Latest Qualification Jobs

Latest BEL Placement Papers – Question Answers, Previous Year Papers/ Solution PDF

BEL Placement Papers

All those candidates who have applied against BEL Recruitment Examination can commence their preparation with the help of below provided Latest BEL Placement Papers With Solution. Along with the Placement Papers of BEL, we have also provided BEL Previous Papers and Question Answers on this page.

recruitmentresult.com

BEL Placement Papers

BEL Test Pattern

SectionNumber of Questions
Aptitude10
Technical55
  • There is a negative marking of 0.33. However, there is no negative marking in the numerical ability section.
  • And, the questions from the English will also appear in the Aptitude section.

Download BEL Placement Papers PDF

Candidates can download the BEL Placement Papers from the below given table:

BEL Placement PapersDownload Links
Download BEL Placement Papers 1Get Here
Download BEL Placement Question Paper 2Get Here
Download BEL Placement Question Paper 3Get Here
Download BEL Placement Question Paper 4Get Here
Download BEL Placement Question Paper 5Get Here
Download BEL Placement Question Paper 6Get Here
BEL Placement PapersGet Here

 BEL Practice Questions

Ques 1: The commonly used UNIX commands like date, ls, cat etc. are stored in

  1. /dev directory
  2. /bin directory
  3. /tmp directory
  4. /unix directory

Ans: 2

Ques 2: In UNIX, which command is used to sort the lines of data in a file in reverse order

  1. sort
  2. sh
  3. st
  4. sort –r

Ans: 4

Ques 3: The basic storage element in a digital system is

  1. flip flop
  2. counter
  3. multiplexer
  4. encoder

Ans: 1

Ques 4: When you are creating a structure in C/C++, you need to use the keyword

  1. structure
  2. object
  3. struct
  4. record

Ans: 1

Ques 5: Sarita started a boutique investing an amount of Rs.50000 Six months later Neeta joined her with an amount of 80000.At the end of one year they earned a profit of Rs. 18000 .What is Sarita’s share in the profit?

  1. 9000
  2. 8000
  3. 12000
  4. 10000

Ans: 4

Must Read: Interview Tips For Freshers

Ques 6: Swapana spent Rs. 44620 on Deepawali Shopping, Rs.32764 on buying Laptop and the remaining 32% of the total amount was left as cash with her. What was the total amount?

  1. 36416
  2. 113800
  3. 77384
  4. Can not be determined

Ans: 2

Ques 7: ………… is a process model used to show the flow of data through a system and the

work or processing performed by the system :

  1. Document Flow Diagram
  2. Data Flow Diagram
  3. Entity Relationship Diagram
  4. Use Case Diagram.

Ans: 2

Ques 8: The region of memory sufficiently large to hold all pixels of the display is called a

  1. Frame buffer
  2. RAM
  3. ROM
  4. Cache Memory

Ans: 1

Ques 9: Every component of your computer is either.

  1. Software or CPU/RAM
  2. Input devices or output devices
  3. Application software or system software
  4. Hardware or software

Ans: 4

Ques 10: Which of the following is the storage area within the computer itself which holds data only temporarily as the computer processes instructions?

  1. The hard disk
  2. main memory
  3. The control unit
  4. read-only memory

Ans: 2

Check More Links Related to BEL

BEL RecruitmentCheck Here
BEL Admit CardCheck Here
BEL ResultCheck Here
BEL Full FormCheck Here
Official WebsitePress Here

Ques 11: The general term “peripheral equipment” is used for……………………

  1. any device that is attached to a computer system
  2. large-scale computer system
  3. a program collection
  4. other office equipment not associated with a desktop computer

Ans: 1

Ques 12: Darlington pair is used to

  1. Increase the voltage gain
  2. Increase the current gain
  3. Decrease voltage gain
  4. Decrease current gain

Ans: 2

Ques 13: 900 rpm is equal to

  1. 2 rad/sec
  2. 1 rad/sec
  3. 4 rad/sec
  4. 72 rad/sec

Ans: 2

Ques 14: In SSB modulation the modulation index is increased from 0.5 to 1.0, then the power will beincreased by

  1. 2 times
  2. 4 times
  3. 16 times
  4. 32 times

Ans: 2

Ques 15: In a SSB modulation system with 100% modulation index the power saving will be

  1. 5/6 of carrier power
  2. 2/8 of carrier power
  3. 5/12 of the carrier power
  4. ½ of the carrier power

Ans: 1

You Can Check Here: Latest Private Jobs

Ques 16: In IMPATT diode, the voltage and current are

  1. In phase
  2. Out off phase by 90o
  3. Out off phase by 180o
  4. None of these of the above

Ans: 3

Ques 17: Beam width of the 2 metre paraboloid reflector at 6 GHz is

  1. 5o
  2. 25o
  3. 5o
  4. 75o

Ans:3

Ques 18: Noise figure of an amplifier is defined as

  1. Input SNR output SNR
  2. Input SNR / output SNR
  3. Output SNR / input SNR
  4. Input SNR / gain

Ans: 2

Ques 19: A broadcast radio transmitter radiates 10 KW power when modulation is 60%. Its carrier powerwill be

  1. 47KW
  2. 92KW
  3. 31KW
  4. 00KW

Ans: 1

Ques 20: In AM transmission antenna current is 8 Ampere at zero modulation indexes but increased to 8.93 Ampere when modulated on single sine wave. Then the % of modulation is approximately

  1. 1%
  2. 1%
  3. 1%
  4. 0%

Ans: 3

Check Here More: Latest Jobs Openings For Freshers

Benefits of BEL Placement Papers

  • Solving Bharat Electronics Limited Placement Papers helps in boosting your performance for examination.
  • BEL Previous Year Papers helps in understanding the format and difficulty level of examination.
  • BEL Placement Questions and Answers also plays an important role in identifying the strong and weak areas. So, that you can focus more on your loopholes.

Know About – How To Prepare For Group Discussion

BEL Previous Year Question Papers

Every Year Bharat Electronics Limited organizes BEL Recruitment exam in order to recruit eligible and suitable candidates for vacant posts. In contrast to it, large numbers of aspirants apply for the examination.

Thus, individuals who have applied against BEL Recruitment and wish to score good marks can start their preparation with the help of BEL Placement Papers or using BEL Question Paper. You can download BEL Model Question Paper from above given links.

Above listed question and answers are beneficial for you to prepare well for the exam so stay tuned with recruitmentresult.com to get latest updates about Bharat Electronics Limited Previous Year Question Paper or BEL Sample Paper. You’re advised to bookmark our web portal to grab most recent details about BEL Placement Papers.

Give Now: Online Test for Competitive Exams

Candidates May Also Search For:

  • BEL Placement Papers For Electronics And Communication
  • BEL Written Test Papers For Computer Science
  • BEL Written Test Papers For Civil Engineering
  • BEL Placement Papers For Mechanical Engineering PDF
  • BEL Campus Placement Papers

Final Note

Candidates can download the BEL Placement Papers PDF from the above given links. For any query or suggestion about BEL Placement Papers, do comment in the below given comment box.

Something That You Should Put An Eye On

How Do Toppers Study?How To Prepare For Written Examination
How To Prepare For An InterviewInterview Questions And Answers
Jobs As Per Your QualificationLatest GD Topics
Students’ HoroscopeDifference Between Resume And CV

Excel Your Preparation with Vidya24.Com - Enroll Today For Free

Filed in: Placement Papers

Leave a Reply

Submit Comment

© Recruitment result 2021. All rights reserved.