt/pepper, bread/butter, fork/knife
oppositesbig/small, stop/go, hot/cold, tall/short, wide/narrow, early/late, graceful/clumsy, laugh/cry, dark/light, sharp/dull
synonymsbig/large, stop/halt, cold/icy, thin/slim, small/tiny, sad/unhappy, show/reveal, hide/conceal, hint/clue
object and classificationgreen/color, ants/insect, rabbit/mammal, table/furniture, pants/clothing, 3/odd number, apple/fruit, lunch/meal, uncle/relative, sandal/shoe, spring/season
object and groupwhale/pod, kitten/litter, bird/flock, cow/herd, lion/pride, wolf/pack
object and related objectplant/sprout, butterfly/caterpillar, cat/kitten, mother/baby, dog/puppy
object and a characteristicgrass/green, sponge/porous, marshmallow/soft, elephant/big, desert/dry, gold/shiny, party/happy, skunk/smelly, ball/round
object and locationcar/garage, stove/kitchen, tub/bathroom, fire/fireplace, lion/zoo, eraser/pencil
object and part of the wholehand/fingers, book/pages, foot/toes, fireplace/bricks, year/month, turtle/shell
object and functionpen/write, knife/cut, shovel/dig, book/read
performer and actionteacher/teach, movie star/act, artist/paint, fish/swim, bird/fly
verb tenseseat/ate, win/won, buy/bought
cause and effectplant/grow, fire/burn, trip/fall, spin/dizzy
problem and solutionhungry/eat, thirsy/drink, itch/scratch, broken/repair, tired/sleep
degrees of a characteristicbig/enormous, cold/freezing, hot/burning, wave/tsunami, small/miniscule

Verbal Analogies MCQ Questions

Here in this post, you can get important Verbal Analogy Questions and answers for SSC, Bank Exams and Competitive Exams. Verbal Analogy Questions are for those students who participate in competitive exam.

DIRECTIONS for the question 1 to 15: In this question a pair of words given is highlighted. There exists some relationship between the given pair. Choose the correct pair from the given options which has a similar relationship to the highlighted pair.

Ques1. Gun : Trigger as :

  1. Chair : Arm
  2. Engine : Fuel
  3. Lamp : Switch
  4. Kick : Pain
  5. Mobile : Games

Answer: Option 3

Explanation:

Trigger is a type of button or switch to shoot the gun as switch is there to light the lamp. Kick: pain bears the reverse order. Thus, option 3 is correct.

 Ques2. Wrist : Watch

  1. Buckle : Belt
  2. Shoes : Socks
  3. Neck : Chain
  4. Cuff : Cufflinks

Answer: Option 3

Explanation:

Wrist is a body part and watch is worn around it. Similarly neck is also a body part around which chain is worn

Ques3. Blacksmith : Hammer

  1. Carpenter : saw
  2. Gun : soldier
  3. Merchant : scales
  4. Clerk : files

Answer: Option 1

Explanation:

An instrument that utilizes person’s energy has been given in the question. Now, while eliminating options, option 2 has been written in reverse order while option 3 & 4 do not talk about an instrument which uses person’s energy to a lesser extent.

Ques4. SCRIBBLE : WRITE :: STAMMER : ?

  1. walk
  2. play
  3. dance
  4. speak

Answer: Option 4

Explanation:

Scribble means to write indistinctly similarly Stammering is to speak indistinctly.

 Ques5. SHED:HAIR::

  1. shear : wool
  2. molt :skin
  3. stimulate : nerve
  4. fracture : bone

Answer: Option 2

Explanation:

As the HAIR SHEDS likewise the SKIN MOLTS. The meaning of the word ‘molt’ means to shed periodically part or all of a coat or an outer covering, such as feathers, cuticle, or skin, which is then replaced by a new growth.

Ques6. INTERSECTION : STREETS ::

  1. collision : automobiles
  2. crosswalk : lights
  3. corner : blocks
  4. junction : highways

Answer: Option 4

Explanation:

The point where STREETS meet is called intersection. Similarly the intersection of HIGWAYS is called JUNCTION.

 Ques7. SCURRY: MOVE::

  1. chant: sing
  2. chatter: talk
  3. carry : lift/li>
  4. sleep : drowse

Answer: Option 2

Explanation:

Scurry means to move quickly and chatter means to talk rapidly. So, option 2 is correct.

 Ques8. DROPCLOTH: FURNITURE::

  1. banner: flagpole
  2. towel : rack
  3. pillow: bending
  4. apron: clothing

Answer: Option 4

Explanation:

Drop cloth is used to protect furniture just as an apron is worn to protect clothing

 Ques9. NASCENT: FRUITION

  1. prolific : completion
  2. latent : characteristic
  3. likely : probability
  4. embryonic : maturity

Answer: Option 4

Explanation:

Nascent and embryonic mean early stages and fruitition and maturity denote final or result stage.

 Ques10. AMORPHOUS: SHAPE

  1. obvious : evidence
  2. humble : belief
  3. nondescript: classification
  4. momentary : fame

Answer: Option 3

Explanation:

Amorphous is something that lacks shape, similarly non descript lacks classification.

 Ques11. breeze : Cyclone : : drizzle: ?

  1. downpour
  2. Damage
  3. Accident
  4. Earthquake

Answer: Option 1

Explanation:

‘downpour’ as the given analogy is of varying intensity.

 Ques12. SEETHE : ANGER : :

  1. chortle : distress
  2. snarl : confusion
  3. fidget : uneasiness
  4. waddle : embarrassment

Answer: Option 3

Explanation:

Analogy of degree-Higher to lower. Seethe is a more intense form of anger just as fidget of uneasiness.

Ques13. ASCETIC: SELF-DENIAL::

  1. nomad: dissipation
  2. miser: affluence
  3. zealot: fanaticism
  4. renegade: loyalty

Answer: Option 3

Explanation:

An ascetic is a person who adopts self denial of worldly pleasures and similarly zealot and fanatic are synonyms.

 Ques14. NUANCE : SUBTLE ::?

  1. Pun : Sarcastic
  2. Fib : Honest
  3. Inquiry : Discreet
  4. Hint : Indirect

Answer: Option 4

Explanation:

Nuance is subtle whereas hint is indirect. A pun is not always sarcastic and a fib, which is a lie, can never be honest. An inquiry need not necessarily be discreet nor does a clue have to be mysterious. Therefore, hint is correct. Option D is appropriate.

Ques15. BROOK : RIVER ::?

  1. vein : artery
  2. path : highway
  3. yard : alley
  4. pen : paper

Answer: Option 2

Explanation:

Brook is a natural freshwater stream smaller than a river, path a road or way, esp a narrow trodden track, whereas a highway is a main public road, especially one connecting towns and cities.

Note:

We the team of recruitmentresult.com, hope that the above provided information about Verbal Analogies is very helpful for you and also will help you in time saving in competitive exam. You can also bookmark our site for getting latest updates.

More Related Links

Odd Man Out and SeriesCause and Effect
Input Output Reasoning TricksSyllogism Tricks
Classification Reasoning Tricks

Filed in: Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment